26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
16 listopada 2010 22:41:25
Jesli kupujesz akcje w formie CFD z rynku Polskiego to ponosisz koszt utrzymania zlewarowanej pozycji (punkty swapowe) w wysokosci: WIBOR 3M + 2,5 pp czyli 3,85 + 2,5 = 6,35% w skali rocznej naliczane codziennie Jesli grasz na spadki czyli otwierasz krotka pozycje to otrzymujesz na rachunek odsetki w formie punktow swapowych w wysokosci: WIBOR 3M - 2,5 pp czyli 3,85 - 2,5 = 1,35% w skali rocznej naliczane codziennie W przypadku akcji z innych rynkow niz WGPW stosuje sie nie Wibor3m tylko np Libor1m (zgodnie z http://www.xtb.pl/?p=124). Obowiazuje ta sama w/w zasada, gra na spadki to dodatkowy zysk z oprocentowania, gra na wzrosty to koszt w postaci oprocentowania. Zgodnie z tym co widnieje na stronie: ''Z racji wykorzystania dźwigni finansowej kontrakty CFD umożliwiają zajmowania znacznie większej ekspozycji na rynku niż wartość depozytu na rachunku. Dlatego też pozycje utrzymywane pomiędzy kolejnymi dniami handlu podlegają dostosowaniom w oparciu o obowiązujące stopy procentowe. Pozycje utrzymywane pomiędzy kolejnymi dniami handlu są obciążane (długie pozycje) lub uznawane (krótkie pozycje) kosztami finansowania w oparciu o wyznaczone międzybankowe stopy procentowe. W przypadku kontraktów CFD nie występuje określona data wygaśnięcia kontraktu. Należy jednak pamiętać, że w długim terminie koszty finansowanie długich pozycji mogą okazać się znaczące w stosunku do wielkości pozycji. Wszystkie otwarte pozycje zamykane są automatycznie po upływie 12 miesięcy od otwarcia.''
Edytowany: 16 listopada 2010 22:49
|
|
0 Dołączył: 2009-06-07 Wpisów: 20
Wysłane:
18 listopada 2010 23:49:30
dzieki za odpowiedz. ponad 6% troche sporo,bo fajnie mozna by wykorzystac ten lewarek pod moja taktyke;) pozostaje tylko czekac na kolejna besse:) pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
24 stycznia 2011 09:12:23
Działa wam sidoma? Mi jakiś błąd wyskakuje..."java.lang.... coś tam. Za dobrze już było ostatnio. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
24 stycznia 2011 09:23:20
U mnie działa bez zarzutu.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 09:26:52
heh... a to dziwne bo u mnie i u moich znajomych nie działa Albo my ich, albo oni Was.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 09:50:43
Jednak nie jest tak różowo. Mogę się zalogować ale nie wyświetlają się notowania. Wygląda jakby się nie łączył.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 10:25:29
Już działa. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
24 stycznia 2011 14:05:02
Dużo tych awarii w XTB,system wadliwy,wprowadza w błąd w wielu sprawach(OTP,podliczanie zysków),ale trzeba przyznać,że są tani-to ich główny atut...!
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 14:13:27
X-TB ma wiele wad, a inwestor giełdowy czuje się tam jak piąte koło u wozu. Jednak tak jak napisał pop - to jest argument, który bije pozostałe.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 6
Wysłane:
25 stycznia 2011 15:25:25
No niestety wczoraj miała miejsce awaria naszego systemu, co oczywiście mogło być poważnym problemem. Mam nadzieję, że takie sytuacje będę miały miejsce bardzo rzadko, platforma cały czas jest poprawiana, a trzeba też zwrócić uwagę, że nie działamy na GPW tak długo jak większość DM.
Odnosząc się do innych kwestii, to zapewniam, że my, dealerzy, robimy co możemy, by klient czuł się u nas ok. Jak zresztą pisano w wątku, z kontaktem i rozwiązywaniem różnych problemów raczej nie ma kłopotu.
No i oczywiście fundamentalna kwestia, czyli prowizje i opłaty, gdzie wypadamy zdecydowanie najlepiej na rynku, zwłaszcza dla aktywnych inwestorów. Jeżeli ktoś ma w tej albo jakiejkolwiek innej kwestii jakieś wątpliwości, pozostaje mi zachęcić do kontaktu. Sam będę starał się w miarę możliwości zaglądać na ten wątek, żeby przyśpieszyć proces informacyjny w niektórych przypadkach :).
Jeżeli ktoś rzeczywiście robi duży obrót to nigdzie nie będzie mu lepiej. Na PW albo na mailu jestem w stanie to udowodnić w bardziej indywidualnych przypadkach :).
Edytowany: 25 stycznia 2011 15:28
|
|
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 09:47:57
Ja mam pytania: dlaczego ten system tak często sie sypie.... dziś już mnie wylogowało pare razy? Oczywiscie nie dzije się tak codzien ale czesto sie to zdarza, że trzeba się logować ponownie. Dlaczego w momentach przesilenia na rynkach, system traci łączność i mamy przerwy w notowaniach w najważniejszych na rynku momentach? Nie wypbrażam sobie w takim momencie mieć otwartą pozycje na kontraktach. Dlaczego tak często zdarzają sie momenty, że w ogóle nie wchodzą zlecenia tylko tkwią w stanie " w trakcie.." Dlaczego zlecenie w skaranych przypadkach trafiają na GPW nawet z kilkunastominutowym minutowym opóźnieniem? Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
11 lutego 2011 10:26:29
Dzwoniłem do nich. Sami nie wiedzą co i jak, "od godziny" już nad tym pracują, a zlecenia można sobie składać telefonicznie. Z tym wiszeniem zleceń w trakcie weryfikacji, to są istne jaja. Jeśli ktoś wystawił PKC, to wejdzie mu ono w losowym momencie, a nie może go anulować! Jestem ciekawy odpowiedzialności brokera za takie wadliwe dostarczanie usługi i przede wszystkim brak jakiejkolwiek informacji/ostrzeżenia!
Edytowany: 11 lutego 2011 10:28
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
11 lutego 2011 13:52:52
panowie nie ma nic za darmo. chcieliście tanio, macie tanio. jakość ma swoją cenę, także w przypadku DM.
Edytowany: 11 lutego 2011 13:53
|
|
Wysłane:
14 lutego 2011 15:27:07
Wujku Staszku, nie da się ukryć, że w ostatnim czasie z Sidomą dość często były problemy. System jest w trakcie modernizacji, taka sytuacja powinna bardzo szybko ulec zmianie.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 7
Wysłane:
14 lutego 2011 22:25:11
Witam Ja mam pytanie do Pana xtb-Dealer, otóz chodzi mi czy możliwa jest negocjacja prowizji od obrotu akcjami na GPW, przy obotach miesiecznych rzedu 1-2 mln zł (gotowka-portfel mniejszy niz 50tyszł )wogole czy istnieja cos takiego jak jakies widełki nieujawnione w cenniku ogólnym, chciałem kontaktowac sie z działem obsługi ale te informacje przydałyby sie także innym. najbardziej interesuja mnie prowizje odwrotne, daytrading, zakup po 0,25% , sprzedaż 0,19%, czy cos można z tego urwac, dziekuje i pozdrawiam dla pozostalych - oqolnie Sidoma jest ok. kilka monitorków i śmiga ładnie, no prawie gdyby nie te małe awarie, ale raczej rzadkie, uwazac tylko na składanie kosmicznych zlecen na TKO bo można się zdziwić ile jest sie w stanie kupic akcji (lub sprzedac).
|
|
Wysłane:
16 lutego 2011 12:45:36
Możliwość negocjacji prowizji dla akcji istnieje, jeżeli ktoś rzeczywiście robi takie obroty, ale minimalnym poziomem prowizji jest tu 0,24%, czyli stawka dla osób posiadających portfele powyżej 100 tys. Na nieco większe ustępstwa być może można pójść dla inwestorów aktywnych na kontraktach i walutach. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to proszę raczej o maila, będzie można porozmawiać o konkretnych przypadkach i na bieżąco będę mógł udzielać odpowiedzi jakie są możliwości.
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
16 lutego 2011 21:52:02
flatron2 napisał(a):(...) przy obotach miesiecznych rzedu 1-2 mln zł (gotowka-portfel mniejszy niz 50tys zł (...) najbardziej interesuja mnie prowizje odwrotne, daytrading, zakup po 0,25% , sprzedaż 0,19%, (...)
Przy takich parametrach obracasz kapital min. 20-40 razy w miesiacu przy sredniej prowizji na DT 0,22%, zeby wyjsc chocby na zero musisz zarobic min. 50-100% rocznie na prowizje dla Xtb. Wg mnie to naprawde ciezki kawalek chleba i trudno utrzymac sie w dlugim terminie. Dochodza jeszcze koszty zdrowotne zwiazane z ciaglym przesiadywaniem przed notowaniami np gorszy wzrok, choroby krazenia, stres itd. Natomiast tacy klienci to super biznes dla biur maklerskich: niezaleznie od wynikow oddaja lwia czesc kapitalu w prowizjach.
Edytowany: 16 lutego 2011 22:00
|
|
Wysłane:
17 lutego 2011 12:02:23
Przypomnę, że dla klientów, którzy takiego obrotu nie robią prowizja jest zaledwie o 0,01% wyższa, czyli wciąż niższa niż we wszystkich innych BM. W żadnym razie nie zachęcam do tego typu tradingu na GPW, wady tego są oczywiste i trzeba je wliczać w koszty. Ponieważ zostałem zapytany, odpowiadam :).
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 7
Wysłane:
17 lutego 2011 23:15:25
krishic napisał(a):flatron2 napisał(a):(...) przy obotach miesiecznych rzedu 1-2 mln zł (gotowka-portfel mniejszy niz 50tys zł (...) najbardziej interesuja mnie prowizje odwrotne, daytrading, zakup po 0,25% , sprzedaż 0,19%, (...)
Przy takich parametrach obracasz kapital min. 20-40 razy w miesiacu przy sredniej prowizji na DT 0,22%, zeby wyjsc chocby na zero musisz zarobic min. 50-100% rocznie na prowizje dla Xtb. Wg mnie to naprawde ciezki kawalek chleba i trudno utrzymac sie w dlugim terminie. Dochodza jeszcze koszty zdrowotne zwiazane z ciaglym przesiadywaniem przed notowaniami np gorszy wzrok, choroby krazenia, stres itd. Natomiast tacy klienci to super biznes dla biur maklerskich: niezaleznie od wynikow oddaja lwia czesc kapitalu w prowizjach. Witam. Dzieki za odpowiez odnośnie negocjacji prowizji, nawet nie chce mi sie kontaktowac jak mam negocjowac 1-2%, lepiej zostac dlugoterminowym i nic nie odprowadzac, tylko pare razy w roku niz 5 tysiecy miesiecznie, przy takich obrotach!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak sie ma roznica 0,25%/0,24% do 5 tyszł/kilkaset zł. A przy dlugoterminowych lepiej wybrać pewniejszą instytucje, zazwyczaj gdzie posiada sie konta, kredyty itp i tam budować relacje finansowe, bo z doswiadczenia wiem że dużo wiecej sie wtedy zyskuje. Odnosnie cięzkiego kawałka chleba i wszystkiech innych minusów to oczywiscie ze zgadzam sie w 100%, jednakże próbuje własnych sił w różnych strategiach i wkrótce przyjdzie czas na bardziej dogłebne przemyslenia i analizy ( w tym także zyskow i strat- wliczjac prowizje!!!), jednakże na długo mete napewno ta metoda odpada, sporadycznie tak. Plusy jedynie takie, że czlowiek nie martwi sie jak idzie spac czy rano nie przeczyta że gdzies dowiercili się do wody lub jakiś prezes sprzedał akcje która własnie sie posiada w swoim porfelu.
|
|
Wysłane:
18 lutego 2011 10:33:32
Sensem kontaktu nie jest negocjowanie 0,01-0,02% tylko negocjowanie stawki 0,24% lub niższej. Jeżeli większą wartością jest możliwość obniżki o 0,1% w biurze, które standardowo bierze 0,4% no to rzeczywiście mogę nie mieć nic do zaoferowania :).
Nie trzeba być aktywnym daytraderem, aby nasze stawki prowizyjne robiły dużą różnicę w stopie zwrotu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.