Moi Drodzy,
Jestem właśnie po powrocie z konferencji LUG. Opiszę to, co powiedział prezes. Od razu zaznaczam jednak, że nie jest to wypowiedź autoryzowana a jednak moje sprawozdanie z tego, co usłyszałam. Przedstawiciel spółki poprosił mnie o zwrócenie uwagi, że wszelkie przedstawione podczas konferencji stwierdzenia dotyczące przyszłości spółki należy traktować jako niewiążące. Poprosiłam o autoryzację wypowiedzi i mam nadzieję uzyskać ją do jutra.
Tymczasem odpowiedzi na Wasze pytania przedstawiają się następująco:
1. Dotychczasowe przychody ze sprzedaży i wyniki finansowe na przestrzeni lat 2008 - 2011 nie podlegały wpływowi zdarzeń jednorazowych. W jednym z wcześniejszych omówień sprawozdań zastanawialiśmy się nad tym. Teraz nasze wątpliwości zostały rozwiane.
2. Pod koniec 2011 roku nastąpił wzrost przychodów ale spadek zysku netto. Wynikało to z niekorzystnych zmian kursów walutowych, które dotyczyły w głównej mierze zobowiązań kredytowych.
3. Zwróciliście uwagę na prognozę finansową na 2012 rok, w której przewidziano wzrosty zysku netto rok do roku o ponad 40%. Prezes wyjaśnił, że w prognozach spółka założyła kurs PLN/EUR w przedziale 4,0 - 4,2 co dodatnio wpłynie na różnice kursowe i wycenę zobowiązań. Zaobserwowane w 2011 roku obniżenie zysku z tego tytułu ma zostać odwrócone w 2012 roku.
4. Jednocześnie w prognozie na 2012 rok przewidziano wzrost przychodów o 13%, co ma przełożyć się na wzrost EBITDA o około 7,5%. Myślę, że prognoza zysku netto wyczyszczona z wpływów zmian kursowych powinna wynieść właśnie około 7,5% wzrostu.
5. Prezes powiedział też, że nie spodziewa się znaczących korekt ze strony audytora do sprawozdania rocznego. Dlatego zysk netto z 4 kwartałów ma być zbliżony do rocznego (wypowiedź nieautoryzowana).
6. Biuro w Dubaju podobno już osiąga pierwsze sukcesy w podpisywaniu kontraktów i ich realizacji. Prezes powiedział, że stamtąd planowana jest ekspansja nawet na rynek iracki. Nie było niestety mowy o żadnych liczbach.
7. Nowa fabryka ma być budowana od połowy 2014 roku. Takie opóźnienie wynika z tego, że zakupiony grunt jest gruntem rolnym i trzeba przeprowadzić szereg procedur administracyjnych, aby było możliwe postawienie na nim zakładu produkcyjnego. Konieczne jest najpierw odrolnienie gruntu a następnie przygotowanie planów zabudowy. Może się to udać wcześniej ale nie jest to pewne.
8.Produkcja w nowym zakładzie ma ruszyć w połowie 2015 roku. Pełna moc produkcyjna zostanie osiągnięta w 2017 roku. (wypowiedź nieautoryzowana)
9. Prezes powiedział, że wielkość przychodów generowanych dzięki działaniu nowego zakładu ma być znacząca ale nie zgodził się na podanie liczb. Planowane docelowe zatrudnienie w zakładzie ma wynieść 80 osób. (wypowiedź nieautoryzowana)
10. Docelowo w nowym zakładzie ma zostać zmieniona polityka planowania produkcji, co wpłynąć ma na zmniejszenie średniego stanu zapasów w spółce. Obecnie stan zapasów jest wysoki, ponieważ spółka oferuje produkty kastomizowane i musi mieć dostęp do szerokiej palety części zamiennych. W wartości zapasów nie ma żadnych starych elementów ani takich wycofanych z produkcji lub sprzedaży. (wypowiedź nieautoryzowana)
11. Tak jak wcześniej wspomniałam Prezes powiedział, że zarząd zarekomenduje wypłatę dywidendy w wysokości nie większej niż 30% zysku netto. (wypowiedź nieautoryzowana)
12. Finansowanie budowy nowej fabryki ma być pierwszej części finansowane ze środków własnych w wysokości około 5 mln PLN. Reszta ma pochodzić z kredytów lub ewentualnych dotacji. (wypowiedź nieautoryzowana)
13. Nie wiadomo jeszcze kiedy operacyjnie ruszy spółka zależna w Brazylii. Póki co prowadzone są działania marketingowe.
14. Spółka usilnie pracuje nad zwiększeniem swojej kapitalizacji i przejściem na parkiet główny. Ma nadzieję, że inwestorzy w tym pomogą ;)
15. W tym roku LUG nie planuje już otwierania kolejnych biur lub przedstawicielstw (wypowiedź nieautoryzowana)
16. Żadne akwizycje nie są przewidziane (wypowiedź nieautoryzowana)
Spółka przygotowała bardzo fajną prezentację. Mam dostać informację, czy będziemy mogli zamieścić ja na forum. Prezentacja ogólnie była fajna i polecam wszystkim zainteresowanym na przyszłość. Prezes komunikuje się bardzo konkretnie i raczej otwarcie.
Namawiam jeszcze do zadawania pytań bezpośrednio do spółki. Przedstawiciel LUG jest na forum zarejestrowany i odwiedza je co jakiś czas. Obiecano mi, że jeśli będą pytania takie, na które spółka będzie mogła i chciała odpowiedzieć, to taka odpowiedź zostanie tutaj zamieszczona. :)
W razie wszelkich pytań i komentarzy zapraszam