0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
26 marca 2012 23:33:35
przy kursie: 18,60 zł
@onochi Podawałem Tobie cenę gazu i jak obliczenie? Będzie 10 mln dolarów zysku operacyjnego w 1Q czy nie? "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
26 marca 2012 23:40:25
Też nie podoba mi się ten argument z czekaniem na "godziwy" kurs spółki. Po części emisja w Londynie a nie w Warszawie ma być odpowiedzią na to, że przez okrągłe 2 lata nasi inwestorzy nie nauczyli się wyceniać spółki wydobywczej. Jeśli nie udało im się to do tej pory to jaka nadzieja że uda się do końca roku?
Wszystko zależy chyba od zainteresowania inwestorów w Londynie. Jeśli spółce udało się przekonać odpowiednie instytucje do udziału to pewnie debiut odbędzie się bez względu na aktualną cenę w warszawie.
Poza tym od jakiegoś czasu rzucamy tu oskarżenia że ktoś "pilnuje" kursu. Jeśli by ufać tej teorii to nie widzę przeszkód żeby kurs na zamknięciu w piątek wynosił 1,89 i stanowił jakiegoś rodzaju ukłon w kierunku tych, którzy kupowali na debiucie u nas, a jednocześnie punkt wyjścia do debiutu na AIM.
Czasy idą ciekawe ale jak to już tyle razy na KOV, pewnie z dużej chmury spadnie mały deszcz.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
26 marca 2012 23:50:56
A zakładacie taką sytuację, że KOV 30 marca deklaruje się na wejście do Neconde i staje się pełnoprawnym udziałowcem koncesji OML-42 a KI przedłuża finansowanie pomostowe (lub daje po prostu kredyt) do czasu debiutu na AIM? Co to powoduje? Samo wejście w projekt w Nigerii podbije kurs, do tego od Q2 zaczną napływać duże pieniądze, wydobycie na Ukrainie i Nigerii będzie rosło z miesiąca na miesiąc. Cały ten pakiet informacji spowoduje, że np po wakacjach we wrześniu debiut KOV na AIM odbył się na poziomach jakie obecnie były by nieosiągalne. W ten sposób pozyskane finansowanie starczyło by na intensywny rozwój Syrii, Nigerii i Brunei w następnych kilkunastu miesiącach... Mam wrażenie, że w Brunei liczą na duży sukces a Nigeria w tym momencie to głównie rewitalizacja tego co zostało zniszczone i odbudowanie produkcji z tego co juz istnieje, natomiast dalsza praca to rozwój koncesji OML-42 poprzez poszukiwanie nowych celów pod odwierty czy całkowicie nowych złóż ropy i gazu (bo cały czas zapominamy, że koncesja ta głównie roponośna może mieć duży potencjał gazu, którego wydobycie za czasów Shella wynosiło około 80 mln cf/d).
|
|
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 00:21:49
Osobiście obstawiam jednak, abstrahując trochę od tego co napisałem powyżej, że to co obserwujemy obecnie to ustawianie kursu pod informacje o wejściu KOV do Nigerii i debiut na AIM. To teraz jest dobry moment na pozyskanie finansowania, to teraz banki mają pieniądze z LTRO, to teraz jesteśmy na początku hossy i mamy dobry sentyment na giełdach. Co będzie za kilka miesięcy nie wiadomo, dlatego myślę, że to wszystko zostanie załatwione bardzo szybko póki towar jest świeży i gorący...a taki łatwiej sprzedać. Poza tym nowi inwestorzy chętniej kupią coś co ma perspektywy ale dopiero startuje bo potencjał rozwoju i wzrostu wartości ich inwestycji będzie większy. Także powiedzenie, że chcą zadebiutować na AIM w tym roku mam dziwne przeczucie, że jest takim sformułowaniem, które trzeba użyć jeśli nie można powiedzieć konkretów. Zatem debiut na AIM może być w grudniu jak i w kwietniu 2012 roku. Podobnie decyzja o wejściu do Nigerii nie musi zostać podana 30/31 marca - ona ma zostać podana do 31 marca.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-30 Wpisów: 8
Wysłane:
27 marca 2012 01:40:01
Dziś Ophir-Energy wystrzelił w Londynie o ponad 15% w związku z info o sukcesie wiercenia w Tanzanii, a to spółka której współudziałowcem jest Doktor Jan.
Takie Info na pewno też może podgrzewać atmosferę wśród potencjalnych inwestorów z AIM, którzy patrzą na KOV. Oto kolejny sukces firm związanych z Janem Kulczykiem.
Też jestem zdania że debiut na AIM będzie szybciej niż się spodziewa większość z nas akcjonariuszy KOV.
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 08:47:08
Jeżeli 31 marca dowiemy się że wchodzimy w OML-42 to na pewno będzie bardzo pozytywna informacja bo jest to równoznaczne z wejściem na AIM.Ważniejszą informacją będzie ile są warte aktywa w Nigerii.Z tego co pamiętam w którymś wpisie Redface wspomniał że do końca marca zobaczymy raport RSP.Wtedy dopiero będziemy mogli wycenić wartość OML-42 i wartość akcji. Wydaj mi się że podstawą do wyceny akcji będą aktywa.Na dzień dzisiejszy aktywa to 220 275 000 USD i przeliczając to na akcje daje nam około 1.7 pln/szt i w tej okolicy teraz jesteśmy,doliczając mała premie za O-14 M-21 i zwiększenie produkcji po podłączeniu O-8 i O-18 można przypuszczać że rynek wycenia KOV równo z aktywami.Być może tak będzie zawsze bo nie mamy doświadczenia.Gdyby komuś się chciało porównać z innymi spółkami na AIM cenę akcji do aktywów to okaże się czy moje myślenie idzie w dobrym kierunku. Porównam aktywa Brunei do Nigerii i Ukrainy.Wiadomo że Ukraina to zwiększanie produkcji i w tym roku również zysków a wycena nie odbiega mocno od Brunei gdzie nie ma w tej chwili produkcji.Jak zostanie wyceniona Nigeria nikt nie wie.Mioduski w ubiegłym roku powiedział że wartość Nigerii to ponad 1 mld euro.Nie wiemy na jakiej podstawie to powiedział i czy znał wstępną wycenę rezerw i zasobów OML-42 czy "strzelił" swoją wycenę.Nie wiadomo też czy to może być wartość aktywów czy brał pod uwagę przyszłe wydobycie i wpływy ze sprzedaży ropy i gazu.Dla Nas ważne będzie wejście w Nigerię bo bez względu na rezerwy i zasoby będzie generować zyski ze sprzedaży ropy.Natomiast dla rynku i dla ceny akcji ważniejsze będą rezerwy,zasoby a co za tym idzie nigeryjskie aktywa. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 09:23:14
przy kursie: 18,70 zł
Rabbit, Redface mówił, że do końca marca poznamy raport RPS z Ukrainy i ten poznaliśmy razem z raportem rocznym. Myślę, że ogłoszenie chęci uczestnictwa w projekcie nigeryjskim będzie się wiązać dwiema podstawowymi sprawami czyli 'intention to flow' oraz przedstawieniem raportu RPS, który jest wymagany również do prospektu emisyjnego.
Co do porównania spółek z AIM robiłem takie zestawienie z Lukchem i Mieszkiem a wyniki były wklejane ... jakieś 200 stron temu ;D Bazowało to na wycenie bieżącej z dnia chyba 17 czerwca 2011r. Teraz by trzeba to było odnieść do obecnych wycen i obecnych wartości rezerw/zasobów ale na to teraz nie znajdę czasu.
Co do metody liczenia to z tego co pamiętam na AIM dość efektywnie sprawdzała się metoda NAV, zwłaszcza dla spółek o profilu poszukiwawczym z małym lub zerowym wydobyciem. Na tej podstawie wycena KOV wtedy oscylowała na poziomie około 4zł z częściowym oszacowaniem rezerw w Nigerii i ówczesnymi danym z Ukrainy. Teraz sytuacja troszkę się zmieniła, głównie za sprawą rosnącego wydobycia. Wycena tez będzie zupełnie inna po podaniu pełnych szacunków RPS odnośnie rezerw i zasobów OML-42 bo 25 MMBoe rezerw na pewno znacząco zmienią wycenę w stosunku do ok 160-200MMBoe jakie przypadło by na 9% udziałów KOV wg artykułów prasowych.
Do tego do prospektu emisyjnego być może potrzebne są nowe szacunki zasobów w Brunei a tam po 4 odwiertach i chyba 2 sejsmikach oraz przejęciu dodatkowych 50% udziałów w bloku L od AED na pewno uległy znaczącej zmianie.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
27 marca 2012 09:40:53
Jeśli o mnie chodzi to wolałbym studzić emocje, aby w przypadku powtórki z rozrywki jak najmniej się rozczarować. Nie jest tajemnicą że kurs na chwilę obecną to raczej sama Ukraina. Co do raportu RPS z Nigerii to ja myślę że on dawno jest gotowy tylko nieupubliczniony. W końcu pracowali nad nim od początku negocjacji z Shellem. Moim zdaniem będzie tak, że znowu Nigeria się przeciągnie a na otarcie łez rzucą wyniki testów O-14. Wycenami się nie ekscytuje chociaż moim zdaniem KOV po raz pierwszy w swojej historii będzie miał jakieś zyski. Teraz tylko jest kwestia tego ile odwiertów wykonamy w Brunei. Redface mówił w ostatnim wywiadzie że koszt jednego odwiertu to 13 mln USD. To gromada pieniędzy w porównaniu z Ukrainą. Na mocniejsze angażowanie się w Brunei KOV na tym etapie po prostu nie stać. Może więc dobrze się stało, że prace się tam przeciągają. KOV dzięki Ukrainie uzyskuje w końcu płynność finansową a za rok powinien już spokojnie z własnych pieniędzy podołać wyzwaniom finansowym w Brunei.
Edytowany: 27 marca 2012 09:43
|
|
0 Dołączył: 2010-12-28 Wpisów: 99
Wysłane:
27 marca 2012 09:48:01
Witam.
Koledzy nie bardzo rozumiem waszych wypowiedzi.
Krzysiek,przecież chęć wejścia do Necode została już ogłoszona dawno. Dlaczego KOV miałby to robić jeszcze raz do 31 marca ? Na 100% do Necode wejdziemy jak będziemy mieć pieniądze, np. z AIM. Ale to dopiero będziemy wiedzieli po debiucie. Samo ogłoszenie , że wchodzimy na AIM jeszcze o niczym nie przesądza, bo nie wiadomo ile gotówki uda się zebrać na wejściu na AIM.
Rabbit wydaje mi się , że ogłoszenie , że wchodzimy do OML-42 nie jest równoznaczne z wejściem na AIM ( choć wielce prawdopodobne, na 99% ). Ja bym napisał odwrotnie, że wejście na AIM oznacza , że wchodzimy do OML-42 ( pod warunkiem udanego debiutu, jeszcze ). Bo tu chodzi nie o samo wejście na AIM , tylko o znalezienie finansowaniana OML-42.
To taki mój komentarz do waszych wypowiedzi. Chyba, że nie zrozumiałem waszych skrótów myślowych.
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 09:53:35
@Krzysiek9 Na wzrost aktywów w Brunei nie liczył bym za bardzo.Sejsmika prawdopodobnie wpłynie dodatnio na zwiększenie tej pozycji ale czy aż tak mocno?Raczej liczył bym na nowe odwierty i testy.To wstarczy natomiast produkcja to na dzisiaj odległa sprawa. Brunei 2019 69 501 318 USD Brunei 2010 91 704 835 USD Brunei 2011 99 059 000 USD Wszystko zaczerpnięte z raportów. Zwróć uwagę na to jak jest wyceniana Ukraina w stosunku do Brunei mimo szybkiego rozwoju.Przyczyną może być różnica w wycenie gazu i ropy. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
27 marca 2012 09:54:16
@Jakub, z tym 100 % to się przejedziesz jeszcze nie raz nie dwa. Tutaj nic nie ma na 100 %...
Szeroki sprzyja, widać pozytywny sentyment, wig 20 blisko + 1 % a my w zasadzie stoimy w miejscu... wszyscy drobni zapakowani i czekają, jak ma rosnąć jak nikt nie kupuje ?
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 09:55:41
@Jakub
Nie bądź naiwny. Czy ty naprawdę sądzisz, że oni najpierw ogłaszają chęć wejścia a później szukają chętnych? Do tego czasu KOV już dawno będzie dogadane z inwestorami. Pamiętaj że Londyn to nie Warszawa. Tam całe emisje idą do klientów banków a nie do indywidualnych więc akcje obejmą raczej instytucje. Według mnie jeśli w ogóle chcą wejść, to rozmowy toczą się od grudnia 2011 o ile nie zaczęli wcześniej. A gdy ogłoszą to całe intention to flow lista chętnych będzie już zamknięta.
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 10:02:52
Jakub_AK77 napisał(a):Witam.
Koledzy nie bardzo rozumiem waszych wypowiedzi.
Krzysiek,przecież chęć wejścia do Necode została już ogłoszona dawno. Dlaczego KOV miałby to robić jeszcze raz do 31 marca ? Na 100% do Necode wejdziemy jak będziemy mieć pieniądze, np. z AIM. Ale to dopiero będziemy wiedzieli po debiucie. Samo ogłoszenie , że wchodzimy na AIM jeszcze o niczym nie przesądza, bo nie wiadomo ile gotówki uda się zebrać na wejściu na AIM.
Rabbit wydaje mi się , że ogłoszenie , że wchodzimy do OML-42 nie jest równoznaczne z wejściem na AIM ( choć wielce prawdopodobne, na 99% ). Ja bym napisał odwrotnie, że wejście na AIM oznacza , że wchodzimy do OML-42 ( pod warunkiem udanego debiutu, jeszcze ). Bo tu chodzi nie o samo wejście na AIM , tylko o znalezienie finansowaniana OML-42.
To taki mój komentarz do waszych wypowiedzi. Chyba, że nie zrozumiałem waszych skrótów myślowych.
Pozdrawiam Moje myślenie idzie dokładnie w tym samym kierunku.Czy wejdziemy na AIM czy nie to sprawa drógorzędna.Ważne żeby zdobyć finansowanie i zapłacić za OML-42 a czy akcję będą notowane w Londynie nie ma znaczenia.Świat jest mały i jeżeli do aktywów dojdzie 1 mld euro w zamian za dodatkowe 200 mln akcji kurs skoczy na 7 pln.Jeżeli będzie to 100 mln euro za 200 mln akcji to stoimy w miejscu i czekamy na rozwój sytuacji.Czy tutaj czy w Londynie będziemy wycenieni na podobnym poziomie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 10:38:17
onochi napisał(a):@Jakub
Nie bądź naiwny. Czy ty naprawdę sądzisz, że oni najpierw ogłaszają chęć wejścia a później szukają chętnych? Do tego czasu KOV już dawno będzie dogadane z inwestorami. Pamiętaj że Londyn to nie Warszawa. Tam całe emisje idą do klientów banków a nie do indywidualnych więc akcje obejmą raczej instytucje. Według mnie jeśli w ogóle chcą wejść, to rozmowy toczą się od grudnia 2011 o ile nie zaczęli wcześniej. A gdy ogłoszą to całe intention to flow lista chętnych będzie już zamknięta. Nie znam zwyczajów panujacych na AIM. Swoje przemyślenia odnosze do niezbyt udanego debiutu na GPW. I dlatego odnoszę się z lekka rezerwą do debiutu na AIM. Nie , żebym krakał, ale taką ewentualność trzeba brać pod uwagę, np. w ostatniej chwili ktoś dogadany może się rozmyslić. Szansa na to jest powiedzmy 0,5% , ale zawsze jest. Może trochę aptekarsko to traktuje, ale chyba wybaczycie mi to. To , że rozmowy toczą się to wiem. W końcu KOV i KI to nie państwowa firma, gdzie ktoś zapomniał, że trzeba takie rozmowy toczyć wcześniej, bo nie miał tego w zakresie obowiązków. Jeżeli z AIM jest tak jak piszesz, to można być dobrej myśli. Oby tylko jeszcze sytuacja na giełdach światowych była dobra i nie pogorszyła się. Odpukać w niemalowane. Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 10:44:11
Jakub_AK77 napisał(a): Krzysiek,przecież chęć wejścia do Necode została już ogłoszona dawno. Dlaczego KOV miałby to robić jeszcze raz do 31 marca ? Na 100% do Necode wejdziemy jak będziemy mieć pieniądze, np. z AIM. Ale to dopiero będziemy wiedzieli po debiucie. Samo ogłoszenie , że wchodzimy na AIM jeszcze o niczym nie przesądza, bo nie wiadomo ile gotówki uda się zebrać na wejściu na AIM.
Jakub KOV ogłosił tylko możliwość udziału w projekcie. Nie wyrazili jeszcze chęci oficjalnie. Odnośnie tego co napisał Onochi onochi napisał(a): @Jakub
Nie bądź naiwny. Czy ty naprawdę sądzisz, że oni najpierw ogłaszają chęć wejścia a później szukają chętnych? Do tego czasu KOV już dawno będzie dogadane z inwestorami. Pamiętaj że Londyn to nie Warszawa. Tam całe emisje idą do klientów banków a nie do indywidualnych więc akcje obejmą raczej instytucje. Według mnie jeśli w ogóle chcą wejść, to rozmowy toczą się od grudnia 2011 o ile nie zaczęli wcześniej. A gdy ogłoszą to całe intention to flow lista chętnych będzie już zamknięta.
Dokładnie tak to może wyglądać. Rozmowy i sondowanie rynku za pośrednictwem 3 banków toczą się od dawna i być może inwestorów już mamy a cała procedura wejścia na AIM może być krótsza niż się wydaje. AIM jest rynkiem nieregulowanym stąd cała procedura nie musi się zapewne odleżeć gdzieś na jakimś biurku. Przykład spółki zależnej Petrolinvestu. Czy było o tym głośno wcześniej? Było tylko, że Petrolinvest chce wejsc na AIM. Nagle w prasie polskiej się ukazało, że Sulirian nie pozyskał takiego finansowania jakie by chciał. Tam wszystko odbyło się dość sprawnie z tego co pamiętam choć czasu dokładnie nie podam. Tutaj moze być tak, że w piątek KOV ogłasza 'intention to float' a okres promocji oferty jest czysto teoretycznym pojęciem i w następnym tygodniu jesteśmy notowani na AIM. Jeśli inwestorzy na AIM są już sondowani od jakiegoś czasu to być może dostaną informacje publiczne do wglądu odnośnie specyfiki projektu na OML-42 i podejmą ostateczną decyzję, która może nawet już zapadła bo na pewno mają dostęp do informacji na temat tego projektu i to nie koniecznie ze strony KOV :) Samo Neconde nie jest przecież zobligowane do utrzymania ciszy informacyjnej z racji tego że KOV ma debiutować na AIM, prawda? Zatem skoro Neconde dostało już wcześniej raport RPS to nie jest niemożliwym aby potencjalni inwestorzy z AIM nie mieli w sobie znany sposób dostępu do takich informacji. Nie bądźmy naiwni, że takie sondowanie to tylko pokazanie prezentacji odnośnie spółki. Tutaj budowanie księgi popytu, jeśli takowe pojęcie występuje w ogóle może ograniczyć się do kilku godzin a kto wie, czy czekanie do 30 marca z komunikatem nie jest swego rodzaju terminem dla inwestorów z AIM odnośnie podjęcie przez nich decyzji w związku z udziałem w emisji na AIM. Wiedzą kiedy zostanie podane oficjalne stanowisko, wiedzą zapewne mniej więcej o skali emisji i cenie akcji, zbadali na pewno sytuację finansową spółki po podaniu raportu rocznego zatem mają wszystkie informacje na świeżo. Pozostaje tylko kwestia przelania pieniędzy i objęcie nowych akcji, a środki finansowe mogą mieć uszykowane skoro wiedza kiedy nastąpi ogłoszenie decyzji o udziale w projekcie i wejściu na AIM. To tylko moje domysły ale moim zdaniem teraz jest idealny moment na debiut i pozyskanie z rynku odpowiedniej ilości akcji po godziwej cenie.
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 11:03:15
@Krzysiek, tak jak wcześniej pisałem, nie mam zielonego pojęcia nad technicznymi sprawami wejścia na AIM. Będe więc opierał się na waszych domysłach. Jeżeli może to odbyć się w tak ekspresowy sposób jak opisałeś, to muszę inaczej na to spojrzeć. Liczyłem na ciąg wydarzeń w ciagu kilku tygodni licząc od 30 marca. A tu może się okazać, że cała sprawa zostanie załatwiona w parę godzin.
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 11:08:36
Nie jestem w 100% pewien że tak to może być ale słowo rynek nieregulowany jest tutaj kluczem. Pytałem kiedyś Redface o to jak właśnie wygląda debiut na AIM od strony technicznej i jak szybko od 'intention to float' może być prospekt, okres promocji, budowanie księgi popytu, pierwsze notowanie... ale nie uzyskałem na to odpowiedzi. Nie wykluczam zatem również takiej możliwości, że debiut na AIM można załatwić bardzo szybko pod warunkiem, że wcześniej wszystkie formalności zostały dopełnione (np prospekt emisyjny, którego nie da się napisać w ciągu 1 dnia).
|
|
|
|
Wysłane:
27 marca 2012 12:40:24
No to jeszcze tylko O-14 i będziemy mieli cały rok 2011 zamknięty jeśli chodzi o Ukraińskie odwierty. Tylko kiedy wreszcie skończą  . Będzie można na czysto zacząć 2012 z M21 na początku. Cytat:„Nowoczesne technologie i świetne rezultaty ich wdrażania, wraz z konwersją pól na produkcyjne, wskazują, że 2012 będzie rokiem znaczącego rozwoju naszego biznesu na Ukrainie. To będzie rok nie tylko poszukiwań nowych możliwości, ale i rok KOV – producenta gazu” – powiedział Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.
Wraz z pomyślnym uruchomieniem obydwu odwiertów wydobycie na polu Olgowskoje prowadzone jest obecnie z 9 odwiertów: O-3, O-4, O-5, O-6, O-7, O-8, O-9, O12 i O-18. Łączna produkcja z ukraińskich pól KUB-Gasu wynosi 566 tys. metrów sześciennych dziennie (prawie 400 tys. m sześc. netto dla KOV). LinkProducent gazu. Jak to ładnie brzmi. Może przestaną o nas mówić drugi petrol. Hmm ciekawe czy koledze Krewie przejdzie to przez gardło  .
Edytowany: 27 marca 2012 12:50
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
27 marca 2012 12:54:01
Cytat:To będzie rok nie tylko poszukiwań nowych możliwości, ale i rok KOV – producenta gazu” – powiedział Jakub Korczak Mam nadzieję że to nie oznacza że ropy nie, te słowa można różnie odbierać :)
Edytowany: 27 marca 2012 12:54
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.