153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
10 kwietnia 2012 20:50:04
przy kursie: 14,00 zł
@ Andryus Pytałeś mnie parę dni temu, czy fala 1 może zachodzić na 4 w cenach intra ale nie w zamknięcia - teraz, przypominając ten rysunek, przypomniano mi Twoje pytanie, na ktore zapomniałem (sorry!) odpowiedzieć. Nie - to jest nieprawidłowe. Nawet intraday nie powinno do tego dochodzić, inaczej oznaczenie jest błędne. Jedyny wyjątek to kontrakty futures na rynkach towarowych - tam bardzo rzadko do tego dochodzi, ale nawet tam bezpieczniej jest założyć, że to coś innego, gdy się widzi "4 wchodzącą na 1" - takie zdarzenia są bardzo rzadkie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
10 kwietnia 2012 22:08:24
Redface napisał(a):wapkil napisał(a):rabbit napisał(a):wapkil napisał(a):Ale Rabbit takich informacji sam nie tworzy, najwyżej bez weryfikacji nagłaśnia sugestie płynące ze spółki. Widzę że zamiast poczytać wątek KOV lepiej "wskoczyć na rabbit" i pajac poszuka i wrzuci. Robię to ostatni raz. Dziękuję za znalezienie przykładu. Jak widać, p. Korczak na temat obowiązku informowania w raportach o takich przychodach (gdyby były) napisał to samo, co ja teraz. Różnica jest taka, że tego dnia coś sobie na ich temat zakładał. Za to na przykład już dwa dni później pisał: Redface napisał(a):devonuk napisał(a): (...) 3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?
(...) 3. KOV póki co nie ma żadnego tytułu własności do udziałów w OML42, więc jeśli ktoś korzysta, to na pewno nie KOV. Nie widzę większego sensu w zgadywaniu znaczenia takich wypowiedzi. Jak napisałem, ważne jest to, co pokazały raporty. Jeżeli przychody z tego tytułu były dla spółki istotne, to powinna o nich informować. Nie wiem, czy to robiła, choć ja takiej informacji nie widziałem. Jeżeli informacji nie było, to można przypuszczać, że nie było też istotnych pieniędzy. Witam, Proponuję trochę czystej ekonomiki/rachunkowości plus logiki. (...) Po dyskusji z audytorem zdecydowano na opcję bez przychodów, ale i bez kosztów finansowania. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Natomiast propozycja została chyba skierowana pod zły adres. Proszę zauważyć, że ja w ramach tej dyskusji, stosując wyłącznie logikę, pokazałem, że taki przychód najprawdopodobniej nigdy nie istniał. Co okazało się prawdą. Zarazem to przecież nie ja pisałem, że zakładam pojawienie się zastrzeżonych przychodów z Neconde, które to założenie, jak to czasem bywa, okazało się błędne. Teraz domyślam się również, że pisząc ,,inaczej się nie da'' miał Pan na myśli jedynie zasadę współmierności, ale czytelnicy mogli tę wypowiedź zinterpretować (i interpretowali), jako zapewnienie o nieuchronności pojawienia się tych przychodów. Ale zostawmy już dochodzenie, kto co powiedział, nie o nie przecież chodzi. Zdaję sobie sprawę, że przekazując w wątku informacje ze spółki, ciężko jest przed wysłaniem dogłębnie analizować możliwą interpretację każdego napisanego słowa. Informacje są wysyłane w warunkach zmieniającego się otoczenia zewnętrznego, a czasami trzeba też, ze względu na niepełną wiedzę lub ostrożność, stosować tryb przypuszczający. Nie ma w tym niczego złego, wręcz przeciwnie, należy być za takie informacje wdzięcznym. Nieporozumienia pojawiają się w momencie, gdy niektórzy odbiorcy na podstawie pojedynczych stwierdzeń budują wielopiętrowe konstrukcje, których następnie nie weryfikują, ale za to bardzo ofiarnie bronią. Dlatego pisałem, że podczas wyciągania dalej idących wniosków znacznie bezpieczniej opierać się na oferujących pełniejszy obraz komunikatach i raportach spółki. Wydaje mi się, że wcześniej Pan również formułował taki wniosek, możemy więc chyba uznać, że przynajmniej w tym się zgadzamy :)
Edytowany: 10 kwietnia 2012 22:27
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
10 kwietnia 2012 23:50:20
Szutnik napisał(a):@ Andryus
Pytałeś mnie parę dni temu, czy fala 1 może zachodzić na 4 w cenach intra ale nie w zamknięcia - teraz, przypominając ten rysunek, przypomniano mi Twoje pytanie, na ktore zapomniałem (sorry!) odpowiedzieć. Nie - to jest nieprawidłowe. Nawet intraday nie powinno do tego dochodzić, inaczej oznaczenie jest błędne. Jedyny wyjątek to kontrakty futures na rynkach towarowych - tam bardzo rzadko do tego dochodzi, ale nawet tam bezpieczniej jest założyć, że to coś innego, gdy się widzi "4 wchodzącą na 1" - takie zdarzenia są bardzo rzadkie.
może to jest dyskusja akademicka i szkoda zaśmiecać forum, ale już spytam, czy jeśli Elliot zakłada, że dołek 4 fali nigdy nie wchodzi w drogę szczytowi 1 fali i jednocześnie czytam Ciebie (wiem, że różnorakie źródła również o tym wspominają), że dotyczy to głównie rynków bardzo płynnych i skoro "uznajemy", że KOV jest spółką małopłynną, by móc w pełni wykorzystać ruch pięciofalowy - a mam tu na myśli konkret w postaci przeliczania wskaźnikami minimnalnych zasięgów kolejnych fal na podstawie już powstałych, które teoria wraz z liczbami fibo dość precyzyjnie wyznacza. I tu się na chwilę zatrzymam, bo się w swoim wywodzie pogubiłem....  ...yyyyyy....Teraz do brzegu,... no więc, skoro małopłynną, czytaj większe prawdopodobieństwo, że wypadek losowy może zaburzyć strukturę, chociażby wjeżdżając czwórką na jedynkę. To mimo, że ten "wjazd" zakłóci tylko prezyzyjne matematyczne wyliczania miejsc minimalnych zasięgów, ale kształt struktury będzie ok. Podsumowując, zobaczymy 1,2,3,4,5 falę oraz a,b,c, tylko, że nic nie wyliczymy. Tak? Bo ja, właśnie, w ten sposób skorzystałem z tej teorii. Nie zapominajmy, że użyłem ujęcia tygodniowego, które dodatkowo likwiduje szum. I wracając do wątku KOV, umieszczając tamten wykres, jak wiesz, nie wyliczałem poziomów docelowych, a jedynie skorzystałem z wyrysowanej struktury, która podpowiadała, gdzie być może jesteśmy. Cholera go wie czy słusznie.
Edytowany: 11 kwietnia 2012 00:07
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
11 kwietnia 2012 08:57:52
Cytat:Kulczyk Oil Ventures uzyskała zgodę na zamianę kategorii dla kolejnej licencji na Ukrainie. Po niedawnej zmianie licencji Olgowskoje, przyszła kolej na Makiejewskoje, która z pięcioletniej koncesji poszukiwawczej, została przekształcona w 20-letnią koncesję produkcyjną. Oznacza to, że na kolejnym polu KOV może produkować bez jakichkolwiek ograniczeń. Makiejewskoje jest już trzecią koncesją produkcyjną Spółki na Ukrainie, na pięć, które są w posiadaniu Kulczyk Oil. Produkcja na Ukrainie przekracza już 600 tys. m sześc. gazu dziennie. LinkNie wiem czy ktoś sobie to policzył ale przy takim wydobyciu do końca roku zysk operacyjny z Ukrainy dla KOV może wynieść nawet 45 mln USD. Wydobycie do końca roku na 100% wzrośnie.Nie jest wykluczone że nawet o 100%. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 10:09:45
przy kursie: 14,40 zł
Parę dni temu, świeżo po utworzeniu się "nigeryjskiej" luki na KOV, nie chciałem o tym tu pisać, bo atmosfera była gęsta od oskarżeń o naganianie na spadki i pewnie nie uniknąłbym wtedy takowych, ale teraz myślę, że już mogę, nie narażając się na "ukrzyżowanie"  . Ta luka była bardzo ważna. W ogóle luki cenowe są bardzo istotne, gdyż z zachowania rynku po ich utworzeniu można dużo wyczytać o sile waloru. O paru rzeczach warto pamiętać: 1. 72% luk (statystyki z NYSE, ale na GPW jest pewnie podobnie) zamykanych jest jeszcze w dniu swego utworzenia się. Luka niezamknięta do końca sesji jest wyraźnym objawem siły/słabości waloru 2. Luka niezamknięta w dniu utworzenia zazwyczaj jest testowana w parę dni po swym powstaniu (technicy mawiają w takich razach "luka przyciąga cenę") i staje się zazwyczaj istotnym wsparciem dla wzrostów lub oporem dla spadków. Jej pełne zamknięcie (czyli wyraźne przejście ceny zamknięcia sesji poza górną/dolną krawędź luki, zależnie od rodzaju trendu)jest równoznaczne z połamaniem oporu/wsparcia. Brak takowego (czyli albo nie zamknięcie luki, albo np. zamknięcie jej świecą z długim knotem jedynie w układzie intraday, gdy cena z zamknięcia sesji tego nie robi)jest dowodem działania wsparcia w luce we wzrostach i oporu w spadkach. 3. Jeśli papier po utworzeniu luki w ogole jej nie testuje (cena w czasie kilku następnych sesji nawet nie próbuje wejść w jej obszar), jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego i potężnej słabości dla rynku spadkowego. Statystycznie rzecz biorąc tylko ok 10% wszystkich luk zachowuje się w ten sposób i sygnału płynącego z takiego zachowania cen względem luki nie wolno lekceważyć. O tym, jakie mogą być konsekwencje takiego zachowania ceny jak w punkcie 3, przekonaliśmy się na KOV wczoraj. Myślę, że warto tę lekcję sobie zapamiętać. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
11 kwietnia 2012 10:36:43
A ja postaram się dalej trzymać mojej teorii niezależnie od tego czy jest dobra czy zła. Dalej uważam że za spadki odpowiada jedna osoba bądź jedna instytucja która posiadała 10-20 milionów akcji. A historia wyglądał może tak: Dane o rezygnacji z udziału w Nigeryjskim polu przyczyniły się do znaczącej przeceny kursu akcji. Kurs znalazł się blisko ostatniej linii wsparcia wyznaczonej przez dolne ograniczenie kanału wzrostowego. Potem mieliśmy komunikat o zamianie 3 koncesji z poszukiwawczej na wydobywczą - kurs wtedy odreagował i nagle zaczęła się podaż która była też przed tym komunikatem.
Najprawdopodobniej systemy transakcyjne dały znać aby wyjść z rynku i ogromna ilość akcje jednej osoby lub instytucji zostały wywalane na rynek. Z biegiem czasu zaczęli się do tego przyłączać inni.
Dodatkowym impulsem był powolny spadek indeksu wig20 który zaczął się zbliżać do coraz niższych, niebezpiecznych poziomów.
Starałem się oglądać ilość i wielkość zleceń na sprzedaży i pokazywały one jednoznacznie że to były zlecenia od jednego gracza. Ktoś napisał że zleceń było dużo - było dużo fakt, ale to nie przeczy że wywalał jeden gracz.
Potrzeba jeszcze zdjąć kilkanaście milionów akcji ze strony podażowej i wywalacz zostanie wywalony z rynku na stałe.
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 11:00:10
KOV na rynku uważany jest za odbicie Petrolinvestu.Inwestorzy mniej doświadczeni tłumaczą podaż wywalaniem akcji przez Kulczyka i ubieraniem ulicy.Bardziej doświadczeni analizą techniczną a maniacy tacy jak np ja "siłami nieczystymi". Dopiero z czasem będzie można ocenić to co zagorzali zwolennicy widzą dzisiaj.Tłumaczenie spadków tym że rynek wie coś czego inni nie wiedzą to typowe tłumaczenie braku wiedzy i niewytłumaczalności tej korekty,o ile tak można nazwać tą przecenę. Nie ma co opisywać osiągnięć i porażek spółki bo każdy ma swoje argument,natomiast tłumaczenie spadku kursy niską cena ropy w przyszłości jest błędem bo w najbliższych kilku latach wydobycie gazu i ropy przez KulczykOil będzie wzrastać szybciej niż spadek cen tych surowców.Katastrofą dla KOV,która została oddalona było by wejście Ukrainy do strefy wolnego handlu (Rosja,Kazachstan i Białoruś) co skutkowało by znaczącą obniżką ceny gazu.Ratyfikacja umowy z UE oddaliła to niebezpieczeństwo. Jakie niebezpieczeństwo widzę dla KOV w niskim kursie?Brakiem możliwości rozwoju lub rozwodnienie kapitału. Wiem że zysk z Ukrainy będzie reinwestowany na Ukrainie.Do Brunei nie trzeba dokładać nowej emisji,to co KOV posiada na koncie wystarczy i ew. umowa farm-out z jakimś podmiotem powinna wystarczyć na osiągnięcie samofinansowania. Mały problem jest z Syrią.Jeżeli ruszy w najbliższym czasie (okres 1 roku) to potrzebne będą pieniądze na następne odwierty i rozkręcenie produkcji.Mimo że na pierwszy etap nie potrzeba gotówki to na dalsze prace i produkcję będą one potrzebne. Każdy projekt ma swoje finansowanie i według moich obserwacji nie przerzuca się pieniędzy np. z Ukrainy do Brunei. Co będzie jeżeli uda się zdobyć nowe koncesję np w Polsce (to przykład)Będzie potrzebna emisja na ich finansowanie.Taka jest praktyka.KOV zdobywa perspektywiczne tereny a rynek finansuje prace i bierze na siebie ryzyko (taki był cel emisji na GPW)Na GPW nikt nie zapłaci za nową emisję np 5 pln skoro akcje będą po 1.5 pln,według niedoświadczonego rynku jest to wyciąganie pieniędzy z kieszeni przez głównych udziałowców np pana Kulczyka (czyli drugi Oil) Na AIM też emisja bez wcześniejszych notowań na tym rynku może nie przynieść spodziewanych rezultatów (brak informacji o spółce)Dlatego uważam że zarząd KOV powinien wszystkimi siłami dążyć do podniesienia ceny akcji na GPW i przenieść je na AIM w celu otwarcia się na szeroki rynek,nawet poprzez skup akcji na naszym rynku i przeniesienie ich do Londynu (nie mam pojęcia czy prawnie jest to możliwe).Poświęcił bym na to nawet kilka procent z zysku na Ukrainie dla dobra przyszłych inwestycji. Takie jest moje zdanie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 11:53:50
Szutnik napisał(a):
3. Jeśli papier po utworzeniu luki w ogole jej nie testuje (cena w czasie kilku następnych sesji nawet nie próbuje wejść w jej obszar), jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego i potężnej słabości dla rynku spadkowego. Statystycznie rzecz biorąc tylko ok 10% wszystkich luk zachowuje się w ten sposób i sygnału płynącego z takiego zachowania cen względem luki nie wolno lekceważyć.
Prośba od kolegi Lanceta o wyjaśnienie tego punku. Też uważam że coś jest pomieszane.Chyba powinno być słabość rynku wzrostowego a siły dla spadkowego. Nie testowanie luki jest słabością rynku (dla KOV) "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
11 kwietnia 2012 11:56:18
Panowie !!!
prosze merytorycznie: .....
Rabit congraty za merytoryke -
czemu spadło : no dlatego:
KOV: Planowana podwyżka podatku na Ukrainie uderzy w prywatnych producentów gazu DM BZ WBK - Biznes 11 Kwi 2012, 11:00
Efekty wprowadzenia projektu będą zdecydowanie negatywne i znacznie ograniczą opłacalność produkcji ropy i gazu na Ukrainie. Obecnie wpływy brutto ze sprzedaży węglowodorów w przypadku KOV są zmniejszone o ok. 23,5% różnych opłat (w tym podatek od wydobycia i opłaty środowiskowe). Jeśli wyższe podatki zostaną wprowadzone zwiększą one obciążenie podatkowe o ok. 10 pkt. proc. (zwolnienia z tytułu prac poszukiwawczych mają być pozostawione), co spółka może wkrótce zamaskować większą produkcją. Paweł Burzyński. (DM BZ WBK SA)
KOV DM BZ WBK - Biznes 11 Kwi 2012, 11:00
Kulczyk Oil Ventures INC. poinformował, że ukraińskie Ministerstwo Paliw i Energetyki formalnie uznało i zatwierdziło konwersję licencji Makiejewskoje z 5-letniej koncesji poszukiwawczej na 20-letnią koncesję produkcyjną.
Zgodnie z warunkami licencji poszukiwawczej Makiejewskoje nie wolno było tam produkować na miejscu więcej niż 10% wolumenu węglowodorów. Zgodnie z warunkami nowej licencji, łączna produkcja z pola Makiejewskoje nie jest już ograniczona. Pozytywnym efektem tej informacji jest fakt, że w znacznym stopniu zostanie zmniejszony negatywny wpływ wyższego opodatkowania, jeżeli takie będzie wprowadzone w najbliższym czasie. Bez ograniczeń w produkcji KOV będzie mógł swobodnie planować przyszłe prace wiertnicze, w celu maksymalizacji produkcji w bardzo krótkim czasie. Paweł Burzyński.
(DM BZ WBK SA)
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:00
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:08:09
rabbit napisał(a):Szutnik napisał(a):
3. Jeśli papier po utworzeniu luki w ogole jej nie testuje (cena w czasie kilku następnych sesji nawet nie próbuje wejść w jej obszar), jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego i potężnej słabości dla rynku spadkowego. Statystycznie rzecz biorąc tylko ok 10% wszystkich luk zachowuje się w ten sposób i sygnału płynącego z takiego zachowania cen względem luki nie wolno lekceważyć.
Prośba od kolegi Lanceta o wyjaśnienie tego punku. Też uważam że coś jest pomieszane.Chyba powinno być słabość rynku wzrostowego a siły dla spadkowego. Nie testowanie luki jest słabością rynku (dla KOV) Jest wszystko OK. Kolega Szutnik nie pomylił się. cyt.:"jest to dowodem bardzo dużej siły dla rynku wzrostowego" ponieważ opis dotyczy utworzenia luki wzrostowej, a więc cena przed wystąpieniem luki to np. 1.50 a następnego dnia otwarcie to 1,55, to te zdanie mówi, że ceny nie zeszły poniżej 1.55. I to jest oznaka siły kupujących. Odwrotnie w przypadku luki spadkowej, z jaką mieliśmy tu do czynienia. W przypadku luki "nigeryjskiej", kupujący nawet nie podjęli próby ataku powyżej 1,75
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:09
|
|
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:20:49
rabbit napisał(a):Szutnik napisał(a):
Prośba od kolegi Lanceta o wyjaśnienie tego punku. Też uważam że coś jest pomieszane.Chyba powinno być słabość rynku wzrostowego a siły dla spadkowego. Nie testowanie luki jest słabością rynku (dla KOV) Luka w czasie wzrostów polega na tym, że między najwyższym kursem dzisiejszym a jutrzejszym otwarciem jest "pusta przestrzeń" w górę - inaczej mówiąc jutrzejsze otwarcie jest wyraźnie powyżej dzisiejszego, najwyższego punktu. Jeśli ta sytuacja utrzyma się w ciągu jutrzejszej sesji (czyli luka "nie zostanie zamknięta"), świadczy to o sile wzrostowej rynku. Istnieje tendencja, by po kilku następnych sesjach, w ramach korekty rynek spróbował wejść ceną w obszar luki. Jeśli luka nadal się utrzyma, świadczy to o tym, ze była ważnym wsparciem, ktore zadziałało. Przypadek z punktu 3 to sytuacja, gdy po uformowaniu ww. luki rynek "nigdy" już do niej nie wraca, prąc bez zastanowienia w górę i nie próbując jej testu - to jest dowód prawdziwej siły rynku byka. Taka sytuacja najczęściej zdarza się w tzw. lukach startowych, powstających na początku trendu wzrostowego. Dokładnie odwrotna sytuacja ma miejsce w przypadku spadającego rynku - i to jest przypadek "nigeryjskiej" luki na KOV. Szczerze mówiąc, gdy KOV dochodził do linii trendu wzrostowego sądziłem, że kurs przynajmniej na chwilę się odbije po to, by za moment spróbowac testu ww. luki (okolice 1,73-1,81), test się nie uda i nastąpi kontynuacja spadków, tym razem już z przełamaniem linii trendu. Takie rozwiązanie byłoby technicznie najbardziej typowe - najczęściej tak właśnie się dzieje. Tymczasem ku memu lekkiemu zaskoczeniu KOV przełamał od razu linię trendu, nawet nie próbując choć na chwilę wrócić ceną w ramach jakiegoś krótkiego odbicia w obszar 1,73-1,81. Brak takiego odbicia był symptomem dużej słabości popytu na tej spółce, co następne dni w pełni potwierdziły. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:35:12
Ktoś chciał tu jakąś analizę. Najłatwiej to interpretować wykres wstecz, wtedy wszystko pasuje i jacy to my nie byliśmy mądrzy - po fakcie. Sztuka to przedstawić coś wcześniej, choćby potem okazało się to zupełnie nietrafne. Dzisiejsza próba takową jest i to mocno podkreślam. Ponadto kilka dni temu napisałem, że gdy będą pierwsze oznaki wiosny, to wrzucę, żeby nie było, że jestem tylko posłańcem hiobowych wieści. Dziś takie krokusy można już zauważyć. Jednocześnie pamiętajmy, że mamy kwiecień, a w kwietniu śnieg zawsze może spaść i wiosenkę odłożyć na trochę później  . Trzeba o tym pamiętać.  kliknij, aby powiększyćJak ktoś czytał moje wcześniejsze analizy, to wychodzi na to, że mury Malborka okazały się dość solidne. Na tę chwilę zatrzymały kurs. Co prawda należy wspomnieć, że jesteśmy w dalszym ciągu w fazie korekty i pamiętajmy o wiszącą nad kursem luką. Te krokusy to: 1. Kurs odbił się od SMA200. 2. Zrealizował się już scenariusz podwójnego szczytu. 3. Dotarliśmy do 50% zniesienia fibo. 4. Na wskaźnikach widoczne są pozytywne, aczkolwiek bardzo wczesne, sygnały poprawy sytuacji. 5. Powstała świeczka, na tę godzinę, z długim ogonem. I jeśli udałoby się zakończyć powyżej połowy ostatniej czarnej świecy, to powstałby prowzrostowy sygnał.
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:53
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:40:21
Myślałem że punkt 3 odnosi się do luki spadkowej (nigeryjskiej) a to chyba jest odwrotnie jak napisałeś. Cytat:Dokładnie odwrotna sytuacja ma miejsce w przypadku spadającego rynku - i to jest przypadek "nigeryjskiej" luki na KOV. Szczerze mówiąc, gdy KOV dochodził do linii trendu wzrostowego sądziłem, że kurs przynajmniej na chwilę się odbije po to, by za moment spróbowac testu ww. luki (okolice 1,73-1,81), test się nie uda i nastąpi kontynuacja spadków, tym razem już z przełamaniem linii trendu. Takie rozwiązanie byłoby technicznie najbardziej typowe - najczęściej tak właśnie się dzieje. Tymczasem ku memu lekkiemu zaskoczeniu KOV przełamał od razu linię trendu, nawet nie próbując choć na chwilę wrócić ceną w ramach jakiegoś krótkiego odbicia w obszar 1,73-1,81. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:40
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:50:27
@ Rabbit i nie tylko Myślałem że punkt 3 odnosi się do luki spadkowej (nigeryjskiej) a to chyba jest odwrotnie jak napisałeśŻeby przeciąć piętrzące się nieporozumienie - postaram się w najbliższym czasie (kilka dni) założyć nowy wątek w sekcji Analiza Techniczna, dotyczący ww. kwestii luk, gdzie to wszystko solidniej opiszę i pokaże na obrazkach. Ponieważ przykłady, na których pokaże konsekwencje takiego, a nie innego zachowania kursu będą zapewne wyciągnięte z innych niż KOV walorów, więc nie bedę tego pokazywac w tym wątku. Jednak obiecuję, ze wraz z założenim ww. wątku, zajrzę tu na KOV i poinformuję o tym. Myślę, ze takie rozwiązanie powinno usunąć wszelkie niejasności w temacie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 12:55:25
andryus napisał(a):Ktoś chciał tu jakąś analizę.
o wiszącą nad kursem luką. Te krokusy to: 1. Kurs odbił się od SMA200. 2. Zrealizował się już scenariusz podwójnego szczytu. 3. Dotarliśmy do 50% zniesienia fibo. 4. Na wskaźnikach widoczne są pozytywne, aczkolwiek bardzo wczesne, sygnały poprawy sytuacji. 5. Powstała świeczka, na tę godzinę, z długim ogonem. I jeśli udałoby się zakończyć powyżej połowy ostatniej czarnej świecy, to powstałby prowzrostowy sygnał.
co do pkt 5. - chyba będzie to mega challenge.....ale życie potrafi zaskakiwać  walor jest na pewno mocno wyprzedany....
Edytowany: 11 kwietnia 2012 12:58
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 13:06:41
Produkcja gazu na Ukrainie w 1Q 2012 roku Cytat:Cube-Gaz "- 47.72 mln metrów sześciennych (3,1 razy) LinkDużo się nie pomyliłem,prognozowałem w granicach 48 000 000 mln m3. Niestety nie wspominają o kondensacie a za 1/2Q była taka informacja. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 13:34:19
devonuk napisał(a):Panowie !!!
prosze merytorycznie: .....
Rabit congraty za merytoryke -
czemu spadło : no dlatego:
KOV: Planowana podwyżka podatku na Ukrainie uderzy w prywatnych producentów gazu DM BZ WBK - Biznes 11 Kwi 2012, 11:00
Efekty wprowadzenia projektu będą zdecydowanie negatywne i znacznie ograniczą opłacalność produkcji ropy i gazu na Ukrainie. Obecnie wpływy brutto ze sprzedaży węglowodorów w przypadku KOV są zmniejszone o ok. 23,5% różnych opłat (w tym podatek od wydobycia i opłaty środowiskowe). Jeśli wyższe podatki zostaną wprowadzone zwiększą one obciążenie podatkowe o ok. 10 pkt. proc. (zwolnienia z tytułu prac poszukiwawczych mają być pozostawione), co spółka może wkrótce zamaskować większą produkcją. Paweł Burzyński. (DM BZ WBK SA)
KOV DM BZ WBK - Biznes 11 Kwi 2012, 11:00
(DM BZ WBK SA)
To jest w brew pozorom bardzo dobra decyzja dla takich spółek jak KUBGAS które się rozwijają i posiadają gotówkę na inwestycję.Politycznie również.Ukraina otworzy się jeszcze bardziej ze swoim potencjałem co umożliwi i ułatwi poszukiwanie węglowodorów.Marża na poziomie 60 % jest chyba rekordowa w tej branży.Zmusi to małe firmy do współpracy ze spółkami które posiadają pieniądze i nowe technologie.Rząd Ukraiński nie będzie mógł blokować takich fuzji bo tą decyzja wiele firm doprowadzi do bankructwa.Chodzi w tym wszystkim o to żeby uwolnić zasoby które są blokowane przez "cwaniaków" utrzymujących małe wydobycie nie inwestując w nowe odwierty. KOV będzie zwiększał zysk operacyjny przypadający na każdy wydobyty metr sześcienny gazu co zniweluję większy podatek. Dobrze że to wszystko zmienia się teraz kiedy produkcja jest już rozkręcona. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 14:06:45
@ rabbit - jak szacujesz poziom przychodów w Q1 2012 i zysku operacyjnego na Ukrainie zatem - ?
Edytowany: 11 kwietnia 2012 14:07
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 14:13:29
Zysk operacyjny to minimum 8 mln USD.Uważam to za minimum. Wszystko zależy od ceny gazu w Lutym oraz od kosztów,netback w 1Q może być nawet na poziomie 300 USD za 1000 m3 plus kondensat.Myślę że poziom ok 11 mln USD. Zobaczymy bo to są moje wyliczenia i nie są szczegółowe. Dla KOV (70%) "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 11 kwietnia 2012 14:14
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2012 14:19:15
thnx Rabbit - to jest spójne z tym co pisał Burzyński na początku roku plus dynamika wzrostu wydobycia od tego czasu - 44 mln USD zysku operacyjnego na 2012 x 6-7 efektywnie wycenia Ukrainę (juz owe 70% dla KOV) na poziomie 264 mln USD x 3.19 = PLN 842 mln / 420 mln shares=
PLN 2,00 per share
|
|