0 Dołączył: 2010-11-23 Wpisów: 27
Wysłane:
1 grudnia 2010 19:57:50
przy kursie: 6,44 zł
Jeśli chodzi o październik to polecam lepiej przeczytać www.twojapogoda.pl/wiadomosci/... . Listopad był ciepły. Grudzień zaczyna się jak widać za oknem. Rok temu średnio miesięczne temp. na terenie działalności Taurona były odpowiednio : w listopadzie - 6 st. C, w grudniu - 0 st. C. Wniosek jest prosty. Tauron posiada 4 elektrociepłownie które pracują pełną parą. Wiem to stąd, że mam Będzin i siedzę w temacie. Jeśli chodzi o zyski to będą powyżej 250 mln zł (100% więcej niż w 2009 r.), chyba że zima zrobi to samo jak rok temu. Na tą chwilę nie słyszałem o problemach z dostarczaniem energii.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
1 grudnia 2010 20:31:30
A skąd wiesz,że zyski wyniosą 250mln,bo jakoś prognozy zysków nie było,a prezesem ujawniającym poufne informacje raczej chyba nie jesteś...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-23 Wpisów: 27
Wysłane:
1 grudnia 2010 20:52:15
Analiza fundamentalna. Jednak w analizie nie można przewidzieć czynników losowych. Napisałem powyżej 250 mln zł z zastrzeżeniem czynników z dostarczaniem energii. Po drugie wyższy będzie zysk z wydobycia, gdyż uporano się z problemami geologicznymi.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
1 grudnia 2010 22:08:43
mathu napisał(a):Każdy instrument oparty o W20 będzie musiał na sesji 17. grudnia sprzedać Bioton i kupić Tauron. Obawiam się, że tak nie jest. Widziałem jakiś czas temu wywiad z babką odpowiedzialną za wdrażanie ETF WIG20 Lyxora i - z tego, co pamiętam - zaśmiała się na sugestię, jakoby skład ich portfela miał idealnie odzwierciedlać indeks. To, co kryje się pod tymi instrumentami, określiła bodajże mianem "skomplikowanej inżynierii finansowej". Wywiad powinien ciągle wisieć w witrynie TVN CNBC. Poza tym, dla tych, którzy chcieliby grać pod wydarzenia, które są oczywiste dla całego rynku od dawna, ku przestrodze: Cytat:(...) Kiedy polska spółka wchodzi do statystyk MSCI, analitycy spodziewają się wzmożonego popytu na jej akcje i w efekcie wzrostu notowań. Jak jednak pokazał przy kład Tauronu (w MSCI od 14 lipca 2010 r.), nie zawsze można na to liczyć. Akcje Tauronu drożały sporo wcześniej, a potem ich cena spadała. Wyraźnego wzrostu nie było również w wypadku PGE. Wczoraj akcje Enei zrożały, mimo spadków na rynku, o 0,63 proc., do 23,95 zł za sztukę. (...) Enea: Czy inwestorzy nasilą zakupy?
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
2 grudnia 2010 00:31:11
Cytat: To, co kryje się pod tymi instrumentami, określiła bodajże mianem "skomplikowanej inżynierii finansowej". Ehe! Tak mi coś dzwoni, że gdzieś czytałem, że oni swapują przepływy pieniężne, żeby mieć taką wartość portfela, jakby mieli W20. Taki syntetyczny forward chyba Nie pamiętam, kto stoi po drugiej stronie tego swapa, ale najważniejsze, kto stoi na końcu łańcucha. I to niekoniecznie jest ktoś, kto ma portfel równy W20. W ekstremalnym przypadku wpływ ETF na W20 może być totalnie zerowy.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-21 Wpisów: 16
Wysłane:
2 grudnia 2010 01:11:46
Niska temperatura nie tylko powoduje większy pobór energii w mieszkaniach, ale również zwiększa sprawność produkcji energii bo więcej entalpii z pary możemy odebrać gdy mamy niższą temperaturę czynnika chłodzącego w skraplaczu (niższa temperatura--> niższe ciśnienie--> większy spadek entalpii pary)
Ale to chyba was tak nie interesuje tak bardzo jak cena akcji :P
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
2 grudnia 2010 01:17:03
No więc może nie 17. grudnia, ale i tak będziemy tu mieć dodatkowy, przymusowy popyt. Nawet jeśli nie wszystkie instrumenty oparte o W20 dobiorą, to JAKIEŚ to zrobią. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 2 grudnia 2010 01:17
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 grudnia 2010 01:47:23
@Everlasting: Ale przecież to się przekłada na cenę akcji! Z pary odbierzemy więcej entalpii, czyli więcej pracy będzie mogło pójść na tłoczenie kursu w górę, tak?  :))
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 grudnia 2010 07:29:52
rafsty napisał(a):Cytat: To, co kryje się pod tymi instrumentami, określiła bodajże mianem "skomplikowanej inżynierii finansowej". Ehe! Tak mi coś dzwoni, że gdzieś czytałem, że oni swapują przepływy pieniężne, żeby mieć taką wartość portfela, jakby mieli W20. Taki syntetyczny forward chyba Nie pamiętam, kto stoi po drugiej stronie tego swapa, ale najważniejsze, kto stoi na końcu łańcucha. I to niekoniecznie jest ktoś, kto ma portfel równy W20. W ekstremalnym przypadku wpływ ETF na W20 może być totalnie zerowy. Faktycznie, też to czytałem, ale z praktyki widać, że wpływ ma. To nie pierwszy raz w jakimś indeksie, lub samym W20 coś się zmienia to są ostre ruchy na fixingach. Te derywaty trzeba jakoś rozliczyć, a prawdopodobnie część się zabezpiecza bezpośrednio elementem podstawowym.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 grudnia 2010 15:10:53
przy kursie: 6,55 zł
Masz rację - na pewno niektóre instrumenty oparte na W20 bezpośrednio inwestują w akcje z tego indeksu. Czyli (parafrazując Mathu) z tej mąki będzie jakiś chleb.
Ale nie przyczyni się do tego ETF Lyxora. Już prędzej "zwykłe" fundusze. Teraz to nieistotne, ale jeśli ETFy się mocno spopularyzują, to lepiej o tym wiedzieć i nie brać mitologii za rzeczywistość.
Ja to widzę tak, że jeśli taki instrument, jak ETF replikuje indeks, to jego portfel zawiera długie pozycje. Z drugiej strony (na samym końcu) musi być pozycja krótka. Jeśli counterpart gra na krótko, to: - albo hedguje się przeciw spadkom swojego portfela, czyli już te akcje ma. Czyli nie będzie kupował. - albo spekuluje na spadki, czyli tym bardziej nie będzie kupował.
Coś przeoczyłem? Specem od tego nie jestem, to może się czegoś dowiem.
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 grudnia 2010 16:08:02
przy kursie: 6,55 zł
Akurat Lyxor jest funduszem z replikacją syntetyczną czyli ze swapowaniem. Natomiast na rynku działają także ETF z klasyczną, czyli pełną replikacją: Market Vectors Poland ETF albo sampolowaniem: iShares MSCI Poland Investable Market Index Fund Poza tym nawet przy swapach druga strona kontraktu może zmieniać portfel, bo rośnie mu ryzyko...
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
4 grudnia 2010 13:37:11
przy kursie: 6,58 zł
Tygrsek322 napisał(a):25.11. Warszawa (PAP) - Analitycy DM BOŚ w raporcie z 18 listopada rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla Tauronu od zalecenia "kupuj" i wyznaczenia ceny docelowej na 8,11 zł. (...)  To kiedy odbijamy A w którą stronę? Znalazłem chwilę, żeby przewertować tę rekomendację i mam wrażenie, że przede wszystkim odpowiada ona na pytanie dlaczego Tauron jest niedowartościowany. Wyznaczając bardzo wysoką (względem obecnego kursu) cenę docelową analitycy przeszli jakby do porządku dziennego nad ryzykami, które w najbliższych latach mogą naprawdę mocno uderzać w TPE. Myślę, że to właśnie kombinacja paru istotnych zagrożeń trzyma kurs tak nisko. Rynek dyskontuje to, co będzie jutro, a więc m.in.: * politykę energetyczną UE, która już niebawem mocno da w kość polskim koncernom energetycznym, w ogromnej mierze bazujących na węglu, który jest nie-eko i passe; nawet obecne regulacje (limity emisji) są restrykcyjne, a obawiam się, że w przyszłości może być tylko gorzej; * ogromne nakłady inwestycyjne konieczne do poniesienia w najbliższych latach, które trzeba będzie finansować albo długiem, albo emisjami; * możliwą wyprzedaż akcji przez Skarb Państwa, który - kiedy stanie pod ścianą (a stoi już na krawędzi spirali zadłużenia) - może zachowywać się irracjonalnie; * ryzyko jakichś kopalnianych afer, strajków itp., które mogą być wywołane polityką oszczędnościową rządu, a które mogą uderzać w firmę... Myślę, że TPE jeszcze zdrożeje, ale jakoś nie jestem przekonany, czy sięgnie docelowych poziomów wskazywanych przez rekomendacje...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 grudnia 2010 16:51:38
Moje doświadczenia z lektury rekomendacji sugerują, że "proponowana" :) cena docelowa jest ostatnią rzeczą, na którą powinno się w nich patrzeć.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
4 grudnia 2010 17:20:52
Dlaczego ONI wszyscy nazywają to ceną docelową a nie wartością wewnętrzną?? Bo to ONI docelują. Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 42
Wysłane:
7 grudnia 2010 09:57:56
przy kursie: 6,63 zł
Witam, chcialbym w kilku slowach odniesc sie do wypowiedzi przedmowcy Rynek dyskontuje to, co będzie jutro, a więc m.in.: * politykę energetyczną UE, która już niebawem mocno da w kość polskim koncernom energetycznym, w ogromnej mierze bazujących na węglu, który jest nie-eko i passe; nawet obecne regulacje (limity emisji) są restrykcyjne, a obawiam się, że w przyszłości może być tylko gorzej; To nie do konca tak. oczywiscie polityka energetyczna bedzie zmuszala do inwestycji, szczegolnie w obszarze atomu, ale rozpatrywanie w najblizszej perspektywie wplywu nie-eko wegla nie ma sensu. Powod ? Bardzo prosty - ciagle problemy z dostawami energii elektrycznej, koszty restrukturyzacji kopaln. Polityka energetyczna UE rzeczywiscie w teorii wyglada dosc ostro, ale w rzeczywistosci pokazala, ze nie da sie wybudowac eko-wiatrakow, bo zapotrzebowanie na ee rosnie. TPE pewnie zrealizuje projekt budowy atomu, ale tez jest wlascicielem zmodernizowanego bloku w El. Lagisza. Wydajnosc tego bloku jest dowodem na to, ze wegiel nie do konca jest taki nie-eko.
* ogromne nakłady inwestycyjne konieczne do poniesienia w najbliższych latach, które trzeba będzie finansować albo długiem, albo emisjami; Zgadza sie, ale trzeba wspomniec o rosnacych cenach energii i oczywiscie stale rosnacym zapotrzebowaniu na ee. Przed modernizacjami stoi caly sektor. Zwroc jednak uwage ile wnosi np. jednorazowa modernizacja bloku [kilkukrotne podniesienie wydajnosci, dlugookresowa trwalosc projektu, zmiejszenie kosztow funkcjonowania]. Tego typu modernizacje maja bardzo zadawalajaca stope zwrotu.
* możliwą wyprzedaż akcji przez Skarb Państwa, który - kiedy stanie pod ścianą (a stoi już na krawędzi spirali zadłużenia) - może zachowywać się irracjonalnie; Teoretycznie tak, ale zachowania tego typu w strategicznych sektorach raczej sa ostatecznoscia.
* ryzyko jakichś kopalnianych afer, strajków itp., które mogą być wywołane polityką oszczędnościową rządu, a które mogą uderzać w firmę... :) tyle, ze to nie jest ryzyko wystepujace, a ryzyko stale :)
Myślę, że TPE jeszcze zdrożeje, ale jakoś nie jestem przekonany, czy sięgnie docelowych poziomów wskazywanych przez rekomendacje...\
A ja w tym przypadku uwazam, ze poziom rekomendacji smialo moze byc przekroczony. Fakt, ze jestem troche zwiazany z branza, ale przez to dostrzegam faktyczny poziom niedoszacowania.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-11 Wpisów: 17
Wysłane:
8 grudnia 2010 07:33:22
przy kursie: 6,63 zł
Poziom rekomendacji będzie przekroczony z pewnością . Akcje pracownicze przed rokiem skupywano po ok 90 gr co daje po scaleniu co daje 8.10 zł. Ktoś dawal tyle i pewnie w przyszłości chce zarobić. Tylko kiedy to nastąpi 1M albo 1 Y ???
|
|
0 Dołączył: 2010-09-02 Wpisów: 29
Wysłane:
8 grudnia 2010 10:05:06
przy kursie: 6,60 zł
Energetyczna grupa Tauron i Katowicki Holding Węglowy podpisały we wtorek kontrakt za 700 mln zł – dowiedział się „Parkiet” Chodzi o dwuletnią umowę na dostawy węgla. Holding będzie dostarczał paliwo dla zakładów energetycznych Tauronu. Wcześniej Tauron podpisał trzyletnią umowę na dostawy paliwa z Kompanią Węglową (2,4 mld zł). W skład Tauronu wchodzi Południowy Koncern Węglowy, czyli dwie kopalnie (Sobieski i Janina), jednak pokrywają one ok. jednej trzeciej zapotrzebowania na paliwo w grupie Tauron. www.parkiet.com/artykul/7,9943...
|
|
0 Dołączył: 2010-08-11 Wpisów: 17
Wysłane:
8 grudnia 2010 14:18:12
<<Analitycy Citigroup rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla akcji Tauronu od "trzymaj". >> http://tauron.cire.pl/
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
8 grudnia 2010 14:29:18
Czy Tauron to jakaś magiczna spółka na której cenę ustalają analitycy? :) Gdzie nie spojrzę, wszędzie widać podnietę z rekomendacji na 7, 8 zł, albo strach z powodu tego "trzymaj". Nikt nie analizuje fundamentów ani AT, wszyscy gapią się tylko w rekomendacje. To chyba skutek tego, że akcjonariat Taurona to w większości absolutni nowicjusze, którzy nie dostali po łapach w latach 2007 - 2009 i nie wiedzą jeszcze, że rekomendacje nadają się tylko do kosza. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 grudnia 2010 14:30
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 4
Wysłane:
8 grudnia 2010 14:49:13
Jak słusznie zauważyłeś Mathu,wielu nowych potencjalnych inwestorów GPW wskoczyło na głęboką wodę z TPE bo nabrało apetytu na sukcesik giełdowy z IPO zaraz po PZU, jednak sądzę, że stosunkowo niewielu pozostało z tymi walorami do dziś.Zatem już nie są taką większością ;) Pozdro.
|
|