PARTNER SERWISU
nborwhjx
332 333 334 335 336
Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 4 grudnia 2011 13:18:20 przy kursie: 13,40 zł
Szef komisji gospodarczej irańskiego parlamentu to znany i bezstronny autorytet, a jego wypowiedź nie wynika w żadnym razie z tego, ze jest zainteresowany żeby Iran mógł rozwijać swój program atomowy bez interwencji świata. Natomiast dziennik "Kayhan" to wzór dla Financial Times jeżeli chodzi o analizy ekonomiczne :)

Mam takie dziwne przeczucie, że jeśli dojdzie do akcji z Iranem, to wcześniej pełną parą pójdzie wydobycie z Libii.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 4 grudnia 2011 13:38:22 przy kursie: 13,40 zł
Projekt nigeryjski

Cytat:
Tim Elliott, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny KOV powiedział:
„Ta transakcja otwiera przed KOV możliwość udziału w projekcie światowej klasy.”

To to jest tylko OML-42 czy większy projekt KI a KOV może w nim uczestniczyć?
Może nie a może Nigeria jest bardziej perspektywiczna dla KOV niż nam się wydaje.Dzisiaj za szybko o tym mówić bo trzeba spłacić dług.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 13:54:53 przy kursie: 13,40 zł
menager napisał(a):
a ile my tej ropy mamy już wydobytej

Na dzisiaj 5 444 baryłek blackeye

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:05:46 przy kursie: 13,40 zł
onyx napisał(a):
dosłownie czuję się jak główny bohater z filmu "Dzień Świra", skończone studia , 10 lat pracy i nie mam nic poza paroma tysiącami ryzykownych akcji, na których wciąż mam stratę - ale i tak kredytu mieszkaniowego nie wezmę,chcę normalnie żyć, zarabiać 3 tysiące euro (w moim zawodzie zachód europy zarabia od 3 do 6 tyś euro) - a Tu w Polsce -- dostaje codziennie nauczkę, że niepotrzebnie zostałem w Polsce - i dostaję po dupie jak się nie zgadzam z szefem (polityką) - ma ktoś pomysł czym powinienem się zająć by normalnie żyć?

To smutny przykład skutków huraoptymistycznych wypowiedzi na forach, jak widać najbardziej cierpi na tym ulica. Pomyślcie o tym za nim coś napiszecie...

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:22:03 przy kursie: 13,40 zł
Trochę spekulując (sorry dzwoniec) - wydaje mi się, że nie ma PR ani szału [totalna zmiana tonu wypowiedzi prezesa] bo umowa w swojej obecnej postaci nie podoba się KOV. Deal został klepnięty bo za daleko pewne sprawy już zaszły ale kto wie, może mają w planach odsprzedać swoje udziały w koncesji i tyle tej Nigerii było.

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:31:21 przy kursie: 13,40 zł
A teraz to już Kolego spekulujeszi i fantazjujesz. Gdyby patrzeć na entuzjazm wypowiedzi Pana Prezesa i łączyć to z kursem to w poniedziałek powinniśmy mieć odpał.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:37:55 przy kursie: 13,40 zł
@JuanPreciado
Hehehe ;)))
Ciekaw jestem, w jaki sposób Twoim zdaniem, można odsprzedać coś, czego się nie posiada ?
Coraz lepiej Wam "idzie". Coraz lepiej... ;D

sir_dominic
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:40:19 przy kursie: 13,40 zł
Hmmmmm troszke rozczarowujace ostatnie 24 h na tym forum, zalozylem konto bo myslalem ze tu nie znajde wpisow z forum ala bankier.pl i tym podobne:(

Po pierwsze: Redface podejmuje wysilek zeby w ogole na tym forum byc i sie z nami (BARDZO malymi inwestorami indywidualnymi komunikowac) patrz ostatni wpis godz. 22 , wiec po pierwsze pytanie do wszystkich ktorzy gotowi kamienie rzucac: Wskazcie mi jakakolwiek inna spolke gieldowa gdzie macie czlonka zarzadu aktywnie udzielajacego sie na formu i prowadzacego z wami jakakolwiek w ogole rozmowe....

Po drugie: Redface pracuje dla KOV i nie jest kolesiem ktory jak tylko uslyszy cos z sasiedniego gabinetu na temat Nigerii czy Ukrainy to zaraz na forum to napize zeby dac nam zarobic albo uchronic nas przed strata. Redface stara sie komentowac na biezaco komunikaty i informacje ktore ZARZAD zdecydowal sie ujawnic. Bylby niepowazny jesli komentowalby plotki z bankiera.pl jednoczesnie ujawniajac informacje do ujawnienia ktorych nie jest upowazniony.

Po trzecie: Zgadzam sie z Redfacem, czuje sie na forum atmosfere zawodu bo nie bylo 15%-100% dziennego wzrostu po informacji... Jaka w tym wina Redface'a ? Od samego poczatku bylo wiadomo ze KOV nie ma srodkow na zakup jak tylko temat Nigerii sie pojawil co rowna sie faktowi ze poki co zadnym udzialowcem nie jest w Nigerii, jedynie ma szanse nim zostac ( i prawdopodobnie zostanie bo inaczej jaki bylby sens calego uczeestictwa KOV w procesie negocjacji itd). Patrzac na gielde w Londynie sam nie bylbym taki skory to debiutu teraz, zwlaszcza z calym zamieszaniem wokol Euro.

Po czwarte: Jesli cos w Nigeriii pojdzie nie tak (moze badania wykaza ze polowa zasobow to tylko mit albo nie do wydobycia itd albo Nigeryjki rzad wykreci numer jak Nigeryjski bankier ktory przyslal ci e-maila ze chce przlac 2 miliony $ na twoje konto :)), to KOV ma czas do Marca zeby sie z calego przedsiewziecia wykrecic pozostajac z solidna i co raz lepsza Ukraina , Brunei i Syria. Zaznacze ze srodki z Ukrainy beda wkrotce wystarczajace zeby Brunei i Syrie samo-finansowac.

Wiec Szanowni Panstwo, cierpliwosci po pierwsze, szacunek po drugie (dla wszystkich wypowiadajacych sie, wliczajac oczywiscie Redface'a), po trzecie glowa do gory, mysle ze w przeciagu nastepnych 2 tygodni wiele sie wyjasni a na gieldzie 2 tygodnie to jak 2 minuty w prawdziwym zyciu. :)

abramis
0
Wpisów: 37
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:40:51 przy kursie: 13,40 zł
Shell wycofuje się z Syrii wskutek nowych sankcji UE. Coś mi się wydaje, że jak tak dalej pójdzie
to sytuacja będzie się tam musiała szybko rozwiązać. Z drugiej strony przedłużenie koncesji o 11 miesięcy w tej sytuacji wydaje się jednak mało.
www.ogj.com/articles/2011/12/s...
Edytowany: 4 grudnia 2011 14:44

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:48:19 przy kursie: 13,40 zł
@sir dominic

to się nazywa syndrom sztokholmski

paternalistyczno-pouczający styl Redface-a jest w sumie na granicy grzeczności wobec inwestorów. INWESTORÓW a nie dzieciaków studentów. Kiedy ten sam Pan niedawno przedstawiał zakupy w Nigerii jako ogromną zmianę i układ który całkowicie odmieni KOV, teraz całkowita zmiana nastawienia i równie ogromny dystans.

by Redface:
Cytat:
To jest transakcja, która zmieni KOV. To jest aktywo o niesamowitym potencjale, Wasze obliczenia o ekonomice tej transakcji nawet przy obecnym, śladowym wydobyciu są jak najbardziej uprawnione.

Think
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 grudnia 2011 14:53

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 4 grudnia 2011 14:52:59 przy kursie: 13,40 zł
sir_dominic napisał(a):

...Po pierwsze: Redface podejmuje wysilek zeby w ogole na tym forum byc i sie z nami (BARDZO malymi inwestorami indywidualnymi komunikowac) patrz ostatni wpis godz. 22 , wiec po pierwsze pytanie do wszystkich ktorzy gotowi kamienie rzucac: Wskazcie mi jakakolwiek inna spolke gieldowa gdzie macie czlonka zarzadu aktywnie udzielajacego sie na formu i prowadzacego z wami jakakolwiek w ogole rozmowe....

Jasne tylko powiedz mi w jakim celu, już lepiej by było żeby co chwila na espi pojawiały się jakieś drobne informacje a tu przy braku możliwości powiedzenia czegoś konkretnego ludzie wprowadzają siebie sami w błąd.
Jeśli Redface napisze, że w jakiejś sprawie:"są optymistami" to już czytający forum wierzą, że coś jest na 100%, a jak napisze, że może będzie tak a może nie jako że nie może nic konkretnego napisać to od razu jest to traktowane jako złamanie tego rzekomego 100% zapewnienia.
A jeśli ktoś twierdzi, że z tonu wypowiedzi (mimo wszystko odczytywanego subiektywnie) można coś konkretnego wyczytać więcej niż w oficjalnych komunikatach to zarzuca tym samym łamanie prawa...
Edytowany: 4 grudnia 2011 15:05

rabbit
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 15:03:27 przy kursie: 13,40 zł
Scarry napisał(a):
@sir dominic

paternalistyczno-pouczający styl Redface-a jest w sumie na granicy grzeczności wobec inwestorów. INWESTORÓW a nie dzieciaków studentów. Kiedy ten sam Pan niedawno przedstawiał zakupy w Nigerii jako ogromną zmianę i układ który całkowicie odmieni KOV, teraz całkowita zmiana nastawienia i równie ogromny dystans.

by Redface:
Cytat:
To jest transakcja, która zmieni KOV. To jest aktywo o niesamowitym potencjale, Wasze obliczenia o ekonomice tej transakcji nawet przy obecnym, śladowym wydobyciu są jak najbardziej uprawnione.

Think

Dla mnie nic się nie zmieniło.Zakup OML-42 wrzuca KOV na wyższą spółkę.Nie widzę zmiany nastawienia w tym co piszę Redface.Jedyne co można zauważyć to zmianę nastawiaenia inwestorów do tej inwestycji.Na dzisiaj nie ma powodów żeby twierdzić że Nigeria nie jest tak optymistyczna jak niektórzy tutaj wieszczeli.

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 4 grudnia 2011 15:50:06 przy kursie: 13,40 zł
qguar napisał(a):
@JuanPreciado
Hehehe ;)))
Ciekaw jestem, w jaki sposób Twoim zdaniem, można odsprzedać coś, czego się nie posiada ?

Źle to ująłem ale wiecie o co mi chodzi. Jeśli KOV nie wie czy jest zainteresowany objęciem udziałów w tych złożach to można to rozumieć tak, że przekazane one mogą być komuś innemu. Nie miałem na myśli że KOV cokolwiek zainkasuje za to, bo faktycznie nie jest właścicielem. Jesli w swoich słowach Redface był ironiczny w związku z ogólną atmosferą na forum to ok, ale moim zdaniem insider nie powinien uciekać się do ironii nawet jeśli jest wściekły i żałuje, że sobie tu konto otworzył :)

On nie jest "zwykłym" użytkownikiem forum i wątpię żeby ironizował czy starał się specjalnie wywoływać zamęt. Jesli mówi, że KOV nie wie czy jest zainteresowane czy nie to znaczy że tak jest, jakaś kość niezgody musi tam gdzieś wisieć.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 4 grudnia 2011 16:11:48 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):
devonuk napisał(a):

Przypomnę kilka najważniejszych spraw:

1. Czy cena na AIM może być niższa od IPO w Warszawie?
2. Czy moze byc emisja na GPW?
3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?
4. Skąd wynikało opóźnienie?
5. Skąd wynikają opóźnienia(?) na Ukrainie? (Lub co się dzieje na Ukrainie)
6. Jakie podatki będą płacone w Nigerii? (Ludzie sobie przeciez liczą wydobycie po cenie baryłki a chcieliby wiedziec ile z tego weźmie nigeryjski fiskus).

@RedFace - Panie Prezesie ! prossze o odpowiedz na pytania Przyjaciela Funky'ego. Dr Ian Kulczyk sporo juz powiedzial u red. Tadeusza Moszcza

Witam,
Widzę, że jak rynek nie reaguje pozytywnie, to zawsze można na kogoś winę zrzucić (znaczy na mnie).
Na początek może komentarz ogólny: pamiętajcie, że KOV ma póki co szansę wziąć udział w projekcie Nigeryjskim, pod warunkiem a) że ostatecznie zdecyduje się w tym projekcie wziąć udział i b) zdobędzie finansowanie. Dlaczego zatem rynek miałby już dyskontować to aktywo w cenie?

A teraz odpowiedzi na pytania:
1. Może być wyższa albo niższa, a po debiucie, zakładając zapewnienie swobodnego przepływu akcji między rynkami będzie taka sama. Który rynek będzie równał w którą stronę? A skąd mam wiedzieć? Ja wiem, że pytanie jest o cenę emisyjną, ale wybaczcie - kto pokazuje takie szczegóły zanim ruszy cały proces?
2. Może. Może być równoległa. Wszystko może. A jak będzie, dowiecie się w chwili, kiedy zapadną decyzje.
3. KOV póki co nie ma żadnego tytułu własności do udziałów w OML42, więc jeśli ktoś korzysta, to na pewno nie KOV.
4. Z kwestii proceduralnych. Jedno z ministerstw zażądało dodatkowych dokumentów.
5. Prace trwają; trwają na kilku 'frontach'. Nie mogę udzielić szerszego komentarza. Cierpliwości.
6. KOV nie jest póki co stroną PSC, więc nie mogę podać szczegółowych zapisów, zresztą ich nie znam. Generalnie trzeba wziąć pod uwagę podatek od wydobycia ropy, dochodowe są pomijalne. Są dwie stawki - osiemdziesiąt kilka procent - w fazie post cost recovery i sześćdziesiąt kilka - w fazie cost recovery. Do tego dochodzą możliwości odliczania bieżących nakładów inwestycyjnych itd.
Tyle mogę na teraz powiedzieć.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za liczne słowa uznania :-/
JKorczak /KOV/

Szanowny Panie RF stwierdzam że Pan już sam nie wie co ma pisać-teraz KOV się zastanawia nad wzięciem udziału w tym projekcie????Pisanie takich rzeczy to jest normalnie robienie żartów z akcjonariatu.Tyle na ten temat.
Edytowany: 4 grudnia 2011 16:13

sir_dominic
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 grudnia 2011 16:15:02 przy kursie: 13,40 zł
Scarry napisał(a):
@sir dominic

by Redface:
Cytat:

Think

I dla mnie nic sie nie zmienilo, ta transakcja zmieni KOV, jest to zapewne aktywo o duzym potencjale i wszelkie obliczenia maja sens. Jedyne z czym sie zgodze to brak rzeczywiscie klarownego komunikatu co dalej, natomiast ponownie uwazam ze to nie Redface tylko Zarzad blokuje podanie informacji ktorych tu obecni sie domagaja.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 4 grudnia 2011 16:23:54 przy kursie: 13,40 zł
Jednak każdy widzi zmiane formy odpowiedzi na pytania przez RF-wczesniej było spokojnie,gładko,wszystko w superlatywach a teraz "nic nie wiemy",cyt."a skąd mam wiedzieć"Whistle

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 4 grudnia 2011 16:28:54 przy kursie: 13,40 zł
JuanPreciado napisał(a):
qguar napisał(a):
@JuanPreciado
Hehehe ;)))

Źle to ująłem ale wiecie o co mi chodzi. Jeśli KOV nie wie czy jest zainteresowany objęciem udziałów w tych złożach to można to rozumieć tak, że przekazane one mogą być komuś innemu. Nie miałem na myśli że KOV cokolwiek zainkasuje za to, bo faktycznie nie jest właścicielem. Jesli w swoich słowach Redface był ironiczny w związku z ogólną atmosferą na forum to ok, ale moim zdaniem insider nie powinien uciekać się do ironii nawet jeśli jest wściekły i żałuje, że sobie tu konto otworzył :)

On nie jest "zwykłym" użytkownikiem forum i wątpię żeby ironizował czy starał się specjalnie wywoływać zamęt. Jesli mówi, że KOV nie wie czy jest zainteresowane czy nie to znaczy że tak jest, jakaś kość niezgody musi tam gdzieś wisieć.

Kolego... jeśli KOV nie będzie zainteresowany OML42, to cały udział pozostanie w rękach KI. Ja nadal nie wiem, o co Ci chodzi. Wytłumaczysz ?

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 4 grudnia 2011 16:41:36 przy kursie: 13,40 zł
Panowie, jak wiemy prawie 50% akcji KOVu nalezy do KI, w interesie KI jest by zapewnic KOV "ustatkowanie sie".Jesli KI odsprzeda KOV 9% OML42 bedzie mialo zapewnione, ze do KOVu wiecej dokladac nie bedzie trzeba :-). Bedzie zarabial na kolejne wiercenia. Naturalnie moze byc tak, ze KOV nie zdobedzie pieniedzy i nie odkupi udzialow:)w to jednak nie bardzo wierze. Ludzie chyba sie tutaj pogubili... Wszystko bylo wiadome od samego poczatku.Wszyscy nakupywali akcji bo mysleli ze bedzie wystrzal o 100% i w ciagu kilku dni podwoja kapital, wystrzalu nie bylo i zaczely sie nazekania... Mnie podobnie jak Rabbita ciekawi fakt co sie dzieje na Ukrainie. Zastanawiam sie czy zdarza podlaczyc odwierty do rurek, jak to bylo planowane ;-).

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 4 grudnia 2011 19:43:04 przy kursie: 13,40 zł
Gdzie KOV znajdzie lepszą okazję aby zaistnieć na tak ważnym rynku wydobycia węglowodorów jak Nigeria ????

"Cena, jaką musi uiścić KOV za udziały w nigeryjskich złożach, jest bardzo atrakcyjna. Według moich wyliczeń tak naprawdę płaci wyraźnie poniżej 1 dolara za każdą baryłkę ekwiwalentu ropy naftowej (boe), która jest udokumentowana i nadaje się do wydobycia ; twierdzi Paweł Burzyński, analityk DM BZ WBK."

www.parkiet.com/artykul/112506...

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 4 grudnia 2011 20:34:05 przy kursie: 13,40 zł
Moim zdaniem mozliwy jest i taki scenariusz: sytuacja na rynku nie sprzyja spolkom wchodzacym na AIM, rowniez na tym forum ktos wspominal o tym ze nikt nie zaplaci za nowe akcje wiecej niz za obecne. Dlatego odbieram post Redface jakos tak: mozemy wam (instytucjom z Londynu) zaoferowc akcje w cenie np. 3 x obecny kurs na GPW, oni mowia ze moga te akcje kupic trzy razy taniej w Warszawie, no to kupujcie ale bez Nigerii. Negocjacje tocza sie caly czas. Moze zarzad KOV tez juz jest zmeczony ciaglym dolowaniem spolki i teraz chce pokazac ze tanio sie nie.sprzeda. Ale to jest tylko moia opinia.
No i prosze was z pretensjami i pouczaniem Korczaka jak prowadzic PR spolki to jest moim zdaniem infantylizm. Czytam to forum juz.prawie rok i Redface dosyc czesto powtarzal ze nie bedzie koloryzowal faktow jak to ma w zwyczaju inna spolka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

332 333 334 335 336

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat