0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:19:56
przy kursie: 122,20 zł
No właśnie. Goldman, 9500 za miedż i spadek PKB na całym świecie Tylko Goldman może to połączyć w jedną spójną całość Na wątku o końcu bessy/hossy pisaliśmy nie raz, że wysokie ceny surowców "zawdzięczane" spekulantom, spowalniają gospodarkę. Samospełniająca się przepowiednia
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:23:20
lajkonik fajne podałeś minusy dla KGHM. Inwestują to źle, bo wydatek. Rosną koszty pracy i energii - źle, bo to znaczy, że inflacja i surowce rosną. Błędne koło, ale w domu wariatów jakże znamienne?! Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 21:55:58
Manko, przecież wiesz, że to z punktu widzenia krótkoterminowego spekulanta Inna sprawa to cena, którą płacą za tak potężne złoża. Bo przecież to za to płacą. I 30% premię za przejęcie całości. Czyli jeżeli Kanadyjczycy mieli c/wk nawet minimalnie niedoszacowane (nie wiem tego, ale wątpię) to płacąc dodatkowe 30% wskaźnik się podwyższa. Pewnie to nie dramat, ale zakładam, że nie poprawi c/wk dla samego KGHM czyli jednak może działac skutecznie jako hamulec wzrostów cen akcji KGHM.
|
|
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:10:03
lajkonik po pierwsze piszesz o inwestycjach KGHM tak jakby to była nowo powstała firemka z sąsiedzkiej okolicy. Zaufaj mi, oni mają naprawdę specjalistów i wiedzą co robią. Po drugie, a może dalej po pierwsze wartość księgowa to nie wartość rynkowa. Jak by Ci to wyjaśnić. Księgowy widzi tylko cyferki na papierku. Rynek widzi cyferki jeszcze poza papierkiem. Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 11
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:12:22
Niby jest tak dobrze ale patrzac na wykresik @Futro, to poziom circa 100-105pln (flaga + fibo 61 z 171) taki dosc pewny ;)
Moze to tylko taka kontrolna zwalka pod zakupy styczniowe wiekszych graczy (nowe budzety etc.)?
Pytanie tylko, jak juz bedziemy na stówie, czy wchodzic czy nie.. Kolejne problemy z euro i moze poleciec na poludnie.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-18 Wpisów: 35
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:14:43
Prawda jest taka, że jak nie zacznie się drukowanie pieniędzy to giełdy pójdą w dół. Obojętnie czy będzie to KGHM, PKO BP czy inni, ale wszystko poleci mniej lub bardziej. I w krótkim terminie przejęcie nie będzie miało aż tak dużego znaczenia. Ewentualne drukowanie pieniędzy podciągnie wyceny surowców i to przeniesie się na wyceny spółek surowcowych. Z resztą uważam, że nawet dla początkujących inwestorów zauważalny jest pewien sentyment do KGHM występujący na rynku. Spójrzcie na tegoroczne spadki na giełdach, w pierwszym momencie bardzo oberwało się KGHM, ale jak przyszło uspokojenie i odbicie to poszybował pod 170 zł. Inne spółki też odbijały, ale nie tak bardzo jak on, obojętnie czy weźmiemy pod uwagę inne spółki surowcowe czy największe blue chipy. Dlaczego akurat on? Ktoś powie rekordowe zyski, buy back itd. Ok to miało wpływ. Rozmawiałem jakiś czas temu z moim dobrym znajomym, siedzi w Londynie w jednym z bardzo dużych funduszy. Od dawna się mówi o tym, że KGHM raczej nie popłynie i nie zginie tak łatwo, bo grają na nim duże londyńskie fundusze..
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:15:33
Odbicie od 100 jest niemal pewne, to zbyt ważny poziom, żeby przejść go z marszu. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:30:32
lajkonik napisał(a):No właśnie. Goldman, 9500 za miedż i spadek PKB na całym świecie Tylko Goldman może to połączyć w jedną spójną całość Mogą się mylić bądź i nie. Wklejałam wcześniej na tym wątku analizę gdzie argumentowano (wg mnie słusznie), że rynek miedzi i jej cena zależy głównie od koniunktury w Chinach. Z jednej strony Chińska gospodarka lekko zwolniła ostatnio a z drugiej strony Bank Chin obniżył kilka dniu temu znacząco stopy procentowe aby ją ożywić co podobno wśród wielu analityków zmieniło średnioterminowe nastawienie do cen tego surowca. Tak więc los ceny miedzi nie jest do końca przesądzony A sama akwizycja KGHM musi być również rozpatrywana w oparciu o prognozy cen miedzi na światowych rynkach. Trzeba jednak przyznać, że najlepiej kupuje się w czasie kryzysu - a pamiętajmy że ten kryzys się wkrótce (3-6m-cy) skończy bo już trwa tak naprawdę od 2008r! Jak ktoś ma sporo gotówki - a KGHM ją niewątpliwie ma - to może tę sytuację wykorzystać. Ja bym jednoznacznie negatywnie tej inwestycji nie oceniał. W dłuższym terminie dla spółki lepiej jest aby więcej inwestowała niż wypłacała dywidend. Ponadto prezes KGHM-u z tego co czytałem podtrzymał wypłatę dywidendy. Więc nie wiem czy rynek znów nie przereagował bo zbyt dużo informacji tak kluczowych jak na jedną spółkę w tak krótkim terminie:-))
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:31:28
mankomaniak napisał(a):lajkonik po pierwsze piszesz o inwestycjach KGHM tak jakby to była nowo powstała firemka z sąsiedzkiej okolicy. Zaufaj mi, oni mają naprawdę specjalistów i wiedzą co robią. Po drugie, a może dalej po pierwsze wartość księgowa to nie wartość rynkowa. Jak by Ci to wyjaśnić. Księgowy widzi tylko cyferki na papierku. Rynek widzi cyferki jeszcze poza papierkiem. Toż napisałem Ci, że to pod spekulację krótkoterminową !!!! Owe cyferki księgowego podobno mają być poparte autorytetem audytora ! Zawsze uważałem, że KGHM powinien inwestować w nowe złoża,a nie płacić dywidendę, bo dywidenda to kasa raz wydana, a wycena złóż ( o ile nie będzie to Kongo :)) powinna rosnąć wraz z inflacją i zapotrzebowaniem. Kiedyś też uważałem ,że mają specjalistów, ale po historii z Kongo troszkę im nie wierzę. Np dzś KGHM uważa, że synergia kosztów operacyjnych da zysk 20%, a nie koszty dodatkowe, jak uważam ja. Przynajmniej w pierwszym roku. Ogólnie uważam, że to dobre posunięcie i długoterminowo, o ile akcjonariusze Quadry się zgodzą, KGHM, a więc i jego akcjonariusze, na tym zarobi. Ponieważ nie jestem wybitnym specjalistą od złóż nie wiem czy wyceny złóż i gotówki Quadry są zawyżone czy zaniżone. Uważam, że rzetelne, a realna premia od ceny rynkowej akcji w obrocie to podobno 31 lub 41% w zależności od źródła. Czyli, jeżeli jest rzetelna, a dlaczego ma nie być ?!!, to c/wk, który w surowcówce odgrywa sporą rolę i jest sporo niższy niż w wielu innych branżach, w których np skapitalizowana wartość marki jest liczona jako aktywo ( ja wolę konkretne złoże od jakiegoś nawet światowego brandu) to jednak jest ważnym wskaźnikiem dla interesujących się kopalinami. Wartość tych kopalin pewnie będzie co roku aktualizowana, nieprawdaż ? Czyli jak wejdzie inflacja to zobaczymy ją po obu stronach - w cenie akcji, bo wzrosną ceny i przychody, ale i z drugiej strony, bo wzrośnie wycena księgowa. Czyli wskażnik się nie zmieni, a wartość akcji wzrośnie. Ale jeżeli tuż po połączeniu ten wskażnik wzrośnie to może być przyczyną krótkotrwałego spadku ich wartości. Zawsze każdy wskaźnik można czytać w obie strony. Jak to iloraz.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:40:16
broker_ns napisał(a):Mogą się mylić bądź i nie. Wklejałam wcześniej na tym wątku analizę gdzie argumentowano (wg mnie słusznie), że rynek miedzi i jej cena zależy głównie od koniunktury w Chinach. Z jednej strony Chińska gospodarka lekko zwolniła ostatnio a z drugiej strony Bank Chin obniżył kilka dniu temu znacząco stopy procentowe aby ją ożywić co podobno wśród wielu analityków zmieniło średnioterminowe nastawienie do cen tego surowca. Tak więc los ceny miedzi nie jest do końca przesądzony
A sama akwizycja KGHM musi być również rozpatrywana w oparciu o prognozy cen miedzi na światowych rynkach. Trzeba jednak przyznać, że najlepiej kupuje się w czasie kryzysu - a pamiętajmy że ten kryzys się wkrótce (3-6m-cy) skończy bo już trwa tak naprawdę od 2008r! Jak ktoś ma sporo gotówki - a KGHM ją niewątpliwie ma - to może tę sytuację wykorzystać. Ja bym jednoznacznie negatywnie tej inwestycji nie oceniał. W dłuższym terminie dla spółki lepiej jest aby więcej inwestowała niż wypłacała dywidend. Ponadto prezes KGHM-u z tego co czytałem podtrzymał wypłatę dywidendy. Więc nie wiem czy rynek znów nie przereagował bo zbyt dużo informacji tak kluczowych jak na jedną spółkę w tak krótkim terminie:-)) 1. Nie przesądzam losu ceny miedzi. Może wzrosnąc cena i spaść wolumen dostaw :). Generalnie nie chodziło mi tu o KGHM tylko o wykluczające się w pewnym sensie prognozy tzn ogólny spadek PKB, a więc poniekąd spadek spożycia miedzi i jednocześnie o potężnym wzroście jej ceny (9500 to ma być cena średnia rozumiem, a nie maksymalna w 2012) co tym bardziej powinno zmniejszać zapotrzebowanie na nią. Dlatego te dwie przepowiednie mi ze sobą nie grają. 2. Co do tej sprawy to wypowedziałem się wyżej do Manko i napisałem, że też wolę inwestycję w złoża niż dywidendę. Ale na bieżąco to nie zmienia za nadto wyceny spółki kapitałowej, natomiast zabiera nadzieję na dywidendę sporej ilości inwestorów, któzy dla niej właśnie mieli KGHM w portfelu i w perspektywie kilku miesięcy będą się jej wyzbywali ( do decyzji o dywidendzie za 2011). Osobiście uważam, że dywidenda za 2011 będzie, ale symboliczna (1-2 zł/akcję), bo będzie realizowany buyback.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-18 Wpisów: 35
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:44:39
Prezes KGHM wspomina o wypłacie dywidendy w wysokości 35% zysku, zobaczymy czy Skarb Państwa nie będzie chciał wyższej... nawet pomimo innych niekorzystnych okoliczności dotyczących KGHM.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 38
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:44:55
w przejmowanej spolce na koniec III kw bylo 1 mld USD w gotówce. Może jakis polski analityk by w koncu zajrzał do kwitów i coś sensownego napisał. I potwierdził w zarządzie kghm że ten wiedział o zamknięciu w 2012 złoża Podolsky (10% wydobycia Quadry w 2011). Konkrety proszę.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:54:21
O tym miliardzie w cashu mówiono w CNBC prawie zaraz po. Zauważ, że ich przychody to niecały mld, a tu cały w gotówce w kasie. I w związku z tym, prezes Wirth, właśnie w tymże CNBC powiedział, że to jest przeznaczone na bieżace wydatki i ich wydatkowanie było wcześniej rozplanowane. Na działalność. Bo oni zamykają złoże Podolsky, ale uruchamiają 2 inne. I na to chyba ta kasa. W sumie albo uruchomione złoże, albo kawałek pola i kasa na uruchomienie, koncesje itp. Zgodziłbym się z Manko, że specjaliści z KGHMu to nie są przypadkowi ludzie i na zupełne plewy się nie złapią.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-31 Wpisów: 41
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:55:16
Witam Forumowiczów KGHM ; Czy zdaniem Analityków : 1. C/Z musi być mniejsza od 1 by warto było inwestować w KGHM ? 2. Czy 15 bilionów długu USA to nadal zbyt mało ? Nadal warto wyprzedawać realne aktywa i kupować obligacje 10-letnie USA na 2,08% ? A może "jakieś" euoroobligacje? 3. Czy 7 miliardów ludzi w tym 2,5 mld łącznie w rozwijających się Chinach i Indiach naprawdę nie będą potrzebowały miedzi ? 4. Czy zakup Quadry FNX która ma C/Z = 5,2 za 3,5 mld$ gotówką i 15$/akcję to zły biznes ? Quadra ma podobno 1 mld $ gotówki. Quadry maximum roczne to 17,55 $ , około 16 $ przed sierpniowym "krachem" i dołek 7,69$/. Quadra FNX wydobywa miedź, nikiel, kobalt, złoto, pallad i platynę oraz ma złoża molibdenu. 5. Za ile niby KGHM musi kupić taką spółkę by było "tanio i warto"? A może trzeba poczekać na szczyt hossy i wtedy dokonywać przejęć "aktywów z górnej półki" ? tmx.quotemedia.com/article.php... www.quadrafnx.com/s/Operations... www.forsal.pl/artykuly/573193,...
Edytowany: 6 grudnia 2011 23:07
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 22:55:26
lajkonik, tak jak powiedziałem, błędne koło i dom wariatów. Jedynie co chciałem podsumować to bezsensowne minusy które sam postawiłeś wobec KGHM. Teraz jednak wycofujesz się z tego zdania, bo rzeczesz, że właściwie to ta akwizycja to prawidłowe posunięcie dla KGHM i akcjonariuszy w długim terminie. Poczekaj, poczekaj, wiem co chcesz powiedzieć - to nie chodziło (z tymi minusami) o długotermonowych, tylko "krótkoterminowych spekulantów". Może to jednak coś z moją głową, bo zawsze sądziłem, że dla spekulantów to wszystko jedno jakie infa idą. Ale luzzz... Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 23:12:39
Manko, dokładnie tak ! Przeczytaj raz jeszcze mój pierwszy post. To było podsumowanie podejścia grających na KGHMie, akurat co jest na plus co na minus, tyw tym akapicie tych na krótki termin, przy pomocy analizy technicznej. To nie było moje zdanie. Ewentualnie: moje zdanie na temat jak gracze interpretują zdarzenia wokół KGHMu.
Moje zdanie to była owa anliza pokazująca zakres 100-170, (w zależności od kursu bieżącego miedzi na świecie i dolara do pln co się uwidoczni w wyniku 2012), w aspekcie przejęcia Quadry. Dodatkowo moja teoria spiskowa o celowej grze MIN SKARBU i MIN FIN. celem odzyskanie po najniższym możliwym koszcie akcji KGHM, które sprzedali po 119 zł. Nie pamiętam czy celem buybacku miało być umorzenie ? Nawet wtedy pewnie udział% SP wzrośnie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 grudnia 2011 23:17:20
Cytat:Dodatkowo moja teoria spiskowa o celowej grze MIN SKARBU i MIN FIN. celem odzyskanie po najniższym możliwym koszcie akcji KGHM, które sprzedali po 119 zł. Bardzo dobry pomysł! The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
7 grudnia 2011 01:20:06
NIE MA ŻADNYCH KONKRETÓW, JEST TYLKO SZUM INFORMACYJNY I MANIPULACJE KURSEM. CHODZI O PIENIĄDZE Z PRZECHYTRZENIA INNYCH. W GRĘ WPRZĄGNIETO: MERKOZY; TUSK;FED;PREZES KGH; A NAWET MINISTERSTO PRZEMYSŁU KANADY, SĄD KANADY, AKCJONARIUSZE QUADRA FNX LTD. A NAWET ORGANY ANTYMONOPOLOWE KANADY. PEWNE JEST TO, ŻE W RAZIE ODSTAPIENIA OD UMOWY PRZEDWSTĘPNEJ (BO DEAL MOGĄ ZABLOKOWAĆ) - ODSZKODOWANIE DLA KGHM WYNIESIE 0,247 MLD ZŁ. PEWNE JEST TAKŻE TO, ŻE CENA AKCJI NA GIEŁDZIE SPADŁA DO 122,2 ZŁ./SPADEK O 8 %/ A CENA KANADYJSKIEJ SPÓŁKI QUADRA FNX LTD WZROSŁA NA TSX;QUX - DO 15,88 USD./WZROST O 39%/ TROCHĘ REALIZMU Kod:mod: proszę pisać bez caps locka, post o irytującej dla oka formie, zagrożenie usunięciem
Edytowany: 7 grudnia 2011 07:55
|
|
0 Dołączył: 2010-10-29 Wpisów: 99
Wysłane:
7 grudnia 2011 05:16:03
Nie mogłem się oprzeć pokusie wtrącenia swoich trzech groszy w temacie. Jestem emocjonalnie związany z KGHMem.Zostawiłem tam cząstkę swojego życia. Nie przemawiają do mnie te różne teorie spiskowe i wieszanie kotów na kierownictwie KGHM,wydają się one być całkowicie dyskredytujące tych ludzi. To są ciosy poniżej pasa! Nie jest to firma krzak i nie kierują nią ludzie z łapanki po dolnośląskich śmietnikach!
Wielkie larum robi się z opodatkowania kopalin,co jest w tym złego,że firmy wydobywcze podzielą się z Polakami swoimi zyskami(kopaliny-skarby ogólnonarodowe)??? Tego typu podatek nie jest żadną ekstrawagancją Premiera Tuska i Jego Ekipy.Rzecz znana od wieków na świecie.
Co jest wreszcie dobre dla KGHMu,bo podatek jest be,zakup Quadry be,dywidenda be,szefostwo firmy be itd,itd prawie tak zawsze przy każdej okazji???
Wczorajsza zwała kursu to wybryk nierzetelny,szkodliwy i nie oparty na realiach.Firma nie zasłużyła sobie na taką zagrywkę.To tylko jaskrawy przypadek spekulacji najczystszej wody.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
7 grudnia 2011 06:49:52
@28Zenek To się nazywa silnie negatywny sentyment wobec spółki. Zazwyczaj tam, gdzie się pojawia formują się dna. Tak już z tymi rynkami jest, że robią na odwrót w stosunku do nastrojów tłumu - gdy tłum jest bardzo pesymistyczny - rośnie, gdy optymistyczny - spada. A do KGH wszyscy są ostatnio szalenie negatywnie ustosunkowani..... To jeden z powodów (pomocniczy), dla ktorych podtrzymuję cały czas moje zdanie - KGH będzie rosnąć. @ Krewa krewa napisał(a):Szutnik,
czasówki wyłapują punkty zwrotne czy lokalne ekstrema? Czasówki łapią i to i to. Są sposoby rozpoznawania tego na bazie analiz ważności punktu, ilości punktów trafienia itd - to dość skomplikowane, jeśli nie wie się w ogóle, czym to jeść. To pozwoli Ci troszkę wejść w temat: www.tradingmarkets.com/.site/s...www.tradingmarkets.com/.site/s...www.tradingmarkets.com/.site/s...Z zasady w trendzie wzrostowym bardziej prawdopodobne są dołki w wyliczanych punktach zwrotnych i jeśli faktycznie wyskakują ( z dokładnością do plus minus jednej jednostki czasowej - czyli np. na interwale dziennym plus minus jedna sesja) , wtedy wszystko jest OK. Dużo rzadziej w trendzie wzrostowym wyskakują w czasówkach szczyty. Mnie w tej chwili "martwi" co innego - lewitowanie rynku USA. Na 9.12 wychodzi mi ważny dołek, jest już 7.12 a rynek dalej nie chce spadać - a powinien, bo 47 sesja (liczba Lucasa) od dołka z 4.10 jest dość ważnym miejscem, do tego potwierdzanym przez wiele innych punktów. Fizycznie siedzę teraz bez pozycji, gotów do otwarcia po 9.12, więc tylko mnie to "martwi" a nie martwi Taki układ moze wskazywać to, że albo będzie to ważny czasowo, a mało ważny technicznie dołek, albo lokalny szczyt ( raczej mało prawdopodobne) albo: i to jest to, czym mi to coraz bardziej śmierdzi - jednodniowe tąpnięcie, po którym przyjdzie opamiętanie z początkiem przyszłego tygodnia. Byłoby to w sam raz na rozczarowanie Merkozym. Rynki w USA są podejrzanie spokojne, tak jakby zastygły w samozadowoleniu i czekały tylko na potwierdzenie rozpoczęcia dodruku. Takie samozadowolenie jest bardzo zwodnicze. Zastanawia mnie Nasdaq100, (NDX) który ma już 2 luki od dołka z 25.11 i nawet ich nie testował. Statystyki są nieubłagane: 90% luk jest zamykanych, z czego 72% jeszcze w dniu swego powstania, a tu 2 luki i nawet nie testowane? NDX "prowadzi" USA - gdy jest silniejszy od SP500 wszystko jest OK. W tym tygodniu jest słabszy... http://stooq.com/q/?s=^ndxAlbo NDX jest tak niewiarygodnie silny, że nawet nie ma zamiaru testować tych luk, albo w powietrzu wisi właśnie ostre, jednodniowe globalne tapnięcie na fali rozczarowania Merkozy'm "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|