No proszę miła niespodzianka dla akcjonariuszy!
Nowa nadzieja, oby skłaniająca do przeważania akcji PZU w portfelach dużych akcjonariuszy, nie tylko spekulantów. W świecie "darmowej gotówki" i braku zwrotu z lokat? Dodruk pieniądza może być łatwiej wykonany niż akcji PZU. Pomijając podnoszone kwestie negatywne co do PZU - ja mam nadzieję że zostanie w końcu docenione.
Nie ma co porównywać ale taki Metlife w USA płaci rocznie ok 1,80 USD dywidendy, cena akcji teraz ok 46 USD.
Więc uważam że jest co doceniać. Poza wpływem politycznym. Ale czy naprawdę są duże firmy finansowe wolne od takich wpływów ?
Słaba wycena PZU to też chyba pokłosie nieprzygotowania do rynku kapitałowego społeczeństwa - polityków, zarządzających OFE i reszty ludzi, pamiętających sprzedaż funduszy akcyjnych na górce w latach 2006-2007. Wtedy nie było u nas mifid, kwestionariusza adekwatności tylko wystarczał podpis na zerwaniu lokaty i na formularzu kupna jednostek FIO. Będzie Pani zadowolona... Pracownicy szeregowi nie zdawali sobie sprawy co sprzedają, dyrektorzy oddziałów bankowych może ciut bardziej ale liczy się wynik i bonus i premia :( Raczej stawiamy wciąż pierwsze kroki na tym rynku i wciąż w kółko dajemy się ograć. I jeszcze długo to potrwa...
Przebudowa portfeli na pewno będzie w 2021r.
Chwała naszym programistom jak i Panu Robertowi Lewandowskiemu - piłkarz roku 2020! Piękna promocja naszego kraju.
Ale być może casus CDR zapali czerwone światło w tym sektorze? Ja przyznaję że nigdy za bardzo grami się nie interesowałem, nie rozumiałem i przegapiłem całą hossę. Właśnie czytam że Pan Robert też "wchodzi" w gry, najlepszy piłkarz. Każdy cykl ma swój koniec, ostatnimi czasy jakoś wzmożone IPO firm gamingowych było, chyba ostatni chcą zdążyć. Nie to że chcę dołożyć swój kamyczek bo ciężkie czasy inwestorów CDR, raczej próbuję dostrzec rzeczywistość, nie chce mieć racji, po co mi mieć rację tym się nie najem.
Być może są tacy którzy już widzą świat po covidzie i nie jest to katastroficzna wizja Pana Krzysztof Jackowski ale powrót do nowej "normalności" czego i sobie i wszystkim nam życzę.