PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
63 64 65 66 67
kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 15 grudnia 2015 20:06:15 przy kursie: 11,90 zł
Zarząd sprzedał wczoraj pakiet swoich akcji po 11,61 zł. Chwilę po tym, jak opublikował informację o jakimś bliżej nieokreślonym evencie o współpracy z kimś równie niedookreślonym.Praktyki te, przypominają najlepsze lata Petrolinvestu.
Edytowany: 15 grudnia 2015 20:06

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 grudnia 2015 20:18:31 przy kursie: 11,90 zł
Cytat:
Anty, przywołujesz "Sławkowe mazidła" tak jakbyś chciał , żeby się wytłumaczył, albo chociaż zabrał głos wywołany do tablicy. Nie jestem adwokatem Sławka, ale on chyba nie może odpowiedzieć, zgadza się ? Zbanowani głosu nie mają.

Nie, nie wywoływałem, nie taka była intencja. Co najwyżej lekko dworowałem, ale chyba nie powinienem był tego robić. Masz rację. Jak się dzisiaj dowiedziałem faktycznie do wczoraj miał bana. Gdybym był tego świadomy zupełnie bym sobie darował. Tym niemniej warto być obiektywnym. Ja osobiście nie widziałem wykresów sugerujących sprzedaż akcji przy kursie 40 zł...

Cytat:
Jakie są przesłanki by nadal spadało ? Pewnie znajdziesz niejedną. Ja napiszę Ci, dlaczego wg mnie może wzrosnąć.
Po pierwsze zapasy surowca. Ktoś kto bankrutuje, lub nie ma na spłatę raty do banku nie inwestuje kilkanaście milionów w surowiec. Wystarczy zatem zerknąć, gdzie Eko ma ulokowaną gotówkę i ile tego jest.

Prócz tych, które wymieniłem wcześniej nie ma żadnych nowych, jakież to są wynika z samej odpowiedzi spółki do której odniosę się w chwili późniejszej. W żadnym miejscu nie pisałem, sugerowałem, że EEX szykuje się do bankructwa. Wcale tak nie uważam. Twierdziłem jedynie, że bez Astany, a konkretnie dużej ilości sprzedanej białej mikrosfery ekonomiczna wartość jest zero.

Cytat:
Ale nawet gdyby już nic więcej nie było, to przy marży Eko, która była do tej pory w granicach 30-40%, mamy jakiś wyznacznik który można przyjąć, by założyć, czy kurs jest już za nisko, czy jeszcze za wysoko.

Cytat:
Jako element porównawczy stosujemy marżę neto na sprzedaży. To jest wskaźnik, który prócz EBITDA jest analizowany przez potencjalnych inwestorów.

Z pewnością Zarząd spółki lepiej wie na co patrzeć przy prowadzeniu spółki w branży mikrosfery. Ja natomiast wiem, gdzie należy patrzeć aby z zewnątrz ocenić kompleksowo spółkę, jak ją porównać do innych i jak wycenić. Na EBITDĘ patrzymy, gdy chcemy spółkę wycenić, ale patrzymy na nią tylko i wyłącznie razem z capexem i opexem. Bez tego nic sama EBITDA nam nie mówi. Nie mówi także nam nic rentowność zysku netto jeśli patrzymy na potencjalny wynik przy skalowaniu biznesu. Nie można wzrostu na poziomie przychodów przekładać wprost proporcjonalnie na wzrost wyniku netto. Dlaczego? Ano dlatego, że nie wszystkie koszty są zmienne(więc wynik netto powinien rosnąć szybciej niż przychody, a w związku z tym i zmieniać się rentowność – mowa o dźwigni operacyjnej), a także dlatego, że poniżej wyniku operacyjnego mamy wynik na inwestycjach, który nie zależy od sprzedaży. Jeśli dla obecnego wyniku inwestycje (pożyczki konkretnie) są znaczącą pozycją i dodają określoną kwotę do wyniku, to marża netto wraz ze wzrostem przychodów będzie maleć. Wypadkowa pomiędzy kosztami stałymi, a zyskiem z inwestycji będzie determinować zachowanie marży netto. Najmniejszy błąd popełnia się zakładając stałość marży brutto na sprzedaży, ewentualnie obciążając ją dodatkowo kosztami sprzedaży. Marża netto nie pozwala na skalowanie wyniku.

Cytat:
Sądzę więc, że na dzisiaj nie mamy wyceny działającej fabryki w Astanie, wręcz nam ona ciąży, natomiast wariantu gdzie działa nikt obecnie nie uwzględnia, co jest błędem.

Czy akurat jest błędem to pokaże przyszłość (Jezu jak ja nie lubię tego stwierdzenia!), natomiast pisałem tutaj, że Astana jest miejscem potencjalnego upside’u

Cytat:
Po czwarte. Zaczyna coś ruszać się jeśli chodzi i mikrosferę szarą, mające miejsce ostatnio wymiany krzyżowe są tego dowodem, a to jest znak, że do Eko spływa szary suchy surowiec, którego dostawy z przyczyn już wyjaśnionych były ograniczone, to znaczy, że jest na niego zapotrzebowanie, nie tylko na białą.

Wymiany krzyżowe pokazują jedynie, że spółka przyjęła jakąś partię mikrosfery szarej.

Jeśli zaś chodzi o odpowiedź spółki, do której już częściowo się odniosłem…
1.
Cytat:
Jeśli taka firma ma wartość ekonomiczną zero to gratulujemy wyceny.

Mnie nie pozostaje nic innego jak pogratulować umiejętności czytania. W analizie wyraźnie zaznaczyłem, że nie mówię w żaden sposób o wycenie majątkowej, a spółka chwali się w odpowiedzi tym co ma – hale sprzęt itd. Mogę także pogratulować takich merytorycznych i innych autorskich stwierdzeń typu: „zysk odroczony”, opinii na temat powodów spadków kursu, czy oceny wypracowanego zysku. Zysk ekonomiczny, czyli powtarzalny, gotówkowy na podstawie którego buduję się dochodową wartość spółki jest zupełnie czymś innym. Uzasadnienie merytoryczne podawałem nie raz.
2.Sprawa jest krótka: Czy w 2 kwartale zysku brutto na sprzedaży jest najniższy od 2013 czy nie jest? Czy zysk operacyjny – podstawowa miara pomiaru zysku na działalności podstawowej – jest najniższy od 2013 r czy nie jest? Jeśli to nie jest rozczarowanie, to naprawdę nie wiem co nim mogłoby być. Prawda jest jednak taka, że zarząd spółki ma dość oryginalne poglądy na niektóre sprawy.
3.Po to jest Cały rachunek wyników z wyodrębnionymi poszczególnymi pozycjami aby dostarczać wiedzy. Zarząd Ekoexportu z tego co widzę najchętniej podałby przychody i zysk netto, a do tego napisał esej jak to jest świetnie i doskonale. Naprawdę nie pozostaje mi nic innego jak „pogratulować” spółce poziomu komunikacji i rozumienia potrzeb inwestorów.
a)Analityk używa liczby mnogiej w odniesieniu do pożyczek, bo pamięta iż spółka nie informując o tym w komunikatach bieżących pożyczyła sporą kwotę innemu podmiotowi niż zależna spółka kazachska, która to kwota okazała się nieściągalna i musiała realizować zabezpieczenie w postaci akcji własnych.
b)Jak sama spółka przyznaje do 3 kwartału nie było dostaw, a więc i naliczone odsetki miały charakter bezgotówkowy czy gotówkowy? Rozliczenie barterowe towary za należności jest gotówkowe czy nie jest?
c)różnice kursowe. Jeśli dziś jest kurs 5 zł, i dziś wydatkuję kwotę 10 mln EUR. Jutro ktoś spłaca mi 10 mln EUR w towarze, ale po kursie 1 zł. Ja zaś sprzedaje je z narzutem 30 proc. (czyli za 13 mln EUR), ale także przy także 1 zł. To różnica jest czysto księgowa/prezentacyjna czy nie jest? Na miłość boską, przecież to jest tylko logiczne myślenie. Owszem, w dniu bilansowym strata nie jest gotówkowa, tym bardziej nie jest, że nie ma dostaw, a więc nie było żadnej spłaty gotówki, ale do cholery przecież nie można zakładać, że jak kurs wzrósł w jakimś okresie to za chwilę spadnie…
4.Kwestię działania/niedziałania już dyskutowaliśmy więc nie będę tego powtarzał.
6. Hmm… Nie będę się powoływał na własny tekst, bo to może byłoby źle odebrane. Ale proszę: www.eia.gov/forecasts/ieo/more... prognozy dla rynku ropy z Release Date: September 9, 2014
7.
Cytat:
Nie wiem skąd ten analityk ma tą wiedzę. Sytuacja na globalnym rynku jest trudna, ale już odwierty ropy z łupków w USA rosną co wynika z raportu Baker Hughes

Analityk czerpie wiedzę z raportów finansowych takich firm Halliburtona, Schlumbergera, Carbo Ceramics, czy Rosetta Resources, a także rządowej agencji USA czyli EIA
Tu ostatni grudniowy raport na temat zrównoważenia rynku:
www.eia.gov/petroleum/weekly/a...
Tutaj opinia CEO największej firmy sektora Shlumbergera:
Cytat:
Perspektywy rynkowe w kolejnych kwartałach stanowią coraz większe wyzwanie, w związku z przewidywanym dalszym ograniczaniem aktywności, wynikającym z coraz mniejszych wpływów gotówki i wyczerpujących się budżetów inwestycyjnych wielu naszych klientów. To wszytko zmusza nas do konserwatywnego spojrzenia na rok 2016, pomimo stopniowej poprawy cen ropy naftowej – powiedział Paal Kibsgaard, CEO Schlumberger Limited
.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
Może oni nie mają racji, a rację ma prezes EEX… Może

Jeśli zaś chodzi o wycenę pakietu akcji partnerów, to osoba odpowiadająca po prostu kłamie. Pod wskazanym linkiem leży wycena Ośroka wypracowującego przepływy pieniężne w postaci mikrosfery szarej. To nie jest wycena tych akcji. Innymi słowy analityk bada czy należy zrobić odpis na aktywach. Przy czym do badania nie wziął samych akcji partnerów, a całą część firmy zajmującą się szarą mikrosferą. Na podstawie danych podanych mu przez zarząd spółki policzył wartość strumieni pieniżnych generowanych przez mikrosferę szarą i wartość ta wyszła większa niż wartość papierów.

To tak jakbyś miał taksówkę która generuje 10 mln zysków rocznie o wartości księgowej 1 mln zł. Potem kupił za 10 mln zepsutego malucha. I teraz ja twierdzę, że malucha nie da się sprzedać nawet za 1/100 ceny. Natomiast Ty bierzesz "niezależnego" analityka i on mówi, że maluch jest tyle warty bo cała firma jest warta więcej niż 11 mln zł. Dokładnie tak to wyglda.

Pijaczysko
0
Wpisów: 106
Wysłane: 16 grudnia 2015 10:31:31 przy kursie: 11,63 zł
Każdą spółkę, nie tylko Eko, ocenia się przede wszystkim po raportach, masz rację że jest to podstawowy czynnik w ocenie, ale nie jedyny. Skupiłeś się na ocenie raportu za pierwsze półrocze, potem był -również słaby raport za IIIQ. Powiem Ci, że osobiście uważam, że wyniki za IVQ również będą słabsze od oczekiwanych. Spółka sygnalizuje, że jeden z kontraktów z 15 został przesunięty na 16, śmiem przypuszczać , że to może być duży kontrakt na szarą do Halliburtona, to znaczy,że znów nie zrealizowali go w całości, było przesunięcie 14/15, teraz 15/16. Okazuje się, że jesteśmy suplikantem dla takiego giganta i to on decyduje , my możemy się tylko podporządkować albo zrezygnować. Niestety. Ogólnie rzecz biorąc 2015 rok będzie słaby. Ale w ocenie spółki, w szacowaniu w którym momencie się znajdujemy cenowo z kursem, oprócz raportów kwartalnych musimy posiłkować się również innymi czynnikami mającymi wpływ na przyszłość spółki. Zostawię na boku Astanę, bo mniej więcej wiemy o co chodzi, choć mamy rozbieżne zdania na ten temat. Popatrz na zmagazynowany surowiec, to niewątpliwie jest przesłanka dodatnia. Przychody nie będą oparte - lub początkowo nie będą- na rynku wydobywczym, to pozwoli na spokojną sprzedaż do inny branż, Eko powinno w końcu spokojnie robić swoje, nie walcząc na powierzchni o każdy kontrakt do ropy i gazu. Ale to nie znaczy przecież, że o takie kontrakty nie walczy, pomimo spadku wydobycia, pomimo spadku cen, przecież nadal wydobywa się ich ogromne ilości - króciutka zajawka energetyka.defence24.pl/279090... , tam nadal można plasować swój produkt, trzeba tylko wcisnąć się na rynek i to właśnie okazuje się najtrudniejsze. Może cos się zmienić od drugiego półrocza 2016 www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...(wywiad)
żaden z nas tego nie wie jak będzie, natomiast śmiało można założyć, że Eko na tych kontraktach które już ma spokojnie 2016r przepracuje, każdy dodatkowy kontrakt, zwłaszcza do przemysłu wydobywczego, powinien być przesłanką do zmiany oceny sytuacji. Mówię oczywiście o kontrakcie dużym i realizowanym, nie o wysyłanych próbkach i nie o kontraktach odroczonych.
Reasumując, słaby 2015r to niski kurs, nie mam pojęcia czy już jest dno, czy nie. Jest to niewątpliwie odzwierciedlenie sytuacji spółki. Pytanie, czy sama sytuacja właśnie nie ulega zasadniczej zmianie. Wydaje mi się , że ten moment nie jest odległy, mamy kontrakty, mamy surowiec, mamy dywersyfikację odbiorców, mamy to co jest potrzebne żeby zmienić ten dwuletni impas w rozwoju, jeśli nie teraz to kiedy ? Jeśli 2016r nie będzie rokiem przełomowym dla Eko, to nie jestem w stanie sobie wyobrazić, by cokolwiek jeszcze mogło się kiedyś zmienić na lepsze. Innymi słowy, albo teraz, albo wcale.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2015 12:49:22 przy kursie: 11,63 zł
Nasze zdania i ocena wcale nie są odległe jak się okazuje. Rożni nas tylko to, że jak rozumiem Ty uważasz, że już należałoby zająć pozycję pod przyszłe nadal oczekiwane odbicie na rynku ropy. Ja natomiast uważam, tak jak napisałem. Odbudowa może nie przyjść tak szybko, choć oczywiście rok 2016 powinien być lepszy niż miniony. Ropa nie spada tylko przez Ukrainę jak sugeruje spółka. Po prostu na rynku tegoż surowca zachodzą globalne zmiany. Ten rynek nie jest w równowadze i pytanie brzmi kiedy taka równowaga nastąpi. Albo musi strzelić globalna gospodarka, albo musi być ograniczone wydobycie. Na razie ani jedne ani drugie nie następuje (pomimo zmniejszenia aktywności wiertniczej). I jest jeszcze jedna sprawa. O ile mikrosfera potencjalnie może być używana do frakowania (ktoś tu się ze mnie kiedyś śmiał, że tak napisałem thumbright) i ta część ruszy dość szybko wraz ze wzrostem popytu, (choć potrzebna jest nadal opłacalność szczelinowania proppantami szczególnymi a nie piaskiem) to już aktywność poszukiwawcza w postaci nowych odwiertów wymagających cementowania(gdzie mikrosfera jest jednym z wypełniaczy) może przyjść później. Nie wiemy także jakie będą ustalone budżety poszukiwawcze na kolejny rok. To powinno być wiadome z raportów za IV kwartał branżowych spółek. Nie ma co wyprzedzać tego ruchu, bo nie wiemy kiedy faktycznie nastąpi. Jeśli sytuacja będzie się przedłużać to oczekuję dalszej presji na marżę EEX, poprzez obniżanie ceny mikrosfery.

Pijaczysko
0
Wysłane: 16 grudnia 2015 19:44:53 przy kursie: 11,63 zł
I mnie się wydaje, że nasze poglądy na Spółkę i na obecną sytuacje, choć nadal różne, zaczynają być zbieżne w niektórych elementach. To może jeszcze troszkę polemiki. Myślę, że z zajęciem pozycji na Eko nie wstrzymywałbym się do odbicia na rynku wydobywczym, nie kierowałbym się tylko tą przesłanką. Owszem my o ten rynek walczymy, my chcemy na niego wejść ze sprzedażą dużych, ogromnych jak dla nas ilości, ale nie jest tak, że będzie to możliwe dopiero po odbiciu cen ropy. Przecież ten rynek jest, nie padł , zmniejszył się owszem, trudniej na niego wejść w związku z tym ale nie jest to niemożliwe. Nadal potrzebna jest mikrosfera, tylko, że nie w takich ilościach, tym bardziej jest trudno wejść z zupełnie nowym produktem. Mam nadzieję, że jakością uda nam się zdobyć swój kawałek tortu, bo nie mamy innego haczyka niż jakość i powtarzalność produktu szytego na miarę dla odbiorcy. Przecież już zdobyliśmy kontrakt do Skandynawii, to znaczy że mamy możliwości w tym temacie. Mówię o mikrosferze używanej do produkcji cementu do szybów oraz do płuczek. Nie ma mowy chyba na razie o szczelinowaniu, tu potrzeba by zdaje się od razu kilka tysięcy ton na jeden raz, tyle, że mikrosfera jest dużo droższa od proppantów, czy choćby specjalistycznego piasku, daje za to lepsze przepływy i wydłuża czas eksploatacji złoża. Dlatego jakkolwiek wzrost cen ropy byłby oczywiście pozytywnie odebrany jako czynnik dodatni dla pozycji Eko, to groźba spadku cen, czy utrzymywania się cen ropy w dłuższym czasie już takim czynnikiem nie będzie z uwagi na dywersyfikację odbiorców. Przemysł wydobywczy z pewnością potrafiłby zapewnić spółce odbiór całej produkcji z Astany szacowany na 36k ton. Ale dzisiaj jak widać nie jest to możliwe, z różnych przyczyn nie mamy takiego rozwiązania, na szczęście mamy swoją drogę, na której możemy spokojnie produkować i utrzymywać zyski na przyzwoitym jak na obecną chwilę poziomie. Potrzeba tylko potwierdzenia tego w kolejnych kontraktach, to powinien być zwrot na spółce- duży kontrakt lub duże kontrakty ale nie do przemysłu wydobywczego lecz właśnie innego/innych. Np metalurgia lub budownictwo. Wtedy Eko udowodni, że dysponuje produktem który sprzedaje się w dużych ilościach niezależnie od zmieniającej się koniunktury na jednym tylko rynku, że taki rynek nie grozi ograniczeniami spółce, której żywotnym zamiarem jest zwiększanie skokowo produkcji i otwieranie kolejnych stacjonarnych fabryk pozyskiwania kulek przy elektrowniach. Bo w skrajnie optymistycznym scenariuszu może okazać się np , że dzisiaj walczymy o kontrakt na rynku, a jutro będziemy produkować w Astanie na pełnych parametrach i budować kolejną fabrykę przy Gresie. Do tego by taka opcja była w ogóle rozważana, potrzeba nowych , dużych kontraktów właśnie na inne rynki, poza "ropą", na początek. Natomiast plasowanie ilości rzędu kilku czy kilkunastu tys. ton dla jednego odbiorcy musi niewątpliwie mieć związek z przemysłem wydobywczym ropy i gazu i co do tego wątpliwości nie mam.
Na dzisiaj spółka sygnalizuje, że takie rozmowy kontraktowe trwają, tak już przytaczano, kontrakty na 2016r to 23 mln, pytaniem jest ile do tej sumy jeszcze dojdzie z tego co jest negocjowane. Padło nawet pewne zobowiązanie, że termin nie jest odległy , rozmowy powinny zakończyć się do końca grudnia lub tez niektóre do końca stycznia. To raptem miesiąc z okładem. Myślę, że warto ten miesiąc poobserwować spółkę, mamy możliwość niezłego chyba zajęcia pozycji jeśli perspektywy zaczną się realizować.
Nie podzielam natomiast Twojej oceny, że może być zagrożona marża netto. Tak naprawdę jeszcze nie znamy potencjału Astany, by móc rozważać takie przypuszczenia, może się okazać że marża będzie spadać. A nie może się okazać że wzrośnie ? przecież koszty stałe są kilkakrotnie niższe w Astanie a to tam właśnie suszymy surowiec, to co pochłaniało największe nakłady w BB zostało przeniesione tam gdzie jest znacznie tańsze. Czemu marża miałaby zatem nie wzrastać ?
I na koniec jeszcze o ostatniej sprzedaży akcji przez spółkę, co zostało chyba jednoznacznie negatywnie odebrane przez rynek. Mam na ten temat odmienne zdanie. Spółka kładzie obecnie nacisk na maksymalne zapewnienie sobie wystarczających ilości surowca, upatrywałbym w tym właśnie powód do spieniężenia części posiadanych akcji własnych, nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna, tym bardziej, że wymiany krzyżowe zostały zrealizowane- czyli dostarczono partie szarej a co za tym idzie musi być na nią zbyt. Jeśli faktycznie mamy mieć jeszcze kilka kontraktów, to musimy mieć z czego je zrealizować, czyli zakupić wystarczającą ilość surowca, nowe kontrakty będą potwierdzeniem dla mnie tego przypuszczenia. Jeśli będą.
Edytowany: 16 grudnia 2015 19:58

dowiew
1
Wpisów: 9
Wysłane: 16 grudnia 2015 21:49:31 przy kursie: 11,63 zł
Cytat:
Na dzisiaj spółka sygnalizuje...

Pytanie tylko czy spółka nie sygnalizowała aby coś tylko dlatego żeby podbić kurs (albo nie zaniżyć) gdy sami sypali teraz... Takich sygnałów już trochę dawali, że już, że tuż, że partner wchodzi jak tylko próbki zbada, itp... Strasznie męczące to jest, te wszystkie pozytywy, które można mnożyć, snute na podstawie wieści ze spółki (że już że tuż) a jest jak jest - kurs się osuwa już i minima tuż.
A o ostatniej sprzedaży akcji przez spółkę - to nie jest (jak często piszą na bankierze) celowa strata podatkowa?

Pijaczysko
0
Wysłane: 16 grudnia 2015 22:45:02 przy kursie: 11,63 zł
Sugerujesz nieczyste zagranie, taka grę faul ? wg mnie to niedorzeczne.
Przecież gdyby chcieli w ten sposób zagrać, to sprzedaliby kilkanaście dni wcześniej, nie po 12 a po 15.
i nie 30k tylko 100k. Czemu sprzedali tylko część skoro mogli więcej ? Dlatego że potrzeba było nagle, ponadplanowo kasy. Jedyne co przychodzi mi na myśl, to klient który zgłosił zapotrzebowanie dotąd nie uwzględniane w przychodach, co zmusiło ich do pilnego i nieplanowanego rozwiązania mającego na celu pozyskanie gotówki. Sprzedali tyle, żeby wystarczyło, to jest dla mnie pozytywna informacja, bo to prawdopodobnie jest nieplanowany kontrakt, więc w czym rzecz skoro zarobią ?
Mówisz, że dawali wcześniej sygnały które się nie sprawdziły.
Cóż, jeśli nie zauważyłeś, że kilkadziesiąt tys. ton mikrosfery w Astanie miało być dedykowane dla przemysłu wydobywczego ropy i gazu, który akurat przeżywa nienajlepszy okres i to w przedstawicielu tego rynku upatrywany był dotychczas partner strategiczny, to rozumiem Twoje wątpliwości co do przeszłych zapowiedzi spółki. ;)
Edytowany: 16 grudnia 2015 22:49

dowiew
1
Wpisów: 9
Wysłane: 16 grudnia 2015 22:52:57 przy kursie: 11,63 zł
Niekoniecznie nieczyste. Takie trochę życiowe:-)
Bez względu na potrzebę i motywy zbycia akcji, to info tuż przed, to było wyjątkowo czytelne teraz. No przecież - kurs dołuje, osuwa się, sprzedać papier trzeba, info się jakieś puszcza, może nawet uprawnione ale przetrzymane na taką okoliczność albo podrasowane (przewidywania niby że ziszczone). Zawsze tak było i jest i tu było też, że przed nieszczególnym raportem się info zapodaje żeby złagodzić skutki (raportu, sypania).
Co nie jest w sprzeczności z nagle powstałą potrzebą gotówki - możliwe, co podałeś i może będzie super dobrze dzięki temu - ale nijak rynek tego niestety nie widzi tak.

Pijaczysko
0
Wysłane: 16 grudnia 2015 23:15:02 przy kursie: 11,63 zł
Spółka podała, że prowadzi rozmowy z kilkoma kontrahentami, rozstrzygnięcie spodziewane jest do końca stycznia 2016, część rozmów może zakończyć się w natomiast grudniu. I to jest gra fair. Dlatego sądzę, że tyle czasu ma rynek na reakcję. To oczywiście nie sa wszystkie możliwe kontrakty na 16 a te, w sprawach których toczą się obecnie rozmowy.

pempek
PREMIUM
4
Wpisów: 36
Wysłane: 17 grudnia 2015 10:26:36 przy kursie: 12,22 zł
Pan Bokun odpisał w mailu, że zarząd tak zdecydował ponieważ spółka ma bardzo dużo zamówień, na które chcą zabezpieczyć towar i muszą go przywieźć z Kazachstanu. Kasa ze sprzedaży akcji pójdzie na koszty transportu ok. 1000 ton suchej mikrosfery.

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 17 grudnia 2015 13:59:20 przy kursie: 12,22 zł
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, ale czy to czasem nie było tak że spółka do jakiejś tam daty musiała coś z tymi akcjami zrobić - np. sprzedać? W chwili ich objęcia (albo raczej jak kurs się sypnął) to był temat nr 1, również i na tym forum o ile się nie mylę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 grudnia 2015 17:49:37 przy kursie: 12,22 zł
Zgodnie z art 395 KSH:
Cytat:

§ 4. Akcje nabyte z naruszeniem przepisów art. 362 zakaz nabywania akcji własnych i wyjątki § 1 lub 2 powinny być zbyte w terminie roku od dnia ich nabycia przez spółkę. W pozostałych przypadkach ta część akcji własnych spółki nabytych na podstawie przepisów art. 362 zakaz nabywania akcji własnych i wyjątki § 1 pkt 3, 4 i 6 oraz przepisów mających na celu ochronę akcjonariuszy mniejszościowych, która przekracza 10% kapitału zakładowego spółki, powinna być zbyta w terminie dwóch lat od dnia nabycia.

Cytat:
Art .362 KSH mówi że:
§ 1. Spółka nie może nabywać wyemitowanych przez nią akcji (akcje własne). Zakaz ten nie dotyczy:
1) nabycia akcji w celu zapobieżenia bezpośrednio zagrażającej spółce poważnej szkodzie;
2) nabycia akcji, które mają być zaoferowane do nabycia pracownikom lub osobom, które były zatrudnione w spółce lub spółce z nią powiązanej przez okres co najmniej trzech lat;
2a) spółki publicznej, nabywającej akcje w celu wypełnienia zobowiązań wynikających z instrumentów dłużnych zamiennych na akcje;
3) nabycia akcji w drodze sukcesji uniwersalnej;
4) instytucji finansowej, która nabywa za wynagrodzeniem w pełni pokryte akcje na cudzy rachunek celem ich dalszej odsprzedaży;
5) nabycia akcji w celu ich umorzenia;

6) nabycia w pełni pokrytych akcji w drodze egzekucji celem zaspokojenia roszczeń spółki, których nie można zaspokoić w inny sposób z majątku akcjonariusza;
7) nabycia w pełni pokrytych akcji nieodpłatnie;
8) nabycia na podstawie i w granicach upoważnienia udzielonego przez walne zgromadzenie; upoważnienie powinno określać warunki nabycia, w tym maksymalną liczbę akcji do nabycia, okres upoważnienia, który nie może przekraczać pięciu lat, oraz maksymalną i minimalną wysokość zapłaty za nabywane akcje, jeżeli nabycie następuje odpłatnie;
9) nabycia akcji w innych przypadkach przewidzianych w ustawie.

A zatem wydaje się, że EEX takiego obowiązku nie ma. Natomiast logicznym jest sprzedaż pod koniec roku celem wykazania straty na tej transakcji co obniży wynik do opodatkowania. Sama sprzedaż akcji przez wynik nie przejdzie (tylko pomniejszy kapitał), ale pozwoli zapłacić niższy podatek, czyli de-facto zwiększy wynik.

Pijaczysko
0
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:23:24 przy kursie: 12,02 zł
Wydaje mi się, że różnie można interpretować wskazane przez Ciebie przepisy, dotąd stanowisko było takie, że należy takie nabyte akcje albo umorzyć albo sprzedać. Wiążące byłoby jednoznaczne zdanie spółki na ten temat i zamknęło by dywagacje, bo ktoś nadal może się zastanawiać, czy jest jeszcze 60k do sprzedaży na rynku czy nie.
Jednak to nie jest najważniejsze obecnie, teraz decydować powinny kontrakty. Skoro poszła kasa na zakup i transport surowca, muszą za tym pojawić się następne kontrakty. Tylko w ten sposób spółka pokaże że kryzys ma za sobą, żaden inny sposób nie wchodzi w grę. Zatem tylko kontrakty, tym bardziej , że na rynku przechodzącym ogólnie swoistą zapaść, będą jeszcze większym potwierdzeniem możliwości Eko, obecnie przy spadku cen wywalczyć dużą sprzedaż do renomowanego klienta musi graniczyć z zadaniem nie tyle nawet karkołomnym co będącym w stopniu możliwości wykonania bliższym zera, niż w warunkach gdy rynek jest stabilny. Z pewnością rynek mikrosfery się zmieni, z pewnością ktoś wypadnie, ktoś upadnie, przeżyją ci którzy będą potrafili przetrzymać ten okres, tym bardziej, że dzisiaj tak naprawdę nie wiadomo ile będzie to trwało. Dlatego Eko musi walczyć o odzyskanie wiarygodności, podnieść ją do poziomu zbliżonego sprzed dwóch lat. Jak to zrobić ? Kontraktami, pewnymi, dużymi, i przede wszystkim zdywersyfikowanymi. Ropa i tak odbije nie dziś to jutro albo za dwa lat , my i tak będziemy mieć wówczas cos do powiedzenia, mamy takie możliwości. Ale patrząc na dziś, tu i teraz, nie widzę innego lepszego rozwiązania. 2013r to najlepszy rok w działalności spółki jeśli chodzi o wynik netto. Jeśli Eko ma zamiar przywrócić swoją pozycję z 2013 lub choć się do niej zbliżyć, musi być co najmniej porównywalny zysk w 2016r. Dzisiaj mamy 23 mln na 2016, ostatnio marża sadała, choć spółka zapewnia, że powinna w przyszłym roku rosnąć. Zobaczymy. Przy niższej marży powiedzmy w okolicach 25%, możemy z tych kontraktów wyciągnąć ok 6 mln. przy wyższej, zakładanej na 40% ( a to nie jest wcale szczyt możliwości o ile wierzyć przedstawicielom spółki ) , już okolice 10 mln. Pytanie zatem , jakie możliwości powiększenia przychodów mamy dzisiaj. Jeśli się nie mylę, to Eko prowadzi co najmniej jeszcze kilka rozmów kontraktowych na 2016, które mogą ewentualnie podnieść zakładane na dzisiaj przychody. Skoro kilka, to prawdopodobieństwo zakończenia ich pozytywnie jest większe niż gdyby była to rozmowa z jednym partnerem. Sądzę, że jeśli nie wszystkie, to przynajmniej część z nich zakończy się pozytywnie, to musi mieć przełożenie na kontrakt, czy to będzie miało bezpośredni wpływ na kurs zależy od rzędu wielkości kontraktu oraz renomy Partnera. Nie wiem, czy wystarczy to do złamania trwającego dwa lata trendu spadkowego, ale nie przychodzi mi nic innego do głowy, co ten trend obecnie mogłoby złamać. Reasumując, zakładam, że 2016r będzie lepszy od 2013, mimo trudności z plasowaniem produktu na rynku, przychody powinny być podniesione jeszcze o kilkanaście milionów, inaczej nie poprawi się sytuacja Eko.
Ostatnią sprzedaż akcji własnych w celu zakupu i transportu surowca postrzegam właśnie w tym kontekście.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:46:10 przy kursie: 12,02 zł
Cytat:
Wydaje mi się, że różnie można interpretować wskazane przez Ciebie przepisy, dotąd stanowisko było takie, że należy takie nabyte akcje albo umorzyć albo sprzedać

Czyje stanowisko? forum parkietu?
Przecież tego punktu:
nabycia w pełni pokrytych akcji w drodze egzekucji celem zaspokojenia roszczeń spółki, których nie można zaspokoić w inny sposób z majątku akcjonariusza
nie można interpretować inaczej jak jest napisany. Była egzekucja z zabezpieczenia roszczeń spółki? Była. Podmiot był akcjonariuszem? Był.

Cytat:
Skoro poszła kasa na zakup i transport surowca, muszą za tym pojawić się następne kontrakty. Tylko w ten sposób spółka pokaże że kryzys ma za sobą, żaden inny sposób nie wchodzi w grę

Czy na zakup to chyba nie wiemy. Wszak jak była mowa mikrosfera z Kazachstanu jest spłatą pożyczki, więc jeśli to była biała, to akurat na zakup nie wydali. Jednak w pełni masz rację, że sytuację/wycenę mogą zmienić nowe kontrakty.

Jeszcze słowo w kwestii wyniku i marży. Spółka podnosiła, że nie może jeszcze konsolidować spółek kazachskich, w szczególności tej od Astany. To jest po prostu nie prawda. UOR mówi tak:

Cytat:
Art. 56. 1. Jednostka dominująca może nie sporządzać skonsolidowanego sprawozdania finansowego, jeżeli na dzień bilansowy roku obrotowego oraz na dzień bilansowy roku poprzedzającego rok obrotowy łączne dane jednostki dominującej oraz wszystkich jednostek zależnych każdego szczebla:

Cytat:
Art. 57. Konsolidacją można nie obejmować jednostki zależnej, jeżeli:

Cytat:
Art. 58. 1. Konsolidacją można nie obejmować jednostki zależnej, jeżeli dane finansowe tej jednostki są nieistotne dla realizacji obowiązku określonego w art. 4 ust. 1.

Może zostawia wybór po stronie spółki. Gdyby intencją ustawodawcy był zakaz, to mielibyśmy sformułowanie Spółka nie sporządza skonsolidowanego sprawozdania...
No, ale wtedy nie można by pokazać w wyniku przychodów od odsetek...

Edytowany: 18 grudnia 2015 09:47

Pijaczysko
0
Wysłane: 18 grudnia 2015 10:41:56 przy kursie: 12,02 zł
- nie , nie jest to stanowisko parkietu.
mówię o tym raporcie
www.ekoexport.eu/images/raport...

"...akcje własne zostały zbyte w celu uniknięcia umorzenia przez spółkę akcji własnych..."

temat ten juz był przerabiany w 2013r , zdaje się, że Ci to umknęło, choć w poście wyżej sam piszesz
"A zatem wydaje się, że EEX takiego obowiązku nie ma. Natomiast logicznym jest sprzedaż pod koniec roku celem wykazania straty na tej transakcji co obniży wynik do opodatkowania. Sama sprzedaż akcji przez wynik nie przejdzie (tylko pomniejszy kapitał), ale pozwoli zapłacić niższy podatek, czyli de-facto zwiększy wynik."

czyli sam masz wątpliwości używając zwrotu "wydaje się ". Tak czy nie ?

co do przepisów dot. konsolidacji, całkowicie się z Tobą zgadzam. Jednostka zależna może nie sporządzać konsolidacji sprawozdań, jeśli dzień bilansowy roku obrotowego i dzień bilansowy roku poprzedniego dane łączne tej jednostki i jednostek zależnych spełniają co najmniej 2 z następujących warunków:
1. łączne średnioroczne zatrudnienie (pełne etaty) wynosi nie więcej niż 250 osób
2. łączna suma bilansowa nie przekracza 7 500 000 euro (w przeliczeniu na złotówki)
3. łączne przychody netto ze sprzedaży nie przekraczają 15 000 000 euro (w przeliczeniu na złotówki).
decyzja czy konsolidować czy nie należy wyłącznie do Eko.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 grudnia 2015 12:08:51 przy kursie: 12,02 zł
Ale ten raport jest z 2013 r. Czy wtedy akcje były nabyte w związku z egzekucją zabezpieczenia? O ile pamiętam, (choć może źle pamiętam) to nie. A więc inna jest sytuacja prawna.

Pijaczysko
0
Wysłane: 19 grudnia 2015 17:24:31 przy kursie: 12,02 zł
Czego by nie mówić, to należy się spodziewać więcej po takiej spółce. Kontrakty do tej pory zawarte na 2016r mogą być co najwyżej zadowalające, nie odzwierciedlają w żadnej mierze potencjału. Albo go mamy i czekamy , albo spółka będzie miała problemy ze sprzedażą, co gdyby przedłużało się również na 2016r może powodować dalszy spadek kursu i biznesową wegetację, nad tym wszystkim wisi Astana której nie konsolidujemy i która może dać nam kopa w górę jak również pociągnąć niżej.
Są jakieś światełka w tym tunelu ?
W raporcie branżowym o rynku mikrosfer, w sumie chyba jest najnowszy, obejmujący prognozy rynkowe od 2015 do 2020 można przeczytać, że światowy rynek mikrosfer w 2014 wyniósł 2,3 mld usd, w 2015 oczekiwania sa na poziomie 2,4 mld usd, a w 2020 około 3,5 mld usd. To daje około 7% wzrostu rocznie. Czy to jest zapaść rynku ? nie sądzę. Sęk w tym by znaleźć dużych odbiorców poza rynkiem wydobywczym, który ma obecnie największy wpływ na obniżkę cen w kategorii produktów oferowanych między innymi przez Eko. Odbiorców, którzy będą w stanie odebrać nie tysiąc czy dwa tysiące ton ale dziesięć lub dwadzieścia tysięcy. Czy to jest w ogóle możliwe ? Nie mam pojęcia, ale na pewno jest to trudne. Na czym można się oprzeć w swoich przypuszczeniach ? Na specjalistach mających fachową wiedzę, na przykład. Zerknijmy więc co tam piszą w raporcie branżowym, mamy tam przegląd globalnego rynku dla mikrosfer stosowanych jako składniki wielu zaawansowanych materiałów i kompozytów, w opiece zdrowotnej i przemyśle, a nawet w zastosowaniach badawczo rozwojowych. Mamy zatem identyfikację różnych typów mikrosfer dostępnych na rynku, jak również odpowiednich przemysłów, technologii i zastosowań. Mamy założenia jaki powinien być popyt w głównych branżach: kompozytów, farb i powłok, ropy naftowej i gazu, kosmetyki i higieny osobistej, biotechnologii i nauk przyrodniczych i medycznych oraz wyrobów medycznych. Mamy opisy różnych typów mikrosfer względem ich składu chemicznego, takiego jak szkło, ceramika i mikrosfer polimerowych oraz unikalnych właściwości materiału, które sprawiają, że nadają się dla poszczególnych sektorów i zastosowań. I mamy profile głównych graczy w branży. Na wrzesień 2015, czyli niemal na dzisiaj ;)
Zacytujmy rozdział 8 ...
CHAPTER 8 COMPANY PROFILES AND PRODUCT OVERVIEW 128
3M CORP. 128
ASIA PACIFIC MICROSPHERES 129
AVEKA MANUFACTURING INC. 130
BANGS LABORATORIES INC. 130
BANGS LABORATORIES PRODUCTS 131
Non-functionalized and Functionalized Polymeric Microspheres 131
Dyed and Fluorescent Polymeric Microspheres 131
Magnetic Microspheres 131
Non-functionalized and Functionalized Silica Microspheres 131
BO KWANG CHEMICAL CO., LTD 131
BTG INTERNATIONAL LTD. 132
CELONOVA BIOSCIENCES INC. 133
CENOSTAR CORP. 133
COSPHERIC LLC 134
EKO EXPORT SA 134
EMD CHEMICALS PERFORMANCE MATERIALS 135
EMD MILLIPORE 135
EVONIK INDUSTRIES AG 136
EXPANCEL (AKZONOBEL) 136
FLORATECH 137
HENKEL 138
INDUCHEM AG 138
KOBO PRODUCTS 139
LIFE TECHNOLOGIES (FORMERLY A BRAND OF THERMO FISHER SCIENTIFIC) 139
LUMINEX CORP. 140
MERCK KGAA 141
MERIT MEDICAL SYSTEMS INC. 143
MERZ NORTH AMERICA INC. 143
MOMENTIVE 144
MO-SCI CORP. 144
PHOSPHOREX 146
POLYMICROSPHERES 146
POLYSCIENCES INC. 147
PORAVER 148
POTTERS INDUSTRIES 148
TABLE 70 POTTERS INDUSTRIES' PRODUCTS BY MARKET 149
PRIZMALITE INDUSTRIES INC. 150
SIGMUND LINDNER GMBH 151
SIRTEX MEDICAL INC. 151
SOVITEC 151
SPHEROTECH 152
SPIRIG PHARMA AG 153
SUNEVA MEDICAL INC. 153
SUNJIN CHEMICAL 153
TERUMO EUROPE 154
TRELLEBORG OFFSHORE BOSTON INC. 154

to znaczy ni mniej ni więcej, że w raporcie o globalnym rynku mikrosfer, Eko zostało dostrzeżone i umieszczone jako firma która ma dostatecznie dużo do powiedzenia, że czego by nie mówić, liczy się w tym biznesie, że jest zauważalna za granica przez fachowców w branży natomiast u nas jest tylko kolejna spółką która zawodzi i której się nie udało. a skoro tak to chyba jeszcze nie wszystko jest stracone, mamy coś do udowodnienia. Dla mnie sam fakt, że nie wylecieliśmy z tego zestawienia mimo dwóch lat, w trakcie których sprawy poszły w kierunkach, które mniej lub bardziej a czasem nawet kompletnie zawiodły akcjonariuszy świadczy o wciąż posiadanym potencjale.
Jeśli ktoś chce poczytać i ma pare złotych -
www.reportlinker.com/p0341174-...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 grudnia 2015 22:14:27 przy kursie: 12,02 zł
Cytat:
Mamy założenia jaki powinien być popyt w głównych branżach: kompozytów, farb i powłok, ropy naftowej i gazu, kosmetyki i higieny osobistej, biotechnologii i nauk przyrodniczych i medycznych oraz wyrobów medycznych.

A teraz odrabiamy pracę domową i patrzymy np na indeks biotechnologiczny
, albo nawet szerzej na indeks przemysłowy w którym mamy chemię i medycynę. Jak te indeksy zmieniły się przez 2 lata? A jak zmieniły się przez 2 lata przychody EEX? O ile sytuacja w sektorze wydobywczym jest uzasadnieniem, to już nie do końca takie jest w pozostałych sektorach gospodarki w których stosuje się mikrosferę...
Cytat:
I mamy profile głównych graczy w branży. Na wrzesień 2015, czyli niemal na dzisiaj ;)

Tyle, że Eko w raportach branżowych sprzed dwóch lat był już istotnym graczem. O ile mnie pamięć nie myli to z tymi całymi przychodami był europejskim liderem?

Akurat dla mnie umieszczenie EEX w jakimkolwiek raporcie nic nie zmienia.

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 grudnia 2015 08:55:38 przy kursie: 12,02 zł
No przecież o tym własnie piszę. Między innymi.
Odrabianie lekcji czy tez wyciąganie wniosków, to to samo. Jeżeli Zarząd tej umiejętności nie posiadł w wystarczającym stopniu na 2016r, będzie nadal słabo. Jeśli jest odwrotnie będziemy mieli zwrot.
Dla Ciebie umieszczenie Eko w najnowszym branżowym zestawieniu największych firm na świecie nic nie znaczy ?
Stawiasz znak równości pomiędzy takim raportem gdzie jest Eko a takim gdzie Eko by nie było ? tak ? dziwne to trochę. Pomimo braku realizacji większości zapowiedzi i pomimo koronnego Twojego argumentu o spadku przychodów, Eko w tym raporcie się znajduje. Jako jedna z największych firm branżowych. To informacja negatywna czy pozytywna ? Tak, ten raport nic nie zmienia. Pokazuje tylko perspektywy a one ciągle są , mimo, że niektórym się to nie podoba.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 grudnia 2015 15:05:27 przy kursie: 12,02 zł
Cytat:
Dla Ciebie umieszczenie Eko w najnowszym branżowym zestawieniu największych firm na świecie nic nie znaczy ?

Znaczy jedynie tyle, że rynek mikrosfery nie jest bardzo duży, albo jest bardzo mocno rozdrobniony. Skoro EEX ze swoimi obecnymi przychodami jest ważnym graczem na tym rynku. Szczerze powiedziawszy, będąc akcjonariuszem wolałbym aby EEX w tym zestawieniu nie było. Dlaczego? Ano dlatego, że małym spółkom na mało konkurencyjnym rynku jest łatwiej rosnąć. Jeśli mamy rynek bardzo rozdrobniony, to jest on bardzo konkurencyjny.
Edytowany: 20 grudnia 2015 19:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat