giccfpjh
Advertisement
PARTNER SERWISU
xqevaucl
52 53 54 55 56

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 31 grudnia 2010 18:43:48
Chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom mojego wątku, a także ich żonom i mężom, znajomym, żonom i mężom ich znajomych, kochankom, sąsiadom, znajomym sąsiadów oraz kochankom sąsiadów ich znajomych... Szczęśliwego Nowego Roku!

Abyście w nowym 2011 roku zawsze potrafili znaleźć w sobie siłę, aby zmienić to, co zmienić chcecie, spokój ducha aby zaakceptować to, czego zmienić się nie da, oraz mądrość by odróżnić jedno od drugiego. Życzę też, abyście zawsze potrafili traktować innych tak, jak sami chcielibyście być traktowani i aby ta życzliwość zawsze do Was wracała ze zdwojoną siłą. wave
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 31 grudnia 2010 19:40

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 1 stycznia 2011 03:56:25
Angel
Frog napisał(a):
Przyszedł czas podsumowań roku 2010.

Mój wynik od początku roku: 128% zysku
Zmiana WIG od początku roku: 19% wzrostu

Szczerze gratuluję Frog. Wynik naprawdę imponujący. Oczywiście życzę Ci i wszystkim Stockwatch-owcom osiągnięcia podobnego w nadchodzącym Nowym Roku.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 1 stycznia 2011 10:26:01
Frog napisał(a):
Wszyscy dobrze wiecie, że nie lubię się za bardzo wypowiadać odnośnie przewidywać na najbliższe dni, tygodnie a nawet miesiące. Tym razem jednak powiem, że mój dziewiąty zmysł mi podpowiada, że z początkiem nowego roku mamy sporą szansę rozpocząć nową falę wzrostów, zwłaszcza na małych spółkach. Konsolidacja trwa już długo, gotówki w obrocie jest sporo...

Anxious

Jeżeli chodzi o wzrosty na małych spółkach to dla mnie najbardziej istotne są wpłaty do FI. Na dużych spółkach gra zagranica. Na małych my oraz fundusze inwestycyjne. Póki statystyczny Polak nie zostanie przekonany przez statystyczną panią Zosię w banku, że lokaty są beee i trzeba inwestować w fundusze to ciężko będzie o hossę.

Niemniej jednak uważam, że tak się stanie na początku drugiego kwartału. Szansy upatruję w słabych wynikach funduszy pieniężnych i obligacyjnych.

Frog
13
Wysłane: 1 stycznia 2011 18:07:14
No więc rok 2010 jest już historią (która da o sobie znać dopiero przy wypełnianiu deklaracji podatkowej) Eh?

Dzisiaj mamy Nowy Rok, początek AD 2011. Pora więc na nakreślenie planów na przyszłość.

W nowy rok wchodzę z portfelem składającym się z czterech walorów i gotówką. Poniżej obrazek ze szczegółami.

kliknij, aby powiększyć

Cele na ten rok - zbliżyć się w każdym przypadku na ile się da do ceny jaką wyznaczyłem sobie jako cenę sprzedaży. Niedługo wkleję krótkie uszczegółowienie powodów trzymania poszczególnych akcji w portfelu wraz z przewidywaniami cenowymi i ich uzasadnieniem.
Ze względu na relatywnie długie opisy, spółkom z New Connect i z rynku głownego chcę poświęcić osobne wpisy…

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 1 stycznia 2011 18:10:18
Helio - Świetna spółka, ze świetnym zarządem, niewielkim zadłużeniem, wspaniałymi relacjami inwestorskimi i dynamicznie poprawiającymi się wynikami. Moim zdaniem obecna wycena nie uwzględnia poprawy wyników w kolejnych latach, dzięki zwielokrotnieniu mocy wytwórczych w nowej siedzibie. Licząc koniec hossy na rok 2012 i możliwą poprawę wyników do tego czasu, cena powyżej 60 zł nie wydaje się marzeniem ściętej głowy. Osiągnięcie tej ceny już w tym roku wymagałoby jednak szału zakupów jak 2007 roku. Szanse niewielkie, ale rynek lubi zaskakiwać. Na ten rok przewiduję przekroczenie przez akcje ceny 40 zł.

Centrum Klima - Faza rozwoju spółki zbliżona do Helio. Ustawiczna poprawa wyników, świetny Zarząd i PR. Poprawa wyników może mieć jeszcze większą skalę niż na Helio, jako że popyt na wyroby spółki znacznie przekracza moce wytwórcze. A te jak wiadomo zostaną zwielokrotnione dzięki rozbudowie produkcji w nowej siedzibie. Zadłużenie znikome, gotówka na koncie, produkty wysoko oceniane na rynku, zyski i przychodzi rosnące - czego chcieć więcej. Dodatkowo ciągłe wprowadzanie na rynek nowych produktów, dbanie o właściwy poziom cen i trzymanie kosztów w ryzach - wg mojej wiedzy jest to jedna z najlepiej zarządzanych spółek na rynku. Moja prognoza na ten rok, to przekroczenie ceny 25 zł. Docelowo na szczycie hossy można myśleć o cenie około 35-40 zł.

Właściwie obie perełki z głównego rynku mają wiele cech wspólnych. I pisząc o każdej z nich mógłbym użyć podobnych określeń:
- rosnące zyski i przychody;
- wysoka marża netto;
- świetne relacje inwestorskie, sprawdzone przeze mnie osobiście;
- niewielkie zadłużenie odsetkowe;
- budowa nowej siedziby pod Warszawą i zwielokrotnienie mocy produkcyjnych;

Jako ciekawostkę powiem, że w mojej ocenie spełniają wszystkie cechy dobrej spółki na długi termin, opisanych przez Toma Gardnera:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Follow me on Twitter
Edytowany: 1 stycznia 2011 18:34

Frog
13
Wysłane: 1 stycznia 2011 18:18:46
11bit Studios - Najmniejsza ze spółek, lecz z największym udziałem w portfelu. W przyszłym roku okaże się, czy doświadczony zespół pasjonatów z Warszawy potrafi zarabiać. Po sukcesie (mam nadzieję) gry Anomaly: Warzone Earth, przyjdzie czas na kolejne projekty. Jeżeli uda się przekroczyć prognozy zysku, spółka zyska na wiarygodności. Jeżeli rynek uzna iż wynik jest do powtórzenia w kolejnych latach, to wycena fundamentalna na poziomie 20 zł za akcję (co da kapitalizację 38 mln) może być nadal traktowana jako okazja do zakupu. To, czy na tym poziomie cenowym zdecyduję się na realizację zysków, zależy od szerokiego rynku (czy hossa będzie trwała) oraz od zachowania Zarządu i Rady Nadzorczej (mogą nie oprzeć się pokusie sprzedaży akcji na rynku). Jeżeli wszystko się ułoży, spółka w kilka lat ma potencjał do osiągnięcia kapitalizacji 100 mln (cena za akcję ponad 50 zł). Jest to jednak na tyle odległa przyszłość z taką ilością niewiadomych, że myślenie na poważnie o tej cenie już w tym roku byłoby grubą przesadą. Moja prognoza na ten rok:
* wariant pesymistyczny (mało udana sprzedaż gdy, podaż akcji ze strony założycieli) – cena raczej nie przebije 10 zł,
* wariant optymalny – sprzedaż gry zgodnie z oczekiwaniami, wyniki wg prognoz, pojawią się też informacje o nowym projekcie – okolice 20 zł,
* wariant optymistyczny – gra sprzeda się rewelacyjnie na każdej z platform, a spółką zainteresują się więksi gracze – przekraczamy 30 zł.

EGB Investments - Ciekawa branża i relatywnie atrakcyjna wycena wskaźnikowa. C/WK na poziomie 1,4 w porównaniu do podobnych spółek wskazuje na duży potencjał wzrostu. Z kolej jeżeli chodzi o zysk, to liczę na co najmniej realizację prognoz na rok 2011 zawartych w dokumencie informacyjnym sprzed debiutu. Jeżeli się uda, C/Z przy obecnej cenie będzie wynosił poniżej 7… do powinno pozostać bez wpływu na kurs.
PR na poziomie bardzo przyzwoitym. Do tego dochodzą plany przejścia na rynek główny w tym roku. Uważam że mam przesłanki aby liczyć na przekroczenie ceny 5 zł za akcję już w tym roku. Kolejne lata wraz z postępującą hossą powinny dać cenę za akcję w okolicach 8 zł (tak mi podowiada szósty zmysł).

Gotówka – czycha na okazje w emisjach prywatnych na New Connect. A tych niestety coraz mniej w mojej ocenie. Liczę jednak na udział w dwóch / trzech debiutach w 2011 roku.
Follow me on Twitter
Edytowany: 1 stycznia 2011 18:35

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 1 stycznia 2011 19:33:45
Frog, wybacz lenistwo: jakie zyski prognozuje 11BIT?
Jestem na Twitterze

Frog
13
Wysłane: 1 stycznia 2011 19:55:54
Lenistwo na giełdzie prowadzi do strat...

Dokument Informacyjny

strona 95

1.327 tys. zł zysku netto w 2011 roku
Follow me on Twitter

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 1 stycznia 2011 20:19:31
Frog, życze Ci abyś i w tym roku mógł pochwalić się tak ładnym wynikiem. Życzę Ci takzę powodzenia w życiu osobistym i dużo zdrówka, trzym sie!

sunnyday
0
Wpisów: 70
Wysłane: 1 stycznia 2011 22:02:20
piękne życzenia :-) dzięki :-) ja Tobie życzę żebyś podążał za marzeniami i w całej pogoni za zajączkiem znalazł trochę czasu dla siebie :-)
wynik imponujący jak dla mnie, gratulacje!

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 2 stycznia 2011 00:46:11
Patrząc głębiej (ale tylko trochę głębiej) na CKL, stwierdzam, że miałeś zwykłego fuksa. Zyski w 3 kw urosły głównie przez należności i zapasy, co zaraz uchwyca cash flow. W ogóle cash flow ujemny, nieźle i to przy gwałtownym wzroście zobowiązań. Półrocze nie było rewelacyjne, zyski na 30.06.10 w stos. do 09 gorsze. Antyteresa zresztą powiedziała też pare nieprzyjemnych rzeczy o tej spółce, jej Zarządzie itp. Fuksik Frog, fuksik, gdybyś trafił na bessę, z Twojego portfela byłaby miazga, jeśli chodzi o tą spółkę. No ale powodzenia.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 2 stycznia 2011 11:57:26
debet, przy bessie każda spółka leci w dół. Wynika to z faktu, że inwestorzy nie patrzą na kondycję danej spółki, ale na to jak zachowuje się szeroki rynek. Przy bessie każdy inwestor będzie starał się wyjść z akcji (o ile nie przegapi dobrego momentu), ponieważ nigdy nie wiadomo jak silna i jak długo potrwa korekta cenowa związana z bessą.

Co do CKL to po ponownym przeczytaniu raportu anty_teresy ja nadal nie rozumiem Twoich defetystycznych prognoz. W każdej analizie fundamentalnej znajdziesz i plusy i minusy, ważne jest by te minusy nie przesłaniały plusów - a na CKL ja nie widzę takiej tendencji. Zauważ że spółka regularnie przynosi zyski (a nawet dzieli się nimi z inwestorami), rozwija się, od kilku miesięcy zwiększa moce produkcyjne by sprostać rosnącemu popytowi na produkty branżowe.
Zgodzę się, że był pewien bałagan przy przeprowadzce do nowej siedziby, co spowodowało przesunięcie w rozruchu nowej linii produkcyjnej (co trafnie i słusznie wypunktował Teresa w swoim raporcie). Niemniej jednak uważam, że te przejściowe problemy spółka ma już za sobą i obecny 2011 rok będzie przełomowy in plus w jej (póki co) krótkim stażu giełdowym.
Ze swej strony mogę dodać, że kupowałem akcje CKL w czerwcu ubiegłego roku gdy były poniżej 12 zł, następnie skorzystałem z korekty pod koniec sierpnia i dokupiłem w cenie około 14 zł i zapewne gdy w moim portfelu pojawi się trochę wolnej gotówki to rozważę dokupienie kolejnego pakietu akcji.
O ile dobrze pamiętam jakiś czas temu Kamil Gemra słusznie podsumował, że CKL to jedna z nielicznych spółek na naszej giełdzie gdzie jej prezes naprawdę jest pasjonatem tego co robi.
Reszty zalet nie będę powtarzał bo Frog bardzo ładnie je wypunktował.
Edytowany: 2 stycznia 2011 19:02

debet
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 12:17:17
"Kamil Gemra słusznie podsumował, że CKL to jedna z nielicznych spółek na naszej giełdzie gdzie jej prezes naprawdę jest pasjonatem tego co robi."

To nie implikuje sukcesu finansowego. To że ktoś jest pasjonatem giełdy, nie oznacza, że będzie zarabiał na niej pieniądze.

Frog
13
Wysłane: 2 stycznia 2011 12:26:47
mila,

Gdzie i kiedy Kamil coś takiego napisał?
Follow me on Twitter

mila
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 17:14:01
Frog: poszukam tej wypowiedzi.
a ponieważ nie byłem przekonany w 100% czy taka wypowiedz padła rzeczywiście z ust Kamila pozwoliłem sobie dodać zwrot: "o ile dobrze pamiętam".
Niemniej jednek dla uwiarygodnienia spróbuję ją odnaleźć - jeśli nie znajdę takiej wypowiedzi to sprostuję swojego posta.

mila
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 17:29:29
debet napisał(a):
"Kamil Gemra słusznie podsumował, że CKL to jedna z nielicznych spółek na naszej giełdzie gdzie jej prezes naprawdę jest pasjonatem tego co robi."

To nie implikuje sukcesu finansowego. To że ktoś jest pasjonatem giełdy, nie oznacza, że będzie zarabiał na niej pieniądze.

debet: chyba mnie źle zrozumiałeś - ja nigdzie nie napisałem że prezes CKL jest pasjonatem giełdy i dlatego to da mu sukces na giełdzie...

Napisałem natomiast, że prezes jest pasjonatem branży w której obraca się spółka.

Więc w dorozumieniu tego zdania chyba zgodzisz się z tezą, że większe prawdopodobieństwo na sukces będzie miał człowiek, który bardzo dobrze zna branżę niż taki, który nie ma o niej pojęcia.

Frog
13
Wysłane: 2 stycznia 2011 17:46:52
Wy tu gadu gadu, a jutro z rana zamykam listę uczestników konkursu... Chyba nie chcecie odpuścić pierwszej edycji w 2011 roku? Shame on you
Pamiętajcie, żeby przeczytać regulamin thumbright
Follow me on Twitter

debet
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 18:12:45
mila, chyba na odwrót, kto kogo nie zrozumiał. Natomiast oczywiste, że

mila napisał(a):
większe prawdopodobieństwo na sukces będzie miał człowiek, który bardzo dobrze zna branżę niż taki, który nie ma o niej pojęcia.

Każdy prezes każdej spółki jest ekspertem w swej dziedzinie. Co nie znaczy, że jego spółka osiąga sukces finansowy.

mila
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 18:19:15
debet napisał(a):
Każdy prezes każdej spółki jest ekspertem w swej dziedzinie.

niestety nie mogę się zgodzić z powyższym. Z własnego podwórka znam kilka przykładów, gdzie jest dokładnie na odwrót. W takich przypadkach byt firmy ratują albo jacyś doradcy prezesa albo pracownicy...
Niestety "nikodemów dyzm" wszelkiej maści jest jeszcze całkiem sporo w naszej gospodarce...
Edytowany: 2 stycznia 2011 18:20

debet
0
Wysłane: 2 stycznia 2011 18:28:45
mila masz oczywiście rację, może powinienem napisać "powinien być". Ale zgodzisz się, że prawdopodobieństwo, że prezes danej spółki jest ekspertem w swej dziedzinie i jest pasjonatem tego co robi, będzie wyższe od prawdopodobieństwa, że spółka, która ma prezesa, który jest ekspertem w swej dziedzinie i jest pasjonatem tego co robi, osiągnie sukces finansowy. Właściwie, gdybyś zaprzeczył temu, to zaprzeczyłbyś rachunkowi prawdopodobieństwa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

52 53 54 55 56

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,614 sek.

uejklqhy
hvuiokzg
umthmfzl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nadbkhbv
tihtcnxp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat