11bit Studios - Najmniejsza ze spółek, lecz z największym udziałem w portfelu. W przyszłym roku okaże się, czy doświadczony zespół pasjonatów z Warszawy potrafi zarabiać. Po sukcesie (mam nadzieję) gry Anomaly: Warzone Earth, przyjdzie czas na kolejne projekty. Jeżeli uda się przekroczyć prognozy zysku, spółka zyska na wiarygodności. Jeżeli rynek uzna iż wynik jest do powtórzenia w kolejnych latach, to wycena fundamentalna na poziomie
20 zł za akcję (co da kapitalizację 38 mln) może być nadal traktowana jako okazja do zakupu. To, czy na tym poziomie cenowym zdecyduję się na realizację zysków, zależy od szerokiego rynku (czy hossa będzie trwała) oraz od zachowania Zarządu i Rady Nadzorczej (mogą nie oprzeć się pokusie sprzedaży akcji na rynku). Jeżeli wszystko się ułoży, spółka w kilka lat ma potencjał do osiągnięcia kapitalizacji 100 mln (cena za akcję ponad
50 zł). Jest to jednak na tyle odległa przyszłość z taką ilością niewiadomych, że myślenie na poważnie o tej cenie już w tym roku byłoby grubą przesadą. Moja prognoza na ten rok:
* wariant pesymistyczny (mało udana sprzedaż gdy, podaż akcji ze strony założycieli) – cena raczej nie przebije
10 zł,
* wariant optymalny – sprzedaż gry zgodnie z oczekiwaniami, wyniki wg prognoz, pojawią się też informacje o nowym projekcie – okolice
20 zł,
* wariant optymistyczny – gra sprzeda się rewelacyjnie na każdej z platform, a spółką zainteresują się więksi gracze – przekraczamy
30 zł.
EGB Investments - Ciekawa branża i relatywnie atrakcyjna wycena wskaźnikowa. C/WK na poziomie 1,4 w porównaniu do podobnych spółek wskazuje na duży potencjał wzrostu. Z kolej jeżeli chodzi o zysk, to liczę na co najmniej realizację prognoz na rok 2011 zawartych w dokumencie informacyjnym sprzed debiutu. Jeżeli się uda, C/Z przy obecnej cenie będzie wynosił poniżej 7… do powinno pozostać bez wpływu na kurs.
PR na poziomie bardzo przyzwoitym. Do tego dochodzą plany przejścia na rynek główny w tym roku. Uważam że mam przesłanki aby liczyć na przekroczenie ceny
5 zł za akcję już w tym roku. Kolejne lata wraz z postępującą hossą powinny dać cenę za akcję w okolicach
8 zł (tak mi podowiada szósty zmysł).
Gotówka – czycha na okazje w emisjach prywatnych na New Connect. A tych niestety coraz mniej w mojej ocenie. Liczę jednak na udział w dwóch / trzech debiutach w 2011 roku.