PARTNER SERWISU
ljcnooke
334 335 336 337 338
marcinkl78
0
Wpisów: 4
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:10:40 przy kursie: 13,40 zł
połowa że 160 mln to zawsze będzie 80 mln , chyba , że coś pokrecilem ...., niezależnie od tego po ile akcje będą chodzić w danym momencie . Na zbiciu kursu zależeć może jedynie tym którzy mają objąć nowa emisje , aby wyemitowane było teraz jak najwięcej akcji , a co za tym idzie , aby procentowo mieć większe udziały .....

Jakub_AK77
0
Wpisów: 99
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:19:22 przy kursie: 13,40 zł
@rabbit, my na forum nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć jaki powinien być sposób finansowania zakupu Nigerii przez KOV. Możemy tylko gdybać. Przede wszystkim nie znamy danych dotyczacych dochodów i zysków jaki mógłby mieć KOV z Nigerii. A bez tego trudno powiedzieć czy opłaca się wziąść kredyt na 9 % czy na 15 % , bo i tak wyjdziemy na swoje. Wybór sposobu finsowania zależy od kosztów tego finansowania jak i również od tego czy wogóle ktoś chce nam dać to finansowanie. Ja nie podejmuje się odpowiedzi na pytanie, jaki sposób finansowania byłby najlepszy. Wiadomo , że finansowanie to jest poszukiwane i są z tym dzisiaj problemy. Ale na znalezaieniu tego finansowania jeszcze bardziej zależy Kulczykowi niż nam. Dziś KI ma udział w KOV około 47 %, a pamietajmy , że po IPO ten udział miał być jeszcze mniejszy, tylko że nie było popytu na akcje. Może któryś z kolegów ma informacje jaki byłby udział KI gdyby nie objeli przy IPO oddatkowych akcji ? Tak, że KI bez problemu może zejść z 47 % udziału , myśle , że nawet do 30 %. Udzielenie kredytu przez KI to dziś ostateczna opcja. Bo przy takim rozwiązaniu KI blokuje sobie gotówke na dalsze inwestycje. A Kulczyka nie interesuje zysk paru groszy z kredytu dla KOV , tylko coś znacznie większego.

Pzdr

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:22:05 przy kursie: 13,40 zł
darq76 napisał(a):
Panowie, skoro Kulczyk, by mieć nadal pakiet większościowy w KOV, musi kupić min. połowę z nowej emisji, to jak sądzicie, chce to kupić drogo czy tanio?
Tym samym, wg mnie kurs będzie DOŁOWANY do czasu wejścia na AIM, by Jan mógł niewiele wydając kupić połowę z kolejnej emisji.
Ma to sens?

Zarkan napisał(a):
@Up

Zapominasz o jeszcze jedynm. Połowę musi kupić Sam Kulczyk jeżeli chce utrzymać pakiet większościowy.

Nie sądzę żeby to KIzaniżało kurs po to żeby tanio dokupić akcje.Jeżeli tak by zrobili to z dobrą opinią może pożegnać się na jakiś czas.Kurs zaniża rynek a o dobrej cenie na AIM możemy zapomnieć.
Na dzisiaj 2 pln/akcja to 20-300 mln akcji.Uważam że to jest zbyt dużo.
Pytanie czy można i czy jest taka perspektywa żeby finansowanie wesprzeć Ukrainą.Perspektywa tam jest ogromna,problem w tym że nie za bardzo potrafimy wycenić zyski z których OML-42 można by spłącić.
Jak wyżej napisał Jakub_AK77 to nie tylko problem KOV ale i KI a po to chyba mamy w akcjonariacie Kulczyka żeby takie problemy w miarę możliwości rozwiązywał.
Nie tylko ja ale chyba większość inwestorów liczy na JK.

Panowie co do Redface to weźcie coś na wstrzymanie bo ja nie widzę nic co można mu zarzucić.Optymizm udziela się wszystkim i pesymizm też.Może komunikaty są chłodne ale nie ma ściemy.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Jakub_AK77
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:23:49 przy kursie: 13,40 zł
darq76 napisał(a):
Panowie, skoro Kulczyk, by mieć nadal pakiet większościowy w KOV, musi kupić min. połowę z nowej emisji, to jak sądzicie, chce to kupić drogo czy tanio?
Tym samym, wg mnie kurs będzie DOŁOWANY do czasu wejścia na AIM, by Jan mógł niewiele wydając kupić połowę z kolejnej emisji.
Ma to sens?

Zarkan napisał(a):
@Up

Zapominasz o jeszcze jedynm. Połowę musi kupić Sam Kulczyk jeżeli chce utrzymać pakiet większościowy.

Kulczyk wcale nie chce mieć pakietu większościowego w KOV. Wystarczy mu tylko taki pakiet , który pozwoli mu zachować kontrole nad firmą. Po IPO ma ok. 47 % , a miał miec jeszcze mniej, tylko nie było chetnych na akcje. Tanio również nie sprzeda nowej emisji, bo i po co ma sprzedawać tanio coś , co już i tak ma poprzez KI.

Pzdr

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:37:08 przy kursie: 13,40 zł
W wywiadzie dla radia TOK FM J.Kulczyk zachęcał polskich inwestorów do inwestycji w Afryce ,mówiąc że nie jest potrzebny wielki kapitał bo chętnych funduszy do wsparcia inwestycji nie brakuje.

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:37:42 przy kursie: 13,40 zł
@Jakub_AK77

Pisałem w tym samym czasie ale Nasze myślenie idzie w tym samym kierunku.
Nigeria musi być i musi się znaleźć finansowanie.
Na Ukrainę też nie wystarczyło pieniędzy z IPO a jednak ją mamy.
Nie sądzę żeby ktokolwiek z KOV czytał na forum Nasze pomysły jak finansować Nigerię.Piszę tutj po to żeby samemy ocenić sytuację.Mniej optymizmu pomoże nam jasno spojżeć na ten problem i to chyba Redface chciał tutaj przekazać.
Jedno jest pewne na 100% Nigeria nie potrzebuje finansowania na bieżącą działalność tak jak Brunei czy Syria.Ukraina też sama się finansuje.To już jest dużo.
Uważam że emisja akcji poniżej 1 USD na finansowanie Nigerii to była by porażka.

Kredyt może zaciągnąć KI i nam pożyczyć gotówkę jeszcze na tym skubnąć jakiś grosik.Nie wiemy jakie jest zadłużenie KI.Takie teorię bardzo łatwo jest tworzyć,trudniej jest z realizacją.
Edytowany: 5 grudnia 2011 07:43

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 07:57:33 przy kursie: 13,40 zł
Bruno 12 napisał(a):
Tanio to można na GPW nadrukować bez problemu.!!!!!K.I. już zapłacił za OML-42 ,drugi raz nie będzie płacił tylko odsprzeda inwestorom ok.50% za akcje spółki.

Dokładnie jest tak jak napisałeć.KI zapłaciło już za OML-42 i można sobie policzyć ile by dopłacili do tego zakupu robiąc emisje p 0.5-1 pln i rozwadniając akcje.Może ktoś to przekalkulowć?
Mi tak na oko i naszybko wychodzi o 30-40% drożej.
KOV musi zrobić drogą emisję albo kredyt(obojętnie jak by go nie nazwać).Nie ma innego wyjścia.Trzeba pamiętać że kredyt można spłacić a akcje zostają na zawsze.

Coś czuję że z tym finansowaniem wyjdzie na mojethumbright

(to była moja wersja z wiosny tego roku) nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta.Prawie mnie linczowaliście za takie herezjeblackeye

Jakub_AK77
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:00:17 przy kursie: 13,40 zł
@rabbit , dobrze , ze wspomniałes o Ukrainie , bo zapomniałem o tym. Konstrukcja finansowania może być mniej więcej powielona z Ukrainy. Czyli wpierw pożyczka z KI , a jak zacznie to wszystko pracować i być wiarygodne, finansowanie zewnętrzne z EBOIR lub innego Goldmana.

Pzdr

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:06:40 przy kursie: 13,40 zł
@Jakub_AK77

O EBOIR myślałem,tylko że przez moment.Wydawało mi się że nie udzielą kredytu na zakup Nigerii tylko na rozruch.Ale skoro tak piszesz to chyba tak jest.
Co z tego będzie miał np EBOIR?
Z Ukrainy ma praktycznie udział w złożach,z tego co pamiętam to dostają jakiś mały procenciek gazu,ale chyba gazu a nie pieniędzy z gazu.
Tutaj też by prawdopodobnie mieli procencik ropy.
Ukraina to Nasza wizytówka.
A więc?
Może powiało trochę optymizmem.
Trzeba wiedziec taż że KI inwestuje wspólnie z Morganami.
Beędzie dobrze.thumbright

Afryka dla Europy to żyła złota i wszyscy o tym wiedzą.W tej chwili Nigeria jest na topie.Będzie wyścig po zasoby Afryki i przypominam że na Ukrainie podobny wyścig wygrał KOV.Wygrał bo pokazał że jest tam ogromna perspektywa a kredyt z EBOIR w firmy wydobywcze na Ukrainie to chyba jedyne bo nie znalazłem innej firmy która by go dostała.

No no,ten EBOR mi się spodobałWhistle
Edytowany: 5 grudnia 2011 08:13

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:12:13 przy kursie: 13,40 zł
rabbit napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):
Tanio to można na GPW nadrukować bez problemu.!!!!!K.I. już zapłacił za OML-42 ,drugi raz nie będzie płacił tylko odsprzeda inwestorom ok.50% za akcje spółki.

Dokładnie jest tak jak napisałeć.KI zapłaciło już za OML-42 i można sobie policzyć ile by dopłacili do tego zakupu robiąc emisje p 0.5-1 pln i rozwadniając akcje.Może ktoś to przekalkulowć?
Mi tak na oko i naszybko wychodzi o 30-40% drożej.
KOV musi zrobić drogą emisję albo kredyt(obojętnie jak by go nie nazwać).Nie ma innego wyjścia.Trzeba pamiętać że kredyt można spłacić a akcje zostają na zawsze.

Coś czuję że z tym finansowaniem wyjdzie na mojethumbright

(to była moja wersja z wiosny tego roku) nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta.Prawie mnie linczowaliście za takie herezjeblackeye

Rabbit dokładnie tak jak piszesz. Emisja jest konkretnie pod Nigerię, skierowana do zdefiniowanej grypy odbiorców. Równanie, które kiedyś pisałem jest nadal aktualne. Droga emisja wcale nie musi odstraszyć inwestorów bo oprócz Nigerii, za którą zdecydują się zapłacić otrzymają udziały w spółce KOV jako całości razem z wartością Ukrainy, Syrii i Brunei (za co przecież nie zapłacą). Wartość ich akcji pokrywać będzie wartość zakupu Nigerii czyli te 160 mln USD ale ta wartość nie będzie uwzględniać pozostałych aktywów KOV oraz wzrostu produkcji co przełoży się na wycenę akcji na dojrzałym rynku. Im więcej akcji pójdzie w nowej emisji, im większe będzie rozwodnienie tym trudniej będzie o godziwą wartość spółki a co za tym idzie nowi inwestorzy kupując tanie akcje wcale nie będą uprzywilejowani.

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:32:18 przy kursie: 13,40 zł
Dla przypomnienia:

Dzisiaj mamy już 6 750 baryłek ropy naftowej hello1

leos
0
Wpisów: 26
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:35:18 przy kursie: 13,40 zł
Odnosnie Nigerii (nie wiem może ktoś taki scenariusz już zasugerował, ale nie przeczytałem całego weekendowwgo forum), ze słów Redface wynika, że na razie nic nie wiadomo, KOV nie ma na razie nic do OML-42.
Zastanawiam się nad takim scenariuszem. KOV jest spółką wydobywczo-poszykiwawczą, a ponieważ w Nigerii nie mają statusu operatora, więc po co mają sie pchać na OML-42. KI bedzie udziałowcem OML-42 i tak już zostanie. W sumie to i tak zyski z OML-42 pozostaną w rodzinie. KOV zajmie sie Ukrainą, Brunei (gdzie też nie jest operatorem) oraz Syria. Po co KOV ma być zwykłym udziałowcem OML-42 skoro pieniądze są od KI (póki co). To są moje rozważanie na temat tego co może się dalej wydażyć. Co o tym sądzicie?

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:37:04 przy kursie: 13,40 zł
Jeśli Kulczyk kupi lotos to pewnie LTS-owi przypadną złoża bo taka może być karta przetargowa (zagraniczne złoża).
Edytowany: 5 grudnia 2011 08:37

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:43:38 przy kursie: 13,40 zł
Cytat:
Jeśli Kulczyk kupi lotos to pewnie LTS-owi przypadną złoża bo taka może być karta przetargowa (zagraniczne złoża).

I to jest najmądrzejsze zdanie jakie tu przeczytałem od tygodnia!!
I to mógłby też być powód poirytowania Redface, najpierw Kulczyk obiecał mu zloza w NIGERII,a teraz pewnie się dowiedział, że nic nie dostaną, bo KI to bierze by walczyć o LOTOS.
Edytowany: 5 grudnia 2011 08:48

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:46:48 przy kursie: 13,40 zł
@darq76

Co Lotos zrobi z tą ropą.Pomyśl,przeciaż to amatorzy.Ropa dla Lotosu z Nigerii-TAK ale kupiona od KOV.

@leos

Jednak przeczytaj forum.Ustaliliśmy że KI nie jest zainteresowane pozostawianiem całego pakietu w portfelu.Tam potrzeba fachowców a KOV ich ma.
Edytowany: 5 grudnia 2011 08:48

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 grudnia 2011 08:48:32 przy kursie: 13,40 zł
leos napisał(a):
Odnosnie Nigerii (nie wiem może ktoś taki scenariusz już zasugerował, ale nie przeczytałem całego weekendowwgo forum), ze słów Redface wynika, że na razie nic nie wiadomo, KOV nie ma na razie nic do OML-42.
Zastanawiam się nad takim scenariuszem. KOV jest spółką wydobywczo-poszykiwawczą, a ponieważ w Nigerii nie mają statusu operatora, więc po co mają sie pchać na OML-42. KI bedzie udziałowcem OML-42 i tak już zostanie. W sumie to i tak zyski z OML-42 pozostaną w rodzinie. KOV zajmie sie Ukrainą, Brunei (gdzie też nie jest operatorem) oraz Syria. Po co KOV ma być zwykłym udziałowcem OML-42 skoro pieniądze są od KI (póki co). To są moje rozważanie na temat tego co może się dalej wydażyć. Co o tym sądzicie?

A kto w konsorcjum Neconde ma największe doświadczenie w branży poszukiwawczo-wydobywczej? Może KI? Nie dorabiajmy takich teorii. KOV aby sukcesywnie działać w Nigerii musi wejść do konsorcjum. Niby jak ma działać ... na zlecenie? Cała grupa KI opiera się na inwestowaniu w spółki córki, których rosnąca wartość powiększa wartość grupy KI.

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 09:06:54 przy kursie: 13,20 zł
Jeszcze mam pytanie do lubiących szukać w internecie.Czy inni udziałowcy Neconde podali na swoich stronach więcej informacji niż KOV?
A jak Afren się zachowuje po takim zakupie?

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 5 grudnia 2011 09:22:03 przy kursie: 13,20 zł
@rabbit

Sory ale Afren, zrobiło prezentację gdzie wyłożyli wszystko kawa na ławę. Co będą robić, gdzie jakie są perspektywy. Jakie są odwierty. Ile ich to będzie kosztować i jak pozyskają kasę.

A KI i KOV coś tu kręci. Skoro to dalej tajemnica to mogli powiedzieć, że to tajemnica i nie będą komentować, a nie walić takie farmazony, że zastanowią się czy kupić. Niezależnie co się dalej stanie to jest minus dla spółki. Czekaliśmy 6 miesięcy z założeniem, że KOV jest bardzo zainteresowane i że będzie to dla nich milowy skok i nagle się zastanawiają. Dobrze też wiadomo, że na polu niezależny ekspert jest od paru miesięcy. Jeśli była taka sytuacja, że przygotowują się do debiutu to można było to na kilka lepszych sposobów rozegrać. To jest nie poważne. Przypominam, że KOV miał informacje o Nigerii w prezentacji z maja. Więc to nie jest tylko plotka a realne stanowisko KOV, że chcieli. Co się stało, że nagle KI zmieniło zdanie nie wiadomo i pewnie się nie dowiemy. Wyliczanie teraz czegokolwiek jest nie na miejscu bo Nigeria nie jest nasza, a patrząc po tonie wypowiedzi Redface może w ogóle nie być. Może to jest przyczyna, że był taki nerwowy przed informacją o zakupie kilka dni/tygodni wstecz. Sory ale tego nie da się obronić. Sygnał dali fatalny. I nawet jeśli wszystko wyjdzie tak jak pierwotnie tu zakładano to przejrzystość spółki na tym definitywnie ucierpiała.

Podkreślam jednak, że to nie koniecznie musi być wina KOV tylko KI, które mogło zmienić nagle koncepcję i postawić Redface'a i spółkę przed faktem dokonanym. A Redface nie ma jak z twarzą się z tego wycofać bo przecież wszystko było podane akcjonariuszom.
Edytowany: 5 grudnia 2011 09:33

rabbit
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 09:25:30 przy kursie: 13,20 zł
@darq76

Afren też kupiło złoża w Nigerii a wydobycie dzienne to 20 000 bbl.To jest taka rewelacja?
Ukraina to (w przeliczeniu) nawet 8 tys bbl/d i Nigeria 1350 bbl/d
Afren ma długi (kredyt) i to sopro.Mają dużo koncesji ale do zagospodarowania a wiesz dobrze jak dzisiaj z tym poszukiwaniem wygląda.
KOV też coś tam ma,możesz doliczyć też Mauritiusa i udziały w Jurze.To też koncesja.
Nie piszę że to ta sama półka ale podobna.

@onochi

Afren ma w OML-26 45% i piszą sobie ce chcą.Czy my możemy bez wiedzy konsorcjum pisać więcej niż Neconde poda?Nie wiem.
Nikogo nie bronię ale widzisz że jest problem z finansowaniem?AIM po 1 pln odpowiada Tobie?
Mi nie.
Edytowany: 5 grudnia 2011 09:30

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 5 grudnia 2011 09:34:02 przy kursie: 13,20 zł
Rabbit ale co mnie jakieś afren interesuje ? Podobieństwa skończyły się po sfinalizowaniu dealu. Spółki są na różnych poziomach rozwoju, mają różne koncesje i są notowane na różnych rynkach. Nie ma żadnych podobieństw !

KOV najprawdopodobniej witał się z gąską a tutaj Szefo powiedział, że wszystko idzie dla KI. Niestety musimy się z tym pogodzić. Przez ponad pół roku mamiono nas i zwodzono a okazuje się że król jest nagi.

Jeszcze jedna rzecz, ten cały Neconde Energy to jakaś firma kogucik, nie mają nawet własnej strony internetowej!
Edytowany: 5 grudnia 2011 09:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE serinus

334 335 336 337 338

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,164 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat