PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
330 331 332 333 334
kazekc
0
Wpisów: 76
Wysłane: 2 grudnia 2011 15:41:50 przy kursie: 13,40 zł
Zamiast mielić jęzorem po próżnicy zajrzyjcie:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...
Edytowany: 2 grudnia 2011 16:04

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 grudnia 2011 17:36:38 przy kursie: 13,40 zł
@Redface:

Trochę pytań padło po Twojej zachęcie, część jednak pozostała bez odpowiedzi. Teraz parę dni minie i w sumie ktoś może poczuć się wprowadzony w błąd możliwością uzyskania odpowiedzi. Może jeśli jesteś zbyt zajęty, ktoś inny z biura KOV w Warszawie mógłby przynajmniej je wrzucić do jakiejś tabeli i przypilnować żeby znalazła się na nie odpowiedź jak będziesz mieć chwilę czasu...

Pozdrawiam,

k.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 2 grudnia 2011 19:11:03 przy kursie: 13,40 zł
fundusze wchodzą w spółkę po wszystkich sprawdzonych informacjach a jak wiemy ciągle czekamy na info odnośnie finansowania, nowych wycen pol na Ukrainie oraz perspektyw Nigerii no i pewnie coś z Brunei oraz Syrii. to ma się wyjaśnić do 30.03.12 wiec pozostaje nam czekać.

sir_dominic
0
Wpisów: 4
Wysłane: 2 grudnia 2011 21:32:54 przy kursie: 13,40 zł
Ku przestrodze, jako ze bylo to wspomniane bodajze przez kogos kiedy rozwazano gdzie po zakupie udzialow w Nigerii KOV bedzie lokowany na rynku firm poszukiwawczo wydobywczych. Ktos wspomnial Aminex , firme notowana w Londynie i Irlandii bodajze. Tak sie sklada ze przez pewnien czas inwestowalem w Aminex a obecnie oczywiscie w KOV.

Jesli spojzycie na kurs AMINEX ( AEX) w przekroju ostatnich 2-3 lat zobaczycie ze poszukiwawczo wydobywczy profil firmy to ryzykowna zabawa.

Aminex ma zloza w USA z ktorych produkuje troszke ropy i troszke gazu , a oprocz tego bardzo aktywny w poszukiwaniach w Afryce, Korei i nie tylko. Niestety niewielki przychod ze sprzedazy nie wystarcza nawet na finansowanie biezacych planow eksploracyjnych przz co na przestrzenii wspomnianych 2-3 lat kurs stoczyl sie dramatycznie...

Mysle ze KOV potrzebuje przede wszystkim rozwagi, koncentrowaniu sie na rozwijaniu posiadanych zasobow jak Ukraina, rozwaznie wydajac posiadane srodki na poszukiwania czy akwizycje

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 2 grudnia 2011 23:20:02 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):
]

Witam,
Zapraszam wszystkich do zadawania pytań, jeśli będę w stanie i 'nieskrępowany' wymogami compliance, będę odpowiadał.

Pytań było wiele istotnych ale nie odpowiadasz, a wydaje się że własnie w takie dni jak dzisiaj te odpowiedzi są oczekiwane przez inwestorów.
Luedzie tutaj naprawdę zaangażowali się w poznawanie spółki i tego biznesu, więc na Twoje wyraźne zaproszenie zadają szczegółowe i istotne pytania. Moim zdaniem jest bardzo nie w porządku, że na te pytania nie odpowiadasz albo odpowiadasz typu "wszystko było w komunikacie" albo "jest za wcześnie". Przecież chyba w ciemno nie kupujecie i macie jakis plan, to jak moze byc "za wczesnie"?

Przypomnę kilka najważniejszych spraw:

1. Czy cena na AIM może być niższa od IPO w Warszawie?

2. Czy moze byc emisja na GPW?

3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?

4. Skąd wynikało opóźnienie?

5. Skąd wynikają opóźnienia(?) na Ukrainie? (Lub co się dzieje na Ukrainie)

6. Jakie podatki będą płacone w Nigerii? (Ludzie sobie przeciez liczą wydobycie po cenie baryłki a chcieliby wiedziec ile z tego weźmie nigeryjski fiskus).

Przecież z tymi pytaniami użytkownicy nie wyskakują na siłe tylko w odpowiedzi na Twoją zachętę. To chyba nie wystarczy napisac trzy razy że jest za wczesnie i dwa razy że wszystko jest w komunikacie. Acha, i jeszcze raz technicznie jak jest to księgowane. Po tylu miesiącach czekania ludzie chca konkretów i mają w mojej ocenie do tych konkretów pełne prawo.

PS. Ze też to ja muszę to pisać, chłopaki, c'mon!

xpete
0
Wpisów: 57
Wysłane: 3 grudnia 2011 10:07:16 przy kursie: 13,40 zł
Zgadzam się co do zasady, że podatki w tym biznesie są kluczowe.

Z drugiej strony w krajach takich jak Nigeria lub Brunei poziom obciążenia jest dyktowany przez PSC/PSA (product sharing contract/ product sharing agreement). W konsekwencji dużo zależy od tego co dokładnie jest zapisane w PSC/PSA, jaki jest poziomu produkcji w danym momencie i jakie ostatnio ponosiliśmy wydatki (zwłaszcza inwestycyjne).

Jako że PSC/PSA jest umową między stronami, jej treść nie jest ujawniana... Można jedynie szukać typowych warunków obowiązujących w danym kraju...

Dla zobrazowania podaję linki:

Brunei (fajny wykresik obrazujący na stronie 14):
rovicky.files.wordpress.com/20...

Nigeria (od strony 10):
www.dundee.ac.uk/cepmlp/car/ht...

To co jest ok w tych systemach to cost recovery, na Ukrainie każdy wydatek na środki trwałe odnosimy w koszty przez wiele lat w postaci amortyzacji. Tam cały nakład inwestycyjny od razu wchodzi nam w cost recovery zmniejszając obciążenie podatkowe.

Podatki spore, ale zasoby potężne i dość łatwo wydobywalne. O opłacalność bym się nie martwił, ale też nie jest tak, że płacąc 160 mln $ zwróci nam się to w ciągu roku lub dwóch lat...

Mam nadzieję że materiał się przyda salute

@Redface
Nie oczekujemy, że ujawnisz zapisy PSC, bo tego zrobić chyba nie możesz, powiedz tylko, czy PSC w naszych projektach ma mniej więcej podobną strukturę jak w podanych materiałach...

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 3 grudnia 2011 10:35:28 przy kursie: 13,40 zł
Bushido napisał(a):
[quote=Funkytown][quote=Redface]]

Witam,
Zapraszam wszystkich do zadawania pytań, jeśli będę w stanie i 'nieskrępowany' wymogami compliance, będę odpowiadał.

Przypomnę kilka najważniejszych spraw:

1. Czy cena na AIM może być niższa od IPO w Warszawie?

2. Czy moze byc emisja na GPW?

3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?

4. Skąd wynikało opóźnienie?

5. Skąd wynikają opóźnienia(?) na Ukrainie? (Lub co się dzieje na Ukrainie)

6. Jakie podatki będą płacone w Nigerii? (Ludzie sobie przeciez liczą wydobycie po cenie baryłki a chcieliby wiedziec ile z tego weźmie nigeryjski fiskus).

@RedFace - Panie Prezesie ! prossze o odpowiedz na pytania Przyjaciela Funky'ego. Dr Ian Kulczyk sporo juz powiedzial u red. Tadeusza Moszcza thumbright

Edytowany: 3 grudnia 2011 10:46

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 3 grudnia 2011 11:32:17 przy kursie: 13,40 zł
Skoro do tej pory nie otrzymaliśmy odpowiedzi na pytania to pradopodobnie tak zostanie do czasu komunikatu ESPI.Nie ma co się pytać i powielać posty w nieskończoność.

Mnie niepokoją dwie sprawy.

1.Ukraina.

Co takiego się wydażyło na Ukrainie że odwiert O-18 który miał być zakończony po 35 dniach nie został jeszcze ukończony.Przedłużenie wiercenia prawie o miesiąc jest bardzo niepokojące.

2.Nigeria.

Do czasu podpisania umowy Shell-Neconde było okrez zamknięty dla insiderów.Nie wolno im było handlować akcjami.Nie znam się na regulacjach GPW ale w momencie podania informacji o zakupie OML-42 przez ESPI okres zamknięty mija.Czyżby insiderzy wiedzieli więcej i wreszczie mieli możliwość "zrzucenia balastu"?Liczyłem na to że raczej będą kupować akcje a nie sprzedawać.

@menager

Przyłączę się do Twojego pytanie i jeżeli jest taka możliwość żeby przytoczyć przkłady spółek które miały szczęście i przynoszą ogromne zyski akcjonariuszom.
To tak dla równowagi.

ps
Afren też bez rewelacji.

W sumie dla Nas nie ma informacji i kupiliśmy praktycznie kota w worku.Niby są informacje o zasobach sprzed pół roku tylko że produkcja miała być ponad 20 000 bbl/d a jest 15 000 bbl/d.
Korekta może być również w zasobach OML-42 oraz perspektywie tej koncesji.Martwi mnie brak informacji o gazie.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 3 grudnia 2011 11:44

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 3 grudnia 2011 12:51:49 przy kursie: 13,40 zł
Mnie też nie podoba się ta sytuacja, nie liczyłem co prawda na 100% w jeden dzień ale miałem nadzieję na co najmniej kilkunastoprocentowe wzrosty i to nie przez jedną sesję. W czwartek widać było jak pod koniec dnia podaż 800 000 akcji na 1,50 zdusiła popyt i podobnie miało to miejsce w piątek.

Wielu mówi, że rynek wycenił informacje ... ale co to jest rynek? To my wy oni czy inwestorzy prawda? Czy wydaje wam się przypadkowe, że kurs już w czwartek był dołowany przez olbrzymią podaż ustawioną na granicy 1,50 zł za akcję? W piątek do poziomu 1,50 było ustawionych w pewnym momencie nawet 2,5 mln akcji i to licząc od poziomu 1,42.

Rynek to inwestorzy a ci dysponujący naprawdę środkami do inwestowania na dużą skalę mają swoje do ugrania. Zauważcie, że cały czas dobre informacje z Ukrainy również były niedoceniane przez rynek... dlaczego? Każda dobra informacja wywoływała zaraz dużą podaż akcji i to bardzo szybko po wzrostach rzędu kilku, kilkunastu procent. Fundusze czy też instytucjonalni nie byli zainteresowani spółką, podkreślało się wszędzie ryzyko itp. Ponadto insiderzy mieli przez całe pół roku okres zamknięty i nie mogli handlować akcjami.

Czy to nie jest dziwne, że rynek nie potrafi wycenić spółki, która w 2013 roku będzie już generowała przychody na poziomie 100-200 mln USD (a liczyliśmy nawet, ze możliwe są większe wartości)? Opieram się o realną wartość produkcji na Ukrainie oraz o to co deklarował Kulczyk, że do końca przyszłego roku produkcja na OML-42 może sięgnąć nawet 150-200 tys Boe/d bo tu nie będzie trzeba wiercić tylko odbudować infrastrukturę.

Moim zdaniem insiderzy i zainteresowani spółką duzi gracze, którzy jednak nie chcieli podejmować ryzyka przed finalizacją transakcji w Nigerii, dopiero teraz zaczynają kończyć zakupy dlatego kurs jest w tym miejscu gdzie jest. KOV teraz może być taką bombą z opóźnionym zapłonem. Podaż jest sztuczna a na niższych poziomach poniżej 1,4 widać było trudności w zebraniu dużej liczby akcji. Akumulacja trwała niemal przez cały listopad spójrzcie na obroty.

Mam nadzieję, że tak właśnie jest choć obecna sytuacja jest lekko mówiąc frustrująca.

abramis
0
Wpisów: 37
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:28:48 przy kursie: 13,40 zł
Finalizacja umowy de facto na razie NIC, nie zmienia dla spółki. Jeśli KOV nie pozyska kapitału nie będzie miała udziałów w Nigerii, nie będzie czerpać zysków itd.
Teraz kluczowa kwestia jak chce ten kapitał pozyskać, to dla przeciętnego inwestora wydaje się być większym ryzykiem niż samo podpisanie/niepodpisanie umowy. Tym bardziej, że plany wejścia na AIM stoją pod znakiem zapytania, a co dopiero czy emisja się uda czy nie?

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:30:00 przy kursie: 13,40 zł
krzysie9,
piszesz o przychodach czy dochodach rzędu 150-200 mln USD jak na przychody to "trochę" mało;przy założeniu 150tys.bbl/d i dziewięcioprocentowym udziale Spółki to sama Nigeria da sporo więcej ale przychodu
Pozdrawiam

Krzysiek9
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:39:01 przy kursie: 13,40 zł
Sicc, a nie wydaje ci się właśnie, że komunikat jest po prsotu lakoniczny z jakiegoś powodu? Fundusze nie chciały wchodzić bo ryzyko, że z tej Nigerii nic nie wyjdzie, insiderzy byli zablokowani. A wszyscy my czekaliśmy na szybki wzrost kursu po podaniu informacji również DT i spekulanci. Jedna informacja zmienia wszystko ale gdyby była podana w sposób wywołujący euforię, to skończyło by się na tym, że potencjalni zainteresowani kupowali by akcje dużo wyżej. A tak spekulanci nie mają na czym grać, DT mogą pobawić się na 5 procentowych wahaniach kursu i to wszystko. A fundusze czy inni duzi gracze dostali sygnał, że spółka sfinalizowała transakcję, mamy złożą ropy o których mówiliśmy co stawia nas w elicie spółek wydobywczych w Europie zatem zapraszamy bo ryzyko, że Nigeria nie wypali zostało zniesione lub powiedzmy zminimalizowane (bo nie wierzę, że osoba Kulczyka będzie chciała zgarnąć 18% dla siebie bo i po co - ten człowiek biznes już robi dla przyjemności jak to sam powiadał). Podobnie insiderzy mają okazję do zakupów - informacja nie zatrzęsła rynkiem (jeszcze) a formalnie mają wolną rękę do handlu akcjami.

Nie przemawiają do mnie argumenty mówiące za tym, że info w cenie, że rynek wie lepiej (bo rynek to inwestorzy, czyli ci, którzy są zainteresowani kupnem akcji i zarobkiem), że zrealizowano zyski po informacji w Nigerii (ok DT, spekulanci, krótkoterminowi, którzy zarobili powiedzmy 30% grając pod inforamcję). Moim zdaniem chodzi właśnie o to aby tak myśleć, stąd duże pakiety na sprzedaż, które jakimś dziwnym trafem pojawiły się nagle po ogłoszeniu na ESPI zakupu OML-42. To gra psychologiczna i nie jest to z mojej strony życzeniowe myślenie. Spójrzcie jak można łatwo manipulować emocjami takich drobnych inwestorów jak my. Sami widzicie, w jakie skrajne emocje popadamy. Nie było "odpału" i od razu zmiana nastawienia do inwestycji. A czy poparta chłodnymi kalkulacjami? Widzicie, że to jawna gra na emocjach i oczekiwaniach. Przypomnę się z tym co napisałem mam nadzieję, za jakiś czas, choć mogę się mylić, wtedy przeproszę za swoje stanowisko w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Krzysiek9
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:46:54 przy kursie: 13,40 zł
conger napisał(a):
krzysie9,
piszesz o przychodach czy dochodach rzędu 150-200 mln USD jak na przychody to "trochę" mało;przy założeniu 150tys.bbl/d i dziewięcioprocentowym udziale Spółki to sama Nigeria da sporo więcej ale przychodu
Pozdrawiam

Licząc ostrożnie cenę gazu i baryłki ropy po odliczeniu wszystkich podatków itp:

9% * 150 000 Boe/d * 30USD/Boe * 365 = ok. 150 mln USD
70% * 50 MMcf/d * 7 USD/1000cf * 365 = ok. 90 mln USD

Razem netback na poziomie 240 mln USD za rok 2013. Myślę, że realne...

Obecnie w Nigerii 15 000 Boe/d do końca roku 25 000 Boe/d.
Obecnie na Ukrainie po podłączeniu O-12 około 22MMcf gazu dziennie, po podłączeniu O-8, O-14, szczelinowaniu i reaktywacji 22 starych odwiertów i wykonaniu 6 nowych w 2012 roku 50 MMcf jest całkiem możliwe.

Zawsze się gubię co jak co się nazywa ;) Tu mówię chyba o dochodach skoro liczę netback za 1000cf gazu czy baryłkę ropy :)
Edytowany: 3 grudnia 2011 13:48

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:53:37 przy kursie: 13,40 zł
Panowie okres zamknięty trwał pół roku i zobaczcie co się stało z kursem (sierpień,wresień,padziernik).Kto skorzystał na załamaniu rynku??tzw.ulica.A "oni" też chcą tanie akcje.

rabbit
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 13:55:23 przy kursie: 13,40 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Mnie też nie podoba się ta sytuacja, nie liczyłem co prawda na 100% w jeden dzień ale miałem nadzieję na co najmniej kilkunastoprocentowe wzrosty i to nie przez jedną sesję. W czwartek widać było jak pod koniec dnia podaż 800 000 akcji na 1,50 zdusiła popyt i podobnie miało to miejsce w piątek.

Wielu mówi, że rynek wycenił informacje ... ale co to jest rynek? To my wy oni czy inwestorzy prawda? Czy wydaje wam się przypadkowe, że kurs już w czwartek był dołowany przez olbrzymią podaż ustawioną na granicy 1,50 zł za akcję? W piątek do poziomu 1,50 było ustawionych w pewnym momencie nawet 2,5 mln akcji i to licząc od poziomu 1,42.

Rynek to inwestorzy a ci dysponujący naprawdę środkami do inwestowania na dużą skalę mają swoje do ugrania. Zauważcie, że cały czas dobre informacje z Ukrainy również były niedoceniane przez rynek... dlaczego? Każda dobra informacja wywoływała zaraz dużą podaż akcji i to bardzo szybko po wzrostach rzędu kilku, kilkunastu procent. Fundusze czy też instytucjonalni nie byli zainteresowani spółką, podkreślało się wszędzie ryzyko itp. Ponadto insiderzy mieli przez całe pół roku okres zamknięty i nie mogli handlować akcjami.

Czy to nie jest dziwne, że rynek nie potrafi wycenić spółki, która w 2013 roku będzie już generowała przychody na poziomie 100-200 mln USD (a liczyliśmy nawet, ze możliwe są większe wartości)? Opieram się o realną wartość produkcji na Ukrainie oraz o to co deklarował Kulczyk, że do końca przyszłego roku produkcja na OML-42 może sięgnąć nawet 150-200 tys Boe/d bo tu nie będzie trzeba wiercić tylko odbudować infrastrukturę.

Moim zdaniem insiderzy i zainteresowani spółką duzi gracze, którzy jednak nie chcieli podejmować ryzyka przed finalizacją transakcji w Nigerii, dopiero teraz zaczynają kończyć zakupy dlatego kurs jest w tym miejscu gdzie jest. KOV teraz może być taką bombą z opóźnionym zapłonem. Podaż jest sztuczna a na niższych poziomach poniżej 1,4 widać było trudności w zebraniu dużej liczby akcji. Akumulacja trwała niemal przez cały listopad spójrzcie na obroty.

Mam nadzieję, że tak właśnie jest choć obecna sytuacja jest lekko mówiąc frustrująca.

Nigeria mnie nie kręciła od samego początku.Że będzie podpisana umowa byłem przekonany od pojawienia się pierwszego komunikatu.Wierzyłem w to że jeżeli Kulczyk coś chce to ma i nie rzuca słów i na wiatr.Cierpliwie czekałem na informacje szczegółowe tej umowy,a niestety nic KOV nie podał.Niestety nie możemy ocenić tego zakupu.Nie wiemy jak wygląda podejście do produkcji ropy i procedura poszukiwawcza.Nowe odwierty i sukcesy mogą dopiro pokazać ile jest warty ten zakup,a to może dopiero nastąpić za dwa trzy lata.Zwróć uwagę na Blok M kiedy zakończono ostatni odwiert a kiedy będzie ewentualne wydobycie.To ok 2 lata.Wiemy że do końca 2012 roku produkcja ma być zwiększona do 150 000 bbl/d dla KOV 13 500 bbl/d Tylko czy to jest taki kosmos?
Na Ukrainie cenowo/księgowo mamy 5 000 bbl/d (z tym co mamy w poczekalni) i jakoś dzidy nie widzę.
Ropę liczę po 40 USD (bo wszedł Twój post)
Wiemy jak pięknie rozwijała się Ukraina,szybkie odwierty,trafienia i niezłe przepływy generowały ogromne przychody któych nikt się nie spodziwał.Wszystko stanęło i najgorsze jest to że nie znamy przyczyny.

Liczyłem że przy szczęśliwym zbiegu okoliczności w 2012 KUBGAZ wyprodukuje nawet 1 mld m3 gazu.Po ostatnich ruchach mam obawy czy 500 mln jest osiągalne.
Nie wiemy czy Nigeria wystartuje jak Ukraina (tutaj też trzeba było poczekać rok) czy jak Brunei.
Trzeba być dobrej myśli bo więcej nic nie możemy zrobić.

ps.
Jedynie sprzedać akcję i zapomnieć o inwestycji.

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:02:22 przy kursie: 13,40 zł
Krzysiek9, tak myślałem że wyliczyłeś dochód i ta kwota bardzo mi sie podoba;
a co do obecnej sytuacji ..... trzeba czekać jest wiele niejasności w zachowaniu kursu a na dodatek PR Spółki prowadzony jest w żenujący sposób - po prostu jest go brak; mam nadzieję, że ostatnie wystąpienia J. Kulczyka w mediach mają swój określony cel - J.K. wychodzi z cienia a przy nim i KOV

rabbit
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:05:46 przy kursie: 13,40 zł
@Krzysiek9

Z Ukrainy średnio 60 Mmcf dziennie to absolutnie minimum na 2012 rok.Daje to trochę ponad 500 mln m3 gazu w 2012 roku.Ja liczyłem na średną sprzedaż na poziomie 90-100 Mmcf/d Tylko że na dzisiaj obniżyłem moje zapędy blackeye
Przychody zały czas przeliczam biorąc pod uwagę raport za 3Q bo nikt mi nie wytłumaczył skąd tyle dolarów.
Edytowany: 3 grudnia 2011 14:06

Tholl
0
Wpisów: 4
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:07:08 przy kursie: 13,40 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Sicc, a nie wydaje ci się właśnie, że komunikat jest po prsotu lakoniczny z jakiegoś powodu? Fundusze nie chciały wchodzić bo ryzyko, że z tej Nigerii nic nie wyjdzie, insiderzy byli zablokowani. A wszyscy my czekaliśmy na szybki wzrost kursu po podaniu informacji również DT i spekulanci. Jedna informacja zmienia wszystko ale gdyby była podana w sposób wywołujący euforię, to skończyło by się na tym, że potencjalni zainteresowani kupowali by akcje dużo wyżej. A tak spekulanci nie mają na czym grać, DT mogą pobawić się na 5 procentowych wahaniach kursu i to wszystko. A fundusze czy inni duzi gracze dostali sygnał, że spółka sfinalizowała transakcję, mamy złożą ropy o których mówiliśmy co stawia nas w elicie spółek wydobywczych w Europie zatem zapraszamy bo ryzyko, że Nigeria nie wypali zostało zniesione lub powiedzmy zminimalizowane (bo nie wierzę, że osoba Kulczyka będzie chciała zgarnąć 18% dla siebie bo i po co - ten człowiek biznes już robi dla przyjemności jak to sam powiadał). Podobnie insiderzy mają okazję do zakupów - informacja nie zatrzęsła rynkiem (jeszcze) a formalnie mają wolną rękę do handlu akcjami.

Nie przemawiają do mnie argumenty mówiące za tym, że info w cenie, że rynek wie lepiej (bo rynek to inwestorzy, czyli ci, którzy są zainteresowani kupnem akcji i zarobkiem), że zrealizowano zyski po informacji w Nigerii (ok DT, spekulanci, krótkoterminowi, którzy zarobili powiedzmy 30% grając pod inforamcję). Moim zdaniem chodzi właśnie o to aby tak myśleć, stąd duże pakiety na sprzedaż, które jakimś dziwnym trafem pojawiły się nagle po ogłoszeniu na ESPI zakupu OML-42. To gra psychologiczna i nie jest to z mojej strony życzeniowe myślenie. Spójrzcie jak można łatwo manipulować emocjami takich drobnych inwestorów jak my. Sami widzicie, w jakie skrajne emocje popadamy. Nie było "odpału" i od razu zmiana nastawienia do inwestycji. A czy poparta chłodnymi kalkulacjami? Widzicie, że to jawna gra na emocjach i oczekiwaniach. Przypomnę się z tym co napisałem mam nadzieję, za jakiś czas, choć mogę się mylić, wtedy przeproszę za swoje stanowisko w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Ja podobne mam wrażenie. Tylko nie wiem do konca jak interpretowac odpowiedz RF :

"2. Czy spółka chcąc podać go w trakcie sesji wystąpi do gpw o zawieszenie notowań i do kiedy ?
Będzie konkretny case, będzie decyzja. Ze względu na ryzyko opisane powyżej zapewne sensowne byłoby zawieszenie, ale ponieważ w Nigerii rzadko co jest pewne, to trzeba się trzy razy zastanowić."

Tutaj już trochę się gubię.

Pozdrawiam

Krzysiek9
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:09:16 przy kursie: 13,40 zł
Rabbit, czy 13500 Boe/d to dużo? Hmm przy 40 USD/Boe to rocznie 197 mln USD... Założyłem mniej bo gdzieś ktoś podawał, że w Nigerii dość wysokie są podatki czy jakoś tak no i nie wiemy jak ceny ropy będą się kształtować bo może wyjdzie, że trzeba by liczyć netback nawet 60USD/Boe w 201 roku... a może 20 USD :)

W Nigerii najbliższy rok to reaktywacja i rozpoznanie terenu pod nowe odwierty, sejsmika itp itd.

Ukraina...Hmmm Wiem, że to Twój konik i się z tym zgadzam, bo to jest już nasz teren, wiemy dokładnie co tam jest i jaki jest tego potencjał. W Nigerii musimy wszystko zbadać od podstaw ale dzięki reaktywacji tego co pozamykał Shell i/lub zostało zniszczone przez lokalną ludność Nigeria na start będzie generować niezły cash-flow, który pozwoli miejmy nadzieję pokrywać na bieżąco prowadzone prace na tej koncesji.

Co do samego infa o OML-42 fakt nie wiemy niemal nic ale wiemy, że mamy tę koncesję i domyślamy się, że jest tam dużo ropy. To taki efekt zmniejszania ryzyka...komunikat brzmi mamy koncesję, wkrótce podamy szczegóły, domyślacie się ile tam może być ropy, podamy plan rozwoju itp a wy macie czas na podjęcie decyzji wchodzicie czy nie... Ja tak to czytam.

rabbit
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:23:31 przy kursie: 13,40 zł
@Krzysiek9

Prasa podawała wcześniej że zasoby tej koncesji to nawet 2.4 mld baryłek ropy,a co z gazem?
Gaz to bardzo dobry interes,jest drogi a gospodarka światowa zwiększa swoje zapotrzebiwanie.Do 2014 roku cena gazu ma iść w górę.Co z kondensatem gazowym na tym terenie?
Dalej powtarzem że nie wiemy nic.

Ukraina-czy ten mld m3 gazu jest nie realne?
2 dodatkowe szczelinowanie plus O-14 mogło by dać na koniec 2011 roku 30 Mmcf/d W 2012 roku 22 szczelinowania starych odwiertów to kolejne 20 Mmcf/d (minimum) 8 nowych odwiertów (raport chyba mówił o ośmiu) ale w prasie czytałem nawet o 12 (potrzebna by była druga wiertnia) to następne 30-40 Mmcf/d i jeszcze wiertnia serwisowa i podwójne odwierty.
Wszystko rozłożone w czasie ale przy sporym szczęściu nie jest to fikcja.

Fakt że Nigeria i 13 500 bbl/d to dużo ale dla mnie kosmos to 18% udziałów.W KUBGAZ mamy 70% dlatego wyniki są tak dobre.
Nie wykluczm na Ukrainie wejście w inną spółke i powiększenie terenów poszukiwawczych.Nadra Ukraina już nam trochę zabrała.
Edytowany: 3 grudnia 2011 14:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

330 331 332 333 334

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat