0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
7 grudnia 2012 15:45:07
przy kursie: 14,30 zł
ja bym nie liczył na jakikolwiek komunikat o zwiększeniu zaangażowania - były też (w zeszłym tygodniu chyba): pakietówka na 50 tyś akcji i zapewne ustawiana sprzedaż na rynku też 50 tyś akcji. Nie było żadnego komunikatu. Te zabawy w przewalanie akcji napawają mnie lekkim niepokojem - zwłaszcza, że nie było żadnych złych komunikatów. Jeńców mogą nie brać... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
7 grudnia 2012 20:49:24
Napewno transkakcje ustwione. Jakby na jakiejkolwiek spolce przewinelo sie 5% papiera to kurs ruszylby sie zdecydowanie bardziej niz +-5%, a tu przy tak niskim FF oraz tak malej kiapitalizacji to gdyby ktos realnie sprzedawal/kupowal to moim zdaniem bylyby podwojne widly w jedna lub druga strone.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
7 grudnia 2012 21:09:57
jestem pod wrażniem podejżliwości naszego narodu  myśle że trzeba pojść dalej wytropić kto kupił i napisać pismo do UKS żeby wyjaśnili skad miał pieniądze bo pewnie lewe
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 grudnia 2012 22:52:47
@GRAF Dokładnie było jak mówi Mackopl Zobacz:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćWolumen zrobiony jedna transakcją. Ktoś wystawił pakiet kupna, ktoś inny na to sypnął(lub odwrotnie) Tak czasami wymieniają się akcjami instytucjonalni(są na NC?  ), albo duzi inwestorzy. Nic nadzwyczajnego.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
7 grudnia 2012 23:21:20
ja nie twierdzę że tak nie było tylko zastanawia mnie ta dziwna polska podejżliwość w przypadku relatywnie dużych transakcji, kto kupił? dlaczego? kto sprzedał po co? to nie ma znaczenia dla sytuacji fundamentalnej Spółki, jeśli chodzi o AT to nie wiem bo się nie znam na technice
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
7 grudnia 2012 23:29:10
@ anty_teresa
Wybacz mi moją naiwność, ale po co się wymieniają ? Żeby obrót był imponujący i ściągnął drobnych ? Moim zdaniem, jeśli spółka jest naprawdę dobra, to nie musi stosować takich kombinacji. No chyba, że to nasza głupia Polska rzeczywistość.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 grudnia 2012 23:46:05
Ale to nie chodzi o spółkę, tylko o jej akcjonariat. Mogła to być normalna sprzedaż, ale nie w pakietówce. Przecież nie ma takiego obowiązku. Jeden chce sprzedać inny kupić i cała filozofia.Jeden uważa, że zarobi więcej na czymś innym, albo potrzeba mu na umorzenie jednostek i sprzedaje. Miałby to zrobić na rynku? Nie. Dzwoni do kupla z drugiego fundu, albo każe rozeznać się swojemu maklerowi i znajduje się kupiec. Ustalają cenę i psik. Masz wolumen.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
7 grudnia 2012 23:48:02
GRAF78 napisał(a):ja nie twierdzę że tak nie było tylko zastanawia mnie ta dziwna polska podejżliwość w przypadku relatywnie dużych transakcji, kto kupił? dlaczego? kto sprzedał po co? to nie ma znaczenia dla sytuacji fundamentalnej Spółki W ogóle paskudny naród ci Polacy. Ktoś z komuś sprzedał jakieś siedem procent akcji i tyle. Nikomu nic do tego. Niby transakcje tej wielkości, gdy ich nie rozbić na części i różne podmioty, rodzą obowiązek informacyjny, ale to też na pewno typowo polskie dziwadło. W porządnych państwach nikt by się tym nie interesował. Akcjonariuszy zupełnie nie powinno obchodzić, kto jest współwłaścicielem spółki, w którą inwestują, prawda?
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2012 23:49:13
Ann napisał(a):@ anty_teresa
Wybacz mi moją naiwność, ale po co się wymieniają ? Żeby obrót był imponujący i ściągnął drobnych ? Moim zdaniem, jeśli spółka jest naprawdę dobra, to nie musi stosować takich kombinacji. No chyba, że to nasza głupia Polska rzeczywistość. Istnieje też możliwość, że po prostu ktoś chciał sprzedać, a ktoś inny kupić te akcje :) edit: oops, nie zauważyłem, że AT chwilę wcześniej to samo napisał
Edytowany: 7 grudnia 2012 23:53
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 00:08:29
Dziękuję Panowie za odpowiedź. Pewnie macie rację. Chciałabym podnieść jednak jeden temat, a mianowicie psychologiczną regułę autorytetu. Na giełdzie będzie to tzw. " gruby ", dorobił się kasy, bo wie o co chodzi. Każda duża transakcja wykonana przez "grubego" dla tzw. "drobnego" będzie wskazówką i będzie podążał w tym samym kierunku. Kto idzie za "don patro" pomimo warości spółek. To dlatego jest takie zainteresowanie wymianą dużych pakietów.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2012 00:18:55
Tego się musisz pozbyć. To nie jest metoda. Kim jest gruby? Najczęściej Tobą mną i wieloma maluczkimi. Gruby to fundusze. Kiedy kupują? Kiedy mają napływ gotówki. Kupują, bo muszą. Sprzedają także. Jak drobni napędzą hossę, a właściwie jej końcówkę, to pękające od gotówki od grzecznie przynoszących kowalskich fundy kupują akcje, choćby te były najbardziej przewartościowane. Taki jest statut i już. Tak samo sprzedają tanie jak barszcz papiery. Jakiś z tego wniosek? Żaden. Trzeba samemu ocenić sytuację, gdzie się znajduje gospodarka, gdzie giełda i co warto i kiedy kupić.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 00:26:36
Podążanie za grubym zwykle sensu nie ma, tym bardziej że często jest podążaniem tylko za tym, co się wydaje cieniem grubego. Tym niemniej gruby to nie tylko fundusze, ma wybór w co zainwestować, a jego zachowania mają wpływ na kurs akcji. Niekoniecznie dlatego że jest mądry, albo że mu specjalnie zależy, ale czasem jest poinformowany, no i jako że jest gruby, ma sporo akcji. Dlatego takie, a nie inne są obowiązki informacyjne na giełdach.
Ja bym się zainteresowania większymi ruchami w akcjonariacie tak zupełnie nie pozbywał. To też ważna informacja. Jedna z wielu.
Edytowany: 8 grudnia 2012 00:30
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 00:42:17
anty_teresa Oczywiście masz 100% racji. Przytoczyłam regułę autorytetu, by zoobrazować, dlaczego ogół interesuje się dużymi pakietam i za nimi podąża. Nie powiedziałam, że ja tak robię. Nie muszę się niczego wyzbywać, bo dokładnie wiem jak zachowuje się tłum, wiem o chciwości, regule społecznego dowodu słuszności, autorytetu i innych. W szale nie uczestniczę. Szukam spółek wartościowych, które faktycznie zarobią w przyszłaści ( wg. mojego zdania ). I nie obchodzi mnie, że w tym momencie nikt tą spółką się nie interesuje. Co do giełdy, to być może, nie do końca dobrze oszacowałam. Gdy zaczyna się hossa najpierw inwestujemy w wig 20, potem w misiaki, a na samym końcu w niemowlaki. Błąd, ja mam same niemowlaki - muszę czekać ( a inni zartabiają )
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 00:45:19
Sorry za literówki, piszę szybko i ogólnie mam tendencję do "byków" - taka przypadłość, nad którą nie mam kontroli.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 01:04:22
Na SW robi sie powoli druga niezalezna.pl - drugi raz usuwacie mój post.
Co do tych wielkich specjalistów od polskich cech. milo was poznać. w sumie to ciekawe ze się nie interesujecie akcjonariatem i tym co sie dzieje w okol spolki - dosc oryginlane.
Z drugiej strony apropo polskich cech ktore podobno sa dociekliwe i interesuja sie tym kto jest w akcjonariacie i kto z kim gra - pytanie do analitykow ze SW, nie jestem na tyle biegly - czy na innych giełdach takie transakcje nie sa jawne szybciej tzn nawet jak ktos nie przekroczy 5%? Jest po prostu wieksza transparnetnosc i przejzystosc bez domyslow?
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 02:32:40
O ile pamiętam, pierwszy próg na poziomie 5% jest wymaganiem unijnym, choć Państwa członkowskie mogą też ustalić go niżej (chyba na przykład Niemcy i UK mają 3%, choć pewien nie jestem), 5% jest też w Stanach.
Generalnie wszędzie raportowanie znacznego udziału w głosach jest wymagane, po prostu dlatego że to ważna informacja. Wszędzie też z takim raportowaniem bywają problemy - jeśli ktoś nie chce pokazać swojej własności, zawsze znajdzie sposób, żeby ją ukryć.
Edytowany: 8 grudnia 2012 02:33
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
8 grudnia 2012 02:57:34
Póki nie ma komunikatu kto wziął, kto sprzedał ani żadnego komunikatu na temat działalności spółki to sytuacja fundamentalna spółki się nie zmieniła. Pamiętać jednak należy, że zawsze "niektórzy" wiedzą więcej : ) PS Nadal uważam, że potrzeba cierpliwości, poczekajmy na raport roczny : ) Pamiętajmy też, że jesteśmy w gronie przysłowiowych 0,1% "inwestorów" indywidualnych którzy starają się zgłębiać temat, a wszystko to dzięki dawnemu omówieniu @rafstego : ) Z tego co pamiętam to plasma została mi "wypluta" ze skanerów fundamentalnych tylko raz i to było daaawno temu. nawet nie zwróciłem zbytnio uwagi wtedy z tego co sobie przypominam... "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 8 grudnia 2012 02:59
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
8 grudnia 2012 16:44:00
ucofb napisał(a):żadnego komunikatu na temat działalności spółki to sytuacja fundamentalna spółki się nie zmieniła sytuacja fundamentalna może zmieniać się cały czas, a komunikat to jedynie oficjalne potwierdzenie tego co się już wydarzyło... ucofb napisał(a):Nadal uważam, że potrzeba cierpliwości, poczekajmy na raport roczny : ) i tutaj masz zdecydowanie rację a pamiętając, że suma wyników kwartalnych w 2011 r. i to co pokazali w raporcie rocznym za 2011 nie grało - oczywiście in minus - rozsądnie jest brać komunikowane wyniki kwartalne traktować z pewną nutką pobłażliwości. Mając takie doświadczenie z roku 2011 r. wzmożone wolumeny obrotu powinny być sygnałem alarmowym dla rozsądnie inwestujących. Jedni będą bardziej przykładać uwagę, że w tej transakcji ktoś kupił a inni, że jednak ktoś sprzedał... Większość z piszących wcześniej uważa, że to nic nienormalnego jeśli chodzi o takie ustawiane transakcje i wynikające z tego duże wolumeny. Oczywiście nie jest ważna sama transakcja i sposób jej wykonania. Być może spowodowane jest to ustawami i statutami (fundusze). Ważne jest to, że wystąpiła wzmożona wymiana akcji i coś musiało ją spowodowac. To coś może nie mieć najmniejszego znaczenia dla pozostałych akcjonariuszy lub wręcz przeciwnie: może mieć niebagatelne dla nich znaczenie - tylko nie wiadomo czy kiedykolwiek się o tym dowiemy (tzn. o tych powodach wymiany akcji na cash i odwrotnie). Ci co mają akcje powinni zadać sobie pytanie: dlaczego ktoś sprzedał akcje tak dobrze rokującej spółki? Ci co nie mają akcji i zastanawiają się nad ich kupnem powinni zadać...to samo pytanie! Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2012 17:44:19
wapkil napisał(a):O ile pamiętam, pierwszy próg na poziomie 5% jest wymaganiem unijnym, choć Państwa członkowskie mogą też ustalić go niżej (chyba na przykład Niemcy i UK mają 3%, choć pewien nie jestem), 5% jest też w Stanach. No właśnie, wydawało mi się ze gdzieniegdzie nawet 2%. wapkil napisał(a): Generalnie wszędzie raportowanie znacznego udziału w głosach jest wymagane, po prostu dlatego że to ważna informacja.
Dokładnie! Są ludzie którzy wiedza więcej, niektórzy to rozumieją niektórzy nie ;) cad_man napisał(a):ucofb napisał(a):żadnego komunikatu na temat działalności spółki to sytuacja fundamentalna spółki się nie zmieniła sytuacja fundamentalna może zmieniać się cały czas, a komunikat to jedynie oficjalne potwierdzenie tego co się już wydarzyło... Zgadzam sie, sytuacja jest dynamiczna zwlszcza przy mniejszych spolkach. ktore sa bardziej podatne na spowolnienie niz duze.
Edytowany: 8 grudnia 2012 17:49
|
|
5 Dołączył: 2010-12-20 Wpisów: 267
Wysłane:
9 grudnia 2012 10:22:19
Mnie ucieszyły transakcje i obrót na piątkowej sesji. Wiadomo, że ktoś kupił a ktoś sprzedał ale przy trendzie wzrostowym liczą się kupujący, po prostu ktoś liczy na dalszy wzrost cen akcji i był chętny na zakup. Jeśli chodzi o zyskowność to spółka nadal jest tania. Jeśli przy 5 mln zysku za rok 2012 zysk na akcje przemnożymy przez 12 to wyjdzie nam 30 zł ... na tą chwilę mamy c/z = 6 i efekt zakotwiczenia w głowach, że 14 zł to był szczyt z początku notowań Plasmy na NC
Jeśli chodzi o AT to trudno przy takich obrotach (gdzie jeden grubszy inwestor może dużo zrobić) bawić się w coś wyszukanego na wykresie czy wskaźnikach. Ale 1) trend jest ewidentnie wzrostowy,, widać wzrost obrotu i kursu 2) kurs miał opór na 14 zł, ale ostatnio przebił go z impetem i teraz powinna to być strefa wsparcia 3) niedawno mieliśmy historyczny szczyt notowań a to zawsze dobrze świadczy o potencjale wzrostu i wedle zasady trzeba kupować najsilniejsze spółki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.