PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
4 5 6 7 8
mm1001
53
Wpisów: 84
Wysłane: 21 lutego 2023 10:05:51 przy kursie: 112,20 zł
Chyba umknęła Ci ostatnia emisja po 84 PLN - czyli dokładnie trzy razy drożej niż wspomniane 28 PLN. Nie mieli problemu z jej przeprowadzeniem mimo, że otoczenie rynkowe (wojna, inflacja, wysokie stopy procentowe, awersja do ryzyka itp) zdecydowanie nie sprzyjało.
Edytowany: 21 lutego 2023 10:11

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 lutego 2023 11:15:37 przy kursie: 112,20 zł
mm1001 napisał(a):
Przykładowo w zeszłym roku większość IPO zostało odwołanych.

1. Po co porównujesz IPO z NE?
2. W ubiegłym roku inwestorzy zasilali swoimi pieniędzmi sektor energetyczny, spółki technologiczne miały żniwa w 2021 roku

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 21 lutego 2023 12:03:33 przy kursie: 112,20 zł
mm1001 napisał(a):
Chyba umknęła Ci ostatnia emisja po 84 PLN - czyli dokładnie trzy razy drożej niż wspomniane 28 PLN. Nie mieli problemu z jej przeprowadzeniem mimo, że otoczenie rynkowe (wojna, inflacja, wysokie stopy procentowe, awersja do ryzyka itp) zdecydowanie nie sprzyjało.

Umknęło. Nie znam dobrze tej spółki. Zainteresowałem się dopiero pod wpływem entuzjastycznych wiadomości z NCL które w styczniu propagowałeś. Jak na razie lipa kompletna, idę w straty, ale poczekam grzecznie na te wielkie sukcesy. Ino zacząłem w nie powątpiewać.

mm1001
53
Wysłane: 21 lutego 2023 13:04:35 przy kursie: 112,20 zł
Jeśli nie znasz dobrze spółki, to jest okazja żeby poznać lepiej. Podaję linka do ich dzisiejszego wystąpienia. Noctiluca zaczyna się od około 40 min. nagrania (nie mogę podać dokładnej minuty, bo transmisja całej konferencji cały czas trwa) Link Youtube

Jedno z pytań na koniec: "Czym Noctiluca zaskoczy nas w tym roku?"

Odpowiedź Mateusza Nowaka: "Mam nadzieję, że dalszymi skokowymi wzrostami wyceny spółki, które będą powiązane z komercjalizacją technologii Noctiluca. Pora otwierać pola do współpracy z globalnymi partnerami, bo to najwyższy czas, żeby polskie DeepTechy przestały żyć w cieniu swoich zachodnich konkurentów i zaczęły podbijać globalne rynki".
Moderator:
...

To że po wzrostach zdarzają się korekty (szczególnie w okresach pomiędzy istotnymi komunikatami) nie jest chyba zaskoczeniem.

Edytowany: 21 lutego 2023 13:49

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 21 lutego 2023 13:54:25 przy kursie: 112,20 zł
Półroczna korekta podczas wzrostów szerokiego rynku to niekoniecznie jest normalna normalność dla wystrzałowej spółki na wstępie zapowiadanego mega-rozwoju. Ewidentnie rynek nie widzi aż takiego potencjału NCL jak Mateusz Nowak opowiada.

Get_Inside_Tech
18
Wpisów: 10
Wysłane: 21 lutego 2023 16:47:55 przy kursie: 112,20 zł
Cytat:
Półroczna korekta podczas wzrostów szerokiego rynku to niekoniecznie jest normalna normalność

Stopy zwrotu ostatnie 5 miesięcy:
WIG20: +21%
sWIG80: +16%
NOCTILUCA: +11%

I to wszystko po takim roku -> stopy zwrotu ostatnie 12 miesięcy:
WIG20: -12%
sWIG80: +3%
NOCTILUCA: +185%

Po za tym mówimy tu o Spółce zajmującej się wysokimi technologiami. Jeżeli dla Cb najważniejsze jest zachowanie kursu takiego podmiotu (zamiast potencjału płynącego z rynku i produktów) to może faktycznie nie jest dobra inwestycja dla Cb. Najważniejsze to rozumieć co się kupuje / ma w portfelu.

Pozdro

mm1001
53
Wysłane: 14 marca 2023 21:59:26 przy kursie: 110,00 zł
Moderator:
Forum SW to nie wykop. Wrzucanie linków bez słowa komentarza nie jest mile widziane. Uprzedzając pytanie - nie, "polecam przeczytać', "dużo ciekawych informacji" i podobne zwroty nie zaliczamy jako komentarz. Osoby obserwujące spółkę wiedzą o istnieniu kanału ESPI.

Edytowany: 14 marca 2023 22:24

Zaprzeczenie
26
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 108
Wysłane: 14 marca 2023 22:06:24 przy kursie: 110,00 zł
Oficjalne komunikaty nie powinny łamać regulaminu. Byłoby to dość absurdalne. Podobnie jak pozytywne pisanie o spółce. Widzę to w różnych wątkach. Przecież, jak jest dobrze to ciężko pisać źle na siłę Choć podyskutować zawsze można. Akurat na NCL dobra jest sporo i nowy komunikat napawa optymizmem ku mojej radości

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 14 marca 2023 22:43:57 przy kursie: 110,00 zł
Chodzi o to aby konkretnie pisać co jest dobre lub złe. Wtedy odbiorca informacji wie o czym piszesz. Zdaje się, że o to chodzi w komunikacji tj. żeby inni rozumieli o co Ci chodzi.

mm1001
53
Wysłane: 14 marca 2023 22:48:45 przy kursie: 110,00 zł
Kiedy pisałem i komentowałem próbując podzielić się swoją wiedzą i rozruszać dyskusję, bo niewiele się tu dzieje, było źle (z moich postów po moderacji niewiele zostawało), jak podaję samego linka bez komentarza - też źle. Kiepska zachęta do aktywności na forum. Najlepiej jak przez miesiąc nie ma jednego nowego wpisu. Wtedy jest spokój i porządek.
Edytowany: 14 marca 2023 22:54

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 14 marca 2023 23:15:50 przy kursie: 110,00 zł
Nie wiem co pisałeś. Przeczytaj regulamin i daj sobie szansę.

Nikaja
45
Wpisów: 142
Wysłane: 15 marca 2023 09:32:32 przy kursie: 111,60 zł
Fora się wyludniają, bo ludzie zamieniają się w zombie bez umiejętności czytania i pisania, a do tego szukają prostych i szybkich odpowiedzi, co zapewniają portale społecznościowe, gdzie wystarczy wrzucić grafikę lub link (najlepiej do jakiejś krótkiej treści), ale to raczej temat na inny wątek.

Regularne wrzucanie linków do ogólnodostępnych wybranych informacji tego nie zmieni, a przez dodanie komentarza typu "super informacja" czy innego pitu pitu jest zwykłym naganianiem rodem z bankiera, szczególnie że robisz to na masową skalę również na innych forach :).

Get_Inside_Tech
18
Wpisów: 10
Wysłane: 15 marca 2023 09:43:55 przy kursie: 111,60 zł
Wczoraj pojawił się raport miesięczny Noctiluca za luty. Kilka najciekawszych wątków i punktów które widzę z raportu w telegraficznym skrócie.

1. W kolejnym już raporcie miesięcznym Spółka na początku przedstawia najważniejsze sygnały oraz zaobserwowane trendy z rynku OLED. W lutym mamy szczególnie ciekawy artykuł od Omdia, wg którego analitycy szacują, że średnioroczny wzrost (CAGR) rynku wyświetlaczy XR (VR/AR/MR) w latach '23 - '28 osiągnie 67%. Oczywiście rosnący rynek to dobra wiadomość dla producentów części i materiałów. Noctiluca negocjuje obecnie umowę z co najmniej dwoma światowymi producentami gogli VR/AR, więc naturalnie takie prognozy rynku są pozytywną informacją.

Oryginalny raport OMDIA na który powołuje się Noctiluca: omdia.tech.informa.com/pr/2023...
Dodatkowo dla zainteresowanych zgłębieniem rynku wyświetlaczy XR oraz tego jaka może czekać nas przyszłość polecam ten wątek: twitter.com/JrSSS_91/status/16...

2.Mamy również update odnośnie prowadzonych negocjacji z topowymi producentami wyświetlaczy. A właściwie aż trzy wzmianki:

-> Negocjacje z amerykańskim konglomeratem technologicznym będącym właścicielem
wiodącego serwisu społecznościowego oraz czołowego producenta gogli VR/AR:
(...) w wyniku prowadzonych negocjacji, na początku grudnia 2022 roku Spółka została zaakceptowana i wpisana na listę oficjalnych dostawców konglomeratu (official supplier). Od lutego trwają zaawansowane negocjacje nad dotyczące rozpoczęcia kolejnych kroków z tym partnerem.

-> Negocjacje z amerykańską międzynarodową firmą technologiczną, będącą największym na świecie
producentem elektroniki użytkowej z siedzibą w Kalifornii:
"Zabezpieczenie praw IP stanowi kluczowy budulec wartości Spółki i powoduje, że negocjacje z partnerem są wymagające i czasochłonne. Noctiluca przewiduje zawarcie umowy MTA jeszcze w pierwszym kwartale 2023
roku – Spółka zamknęła treść dopuszczalnej przez obie strony procedury badawczej i ostatnim
punktem negocjacyjnym jest podział praw do IP, które może powstać w trakcie badań
.
"

-> Negocjacje z potentantem z Chin - jednym z największych światowych producentów urządzeń elektronicznych. W 2019 roku zajął drugą pozycję na świecie pod względem ilości sprzedanych telewizorów:
"W lutym 2023 Spółka i partner weszli w zaawansowany etap negocjacji MTA dotyczącego wyboru i testowania materiałów Emitenta, z których najlepsze w kolejnych krokach miałyby zostać wykorzystane do formulacji dedykowanych tuszy do druku OLED, a następnie przeznaczone do testowania przez producentów wyświetlaczy"

Mój komentarz do powyższych wzmianek o prowadzoncyh negocjacjach:
Ww klienci to czołowi producenci wyświetlaczy OLED ze znaczącymi udziałami w globalnym rynku. Uczciwie pisząc, pewne negocjacje Spółki nieco się przedłużają względem oryginalnych terminów, natomiast warto mieć na uwadze charakter takich umów i kwestie związane z prawem do IP, które często potrzebują wielu iteracji działów prawnych. Część z umów to kwestie jedynie formalno-prawne gdyż operacyjnie wszystko się zgadza. Aby dać pogląd ile taki proces potrafi trwać, ten kto blisko śledzi spółkę wie, że negocjacje z LG Display trwały nieco ponad rok przed podpisaniem umowy MTA. Moim subiektywnym zdaniem podpisanie ww umów pozostaje jedynie kwestią czasu.

3. Trzeci ważny moim zdaniem punkt z raportu to kwestia budowania drugiej, przychodowej nogi w Spółce, która w długim terminie znacznie obniży ryzyko biznesowe:

Kluczową wartością Noctiluca pozostaje jej IP i autorskie emitery III i IV generacji oraz inne produkty, które
powstają na ich bazie. To rozwój emiterów i innych autorskich związków do OLED będzie dla Spółki zawsze priorytetem, bo to one są przedmiotem zainteresowania największych światowych graczy, z którymi Noctiluca jest na różnych etapach współpracy, w tym na etapie testów i to one budują największą wartość dla akcjonariuszy.
Poza pracami na stworzeniem i komercjalizacją własnych materiałów OLED (proprietary materials) Spółka podjęła również decyzję o budowaniu dodatkowej nogi biznesowej – tj. realizacji projektów na zlecenie. Takie projekty to:
synteza na zlecenie (custom synthesis) jaką Spółka realizuje dla niektórych partnerów (w tym np.
Inuru) oraz
realizacja usług badań kontraktowych jako Chemical CRO (ang. Chemical Contract Research
Organization
)

Mój komentarz:
Całą strategię budowania wartości dla akcjonariuszy wraz z docelowymi klientami Noctiluca przedstawiła m.in na ostatnim dostępnym webinarze który można znaleść pod tym linkiem: https://youtu.be/2Huq5P-uLuQ?t=3840
Uważam, że strategia biznesowa obrana przez Spółkę polegająca na budowaniu drugiej nogi przychodowej będzie kluczowa w przyszłości. Zmniejszy to ryzyko pozyskiwaniu kapitału (Spółka będzie w stanie sama na siebie zarabiać) oraz zwiększa wartość w oczach partnerów - globalnie nie wiele jest firm które potrafią syntezować chemię OLED w takiej jakości jak robi to zespół z Torunia. Tutaj spółka idzie drogą Novaledu która posiadjąc kompetencje w syntezie na zlecenie została przejęta przez gracza branzowego na wysokich mnożnikach.

Pozdrawiam

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 15 marca 2023 18:41:05 przy kursie: 111,60 zł
mm1001 napisał(a):
Kiedy pisałem i komentowałem próbując podzielić się swoją wiedzą i rozruszać dyskusję...

Tutaj nie rozruszasz dyskusji, powielając PR-owe treści produkowane przez spółkę.

mm1001
53
Wysłane: 17 marca 2023 09:54:58 przy kursie: 112,00 zł
Fajne zasady tu panują. Wszystkie pozytywne informacje dotyczące spółki są usuwane przez administratora, nawet dzisiejszy link do informacji bieżącej z ESPI. Brak słów i komentarza.

Nikaja
45
Wpisów: 142
Wysłane: 17 marca 2023 10:01:30 przy kursie: 112,00 zł
mm1001 napisał(a):
Fajne zasady tu panują. Wszystkie pozytywne informacje dotyczące spółki są usuwane przez administratora, nawet dzisiejszy link do informacji bieżącej z ESPI. Brak słów i komentarza.

Po co wrzucasz link do ESPI? Naganiasz wszędzie aż się niedobrze robi. Weź ochłoń.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 17 marca 2023 10:15:06 przy kursie: 112,00 zł
mm1001 napisał(a):

Mi również brakuje słów, gdy widzę wrzucony link do ESPI i brak jakiegokolwiek komentarza.

mm1001
53
Wysłane: 17 marca 2023 10:16:18 przy kursie: 112,00 zł
Założyłem ten wątek i "naganiałem" jak to ładnie ująłeś, od 33 PLN, a teraz mamy prawie 120. To mi się robi niedobrze od tego jak jestem traktowany na tym forum. Piszę o faktach, a nie o wymysłach. Jeśli komuś fakty nie odpowiadają, to uderza w kogoś, kto je ogłasza.

I do tych wszystkich którzy tu są nowi. Kiedyś pisałem bardzo obszernie, ale 2/3 była kasowana, więc stwierdziłem, że to się mija z celem.

Proszę o nie kasowanie tego wpisu - więcej tu nie wrócę, bo nie życzę sobie być obrażanym. Moderator może być spokojny.

Edytowany: 17 marca 2023 10:20

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 17 marca 2023 10:24:00 przy kursie: 112,00 zł
Cytat:
Piszę o faktach, a nie o wymysłach.

Wybacz, ale Ty nie piszesz. Ty wklejasz. Uwierz mi, osoby obserwujące spółkę wiedzą o istnieniu kanału ESPI i potrafią odnaleźć komunikaty. Nie byłoby nic złego we wrzucaniu komunikatów, gdyby miało to jeszcze wartość dodaną w postaci komentarza. Klepanie banałów nie ma sensu i nie jest tutaj mile widziane.

Zaprzeczenie
26
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 108
Wysłane: 17 marca 2023 10:30:00 przy kursie: 112,00 zł
A moim zdaniem wspominać o Ciszewskim trzeba. Nie pojmuję, że jeden z was pisze, że pisanie o nim to naganianie, a drugi przyznaje, że niepotrzebnie pisał w istocie. Przecież to jest informacja konkretne i dla mnie osobiście ostrzeżenie. Cieszę się, że o tym wspomniano. I Jeszcze bardziej się cieszę, że nie ma już w spółce znaczących udziałów.

Trochę bez sensu jest czepianie się wyrwanych z treści zdań. Ja w ten sposób każdy dłuższy post mogę zinterpretować, tak jak mi się zechce.

Każdą pozytywną informację można podciągnąć pod naganianie. Czy to znaczy, że tutaj możemy pisać tylko o negatywach? No kochani ... nie o to chodzi.

Dla mnie wartością są same informacje wrzucane w wątki, bo nie mam czasu śledzić tego wszystkiego na trylionach stron i wolę mieć to w jednym miejscu. A jak ktoś jeszcze je zinterpretuje i omówi to w ogóle bajka.

Ale największą wartością są dyskusje. Także fajnie, że jeden wskazuje na minusy, a drugi kontruje plusami. O to chodzi w dyskusjach na forum dyskusyjnym.

Nie zabijajmy tego widząc wszędzie spiski i obawiając się bankierowego klimatu, bo do niego bardzo daleka droga.

Większość posiadaczy akcji danej spółki widzi jej perspektywy w różowych okularach i dobrze o niej myśli, więc dobrze o niej pisze. Nie należy tego mylić z naganianiem. Jeżeli zbyt mocno cukruje, wystarczy stłuc mu szybkę i pokazać, jak naprawdę wygląda świat. A tak się dzieje, jeżeli użyjemy odpowiednich argumentów w dyskusji.

Na razie kurs zareagował pozytywnie na nowe info. Spółka nie unika konfrontacji z akcjonariuszami. Można ich męczyć do woli. Odpowiadają na wszystkie pytania. Wygląda to obiecująco, ale zobaczymy co będzie dalej.

EDIT:
Jeżeli nie można wrzucać ESPI, to dajcie znać jak to ma robić ktoś kto chce się podzielić wrażeniami z danego komunikatu? Info o ESPI i własna opinia o tym? Czy jak? Ja się gubię szczerze mówiąc.
Edytowany: 17 marca 2023 10:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE noctiluca

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,224 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat