PARTNER SERWISU
qhgfhaeh
11 12 13 14 15
WOJJJO
0
Wpisów: 16
Wysłane: 10 maja 2010 13:58:40
Rzeczywiście może być ciekawie w środowy poranek.

Zakładając że dziś również na zamknięciu będą euforyczne wzrosty (otwarcie w Stanach pokaże), a jutrzejszy dzień przyniesie niewielką korektę gdyż kalendarz do środy jest praktycznie pusty co będzie sprzyjać optymizmowi na giełdach, to w środę przy pozytywnej atmosferze na rynkach przewiduję dobry debiut. Choć w środę przed sesją w Stanach swoje wyniki podają Allianz i Aegon czyli ta sama branża (czyżby przypadek).
Gdyby wyniki tych spółek były dobre, to w drugiej części sesji mogłyby jeszcze podbić cenę naszego Ubezpieczyciela.

A czy tak będzie? Kto wie?

Virus69
0
Wpisów: 39
Wysłane: 10 maja 2010 15:38:29
ja sie ustawiam w dniu debiutu na 349 PLN i niech sie dzieje co chce ;)
zawsze sprzedaje w dniu debiutu i jak narazie nie zalowalem ( no moze troszke przy Bogdance ;) )

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 10 maja 2010 15:40:44
Vox napisał(a):
ja tam zakupiłem 180 sztuk. wymagało to co prawda trochę wysiłku
ale dało radę thumbright
rodzinna mobilizacja.

widać, że niektórzy przy pomocy rodziny potrafią się sklonować 3some tylko pogratulować przedsiębiorczości salute
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 10 maja 2010 15:43:47
pop napisał(a):

Mylisz się niemal w każdym punkcie swego postu...
1.Skąd masz informacje,że różnicę 40zł na akcji dostał SP,podaj na poparcie swych słów jakieś konkrety,może nawet link potwierdzające Twe słowa.Dla mnie jest jasne-znany polski miliarder skoro zapłacił mniej o ok.30% od konkurenta,to własciciel jest w plecy i to jest skrajnie niesprawiedliwe wobec podatników,czyli Ciebie ,mnie i innych forumowiczów.
2.Jesteś w błędzie,że na tej transakcji Ty nie tracisz,bo Państwo-to również Ty i my wszyscy.Niedobory SP budżet musi sobie odbierać chociażby poprzez późniejsze zaciskanie pasa,czyli wyższe podatki,mniej wydatków na infrastrukturę,mniejsze emerytury,czy chociażby wolniejsze reformy,więc skoro mówisz ,że Państwo kradnie,to w wyniku mniejszych wpływów będzie musiało kraść jeszcze bardziej...
3.Mylisz się,że Polak lepszy niż cudzy-bo różnie z tym bywa,często cudzy jest lepszy jeśli zarobiony kapitał reinwestuje tworząc nowe miejsca pracy i nakręcając koniunkturę w kraju.W czasach,gdy SLD Z PSL-em było u władzy nie przyjęto oferty zainwestowania przez Volkswagena w FSO,skutek taki,że miliardy euro zostały zainwestowane w Czechach ,a nie u nas,a my dzisiaj kupujemy nowoczesne Skody dając zarabiać Czechom,a nie Polakom...
A wymieniany ów "polski kapitalista",który zarobił na PBK,zainwestował wedle niedawnych doniesień mediów kilkaset milionów USD m.in.w Kanadzie.Być może tak duże kwoty miał dzięki zarobkowi na PBK-u,a to wszystko kosztem SP,Twoim i moim...
Podsumowując:
Dla mnie najlepszy inwestor to taki,który za nabywany pakiet płaci najwięcej,ewentualnie zobowiązuje się do jak największych inwestycji tworzących miejsca pracy wraz z przenoszenie know-how...!3some

Odniosę się tylko do punktu 1. i 2., bo nie chce mi się śledzić historii volkswagena, Skody etc. Nie znam tych historii, historii fabryki w Poznaniu, czy FSO było po prostu alternatywa dla fabryki/montowni. Nic nie wiem na ten temat. Nie wmówisz mi natomiast, że Volkswagen wypromowałby markę FSO, tak jak Skodę. 2. Państwo zarabia na obywatelach, w tym na sprzedaży majątku narodowego. Jeżeli ktoś okradnie złodzieja, który mnie okradł, to jak ja na drugiej kradzieży tracę? Ty i ja tracimy w obu przypadkach, choć rzeczywiście w przypadku sprzedania PBK polskiemu inwestorowi straciliśmy więcej, natomiast to znowu Państwo nas okradło. My tu nigdzie nic nie zyskujemy. Państwo w przypadku sprzedania na pierwszym etapie podmiotowi zagranicznemu zyskuje 120 PLN za akcję i tyle. Czyli mamy 120 mln zmarnowane. Co do 1. no to chyba żartujesz. Dysponent naszego majątku, z prawnego punktu widzenia właściciel, u nas złodziej, jest w plecy oczywiście przy pierwszej transakcji. Natomiast w późniejszym etapie rozumiem, że w Polsce pojawia się niemal 2 razy więcej kapitału, niż za ile sprzedano spółkę. Państwo kładzie łapę na każdej kasie, w sposób pośredni i tak odbiera ją od Ciebie i ode mnie, ale państwo wyszło na tym nie gorzej niż w przypadku transakcji za 120 mln. Zaznaczając, ze pieniądze są z mojej i Twojej kieszeni. Natomiast to ile ktoś bezpośrednio zapłacił skarbowi państwa nie ma się nijak, ani sprawiedliwie, ani niesprawiedliwie w stosunku do mnie. W Polsce pojawiło się nie 120 mln, rozumiem, że niemal 1/3 więcej, więc państwo ma te 120 milionów na pewno. A jeżeli jest jakaś kasa w tej historii Whistle , którą ktoś zabrał Państwu, to tylko WIELKI PLUS (nawet jeżeli mnie to coś kosztowało), bo nawet żeby setkami palić w piecu to są to pieniądze z których jest 2 razy większy pożytek. Co do tych inwestycji w Kanadzie to się nie odniosę, bo o nich pojęcia nie mam, natomiast z założenia popieram zagraniczne inwestycje bezpośrednie. No i na koniec podejrzewam,że FSO nie cierpiało na brak inwestycji zagranicznych:)

Co do tego, że
"Niedobory SP budżet musi sobie odbierać chociażby poprzez późniejsze zaciskanie pasa,czyli wyższe podatki,mniej wydatków na infrastrukturę,mniejsze emerytury,czy chociażby wolniejsze reformy,więc skoro mówisz ,że Państwo kradnie,to w wyniku mniejszych wpływów będzie musiało kraść jeszcze bardziej..."

Ja jestem jednak inny, bo modle się o to kiedy Państwo zacznie zaciskać pasa Pray W naszym socjalizmie i nowomowie rzeczywiście utrwaliło się, że do obszaru zaciskania pasa przez budżet SP wlicza się podwyżkę podatków. Natomiast dla mnie stwierdzenie to jakieś kuriozum jest! To chyba obywatel wpłaca podatek do skarbu państwa i zaciska pasa, gdy te są większe (albo kombinuje), a nie na odwrót? Przepraszam, ale nie wmówisz mi, ze brak w Państwie pieniędzy to wolniejsze reformy d'oh! Ciekawe kiedy Grecja zaczęłaby się sama reformować, gdyby nie brak kasy? Jak się znam to niewiele się mówi o reformach w kontekście innym niż brak kasy - w każdym państwie. Zgadnij nazwę kraju, gdzie cały czas brakuje kasy, mówi się o reformach a złodziej sprzedaje majątek obywateli i reform nie ma. A dług rośnie odsetki idą za granicę, państwo jest jednym z najbiedniejszych w UE, i który ma najdroższe autostrady w UE (to apropo infrastruktury). O systemie emerytalnym to można dyskutować latami, ja wole o 13-stkach w budżetówce (zaznaczam, że w rodzinie są osoby dostające 13-ski). Jak nie ma innej alternatywnej metody uwłaszczenia majątku narodowego w stosunku do tego co my mamy terozki, gdzie Państwo zasypuje dziurę bez dna, to wolę już nawet miliardera-inwestora, przynajmniej "ktoś" trochę z tej kasy. A to, że to jest amoralne, to druga rzecz.
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 maja 2010 15:52

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 10 maja 2010 16:10:18
jak od jutra już zleceni można składać, to jutro już zlecę pkc. jak większość idywidulanych wcześniej złoży zlecenia to o popyt bym się nie martwił, minister o to zadba. gorzej jak wszyscy rzucą w ostatnich minutach swoje akcje.

sbyszek
0
Wysłane: 10 maja 2010 16:37:51
taipan napisał(a):
sbyszek napisał(a):
podobno (!) redukcja na poziomie O%, a zapisało się ćwierć miliona osób, jutro cena dla dużych

Może być ciekawie w pierwszych dniach notowań:
"Grad powiedział też, że obecnie nadsubskrypcja w transzy inwestorów instytucjonalnych
wynosi dużo ponad cztery razy" źródło:bossa.pl

nie cztery, a 9x popyt był większy od oferty dla dużych krajowych headbang powiedziała pani dyrektor DM PKO BP dzisiaj rano w www.tvncnbc.pl/debiut-pzu-juz-... (patrz 6 min) Whistle

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 10 maja 2010 16:50:59
Te wypowiedzi się nie wykluczały, bo PKO o 9x nadsubskrypcji podało po zakończeniu, a Grad w trakcie. Problem jest inny jak rozumiem. Jakie ceny proponowały instytucje ?
Mogło być tak, że to 4x to była cena 312,50 i powyżej, a reszta za mniej.

Czy jest gdzieś lista dużych, którzy kupili czy dopiero po rozpoczęciu notować będzie wiadomo kto objął jaki procent w akcjonariacie ?
Edytowany: 10 maja 2010 16:51

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 maja 2010 17:22:33
dodatkowo ta nadsubskrypcja jest częsciowo sztuczna bo instytucje wiedziały, że będzie redukcja więc deklarowały większą ilość

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 10 maja 2010 18:42:56
SirHoe napisał(a):
jak od jutra już zleceni można składać, to jutro już zlecę pkc. jak większość idywidulanych wcześniej złoży zlecenia to o popyt bym się nie martwił, minister o to zadba. gorzej jak wszyscy rzucą w ostatnich minutach swoje akcje.

Na "bossa" jest informacja, że od jutra można składać zlecenia na PZU z wyjątkiem zleceń PKC,PCR,PCRO.
Edytowany: 10 maja 2010 18:44

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 10 maja 2010 19:40:11
W dniu debiutu przyjmowane są tylko zlecenia z limitem ceny.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 10 maja 2010 23:01:34
Tylko tak jak już wspominałem za instytucjonalnymi w jakiejś części także stoją drobni, którzy chcą wywalić na pierwszej sesji.
Powstawały fundusze, które w imieniu 'Kowalskiego' składały zapis na dowolną ilość akcji.

Ale nie ma co spekulować bo nadchodzi chwila prawdy. Aby rynek sprzyjał.

sbyszek
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:07:22
mrk napisał(a):
dodatkowo ta nadsubskrypcja jest częsciowo sztuczna bo instytucje wiedziały, że będzie redukcja więc deklarowały większą ilość

nie do końca, bo musiały mieć na to zabezpieczenie w kasiorze i nadzieję że się załapią
Edytowany: 11 maja 2010 09:08

sbyszek
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:12:12
te notowania "futures na TKO PZU" to niepoważny pomysł, czyżby chodziło o wypłoszenie zielonych leszczy i następnie oskubanie przez tłuściochów, czy może odwrotnie SP poprzez dzisiejsze zlecenia podbije kurs , a może ktoś ważny pisze doktorat o korelacji nastrojów rynkowych z leszowymi ??? a może chodzi o jakąś zabawę dla znudzonych inwestorów?
Edytowany: 11 maja 2010 09:21

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 maja 2010 09:22:18
TKO PZU 338 PLN. Jak Usiaki podciągną będzie 350 bez problemu.
po stronie K grubasy (średnia zlecenia 600 szt) po stronie S drobni (średnia zlecenia 25 szt)

swoją drogą paskudy z GPW zablokowali na 1 sesji zlecenia PCR i PCR0.
jak ktoś nie może śledzić notowań, wtopi. Normalnie sprzedałby PCR.
Edytowany: 11 maja 2010 09:41

SirHoe
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:43:44
macie gdzieś wykres do TKO? u mnie w sidomie xtb jeszcze wykresu nie ma.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 maja 2010 09:48:04
Zerknij tu mojeinwestycje.interia.pl/gie/...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

sbyszek
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:50:18
jak obstawiacie - czy kurs PZU w dniu debiutu będzie wyższy od kursu w piątek kiedy PZU zostanie włączony do wig20 czy (pewnie) odwrotnie (zakładam, że na otwarciu w piątek będzie wyżej niż jutro na debiucie, a na piątkowym zamknięciu to pewnie zgodnie z rynkami światowymi)? no i jak zachowa się w piątek pozostała 19 z w20 gdy moc i siła (kasa) będzie po stronie PZU ?
oj będzie się działo Dancing

SirHoe
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:51:45
thx,
wystawiłem swoje po 350. niech grubasy sobie liczą siłę podaży.

sbyszek
0
Wysłane: 11 maja 2010 10:09:59
mathu napisał(a):

a czy zwróciłeś uwagę na ilości zleceń pod stronie K i S ? widać, że duzi już zajmują kolejkę do zakupów, a mali odwrotnie, i chyba to się pogłębi,

Dadir
0
Wpisów: 3
Wysłane: 11 maja 2010 10:13:39
Szukaj odp wg ciagu Fibonacciego

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pzu

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,385 sek.

raltmauq
phwysgis
mhfvialu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
skskpvay
lpeqstto
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat