26 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 479
Wysłane:
9 listopada 2024 22:03:15
przy kursie: 17,71 zł
Ostatnie ABB 38.95 i to dość dawno ,i na dziś nic nie wskazuje na jakieś ciśnienie do sprzedawanie po obecnych cenach ,z ostatniego wywiadu Andy Bonda wynika że znacznie będzie przekroczona prognoza sprzedaży ,tu będzie bardzo ważne jaka będzie sprzedaż na sklepach już istniejących LFL.No i chyba może pomóc wojna celna USA ,Chiny bo jeszcze więcej i taniej towary mogą trafiać do Europy,ale to są tylko takie przypuszczenia ,żadne rekomendacja
|
|
30 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 201
Wysłane:
13 listopada 2024 17:15:49
przy kursie: 16,555 zł
ATL dziś w cenach zamknięcia (16,555 PLN) - wolumen też niemały (w porównaniu do ostatnich kilkunastu sesji). W ciągu miesiąca kurs stracił blisko 25%. Co jest na rzeczy, że rynek tak wycenia walor? Drogi dolar? Słaba konsumpcja? Widmo wojny w Polsce? Kombinacja tych wszystkich, czy też może coś jeszcze?
Co ciekawe, w rejestrze KNF nie ma na dziś dzień pozycji krótkich na Pepco powyżej progu. Jeśli jest tak źle, to gdzie shorty? Czy też zaraz ujawni się kilka...
|
|
Wysłane:
13 listopada 2024 18:02:26
Cała GPW jest w korekcie ,dolar jest wysoko ale ropa potaniała ,czyli fracht jest tańszy.Ostatnie spadki na Pepco absolutnie są nieuzasadnione sytuacja w samej spółce jest bardzo dobra ,ostatnie opublikowane wyniki były znacząco powyżej prognoz.To co może się wydarzyć to wezwanie na sprzedaż akcji i wycofanie spółki z GPW bo skrajnie niska wycena taki scenariusz by uzasadniała.Ciekawe że spółki Malezji i Niemiec planują bardzo dużo ekspansję na rynek Polski ,czyli oczekuja że konsumpcja w Polsce będzie rosnąć.Jestem bardzo ciekawy jaki będzie Capex .
|
|
|
|
Wysłane:
13 listopada 2024 19:14:18
Wolumen znaczny dziś (acz nie jakiś rekordowy). Przy tym nie widać po średniej transakcji by ktoś znaczniejszy w tym wolumenie uczestniczył. (3,21tys średnia transakcja dziś według danych publikowanych na Stockwatch).
Raczej wygląda to na "ulicę" wyrzucającą gorącego kartofla (lekko szturchniętą) i drobnych spekulantów zaczajonych pod wsparciem.
W krótkim terminie zakładam, że ktokolwiek realizujący scenariusz 1/2/3/4 wykorzystał słabość naszej giełdy na swoją korzyść.
Pytanie gdzie to się zatrzyma?
Hipotetycznie i teoretycznie ja widzę 3 scenariusze (powody) takiego zachowania się kursu (w szerszym terminie patrząc czyli od ponad roku, kiedy ten zjazd się rozpoczął):
1) Słabe wyniki w kolejnych kwartałach (pogorszenie LFL i marży, wzrost kosztów itd. ). Czy rynek prognozuje dalszy potężny zjazd konsumpcji w Polsce i w regionie? Duży wzrost bezrobocia? Kryzys finansowy? Wojna? Tylko gdzie są w takim razie fundusze grające na krótko, wszakże przy takim założeniu, powinno się od nich tu roić. Ma ktoś może dane z Ortexa aktualne?
2) Chęć zdjęcia z giełdy przez IBEX obecnie kontrolujący pakiet większościowy akcji, po niskiej cenie (moim zdaniem bardzo mało prawdopodobny scenariusz, bo trzeba by jakoś przekonać poprzednich uczestników ABB żeby sprzedali ze stratą ponad 50%)
3) Chęć przejęcia przez kogoś pakietu będącego obecnie w rękach IBEX po znacznie lepszej cenie niż obecny właściciel chciał by sprzedać. Tylko kto chciał by to kupić ( zdjąć z giełdy? )
4) Fundusze grające do tej pory "na krótko" Pepco, chcą zamknąć pozycje swoje sprytnie. To że nie ma w bazie KNF nic, nie znaczy, że faktycznie nikt tego na krótko nie rozgrywa - pod progiem 0,5%. Nawet 0,49% akcji to dalej jest sporo papieru do odkupienia. A kiedy najlepiej odkupić jak nie wtedy gdy kurs przebija wsparcie intraday?
Edytowany: 13 listopada 2024 19:29
|
|
Wysłane:
13 listopada 2024 19:35:26
Woolworth ,DIY , to są sieci sklepów o bardzo zbliżonym profilu działalności planują bardzo silna ekspansję w Polsce czyli raczej konsumpcja pewnie nie jakoś bardzo dynamicznie, ale jednak będzie rosnąć bo co właściwie ma ciągnąć PKB ?Myślę że jak ostatni kwartał będzie w miarę dobry dla Pepco to wycena będzie dużo wyższa .Spółka sprzedawana w IPO z ogromną redukcja kupna po 40 zł ,aż się prosi o wezwanie po tej cenie.
|
|
32 Dołączył: 2021-06-15 Wpisów: 113
Wysłane:
13 listopada 2024 22:52:30
januszw napisał(a):Woolworth ,DIY , to są sieci sklepów o bardzo zbliżonym profilu działalności planują bardzo silna ekspansję w Polsce czyli raczej konsumpcja pewnie nie jakoś bardzo dynamicznie, ale jednak będzie rosnąć bo co właściwie ma ciągnąć PKB ?Myślę że jak ostatni kwartał będzie w miarę dobry dla Pepco to wycena będzie dużo wyższa .Spółka sprzedawana w IPO z ogromną redukcja kupna po 40 zł ,aż się prosi o wezwanie po tej cenie. Sporo ludzi brało wyżej i teraz uśrednia, ogólnie sporo wisi w przedziale 25-30zł, także tutaj nie trzeba robić wezwania po 40zł. Z drugiej strony jakiś czas temu, przy kursie ok 30zł, ktoś z Pepco powiedział, że cena jest nieadekwatna do wartości spółki i po takim kursie ABB nie będzie. Tutaj prędzej jakiś zewnętrzny podmiot może skupywać z rynku, zrobić wezwanie po 25zł i też sporo papieru zbierze. Ogólnie to wygląda tak, jakby dla IBEX w ogóle nie zależało na obronie kursu (pamiętacie, jak zareagowało LPP na atak spekulacyjny ? ). Spółka jest rentowna, zarabia kasę, rozwija się, a kurs spokojnie opada. Nie wiem jaki będzie zysk netto za ostatni rok, ale skoro wcześniej było ok 100 mln euro, to przy różnych wskaźnikach rdr 20% i ponoć niższym capex, być może można założyć, że to będzie min. 120 mln euro, a więc 500 mln zł. Skoro ABB przy tak niskim kursie nie będzie, to teraz jest idealna sytuacja pod skup akcji własnych celem umorzenia. Jeśli tego nie będzie, to być może jakiś wał ktoś tutaj szykuje. Może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
|
|
Wysłane:
14 listopada 2024 09:43:45
przy kursie: 16,56 zł
Z twierdzeniem że kurs spokojnie spada to raczej bym się nie zgodził ,wygląda to raczej na paniczna sprzedaż .Tak trochę obok samego zachowania kursu mam spostrzeżenia że asortyment sklepów tzn.bardzo duży udział artykułów dziecięcych raczej powinien być zmieniany że względu na tragiczna demografię i w tym temacie będzie tylko gorzej.Zakladam że niedługo powinna się wyjaśnić sytuacja z głównym akcjonariuszem bo taki stan zawieszenia tylko powoduje domysły i przypuszczenia co do dalszego funkcjonowania spółki .Moje założenia są takie że Pepco będzie kupione przez inwestora branżowego i spółka zostanie wycofana z GPW pytanie tylko po jakiej cenie?
|
|
Wysłane:
19 listopada 2024 12:36:46
przy kursie: 15,545 zł
Kolejny dzień, kolejne minima. WIG20 "pomaga" w utrzymaniu tempa i kierunku. Żadnego odreagowania.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2024 12:56:00
przy kursie: 15,545 zł
Na samym końcu i tak będą decydować fundamenty ,na WIG 20 jest już blisko paniki,czyli pewnie nastąpi pewnie dość szybko jakiś przełom,jak ty zwykle bywa w takich sytuacjach ,to co może bardzo niepokoić to geopolityka.Poltyka informacyjna Pepco pozostawia bardzo dużo do życzenia.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2024 11:59:25
przy kursie: 15,89 zł
KrzysztofK napisał(a):Kolejny dzień, kolejne minima. WIG20 "pomaga" w utrzymaniu tempa i kierunku. Żadnego odreagowania. Do czasu kiedy dolar będzie się umacniał nie ma co liczyć na wzrosty,raz zakupy w krajach skąd Pepco sprowadza towary Bangladesz ,Pakistan ,a dwa obrót generowany głównie przez kapitał zachodni w największym udziale jest to kapitał USA .
|
|
|
|
Wysłane:
22 listopada 2024 18:26:56
przy kursie: 15,89 zł
Zgodził bym się, tylko nie pasuje mi do tej teorii CCC czy LPP. Te firmy też zaopatrują się płacąc w dolarach, ich akcje są na tym samym parkiecie. Więc powinny tak samo ( podobnie) reagować.
Edytowany: 22 listopada 2024 18:28
|
|
Wysłane:
26 listopada 2024 12:39:55
przy kursie: 16,27 zł
Dobra rekomendacja ,dane detaliczne też dość dobre ,reakcja na kursie raczej skromna.Spolka w tym roku jedna z najgorszych z WIG20.Do końca roku bardzo mało czasu i pewnie na tego typu walorach będzie optymalizacja podatkowa.Ciekawe jak rynek zareaguje na najbliższy raport finansowy.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2024 15:21:07
przy kursie: 15,855 zł
KrzysztofK napisał(a):Zgodził bym się, tylko nie pasuje mi do tej teorii CCC czy LPP. Te firmy też zaopatrują się płacąc w dolarach, ich akcje są na tym samym parkiecie. Więc powinny tak samo ( podobnie) reagować. klimat na GPW fatalny odwołane IPO Chorwackiej spółki ,nie wygląda to dobrze.
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
28 listopada 2024 15:51:56
przy kursie: 15,855 zł
Londyn zakręcił kurek.
Pytanie, czy to kwestia utraty zaufania do powodzenia akurat tej emisji, czy zapowiedź jakiegoś trendu.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2024 10:39:22
przy kursie: 15,67 zł
KrzysztofK napisał(a):Zgodził bym się, tylko nie pasuje mi do tej teorii CCC czy LPP. Te firmy też zaopatrują się płacąc w dolarach, ich akcje są na tym samym parkiecie. Więc powinny tak samo ( podobnie) reagować. 10.12 wyniki ,ciekawe czy dzisiejsze zachowanie (paniczna wyprzedaż) na dużym wolumenie ma coś z tym wspólnego ?Może są lepiej poinformowani bo żadnego komunikatu że spółki nie było.
|
|
34 Dołączył: 2010-01-24 Wpisów: 67
Wysłane:
6 grudnia 2024 15:02:09
Jeszcze wczoraj wieczorem chciałem wejść za 50k, jako jeden z takich papierów z kategorii "pięknie wysypany, ale to nie jest trup. potrzymamy i powinno być git". Ale patrząc na wolumen pomyślałem, że może jednak się wstrzymam i zobaczę co się będzie działo. Czekam do wyników. W zasadzie moim ulubionym podejściem jest relacja zysku lub EBITDA (w zależności od branży) do kapitału własnego i po tym oceniam ile firma jest warta, bo takie podejście stosuję w swojej firmie. Liczy się ile włożyłem swojego i jaki mi to robi ROE. Reszta jest wtórna. PEPCO to w zasadzie drukarnia forsy. Chciałbym taki zwrot robić u siebie. A działam na bardzo podobnej marży. Szukamy dla na LFL? Dlaczego to wali w podłogę, nie mogę pojąć.
Ok, nie jest to historia z USA, BIG4, 7, 8 czy ile tam już teraz jest, że co roku 30-50%, mimo że produkt to piach (Microsoft, którego produkty cenię od dawna.. Google z tą swoją wyszukiwarką, która pokazuje co chce i wyświetla reklamy dla zysku jedynie wyświetlającego, bo nie reklamodawców), ale bez przesady. To generuje fajne marże, i mimo jakichś tam trudności wygląda zupełnie dobrze.
O co tu chodzi? Nawet jakby miało zejść z giełdy to przecież jakąś premie muszą zaoferować. Realizacja dla obniżenie podatku?
Nie jest to rekomendacja. Jedynie moje własne przemyślenia.
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
6 grudnia 2024 16:59:05
Drukarka kasy, a P/E widzę 28 - drogo na 1 rzut oka, ale nie analizowałem spółki.
Edytowany: 9 grudnia 2024 11:08
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2024 11:07:28
przy kursie: 15,785 zł
Ta spółka swoim irracjonalnym zachowaniem stała się praktycznie nie do inwestycji .Twarde dane o sprzedaży i zapowiedzi lepszych przepływów finansowych całkowicie są ignorowane,właściwie to można powiedziec że zachwanie jest podobne do spółek skarbu państwa.Andy Bond przy cenie ok 17zl mówił że niema mowy o sprzedaży jaki pakietów ,ostatnie ABB to Ok 40 zł.
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2024 10:21:29
przy kursie: 17,48 zł
CSharpBeginner napisał(a):Drukarka kasy, a P/E widzę 28 - drogo na 1 rzut oka, ale nie analizowałem spółki. ciekawe na tle wyników są te wczorajsze rekomendacje.
|
|
103 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 1 520
Wysłane:
11 grudnia 2024 22:23:37
przy kursie: 17,575 zł
Do tego zapowiedź dywidendy. Podnieśli kurs. ujeżdżam byki ===>>
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.