PARTNER SERWISU
brntkkva
252 253 254 255 256
zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 sierpnia 2011 09:13:05 przy kursie: 12,80 zł
biznes.onet.pl/cala-prawda-o-g...

Cytat:
Wydobycie gazu łupkowego może spowodować, że pierwiastki promieniotwórcze przedostaną się do wody pitnej. Wydobyty już gaz wcale nie będzie taki tani, a na dodatek nie będzie co z nim zrobić, bo przecież mamy umowę z Rosją na dostawy gazu, której nie możemy zerwać. Wszystkiego nie przejemy, a nie mamy ani elektrowni, które zagospodarują gaz, ani magazynów, które go przechowają. Na koncesjach też nie zarobimy, bo są najtańsze na świecie.

Artykuł z onetu o gazie łupkowym w Polsce.

Kod:
mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 14 sierpnia 2011 21:07

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 14 sierpnia 2011 11:22:44 przy kursie: 12,80 zł
rabbit napisał(a):

Wygląda na to że W Brunei wszystko jest gotowe do wydobycie.Jeszcze 2 lub 3 trafione odwierty i będą pierwsze dolary.Na dzisiaj właśnie Brunei ciąży na KOV.Nie widać ropy to nikt w nią nie wierzy.

Ja Brunei odbieram zupełnie inaczej, sytuacja jest tam niepewna i nie udało się zrealizować wszystkich prac (w raporcie jest fragment o wnioskowaniu o ponowne badania obszarów, które zostały oddane po fazie 1). TAP jest w trakcie sprzedaży block M i skupia się na aktywach potwierdzonych albo generujących cashflow. Dla mnie oznacza to niewiadomą na tą chwilę w block M, albo przynajmniej konieczność poniesienia sporych nakładów do czasu wydobycia. Block L to już aktualnie totalny znak zapytania - AED przy kapitalizacji ~30-40M$ dostało wezwanie do zapłaty kary 70M$ dla Puffin Services za jakieś stare sprawki. Raporty są na ASX.

Cytat:

Kiedyś naganiałem i promowałem Ukraine,teraz będę promował Syrię.Uważam że tam będzie jazda,kwestia czasu.

I to długiego, w scenariuszu optymistycznym nawet jak znajdą w Itherii, potem ew. w Bashir ropę/gaz to potem trzeba przygotować szyby i wiercić nowe, żeby zwiększać przychody. To kwestia imho okresu przynajmniej dwuletniego do początkowego wydobycia.

Cytat:

Na dzisiaj Ukraina to potencjał którego nikt nie potrafi docenić oprócz Ukraińców.Wiedzą co jest grane.

To faktycznie może być szansa, mam nadzieję, że dławiki są a konto koncesji poszukiwawczej, a jak w końcu zmienią ją na wydobywczą to nastąpi skokowy wzrost wydobycia bo puszczą zawory :) Ale to też okres pewnie połowy przyszłego roku

Cytat:

Pytanie na dzisiaj.Co z Mauritiusem???Jest jakaś szansa na co kolwiek??

Na Mauritiusie żadnej ropy proszę, tylko wakacje :)

Wg mnie firmę czeka kolejny rok betonu kursowego poniżej emisyjnej, do czasu kolejnej zapowiedzi AIM i lepiej, żeby wtedy już nadeszła koniunktura w gospodarce.
Edytowany: 14 sierpnia 2011 11:23

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 14 sierpnia 2011 12:17:11 przy kursie: 12,80 zł
Exar napisał - "Wg mnie firmę czeka kolejny rok betonu kursowego poniżej emisyjnej, do czasu kolejnej zapowiedzi AIM". To KOV dementował obecnie przewidywany termin debiutu na AIM ???? Czy KOV wydał komunikat ,że w Nigerii są jakieś nieprzewidziane kłopoty ???

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 14 sierpnia 2011 13:33:02 przy kursie: 12,80 zł
@Exar

W raporcie nic nie ma na temat problemów w Nigerii a jeżeli chodzi o AIM to chyba nie chcemy dodatkowych 400 mln akcji.Lepiej jest chyba poczekać na koniunkturę,zwiększyć wydobycie na Ukrainie,wciągnąć i podkręcić wydobycie w Nigeri,spróbować przyśpieszyć prace w Brunei plus trafienie w Syrii,wtedy mieć większą kasę za mniejszą ilość akcji.Mamy czas do wiosny z Londynem o ile KI przedłuży nam spłatę.Wtedy może jakaś inwestycja wpadnie i debiut będzie jeszcze lepszy.Na Ukrainie jest jeszcze w co inwestować,jest dużo małych firm wydobywczych które produkują śladowe ilości ropy czy gazu a mają pola i koncesje na wydobycie.KOV jest na miejscu i może monitorować sytuacje.Dobrze by było jeszcze coś chwycić,tym bardziej że Ukraina szykuje się na wojnę gazową z Rosją.Gazprom miał się połączyć z Naftogaz i wtedy praktycznie Rosjanie przjeli by kontrolę nad rurociągami.Ukraina patrzy na UE i nie może sobie pozwolić na taki manewr.Rosjanie są obrażeni.Kredyt EBOR pokazał że UE może wspierać w tej wojnie właśnie Ukrainę i chyba nie będą chcieli tego zaprzpaścić,wszelkimi sposobami zwiększając wydobycie gazu.KOV pokazuję swoje możliwości gdzie z małych koncesjch na których,jak uważają,wszystko zostało wyciągnięte odkryli kopalnię złota.Pewnie zadają sobie pytanie czy na innych polach jest też to możliwe?Może KUBGAZ znajdzie na to odpowiedź.

Tyle polityki teraz raport.
Czy zasoby jakie są ujawnione na polu Olgowskoje po ukończeniu O-14 są ujęte w zasobach w prezentacji PDF czy są to dodatkowy zasoby nigdzie nie prezentowane?
Bo wielkość tych zasobów robi wrażenie.Chyba nikt tego nie zauważył,wsztscy przeglądają cyferki.

www.kulczykoil.com/files/pl_sp...

Chodi mi oten cytat str.4:

"Niezależna firma inżynieryjno-doradcza RPS zatrudniona przez Spółkę określiła prawdopodobne zasoby przypadające na 70% udział KOV w niezbadanym bloku, na poziomie 3,2 Bcf (Dolna wartość szacunkowa), 12,3 Bcf (Najlepszy szacunek) i 29,1 Bcf (Górna wartość szacunkowa) gazu ziemnego"

Na mnie robi wrażenie a chyba mało kto zwrócił na to uwagę.Podstawa to mnieć so wydobywać.

Drugie pytanie.Ciekawe perspektywy,str.25

www.kulczykoil.com/files/pl_sp...

"W roku 2011 Spółka zamierza wykonać pięć odwiertów na Ukrainie oraz ukończyć, ponownie ukończyć lub zmodernizować maksymalnie dwanaście odwiertów. Jeżeli spełnią się oczekiwania kierownictwa co do możliwości nowych odwiertów, po włączeniu ich do eksploatacji przewiduje się podwojenia wydobycia, z aktualnego poziomu ok. 6 000 Mcfe dziennie (brutto). Spółka zamierza ponadto kontynuować interpretację programu danych sejsmicznych 3D, przeprowadzony na Ukrainie wcześniej w ciągu roku, celem ustalenia nowych możliwości w ramach posiadanych koncesji"

Nie bardzo mogę załapać ten tekst i ilość odwiertów:
Jeszcze pięć odwiertów do kończ 2011 roku czy 5 w całym 2011.Wydaje mi się że 5 do końca roku.Teraz wiercą O-12 w prezentacji jest jeszcze K-5 do zrobienia oraz jeden na Makiejewskoje (według mojej wiedzy w tym roku miało być 6 szt na Ukrainie ) są zrobione trzy O-8 O-9 O-14 i te co wcześniej wspominałem to razem sześć.Wychodzi na to że zrobią do końca roku 8?Czyli dwa więcej?
Druga kwestia:Ukończyć lub zmodernizować 12 odwiertów.W skład tej dwunaski wchodzi 8 nowych?Czyli reaktywacja 4 starych studni czy 12 starych?Chociaż zmodernizowanie 12 starych odwiertów uważam że czasowo jest niemożliwe.
Chyba że modernizacja według KOV to wymiana rurek na powierzchni.Według mnie modernizacja to reaktywacja pustch szybów i dadatkowe wydobycie.Nawet na poziomie 0.5 MMcf/d to niezły dodatek.

Co do Brunei.W raporcie w aktywach wartość Brunei jest podobna do Ukrainy.Wygląda na to że tam jednak nie jest tak źle.Aktywa to chyba zasoby które będzie można wydobywać czyli P1 czy się myle?
"Żeby wygrać trzeba grać"

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 14 sierpnia 2011 13:49:58 przy kursie: 12,80 zł
Bruno12, nie dementował, ale w raporcie pojawił się tekst mówiący o tym, że do zawarcia transakcji w Nigerii i emisji może nie dojść: "Realizacja zobowiązań wynikających z umowy AFA podlega obowiązkowi uzyskania wielu pozwoleń urzędowych i uzgodnień handlowych, przewidywanych w ciągu trzeciego kwartału 2011 r. Jeżeli proces ten zostanie ukończony działalność Spółki ulegnie zmianie. Spełnienie tych warunków jest jednak poza kontrolą Spółki. W związku z tym przejęcie może w ogóle nie zostać dokonane lub nie nastąpić w terminie przez nas oczekiwanym". Optymiści te słowa interpretują jako pełną rozsądku wstrzemięźliwość informacyjną, pesymiści jako sygnał, że są poważne kłopoty w tej kwestii. To już od Ciebie zależy jak na to spojrzysz, dla mnie jest to delikatne przygotowywanie na niepowodzenie w Nigerii.

rabbit
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 14:02:00 przy kursie: 12,80 zł
@BAGIK

Przecież o tym była mowa 6 maja.Wiadomo że do zakupu może nie dojść.Prawo pierwokupu ma NNCP,do tego jeżeli zasoby będą się mijały z tym co przekazał Shell w raporcie,KOV może odstąpić od umowy.Głosisz jakieś nowości które są powszechne znane.To ryzyko było od samego początku i raport nie ma nic do tego.Jest jeszcze wiele innych uwarunkowań o których my nie wiemy.Maksymalny termi podpisanie umowy to 6 listopada a kasa Nigerii ucieka.Ich problem i Twój bo nie będzie podbitki.
Od 06.05.2011 nic w tym temacie się nie zmieniło.

BAGIK
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:02:53 przy kursie: 12,80 zł
Niby wszyscy wiedzą,ale przynajmniej spora grupa bywalców na tym forum traktowała to jako coś co stanie się prawie na pewno. Stąd wielkie zaniepokojenie Bruno12. Zresztą to Wasza wina, że wszyscy tak bardzo na to liczyli. Na wielu stronach tego forum można znaleźć fantastyczne wyliczenia, co do wartości KOV na AIM i ani słowa, że do tego może nie dojść. No nie, może gdzieś tam z jedno czy dwa się znajdą ale toną w morzu słów a AIM, więc nie dziwcie się teraz rozczarowaniu.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:05:28 przy kursie: 12,80 zł
Bruno 12 napisał(a):
Exar napisał - "Wg mnie firmę czeka kolejny rok betonu kursowego poniżej emisyjnej, do czasu kolejnej zapowiedzi AIM". To KOV dementował obecnie przewidywany termin debiutu na AIM ???? Czy KOV wydał komunikat ,że w Nigerii są jakieś nieprzewidziane kłopoty ???

Czytam tylko to co piszą. W info "Wystawienie niezabezpieczonych zamiennych skryptów dłużnych" z piątku pojawia się taki fragment:

"Środki posłużą KOV do obsługi zobowiązań finansowych przez następne 12 miesięcy, w okresie przed prognozowanym pozyskaniem dodatkowego kapitału, czyli do czasu dopuszczenia akcji spółki do obrotu na Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie."

Sytuacja co do AIM imho jest klarowna. Nie za bardzo za to rozumiem, jak w tej sytuacji Nigeria może być sfinansowana. Radwan i KI będą emitować kolejne skrypty?
Edytowany: 14 sierpnia 2011 21:10

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:36:29 przy kursie: 12,80 zł
Witam,
Przepraszam za milczenie, bylo sporo pracy, teraz znów chwila urlopu z rodzina - dawne 'demoludy', wiec z zasięgiem sieci jest krucho...
Obiecuje odpowiedzieć na wszystkie szczegółowe pytania po powrocie, czyli po 21-szym.
W tej chwili chciałbym tylko skomentować Wasze wątpliwości co do informacji zawartych w raporcie półrocznym i info o skryptach dluznych.
Otóż cała para pracujemy nad oferta AIM, jednak rzetelność nakazuje nam umieścić informacje w sprawozdaniu finansowym o tym, ze transakcja w Nigerii jest warunkowa, a emisja na AIM może odbyć sie przy sprzyjającej sytuacji na rynkach finansowych. To truizmy, o którym wszyscy wiemy, ale to jest sprawozdanie finansowe, w którym takie kwestie, jak czynniki ryzyka trzeba powtórzyć, my nadal jesteśmy dobrej myśli, a jak wspomniałem prace idą pełna para. Jednocześnie audytor, oceniając sprawozdanie i stan finansów spółki na 30 czerwca 2011 musiał dodać komentarz o konieczności pozyskania dodatkowego finansowania, a myśmy ten postulat zrealizowali niezwłocznie.
Co do pozyskanego finansowania - mówimy tutaj o łącznej kwocie 'do 23,5mln $', czyli tak naprawdę 'pociagniemy' tyle, ile będzie potrzeba, żeby relaizowac wszystkie prace do chiwli oferty na AIM. To jest właśnie ten element elastycznosci, o którym wspominamy.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:50:20 przy kursie: 12,80 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
biznes.onet.pl/cala-prawda-o-g...

Cytat:
Wydobycie gazu łupkowego może spowodować, że pierwiastki promieniotwórcze przedostaną się do wody pitnej. Wydobyty już gaz wcale nie będzie taki tani, a na dodatek nie będzie co z nim zrobić, bo przecież mamy umowę z Rosją na dostawy gazu, której nie możemy zerwać. Wszystkiego nie przejemy, a nie mamy ani elektrowni, które zagospodarują gaz, ani magazynów, które go przechowają. Na koncesjach też nie zarobimy, bo są najtańsze na świecie.

Artykuł z onetu o gazie łupkowym w Polsce.

Kod:
mod: dostawiaj cytaty do linków

Mam pytanie odnośnie dostawiania cytatów ?
Z tego co wiem, acz może jestem w błędzie to istnieje coś takiego jak prawa autorskie i nie wiem czy wstawienie części jakiegoś artykułu nawet w formie cytatu nie będzie sprzeczne z prawami autorskimi.

Proszę o ustosunkowanie się do mojego pytania.

Bruno 12
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 22:08:40 przy kursie: 12,80 zł
BAGIK napisał(a):
Niby wszyscy wiedzą,ale przynajmniej spora grupa bywalców na tym forum traktowała to jako coś co stanie się prawie na pewno. Stąd wielkie zaniepokojenie Bruno12. Zresztą to Wasza wina, że wszyscy tak bardzo na to liczyli. Na wielu stronach tego forum można znaleźć fantastyczne wyliczenia, co do wartości KOV na AIM i ani słowa, że do tego może nie dojść. No nie, może gdzieś tam z jedno czy dwa się znajdą ale toną w morzu słów a AIM, więc nie dziwcie się teraz rozczarowaniu.
Pisz człowieku za siebie ,ja nie mam żadnych obaw co do przyszłości spółki.

Bruno 12
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 22:21:40 przy kursie: 12,80 zł
Redface napisał(a):
Witam,
Przepraszam za milczenie, bylo sporo pracy, teraz znów chwila urlopu z rodzina - dawne 'demoludy', wiec z zasięgiem sieci jest krucho...
Obiecuje odpowiedzieć na wszystkie szczegółowe pytania po powrocie, czyli po 21-szym.
W tej chwili chciałbym tylko skomentować Wasze wątpliwości co do informacji zawartych w raporcie półrocznym i info o skryptach dluznych.
Otóż cała para pracujemy nad oferta AIM, jednak rzetelność nakazuje nam umieścić informacje w sprawozdaniu finansowym o tym, ze transakcja w Nigerii jest warunkowa, a emisja na AIM może odbyć sie przy sprzyjającej sytuacji na rynkach finansowych. To truizmy, o którym wszyscy wiemy, ale to jest sprawozdanie finansowe, w którym takie kwestie, jak czynniki ryzyka trzeba powtórzyć, my nadal jesteśmy dobrej myśli, a jak wspomniałem prace idą pełna para. Jednocześnie audytor, oceniając sprawozdanie i stan finansów spółki na 30 czerwca 2011 musiał dodać komentarz o konieczności pozyskania dodatkowego finansowania, a myśmy ten postulat zrealizowali niezwłocznie.
Co do pozyskanego finansowania - mówimy tutaj o łącznej kwocie 'do 23,5mln $', czyli tak naprawdę 'pociagniemy' tyle, ile będzie potrzeba, żeby relaizowac wszystkie prace do chiwli oferty na AIM. To jest właśnie ten element elastycznosci, o którym wspominamy.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Ta wypowiedź na pewno uspokoi akcjonariuszy w tak gorącym momencie na rynkach światowych.
Co do odpowiedzi na pytania trzymam Pana za słowo i życzę udanego wypoczynku .Pozdrawiam.

rabbit
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 00:16:10 przy kursie: 12,80 zł
BAGIK napisał(a):

Nigeria dojdzie do skutku,jestm przekonany w 95%,wszystko co było napisane to tyle że będzie ona szybciej.Niestety teraz po takim czasie wszyscy liczą się z ty, że może być nawet później niż 6.11 Sytuacja się zmienia i takie jes życie.AIM będzie nawet bez Nigerii,tak musi być,problem czy będzie w co zainwestować pieniądze jeżeki Nigeria przepadnie.Ja może jestm dziwny i upierdliwy z tą Ukrainą ale twardo spąpam po ziemi,a głowę mam zawsze w chmurach.
Teraz trzeba się skupić na Brunei bo Syria w przypadku dowiercenia się do ropy to na naszej bananówce może nie zrobić wrażenia.Chyba że podbitka,jak wszyscy się dowiedzą kiedy będzie z tego pierwsza kasa to mogą zrezygnować.
Po tak dobrych wynikach zobaczymy czy wzrośnie zainteresowanie akcjami.Jeżeli tak a kurs nie wzrośnie to proponuję Tobie porzegnać się z papierem i wrócić pod koniec listopada.Wtedy może pod Nigerię coś się ruszy,a raport Q3 będzie jeszcze lepszy.
Tylko nie przgap najważniejszego momentu bo KOV możesz juz nie kupić nigdy.

@Exar

To KI nakręciło ten interes i wiedzą co zrobią.Bez KOV mogą być wydymani w Nigerii.
Jeden z wariantów to przesunięcie spłaty o rok i comiesięczna spłata odsetek.Dla KI pożyczka to też interes,lepszy niż trzymanie pieniędzy na koncie.Tym bardziej że mają kontrolę nad spłatami odsetek.Firma będzie miała większą wartość i to też sobie wkalkulują w zyski.Chyba na tym nie stracą.A im mniej akcji na AIM to lepiej dla KI.

BAGIK
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 08:12:08 przy kursie: 12,80 zł
rabidt, skąd taka duża pewność co od Nigerii? Pewnie dlatego, że Redface jest "dobrej myśli".

Nie, wiem dlaczego uważasz, że im mniej akcji na AIM tym lepiej dla KOV? Dla KOV jak i jakiejkolwiek spółki najważniejsze jest by objęła odpowiednią ilość akcji, około 50% nieważne tanich czy drogich. To zapewni, żeby obecnie posiadane akcje nie straciły na wadze w stosunku do całości. Natomiast tanie akcje są jak najbardziej korzystne dla udanej emisji. Jeśli będą droższe od ceny emisyjnej na GPW, to nowi inwestorzy będą mieli mniejsze zyski, lepiej dla nowych kupić np.dwa razy więcej o połowę tańszych akcji, bo wtedy ich procentowy udział będzie większy. Kupowanie droższych akcji nie będzie zachęcać też dotychczasowych posiadaczy. Podsumowując, większa liczba akcji to gorsze rozwiązanie jedynie dla tych, którzy je obecnie posiadają i nie mają możliwości bądź środków żeby objąć nowe akcje, czyli dla ulicy i jedynie dla ulicy drogie będą korzystne. Śmiem wątpić, żebyśmy to my byli w tej rozgrywce najważniejsi...
Edytowany: 15 sierpnia 2011 08:15

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 09:11:15 przy kursie: 12,80 zł
biznes.onet.pl/lupki-w-usa-pod...

Łupki w USA pod kontrolą - źródło Rzeczpospolita, artykuł z Onetu.
Nie wstawiam cytatu bo może to naruszać prawa autorskie.

Bruno 12
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 10:08:11 przy kursie: 12,80 zł
Chwalą KOV za tempo rozwoju ... gazownictwo.wnp.pl/kov-dobre-p...

rabbit
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 10:15:34 przy kursie: 12,80 zł
BAGIK napisał(a):
rabidt, skąd taka duża pewność co od Nigerii? Pewnie dlatego, że Redface jest "dobrej myśli".

Nie, wiem dlaczego uważasz, że im mniej akcji na AIM tym lepiej dla KOV? Dla KOV jak i jakiejkolwiek spółki najważniejsze jest by objęła odpowiednią ilość akcji, około 50% nieważne tanich czy drogich. To zapewni, żeby obecnie posiadane akcje nie straciły na wadze w stosunku do całości. Natomiast tanie akcje są jak najbardziej korzystne dla udanej emisji. Jeśli będą droższe od ceny emisyjnej na GPW, to nowi inwestorzy będą mieli mniejsze zyski, lepiej dla nowych kupić np.dwa razy więcej o połowę tańszych akcji, bo wtedy ich procentowy udział będzie większy. Kupowanie droższych akcji nie będzie zachęcać też dotychczasowych posiadaczy. Podsumowując, większa liczba akcji to gorsze rozwiązanie jedynie dla tych, którzy je obecnie posiadają i nie mają możliwości bądź środków żeby objąć nowe akcje, czyli dla ulicy i jedynie dla ulicy drogie będą korzystne. Śmiem wątpić, żebyśmy to my byli w tej rozgrywce najważniejsi...

Nigeria-Jeżeli Neconde nie dostanie OML 42 to produkcja z tego pola będzie spadać do zera.Skoro udało się wyrzucić z tych terenów Shella to uważam że nikt tam nie będzie wydobywał ropy naftowej bez zgody miejscowych plemion.Nikt tego oficjalnie nie napisze ale taka jest prawda.Tam plityka to przemoc i trzeba wiedzieć po której stronie stać.

Nie zgadzam się z Tobą z tymi akcjami.Dla dotychczasowych akcjonariuszy najważniejsze jest pozyskanie jak największego kapitału jak najmniejszym kosztem,czyli ilością akcji.Gdyby zrobić na GPW emisję z PP to zgadzam się z Twoją opinią.Emisja zewnętrzna na AIM to inna para kaloszy.Wysoka cena może tutaj nie odpowiadać tylko głównemu udziałowcowi tzn KI.Muszą dokupić akcji żeby utrzymać obecne zaangażowanie.KI wykładając 23.5 mln USD ma możliwość zwiększenia pakietu.W Londynie nie będzie musiał kupować/uzupełniać swojego portfela,przynajmniej większą część będzie miał już z opcji.
Teraz można napisać że Kulczyk to cwany lis i wyłożył te pieniądze żeby objąć tanie akcje.Może tak jest może nie,ja się na tym aż tak nie znam,ale te pieniądze pozwolą na prace w Brunei i Syrii.Sukces tych prac podniesie wartość spółki i za 1 akcję dostaniemy więcej.Ta iwestycja może wpłynąć na cenę akcji nowej emisji.Jeżeli chcesz dużo akcji to niech będzie nawet 400mln,tylko żeby za jedną sztukę otrzymać godziwą cenę.Wtedy jest jeszcze jeden problem.W takiej firmie pieniądze zbyt długo nie mogą leżeć na koncie,trzeba mieć w co je zainwestować.Nie wiemy czy oprócz Nigerii mają jeszcze coś więcej,tak że na dzisiaj ważne żeby z emisji dostać pieniądze na Nigerię i na waciki,produkując małą ilość akcji.

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 10:26:10 przy kursie: 12,80 zł
Jak myślicie ? to będą emisje zamknięta dla wybranych inwestorów ?
czy my też będziemy mogli nabyć tam walory ?

I druga sprawa odnośnie artykułu którego link wkleił Bruno.
Jest tam mowa o wydobyciu rzędu 10 milionów baryłek ekwiwalentu ropy naftowej.

Chyba zaszła tam jakaś pomyłka, bo byśmy byli już na dużym plusie :)

rabbit
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 10:40:23 przy kursie: 12,80 zł
@Bruno 12

Na tym forum chyba większość wie że te wyniki to kamień milowy w budowie spółki.Ja wybiegam w przyszłość już do 1Q 2012.Interesuje mnie "pakiet dziennego wydobycia" na 1.01.2012,dlatego tak się podniecam każdym metrem3 dodanym do koszyka.Cena akcji wzrośnie bo nie ma innej możliwości.Nie wiadomo ile i kiedy a to mnie nie interesuje w najbliższych 3/4 latach.
Dzisiaj można już kalkulować wynki za 3Q.Uważam i jeżeli wszysko pójdzie po mojej myśli to za 3Q przychody będą na poziomie całego pierwszego półrocza.Może to znacząco zmniejszyć stratę a nie jest wykluczone że wyniki za cały 2011 rok będą oscylowały w okolicy zera lub małą stratą.Wpływ na takie zwiększenie przychodów będzie miała produkcja z M-19,być może podłączenie O-9 w końcówce kwartału oraz cena gazu na Ukrainie.
Cena gazu:
W Q1 2011 była cena 263 dolarów, w 2 - 296 dolarów, w 3 możemy negocjować cenę przewidział 348 4 - 388"
Trzeba raczej brać wzrost procentowy bo tam są różne upusty i rabaty.

Linka nie wrzucę bo musiał bym za dużo szukać.Bukwy to jest lekki problem.

BAGIK
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 11:09:27 przy kursie: 12,80 zł
rabbit napisał(a):

Nie zgadzam się z Tobą z tymi akcjami.Dla dotychczasowych akcjonariuszy najważniejsze jest pozyskanie jak największego kapitału jak najmniejszym kosztem,czyli ilością akcji.Gdyby zrobić na GPW emisję z PP to zgadzam się z Twoją opinią.Emisja zewnętrzna na AIM to inna para kaloszy.Wysoka cena może tutaj nie odpowiadać tylko głównemu udziałowcowi tzn KI.Muszą dokupić akcji żeby utrzymać obecne zaangażowanie.KI wykładając 23.5 mln USD ma możliwość zwiększenia pakietu.W Londynie nie będzie musiał kupować/uzupełniać swojego portfela,przynajmniej większą część będzie miał już z opcji.
Teraz można napisać że Kulczyk to cwany lis i wyłożył te pieniądze żeby objąć tanie akcje.Może tak jest może nie,ja się na tym aż tak nie znam,ale te pieniądze pozwolą na prace w Brunei i Syrii.Sukces tych prac podniesie wartość spółki i za 1 akcję dostaniemy więcej.Ta iwestycja może wpłynąć na cenę akcji nowej emisji.Jeżeli chcesz dużo akcji to niech będzie nawet 400mln,tylko żeby za jedną sztukę otrzymać godziwą cenę.Wtedy jest jeszcze jeden problem.W takiej firmie pieniądze zbyt długo nie mogą leżeć na koncie,trzeba mieć w co je zainwestować.Nie wiemy czy oprócz Nigerii mają jeszcze coś więcej,tak że na dzisiaj ważne żeby z emisji dostać pieniądze na Nigerię i na waciki,produkując małą ilość akcji.

Chyba się nie zrozumieliśmy, to nie ja chcę dużo akcji. To oczywiste, że dla nas ulicy im mniej i drożej tym lepiej. Nie wiem, może to ja czegoś nie rozumiem. Ja rozumiem to tak:
1. KOV chce uzyskać określoną pulę kapitału z emisji.
2. Może ją uzyskać sprzedając mniejszą ilość droższych akcji lub większą tańszych.
3. Dla zabezpieczenia wartości dotychczasowego swojego udziału KI musi objąć z nowej emisji mniej więcej tyle samo procent co posiada teraz czyli około 50%. Nie ma dla niego znaczenia czy obejmie np. 100mln akcji po 1,4zł czy 50mln po 2,8zł (ilość akcji i ich ceny wziąłem z kapelusza, chodzi tylko o ilustrację). W obu przypadkach wyda tyle samo i utrzyma też ten sam udział procentowy.
4. Nie jest w interesie nowych akcjonariuszy kupować mało drogich akcji. Oznaczałoby to, że ich kosztem my zarobilibyśmy na samej emisji. Nie jest im straszna duża ilość akcji, bo jak będzie ich więcej to będą tańsze i odpowiednio więcej kupią, ale dzięki temu będą mieli większy udział procentowy w całości KOV. Dla KI nie będzie miało to żadnego znaczenia.

Piszesz, że Kulczyk to cwany lis bo wyłożył 23,5 mln USD żeby objąć tanie akcje po emisji na AIM. Piszesz tak jakby KOV to była żyła złota. Gdyby Kulczyk to wiedział to przecież sam sfinansowałby całkowicie działalność KOV nie dzieląc się zyskami z akcjonariuszami, przecież ma wystarczająco dużo kasy.
Najwyraźniej w odróżnieniu od Ciebie zdaje sobie sprawę z istniejącego w ciąż ryzyka i woli się nim dzielić z akcjonariuszami. Te pieniądze to wyłożył raczej w celu ratowania swoich dotychczas wyłożonych pieniędzy. Głupio by było, żeby spółka, w którą włożył połowę kapitału splajtowała tylko z powodu braku gotówki na bieżącą działalność.
Reasumując, wydaje mi się, że jeśli dojdzie do emisji na AIM to akcje będą gdzieś w pobliżu ceny emisyjnej na GPW. Jeśli czegoś nie rozumiem to proszę rabbit popraw mnie, gdzie nie mam racji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

252 253 254 255 256

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,631 sek.

dwcxdurj
pnymgwin
bgyoymwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qskzbotq
akuaodnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat