Frog napisał(a):TomekP napisał(a):Frog napisał(a):
Czy zdarzyło się Wam podjąć jakąś decyzję inwestycyjną pod wpływem snu?
To jest 'potęga podświadomości'. Dużo książek jest na jej temat. Chodzi w tym wszystkim o to, że podświadomość działa podczas snu i czasem jest tak, że jeżeli nad czymś zastanawiasz się wieczorem i nie znajdujesz odpowiedzi, to budzisz się rano i masz już jakiś kierunek, a nawet nie wiesz skąd się wziął. O dziwo jednym z autorów takich książek jest J. Murhpy ("Potęga podświadomości"). Ogólnie jeżeli psychika i psychologia Cię interesuje to bardzo polecam.
Mi osobiście zdarzyło się coś takiego i zdarza tym częściej im częściej myślę o czymś, czego nie mogę rozwiązać w ciągu dnia, a co rozwiązuje się czasami rano, tak, jakbym pstryknął palcem.
Podobno Edison większość swoich odkryć i genialnych pomysłów miał podczas zasypiania. Nie podczas samego snu

, ale właśnie zasypiania. Zasypiał na fotelu trzymając w rękach metalowe kulki. Gdy zasypiał zbyt głęboko, kulki wypadały na jakieś postawione obok fotela garnki i budziły go.
Muszę coś takiego wypróbować, może odkryję kolejnego Beefsana czy City Interactive zanim się zrobi o nich głośno.
PS. Dzięki na polecenie książki, niestety nie miałbym czasu na czytanie... Może jak dzieciaki trochę wyrosną wrócę do tematu...
Witam,
Trochę stare cytaty, ale jako, że dopiero przeglądnąłem wątek to napiszę coś o tym, bo może jeszcze kogoś zainteresuje.
Te stany, o których wspomnieliście, czyli rano (TomekP) albo zasypianie (Edison) to stan alfa umysłu. Stan alfa to pół jawa pół sen, czyli występuje na chwilę przed i po zaśnięciu. Jego własności to: lepsza współpraca z podświadomością, pobudzona intuicja, szybsze kojarzenie faktów, lepsze analizy, kreatywność, współpraca półkul. Im więcej stanów alfa tym dłuższe życie:) Więc ogólnie san wypas do myślenia nad celami, analizowanie i wszystko co potrzebne inwestorowi. I co najważniejsze - można się w taki stan wprowadzać np. jak Edison ale także przez rozluźnienie, głębokie oddechy, oczyszczenie umysłu, napinanie i rozluźnianie mięśni. Stan wykorzystywany przede wszystkim do nauki, gdyż lepiej się wtedy przyswaja wiedzę (tzw. ekstaza edukacyjna

), ale jak się opanuje tego typu myślenie można je wykorzystywać w wielu sytuacjach. Polecam wszystkim inwestorom.
Pozdrawiam
"Bogactwo należy postrzegać jako środek służący jakiemuś celowi, a nie cel sam w sobie i źródło szczęścia"