PARTNER SERWISU
rzwkblyl
43 44 45 46 47
_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 24 sierpnia 2016 22:29:27
Mimo zawieszenia działalności firma zalicza kolejne wpisy w KRS-ie, tym razem dzięki uprzejmości komornika, o treści:

Cytat:
Rubryka 4 - Umorzenie prowadzonej przeciwko podmiotowi egzekucji z uwagi na fakt, ze z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych
1.Nazwa organu prowadzącego egzekucje,data postanowienia, sygnatura sprawy

1 KOMORNIK SADOWY PRZY SADZIE REJONOWYM DLA M.ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, KMS
235/15, 21.06.2016"

Wpis jest z 02.08.2016r.
Edytowany: 24 sierpnia 2016 22:29

piotr1910
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 września 2016 07:35:33
Bo to zorganizowana grupa przestępcza była , angry3 , co zarabiała na wprowadzeniu społek na NC , nadrobieniu lipnych przychodów , nasciemnianiu w raportach o perspektywach rozwoju i wysypaniu w rynek ile sie da bezwartościowych akcji

_olo_
30
Wysłane: 22 września 2016 21:57:13
Ja uważam to za grandę
http://Skazany za wyłudzenie 400 mln zł nie wraca do więzienia. "Zmienił swoje życie"

Cytat:
Wpływ na tę decyzję miał fakt, że skazany skończył studia, potem zrobił doktorat, napisał szereg prac naukowych, m.in. na temat resocjalizacji, i nie popełnił w tym czasie żadnego przestępstwa. Generalnie można powiedzieć, że zmienił swoje życie - wyjaśnia sędzia Witold Franckiewicz, rzecznik prasowy Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu. Przyznaje, że Jędruch nie naprawił wyrządzonej szkody, co było drugim elementem wyroku. - Ale jego majątek został zajęty celem egzekucji - podkreślił rzecznik sądu.

Ciekawe ile tego majątku było? Pokryło te 400mln?!!

Ktoś w komentarzach do artykułu napisał:
Cytat:
Nie popełnił w tym czasie żadnego przestępstwa". A cała jego działalność z Cameron Private Investment, wielkie "inwestycje", Węglopex, afera w Progresie???

Ciekawe też swoją drogą, kto napisał mu te prace....

No właśnie co stało się z kasą za Węglopex, który sprzedało Cameronowi PSW? Przypomnę komunikat
www.newconnect.pl/?page=1045&a...
Cytat:
Zarząd PSW Capital S.A. informuję, iż w dniu 28.11.2013r podpisał z firmą Cameron Private Investment Ltd z siedzibą w Izraelu umowę sprzedaży 211.224.000 (dwustu jedenastu milionów dwustu dwudziestu czterech tysięcy) akcji stanowiących 91,82% (dziewięćdziesiąt jeden i osiemdziesiąt dwie setne procenta) kapitału zakładowego Spółki pod firmą Weglopex Holding S.A. z siedzibą w Warszawie za cenę 2 300 000,00zł ( dwa miliony trzysta tysięcy złotych )
Edytowany: 22 września 2016 21:58

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 24 października 2016 21:34:21
wielką pracę wykonujesz, powinieneś słać to organom, bo oni tego sami nie ogarną. Zakładam, że jesteś z nimi w kontakcie.

Trzeba przyznać Ziobrze plus za to, że zaostrza kary za przestępstwa gospodarcze, wraz z konfiskatą majątku. Jędruch za 400mln, ot Polandia.

Dzisiaj dostałem wezwanie na przesłuchanie w sprawie obligacji Uboat Linem jako, że nabyłem obligi w emisji, potem poszły w rynek, widać przesłuchują według przydziału. Z tym, że wałek był już po przydziale.

Dwa lata temu....

Swego czasu byłem przesłuchiwany przy okazji innej spółki(everest), przesłuchujący mylił obligacje z akcjami. Trochę przykre. Do tego po dwóch tygodniach przyszli pod mój adres aby mnie doprowadzić na przesłuchanie bo baran co mnie przesłuchiwał nie wysłał protokołu i nie było śladu, że mnie przesłuchiwali. Stąd w asyście po mnie przyjechali. Mnie nie było w domu, więc w domu lekki szok!

Wracam do domu, słyszę, że było 4 panów, oddzwaniam i pytam o co chodzi? Potem tłumaczę, że taki a taki łysy w tym a tym pokoju już mnie przesłuchiwał... a oni, a to "Zbychu" pewnie w szafie zostawił. W czwartek idę, będzie ciekawie :)

Kod:
Informacja od moderatora
Z wątku zostały na podstawie art. 14 UŚUDE usunięte trzy wpisy z dn. 10.08, 13.09 i i 24.10 na żądanie p. Damiana Wiatrak, jako w jego opinii:
- naruszające dobre imię, rodziny oraz kontrahentów biznesowych
- zawierające szereg informacji nieprawdziwych oraz kłamliwych
- zawierają linki publikujące prywatne wizerunki mojej rodziny w tym prywatne adresy zamieszkania poszczególnych osób,
co zostało uznane za tzw. wiarygodną wiadomość w rozumieniu przepisów w/w ustawy.
Edytowany: 5 listopada 2016 14:18

_olo_
30
Wysłane: 10 listopada 2016 21:13:29
Moderator
czy można prosić na skrzynkę o maila z informacją, które to treści spowodowały usuniecie tych postów i jakie zostały przedstawione informacje na ten temat, czy po prostu zastosowaliście się do wniosku nie badając sprawy? W szczególności, które informacje były nieprawdziwe?

Cytat:
Informacja od moderatora
Z wątku zostały na podstawie art. 14 UŚUDE usunięte trzy wpisy z dn. 10.08, 13.09 i i 24.10 na żądanie p. Damiana Wiatrak, jako w jego opinii:
- naruszające dobre imię, rodziny oraz kontrahentów biznesowych
- zawierające szereg informacji nieprawdziwych oraz kłamliwych
- zawierają linki publikujące prywatne wizerunki mojej rodziny w tym prywatne adresy zamieszkania poszczególnych osób,
co zostało uznane za tzw. wiarygodną wiadomość w rozumieniu przepisów w/w ustawy.

Jeżeli dostanę możliwość polemiki chętniej z niej skorzystam a jeśli uznam, że nie mam racji zostaną one skorygowane. Wycięliście kompletnie wszystkie informacje zarówno te pochodzące z komunikatów EBI jak również ogólnodostępne z KRS-ów.
Edytowany: 10 listopada 2016 21:35

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 listopada 2016 22:03:15
Posty zawierały wymieszane:
- informacje z KRSu, co do których nie ma wątpliwości
- informacje z innych źródeł bez podania tychże (pogłoski)
- domniemania
- opinie i sądy wartościujące

Aby nie kopać się z koniem, zastosowaliśmy się do wezwania. Nie jesteśmy powołani do dociekania kto ma rację i nie jesteśmy w stanie wyrokować - to może zrobić tylko sąd. Aby uwolnić się od ew. roszczeń odszkodowawczych, musimy stosować się do art. 14 UŚUDE, inaczej staniemy się stroną nie mając samemu żadnej wiedzy w przedmiocie sporu.

Dla jasności sytuacji, lepiej oddzielać informacje potwierdzone od pogłosek i od opinii.

PS Usunięte posty są w archiwum.
Edytowany: 10 listopada 2016 22:03

_olo_
30
Wysłane: 28 grudnia 2016 21:43:44
Może to nie jest właściwe miejsce ale jakby kogoś interesowało badanie SII w zakresie czy spółki odpowiadają na pytania przesłane drogą mail-ową przez akcjonariuszy to polecam ten artykuł www.sii.org.pl/11126/ochrona-p...

Cytat:
Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych jako pierwsze zweryfikowało, czy emitenci zakwalifikowani do najbardziej prestiżowego segmentu alternatywnego systemu obrotu odpowiadają na merytoryczne pytania przesłane im drogą mailową.

_olo_
30
Wysłane: 27 lutego 2017 20:41:16
Pewnie niektórzy jeszcze z forumowiczów pamiętają taki serwis jak GRONO.NET

Ktoś mógłby zapytać co ma wspólnego tamten portal z działalnością krawczyków i ich kumpli.

Otóż w necie istnieją dwie alternatywne historie powstania powyższego serwisu wg jednej z nich zamieszczonej tutaj extra.natemat.pl/czemu-upadlo-... założyło go 3 (trzy osoby) - „Bronek (Piotr Bronowicz), Czarodzic (Tomasz Lis) i Sopel (Wojciech Sobczuk). Twórcy grono.net.”

Wg innej wersji mikolaj.blog.pl/wywiad-z-rober...
historia wyglądał tak, że stworzyli go Robert Rogacewicz i Wojciech Sobczuk.

Później nie było wcale lepiej pomiędzy akcjonariuszami, co można przeczytać m.in. tutaj:
wyborcza.pl/1,76842,7012073,Ta...

Zostawmy już grono.net a teraz zwróćmy uwagę, że na przełomie lat 2011/2012 pojawi się w necie informacja o programie „Pierwszy milion”.
I kogo można tu spotkać
kariera.sgh.waw.pl/aktualnosci...
otóż wśród osób promujących jest m.in. „Dariusz Krawczyński, prezes Platinum Finance S.A.” oraz „Robert Rogacewicz, założyciel portalu społecznościowego Grono.net, Bartłomiej J. Gawron, prezes KCSP S.A., spółki technologicznej notowanej na NewConnect, Damian Wiatrak, prezes PinotCaro S.A.,” - ostania spółka to obecnie Węglopex Holding S.A..

Podobno z uwagi na zwiększone zainteresowanie kariera.sgh.waw.pl/aktualnosci...
przedłużono nawet termin zgłoszeń do konkursu:
Cytat:
Organizatorzy Programu zdecydowali się przedłużyć termin składania pomysłów na biznes ze względu na duże zainteresowanie Programem,

W programie przewidziano 3 nagrody, w postaci inwestycji w taki projekt, w wysokości odpowiednio:
1. 1.000.000zł
2. 500.000zł
3. 250.000zł
a sponsorem nagród miał być Dom Inwestycyjny Platinum Capital S.A. Łączna póla nagród (inwestycji to 1.750.000zł).

W trakcie trwania programu zrezygnowano nawet z wpisowego, które początkowo zostało określone na 500zł, a tym które je wpłacili miało zostać zwrócone.

Jury miały tworzyć następujące osoby :
Cytat:
Nasi Specjaliści - Jury
Dariusz Krawczyński - Prezes Zarządu Platinum Finance S.A.
Piotr Krawczyk - Prezes Zarządu Domu Inwestycyjnego Platinum Capital S.A.
Marcin Wojcieszuk - Prezes Zarządu Financial Markets Center Management Sp. z o.o.
Monika Krajewska - Prezes Zarządu Green Stream Communication S.A.

Muszę przyznać, że poza informacją o przedłużeniu programu nie udało mi się nic znaleźć na temat jego zakończenia i wyboru najlepszych projektów.
Edytowany: 27 lutego 2017 20:42

_olo_
30
Wysłane: 27 lutego 2017 20:49:55
Żeby zwiększyć liczbę osób, którzy zgłaszaliby się z ciekawymi projektami zrezygnowano z wpisowego.

Jak ktoś zna historię PSW (emisji akcji, wypłaty dywidendy za 2 lata, kar KNF, jak powstawały obroty tej firmy) to wie, że krawce niechętnie rozstają się ze swoją kasą. Wg moich informacji numer polegał na tym, że wygrać miały podstawione firmy natomiast najciekawsze ze zgłoszonych firm (brać udział mogły również firmy, które już działały i potrzebowały wkładu na rozwinięcie działalności) i najbardziej rokujące projekty miały być wykorzystane bez wiedzy i udziału ich autorów.
Edytowany: 27 lutego 2017 20:51

_olo_
30
Wysłane: 11 kwietnia 2017 18:52:34
Damian Wiatrak to były prezes spółki Pinot Caro S.A., której obecna nazwa to Węglopex Holding S.A., w okresie jego prezesury głównym udziałowcem były spółki zależne Domu Inwestycyjnego Platinum Capital S.A. (str. 80 dokumentu informacyjnego – link będzie niżej)

Pierwszy komunikat sygnowany Damian Wiatrak, to pierwszy komunikat spółki na NC o Nr 1/2011 pochodzi z 09.09.2011r. i informuje o „(…) otrzymaniu przez Spółkę dostępu do Elektronicznej Bazy Informacji (EBI) (…)” www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Ostatni komunikat EBI podpisany Damian Wiatrak to komunikat Nr 18/2012 z dnia 23.02.2012r. informujący o podpisaniu znaczących umów.
Cytat:
„W dniu 22.02.2012r. Emitent podpisał dwie umowy dotyczące kupna (…) udziałów (…) w spółce pod firmą Weglopex Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (…) od Spółki PSW Capital S.A. za kwotę 2.500.000 zł (…) od Spółki Dom Inwestycyjny Platinum Capital S.A. (…)”

Cytat:
„Dodatkowo Emitent oraz spółka PSW Capital S.A. dokonali wzajemnego potrącenia wierzytelności po której do zapłaty na rzecz Spółki PSW Capital S.A. przez Emitenta pozostaje kwota 1 377 600 zł(…)”

Cytat:
„Emitent w dniu 22.02.2012r. podpisał przedwstępną umowę ze Spółką PSW Capital S.A. dotyczącą sprzedaży 100% udziałów spółki Tree Some sp. z o.o. w organizacji za kwotę 1 377 600 zł (…) a intencją stron będzie dokonanie wzajemnego potrącenia wierzytelności o czym Emitent poinformuje w stosownym komunikacie.”

Czy dobrze rozumiem, że przed transakcją PSW było winne Pinot Caro 1 122 400zł?
Zgodnie z danymi z raportu za IV kw 2011r. opublikowanym w komunikacie EBI nr 13/2012 z dnia 13.02.2012r. (str.3) przychody netto ze sprzedaży w 2011r. Pionot caro wyniosły 1 118 196,04zł. a całe zobowiązania (długoterminowe + krótkoterminowe) łącznie na 31.12.2011 – 210 637,85zł. Natomiast należności to łącznie (d+k) 491.204,87zł (str.4).

Informacja o zmianie profilu firmy pojawiła się w komunikacie Nr 6/2012 z dnia 16.01.2012r. tj. po 4-ech miesiącach po debiucie spółki na NC.
Cytat:
„zostanie zmieniona nazwa spółki Pinotcaro S.A na Węglopex Holding S.A oraz zostanie zmieniony profil działalności Emitenta”

W raporcie za miesiąc grudzień 2011r. (EBI 5/2012) sygnowanym Damian Wiatrak mamy m.in. takie informacje:
Cytat:
„W ocenie Emitenta, w okresie objętym raportem istotnym zdarzeniem było otwarcie kolejnego lokalu należącego do rozwijanej przez Spółkę sieci kawiarni – Tree Some Coffee.”

Zgodnie z dokumentem informacyjnym spółki (str.60 i 53), który możemy znaleźć tutaj:
www.newconnect.pl/?page=dokume... - (miejsce/link tego dokumentu może ulec zmianie z napływem nowych dokumentów informacyjnych na NC).
możemy się dowiedzieć więcej na temat lokalizacji posiadanych lokali przeznaczonych na kawiarnie:
Cytat:
„Aktualnie w sieci działają dwie kawiarnie znajdujące się w bardzo dobrze wyselekcjonowanych lokalizacjach przy jednej z najbardziej ruchliwych ulic w Warszawie – ul. Świętokrzyskiej. Emitent posiada podpisane długoterminowe umowy wynajmu tych lokali..”

Cytat:
„15 czerwca 2010 Podpisanie z Wojskową Agencją Mieszkaniową 5-letniej umowy najmu lokalu użytkowego przy ul. Świętokrzyskiej 32 w Warszawie.”

Cytat:
„21 lipca 2010 Emitent podpisał 5-letnią umowę najmu lokalu użytkowego zlokalizowanego przy ul. Świętokrzyskiej 16 w Warszawie.”

Byłam tam w kwietniu 2012 po lokalach nie zostało śladu.

Jak wynika z akt KRS Tree some Sp. z o.o. Damian Wiatrak był jej prezesem do 31.03.2012r. i zrezygnował na własną prośbę. Wiatrak zdążył jeszcze 31.03.2012r. podpisać umowę na wynajem pomieszczenia biurowego (o powierzchni 2m2) w Warszawie przy ul.Anielewicza 25/10 od spółki Platinum Real Estate World S.A., którą reprezentował Piotr Krawczyk.
Zgodnie z umową - § 1:
Cytat:
„Wynajmujący oświadcza, że posiada prawo do najmu Lokalu położonego w Warszawie przy ulicy Anielewicza 25/10 składającego się z pomieszczenia biurowego o powierzchni 2m2”

A z § 2 ww. umowy napisano:
Cytat:
„1.Wynajmujący wynajmuje i oddaje w użytkowanie Najemcy cały wymieniony w §1 lokal 2. Obejmując przedmiot najmu Najemca nie wnosi zastrzeżeń do jego stanu technicznego.”

Jak zajrzeć do księgi wieczystej tego lokalu (WA4M/00395497/0; Dział I-O; podrubryka 1.4.4-lokal i rubryka 1.5 - obszar; lokal sprzedany na początku 2015r.) to można się zdziwić, ponieważ powierzchnia lokalu to 28,3m2 a lokal składa się z: pokoju, wnęki kuchennej, łazienki z WC i przedpokoju.

Obecnie Damiana Wiatraka możemy znaleźć na stronie http://www.delicatering.pl występuje tam (w zakładce Zespół) jako Dyrektor Zarządzający. Na ww. stronie brak informacji o danych założycielskich firmy (ja przynajmniej nie znalazłam), za to dowiadujemy się, że firma posiada 130 pracowników.

_olo_
30
Wysłane: 6 czerwca 2017 18:35:13
Ostatnio na jakimś z plotkarskich portali pisze się o znajomym Dody, który podobno w centrum Warszawy wykupił olbrzymi baner na przeprosiny. Dlaczego o tym piszę, bo tą osobą podobno jest Emil Stępień. Otóż była sobie taka firma ENT ONE Sp. z o.o. (KRS 427693), której udziałowcami przez pewien czas byli wspólnie Emil Stępień, Szarek Anna Teresa i Vega Patryk Sebastian. Spółka ta wyprodukowała film pt. "Last minute" (pierwotny tytuł "Klątwa faraona") jakiś czas temu był w TVN-ie (listopad 2016r.)
www.filmweb.pl/film/Last+Minut...
Cytat:
dystrybucja: Ent One
studio: Ent One

Jak wynika z informacji poniżej również Dom Inwestycyjny Platinum Capital S.A. zaangażował się w produkcję tego filmu.
http://infostrefa.tv/entries/4292/
Cytat:
Spółka wspólnie z ABS Investments S.A. rozpoczęła realizację filmu "Klątwa Faraona". Zaangażowanie finansowe Platinum Capital S.A. to przejaw realizacji strategii polegającej na dywersyfikacji źródeł przychodów.

"Klątwa Faraona" wejdzie na ekrany kin w Polsce i za granicą w styczniu 2013 roku. Reżyserem filmu jest Patryk Vega, (...)

- Inwestycja Domu Inwestycyjnego Platinum Capital S.A. w branżę filmową nie jest pierwszą i na pewno nie ostatnią” - mówi Piotr Krawczyk, Prezes Zarządu Domu Inwestycyjnego Platinum Capital S.A. (...)

Na zakończenie przypomnę, że nadzór nad spółkami krawców na New Connect sprawowała GPW gdzie pracował swojego czasu Emil Stępień oraz Anna Szarek najpierw podwładna na później kochanka prezesa GPW Ludwika Sobolewskiego oraz oczywiście sam prezes.

Poniżej trochę na temat tego związku:
www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraj...
Cytat:
On - Ludwik Sobolewski, 47-letni prezes Giełdy Papierów Wartościowych. Ona - Anna Szarek, 27-letnia modelka i aktorka. Jeszcze rok temu była jego podwładną, ale szybko została partnerką życiową.

i poszukiwania inwestorów do produkcji filmu:
Cytat:
Jak podał "Puls Biznesu", Sobolewski oraz jego bliski współpracownik Emil Stępień, który odpowiadał za rozwój rynku z NewConnect, mieli zwracać się do spółek notowanych na tym parkiecie z prośbami o wsparcie przedsięwzięcia.

Edytowany: 25 czerwca 2019 14:13

_olo_
30
Wysłane: 7 czerwca 2017 17:28:52
Kolejna kara od KNF-u dla spółek z grupy platinium

Cytat:
Komisja jednogłośnie nałożyła na Platinum Prestige Capital S.A. karę pieniężną w wysokości 300 tysięcy złotych wobec stwierdzenia, że spółka ta nie wykonała w terminie 7 dni roboczych zobowiązania nałożonego decyzją KNF z dnia 5 sierpnia 2014 r. na podstawie art. 97 ust. 4 ustawy o ofercie do wykonania oraz do należytego wykonania - w trybie art. 69 ustawy o ofercie - obowiązków informacyjnych, których naruszenie było podstawą nałożenia kar pieniężnych.
(...)
Na wypełnienie zobowiązania KNF wyznaczyła spółce 7-dniowy termin od dnia doręczenia decyzji. Ww. termin bezskutecznie upłynął w dniu 3 września 2014 r.
(...)

i
Cytat:
Ponowne niewykonanie przez Platinum Prestige Capital S.A. nałożonych decyzją obowiązków było więc fundamentalnie sprzeczne z celem regulacji. Poprzez zachowanie tego podmiotu inwestorom nie została zapewniona możliwość uzyskania pełnej informacji na temat jego faktycznego udziału w akcjonariacie PSW Capital S.A. w okresie październik 2010 r. - grudzień 2012 r. (w tym okresie Platinum Prestige Capital S.A. zmniejszyła udział w ogólnej liczbie głosów z 83,16 % do 24,68 %). W pewnym zakresie o zmianach udziału Platinum Prestige Capital S.A. w ogólnej liczbie głosów PSW Capital S.A. inwestorzy mogli się dowiedzieć z komunikatu zamieszczonego w dniu 29 października 2013 r. na stronie internetowej KNF. Komunikat nie odzwierciedlał jednak rzeczywistego stanu posiadania Platinum Prestige Capital S.A. na dzień zmiany udziału (inwestorzy nie wiedzieli, w jakim dniu doszło do zmiany udziału). Komunikaty zamieszczane na stronie internetowej KNF nie zastępują bowiem zawiadomień o zmianach stanu posiadania i nie wyczerpują ich treści.

całość dostępna na stronie KNF-u (posiedzenie z dnia 26.05.2017r. - pozycja 10 komunikatu)
www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...

Ukarana spółka od 01.01.2015r. ma zawieszoną działalność.
Edytowany: 9 sierpnia 2017 14:58

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 21 czerwca 2017 21:48:10
addison napisał(a):

Swego czasu byłem przesłuchiwany przy okazji innej spółki(everest), przesłuchujący mylił obligacje z akcjami. Trochę przykre. Do tego po dwóch tygodniach przyszli pod mój adres aby mnie doprowadzić na przesłuchanie bo baran co mnie przesłuchiwał nie wysłał protokołu i nie było śladu, że mnie przesłuchiwali. Stąd w asyście po mnie przyjechali. Mnie nie było w domu, więc w domu lekki szok!

Wracam do domu, słyszę, że było 4 panów, oddzwaniam i pytam o co chodzi? Potem tłumaczę, że taki a taki łysy w tym a tym pokoju już mnie przesłuchiwał... a oni, a to "Zbychu" pewnie w szafie zostawił. W czwartek idę, będzie ciekawie :)

Zacznij nosić biały kołnierzyk to bądziesz mieć spokój. Jak TU...
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

_olo_
30
Wysłane: 20 lipca 2017 08:14:22
W dniu 18.07.2017r. roku ukazał się komunikat z 364 posiedzenia KNF-u
www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...

w pozycji 9 znajduje się informacja o ukaraniu firmy z rynku NewConnet m.in za:
Cytat:
9. Komisja jednogłośnie nałożyła na Geotrekk S.A. karę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych wobec stwierdzenia, że spółka ta naruszyła: (..)

3) art. 70 pkt 3 ustawy o ofercie w brzmieniu obowiązującym przed wejściem w życie ustawy zmieniającej w związku z niewykonaniem obowiązków informacyjnych poprzez nieprzekazanie do publicznej wiadomości i KNF, w terminie 7 dni od dnia odbycia walnego zgromadzenia, wykazu akcjonariuszy posiadających co najmniej 5 % liczby głosów na walnym zgromadzeniu w dniach 29 czerwca 2012 r., 1 marca 2013 r., 28 czerwca 2013 r., 25 lutego 2014 r., 30 czerwca 2014 r. i 29 grudnia 2015 r. z określeniem liczby głosów przysługujących każdemu z nich z posiadanych akcji
i wskazaniem ich procentowego udziału w liczbie głosów na tym walnym zgromadzeniu oraz w ogólnej liczbie głosów.

KNF wskazuje, że Geotrekk S.A. jest emitentem akcji notowanych na NewConnect i podlega nadzorowi sprawowanemu przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Natomiast nadzór nad prawidłowością realizacji obowiązków publikowania informacji od akcjonariuszy o posiadaniu znacznych pakietów akcji, wykazów akcjonariuszy uprawnionych do udziału w walnym zgromadzeniu oraz wykazów akcjonariuszy posiadających co najmniej 5 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu sprawuje KNF, gdyż obowiązki te spoczywają na spółkach publicznych bez względu na miejsce notowania papierów wartościowych (rynek regulowany, czy alternatywny system obrotu) i za ich naruszenie uprawnienie do nałożenia sankcji zostało przyznane KNF.

Dlaczego o tym piszę tutaj, bo jakoś nie przypominam sobie by spółka PSW Capital publikowała takie informacje po walnych i była ukarana za brak takich komunikatów, a jak widać z komunikatu KNF-u sprawa dotyczy m.in. roku 2012 tj. okresu kiedy na walnych PSW podawano informacje o posiadanych udziałach przez głównych akcjonariuszy niezgodne ze stanem faktycznym co wynika z analizy komunikatów KNF o ukaraniu głównych udziałowców PSW za nie przekazywanie informacji o zmianie stanu posiadania a dokładnie o jego zmniejszeniu.

_olo_
30
Wysłane: 31 sierpnia 2017 07:27:01
Poniżej znajduje się link do ogłoszenia o sprzedaży nieruchomości.
www.polnoc.pl/zakopane/dom-spr...
Dlaczego zamieszczam go tutaj, otóż ogłoszenie dotyczy sprzedaży domu na działce Nr 101 w obrębie ewidencyjnym 96 na Polanie Szymoszkowej (księga wieczysta Nr NS1Z/00047765/9). W ogłoszeniu możemy przeczytać następujące m.in. informacje:
Cytat:
Na sprzedaż wolno-stojący całoroczny domek o powierzchni 60 m2 w Zakopanem z pięknym widokiem na całą panoramę Tatr. Składa się z salonu z otwartą kuchnią, dużego widokowego tarasu z Modrzewia Syberyjskiego (na parterze) oraz sypialni z łazienką (na poddaszu).

Otóż zgodnie z zapisami w księdze wieczystej właścicielem tej nieruchomości jest firma Platinum Real Estate World S.A. (KRS 378764). Obecna nazwa tej firmy to LC Property Polska S.A. a jej prezesem jest Piotr Krawczyk. Natomiast w radzie nadzorczej zasiadają znani min. z PSW Capital S.A. i Domu Inwestycyjnego Platinum Capital S.A.,Włodzimierz Krawczyk i Jadwiga Krawczyk.
Powyższa firma jest komandytariuszem w firmie Zakopane Sp. z o.o. Projekt Szymoszkowa Sp. Komandytowa. Jednym z komandytariuszy jest Kiszela Ewa Małgorzata (wcześniej był jeden z jej synów Kiszela Bogusz Piotr - niestety skarbówka domaga się od niego http://i.imgur.com/ZEqX6Gx.jpg i jego brata http://i.imgur.com/fYFMwpN.jpg ok. 1,5 mln złotych, wiec chyba musieli zmienić udziałowców).

Bynajmniej nie jest to reklama sprzedaży tej nieruchomości.

Otóż dla tego rejonu (Polana Szymoszkowa) istnieje plan zagospodarowania przestrzennego, który możemy znaleźć tutaj :
www.zakopane.eu/plany-zagodpod...
(jest zmiana w 2013r. i dodatkowa mapka ale dotyczą one innej części tego rejonu, podobnie w przypadku wyłożenia planu w 2016r.)
Teren na którym jest ta działka jest oznaczony jako 3.R/US. Szczegóły możemy sobie obejrzeć tutaj http://mzakopane.e-mapa.net/ (jako: 96-101; LVIII/925/2010 - należy szukać za hotelem Kasprowy; wybudowany obiekt oczywiście nie jest zaznaczony).
Co możemy przeczytać w planie na temat tego rejonu (§ 7 ust. 3 w szczególności pkt. 3 Uchwały) :
Cytat:
3. Tereny rolne oznaczone symbolem 3.R/US – pow. 11,47 ha. Obowiązują następujące zasady zagospodarowania terenów:
1) Przeznaczenie podstawowe terenów – tereny rolne użytkowane jako łąki i pastwiska;

2) Przeznaczenie dopuszczalne realizowane w ramach przeznaczenia podstawowego – tereny sportów zimowych z infrastrukturą narciarską realizowane jako narciarskie trasy zjazdowe i snowbordowe, pólka narciarskie do nauki jazdy na nartach z urządzeniami towarzyszącymi;

3) Na całym terenie obowiązuje zakaz realizacji obiektów budowlanych, w tym służących produkcji rolnej oraz obiektów tymczasowych i realizowanych na zgłoszenia, za wyjątkiem:
a) kolei krzesełkowej, przedstawionej orientacyjnie na rysunku planu;
b) orczykowych wyciągów narciarskich;
c) obiektów związanych z funkcjonowaniem kolei krzesełkowych i tras narciarskich, w tym stacji dolnej dla obsługi kolei oraz obiektów gastronomii i handlu lokalizowanych w obszarze wyznaczonym na rysunku planu granicą nieprzekraczalnej linii zabudowy;
d) obiektów związanych z funkcjonowaniem wyciągów orczykowych i tras narciarskich, w tym stacji dolnych i górnych wyciągów oraz sezonowych tymczasowych obiektów dla lokalizacji sanitariatów i pomieszczenia dla obsługi, realizowanych przy dolnych stacjach;
e) mostków i tuneli na trasach zjazdowych;
f) obiektów budowlanych infrastruktury technicznej;
g) instalacji sztucznego śnieżenia i oświetlenia tras narciarskich;

Zresztą w KW jest zapis, że są to takie tereny jak: pastwiska i lasy (PS. V, LS V – dział I-O, sposób korzystania).
Z moich informacji wynika, że dom został wybudowany bez pozwolenia na budowę i oczywiście w takim przypadku nie należy szukać pozwolenia na jego użytkowanie (dokładnie chodzi o brak sprzeciwu nadzoru budowlanego) a co dopiero pisać o możliwości jego rozbudowy o kolejne budynki jak to jest w ogłoszeniu (chyba, że nielegalnie):
Cytat:
Inwestycja zrealizowana jest na ogrodzonej działce o powierzchni 1542 m2. Przed domem utwardzony parking na kilka samochodów.
Okazja dla chcących zarabiać na wynajmie. Istnieje możliwość dobudowy kilku domków na działce.

Sprytny pośrednik („Właścicielem biura jest Dariusz Siewierski– prawnik, pośrednik nieruchomości (nr licencji zawodowej 16776 ),” http://www.polnoc.pl/zakopane/ ) zabezpiecza się formułką:
Cytat:
* UWAGA! Zamieszczone na naszych stronach oferty nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, a dane w nich zawarte mają jedynie charakter informacyjny.

Trudno mi uwierzyć, że ktoś kto od lat zajmuje się handlem nieruchomościami nie ma świadomości, że budynek został wybudowany nielegalnie a o rozbudowie nie ma mowy. No cóż raczej w akcie sprzedaży nie znajdzie się informacja, że można to rozbudować. Ten przypadek to też także przestroga dla kupujących, że pośrednik nie sprawdza stanu prawnego nieruchomości.

Do tego na mapce (tej do planu) widać nieprzekraczalną linię zabudowy (linia z niezamalowanymi trójkątami - patrz legenda - II.Inne ustalenia planu; po stronie trójkątów można budować), która znajduje się poza sprzedawaną działką co potwierdza brak możliwości wybudowania na przedmiotowej działce budynków.

Jak ktoś spojrzy w gogle
www.google.pl/maps/place/Polan...:0xd54b8448cb2ed67f!8m2!3d49.2940863!4d19.9277684
to jest to jedyna tam ogrodzona działka. Być może wynika to z zapisów planu (§ 7 ust. 3 pkt.7 Uchwały) :
Cytat:
7) Zakaz grodzenia działek na terenie tras narciarskich oraz pasów terenów zapewniających bezpieczeństwo funkcjonowania kolei krzesełkowych i wyciągów orczykowych;

I jeszcze tyle chcą za działkę z bardzo ograniczona i specyficzną możliwością budowy i do tego obiekt do rozbiórki?!!!

_olo_
30
Wysłane: 1 listopada 2017 20:39:47
W kontekście poniższego pisma KNF zastanawia mnie po co wpisywać na listę kar osoby fizyczne jeżeli KNF nie ma zamiaru podawać ich danych, informacji w jakiej spółce dana osoba pełniła funkcję członka zarządu i w jakim okresie.
Dzięki wymuszeniu dopisania do listy delikwenta przynajmniej można się dowiedzieć (z listy), że kara została nałożona w 2014r. (informacja dopiero w 02.2016r. po uprawomocnieniu).

Poniżej link do listy nałożonych kar.
www.knf.gov.pl/o_nas/Kary_nalo...
Można obejrzeć np. kary nałożone chronologicznie i tutaj 6 osób ukaranych w dniu 26.10.2017r. w jakiej firmie i za jaki okres nie wiadomo (chyba gdzieś od 2012 nie podają już nawet w jakiej spółce).

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 1 listopada 2017 20:43

_olo_
30
Wysłane: 10 stycznia 2018 18:05:53
Podobno PiS zwalcza przestępców i tzw. układy.

Zwrócę uwagę na artykuł na który dziś się natknąłem pt.:
Cytat:
Patryk Vega w filmie z oddziałami prewencji zachęca: Wstąp do stołecznej policji

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/...

A tu na stronie Komendy
www.policja.waw.pl/pl/dzialani...

Jak to możliwe, że osoba, której produkcje finansował (co opisałem w na tym wątku w poście z dnia 6.06.2017r. ) m.in. Dom Inwestycyjny Platinum Capital S.A. który wraz ze swoim głównym udziałowcem i prezesem Piotrem Krawczykiem oraz firmami z nim powiązanymi otrzymały jak na razie 5 kar od KNF-u na łączną kwotę ponad 11.000.000zł, jest twarzą policji?

Chyba nie najlepiej to świadczy o ludziach, którym PiS powierzył stanowiska w tej służbie jak i o samej służbie.

Ps. do tematu innej produkcji Vegi i osób związnych z krawczykami jeszcze kiedyś powrócę
Edytowany: 10 stycznia 2018 18:07

_olo_
30
Wysłane: 16 lutego 2018 11:16:50
Ktoś zwrócił mi uwagę, że była (nie wiadomo co z pieniążkami za sprzedaż akcji przez PSW) spółka zależna Węglopex Holding S.A. organizuje 19.02.2018r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki.
Nawet w Monitorze Polskim (MSIG 16/2018 (5404)) pojawiło się w tej sprawie ogłoszenie o treści:
Cytat:
Zarząd Spółki WĘGLOPEX HOLDING S.A, wpis do R.P. prowadzonego przez SR dla m.st. Warszawy, XII Wydz. Gospodarczy, KRS: 0000363313, zwołuje Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki na dzień 19 lutego 2018 r., godz. 1200, w Kancelarii Notarialnej Tomasz Zapart w Katowicach, ul. Korfantego 2.
Dokładny porządek obrad na http://www.weglopex.net

Na wskazanej stronie nie znalazłam jakichkolwiek jednak informacji na temat tego walnego poza tym fragmentem:
Cytat:
Dokładny porządek obrad zgodny z przyjętym harmonogramem zostanie podany w najbliższym czasie .

Ciekawe co w tym wypadku znaczy "najbliższy"?

Ale pobrałam z KRS aktualny wyciąg i obejrzałam aktualny skład rady nadzorczej (w Dziale 4 rubryka 4 wpisy - 4 komorników z lat 2015-2017). Znajduje się tam tak osoba jak Łukasz Wabnic. Kim jest ten pan? To radny z Częstochowy z nadania SLD a tutaj link do artykułu w lokalnym dodatku Wyborczej opisujący "żenujący spot" tego niedoszłego posła kickboksera, który to spot walczy o tytuł najgorszej reklamy roku link

Wygląda na to, że Józef Jędruch nadal szuka kontaktów w świecie polityki.

_olo_
30
Wysłane: 1 marca 2018 08:14:18
Cytat:
Trwa śledztwo związane z łamaniem prawa przez ówczesnych menedżerów spółki PSW Capital. Kiedy ostatni raz pytaliśmy prokuraturę, było ono w tzw. fazie in rem, ale teraz sprawa posunęła się dalej.

Przedstawiono zarzuty Piotrowi K. oraz Włodzimierzowi K. – informuje prokurator Łukasz Łapczyński, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie. W przypadku Piotra K. zarzuty dotyczą rozpowszechniania nieprawdziwych informacji w raportach okresowych.

(...) zarzuty dotyczą rozpowszechniania nieprawdziwych informacji. – O stanie majątkowym spółki, które miały istotne znaczenie dla nabycia i zbycia papierów wartościowych, poprzez zawyżenie przychodów ze sprzedaży, kosztów działalności operacyjnej i wyniku działalności operacyjnej grupy,(...)

Żródło

_olo_
30
Wysłane: 5 marca 2018 09:21:10
Na stronie weglopex.net pojawiły się dwie informacje:

Cytat:
Zarząd Spółki WĘGLOPEX HOLDING S.A informuje, iż podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia w dniu 19.02.2018 została podjęta uchwała nr 2 mówiąca o przerwie w obradach Walnego Zgromadzenia. Przerwa potrwa do odnia 12.03.2018 r do godziny 12.00.

Porządek obrad w zakładce Giełda.

A porządek m.in. to:
Cytat:
57. Powołanie uchwały w sprawie zamiany akcji z Okaziciela na Imienne
58. Powołanie uchwały w sprawie skupu akcji Spółki będących na rynku
Edytowany: 5 marca 2018 09:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,358 sek.

lyycsxyd
jzowitph
lpiuyreh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sbivzinv
lpdbuqri
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat