Konris - nie jestem prawnikiem, a spółka (po swoich numerach) zniknęła z mojego radaru i nie zamierzam się nią zajmować never :p. Ale pytasz więc postaram się odpowiedzieć co ja z tego rozumiem. Piszę trochę z pamięci i bardzie z zasłyszenia niż z analizy (tutaj prawnicza by była konieczna). Dlatego prośba aby to zweryfikować co piszę bo pewności nie mam. Ale ja to na swój analityczny rozum pojmuję to tak:
1. Also i MCI zawarły umowę, której efektem było ogłoszenie wspólnego wezwania, a potem ma być zbycie przedsiębiorstw przez ABC Data i jej spółkę zależną. Ja rozumiem to w ten sposób, że na końcu Also przejmie po prostu ZCP (Zorganizowaną Część Przedsiębiorstwa) - czyli wszystkie umowy, biznes, przejmie pracowników a także udział w spółkach, które posiada ABC Data (n-. SE4 i te wszystkie inne zagraniczne). Natomiast sama spółka ABC Data zostanie de facto bez prowadzenia działalności.
2. NWZA w dniu wczorajszym wyraziło zgodę na zbycie przedsiębiorstwa na rzecz Roseville Investments. Dodatkowo zmieniło nazwę a również statut w kwestii przedmiotu działalności . Ta ostatnia uchwała wchodzi w zżycie w momencie sprzedaży przedsiębiorstwa na rzecz Roseville Investments.
3.Co ważne uchwałę o sprzedaży przedsiębiorstwa oprotestował PZU OFE mający 9.7 mln akcji (7.7%) ale na tym walnym stanowił to 11,1%. To ważne!
4. Za głosowało 77,4 mln - MCI ma 76,1 mln więc jeszcze jakieś 1,3 mln też było za. Pytanie kto - zbliżoną liczbę akcji miał 29/12/2018 OFE Pocztylion a także Nevres Erol Bilecik (na 14/11/2018). Czy mają nadal - nie wiem - nie muszą tego raportować. Jak ktoś był na walnym i poprosił wcześniej o listę akcjonariuszy zarejestrowanych to wie - ja nie wiem. W każym razie ktoś był jeszcze za - może np. Pani Prezes Weiss (0,36 mln akcji).
5. Zakładam, że w NWZA nie brał udziału TFI Sandander a miał na 30/06/3028 3,9 mln akcji - wyjścia są trzy.
a) Sprzedał jeszcze przed ogłoszeniem wezwania,
b) sprzedał na rynku po ogłoszeniu wezwania (pytanie czy był taki wolumen - nie mam pojęcia nie sprawdzałem)
c) z jakiegoś powodu nie chcieli wziąć udziału w NWZA - może się dogadują bo nie zakładam, że ktoś zapomiał :p
d) wszystkie dane o ilości posiadanych akcji podaję za stooq.pl i na tym jest oparty logiczny wywód.
6. PZU zaskarżył uchwałę bo to jedyna prawna droga aby wnieść do sądu powództwo przeciwko spółce o uchylenie uchwały.
"Akcjonariusz może zaskarżyć uchwałę walnego zgromadzenia, która: jest sprzeczna ze statutem spółki akcyjnej, jest sprzeczna z dobrymi obyczajami, godzi w interesy spółki, ma na celu pokrzywdzenie akcjonariusza. Zaskarżyć każdą z powyższych uchwał można w drodze powództwa wytoczonego przeciwko spółce o uchylenie uchwały (art. 422 i następne Kodeksu spółek handlowych – k.s.h.). Prawo do wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały walnego zgromadzenia przysługuje m.in akcjonariuszowi, który głosował przeciwko uchwale, a po jej powzięciu zażądał zaprotokołowania sprzeciwu." Oczywiście może to być tylko gra w celu uzyskania wyższej ceny w wezwaniu - tego nie wiem i nie będę próbował się domyślać.
7. PZU ma 7.7% akcji ale na WZA 11% czyli de facto w takim stanie mogłoby zablokować delisting bo o ile pamieć mnie nie myli za delistingiem musi być 90% głosów na WZA (a nie 90% wszystkich głosów). Niestety jeśli ktoś odpowie (a przecież odpowie) na wezwanie to potem MCI i Also będą miały więcej głosów i zapewne PZU spadnie poniżej 10% na WZA. Zresztą jeśli majątek zostanie sprzedany do Roseville (o ile kojarzę w uchwale NWZA nie ma określonej ceny) to spółka ABC Data czym będzie? Chyba spółką, która nic nie ma (no może zarząd z niezłymi pensjami) a tylko gotówkę za sprzedaż ZCP no i problemy np. z kontrolą podatkową etc. (choć w tym wypadku to nie wiem czy prawo podatkowe już się nie zabezpiecza na taki wypadek i faktycznie nadal tak łatwo poprzez ZCP można się uwolnić od ryzyka niezapłaconego podatku- w każdym razie kiedyś to było standardowe podejście przy kupowaniu spółek przez niektórych inwestorów).
8. Jak się pytasz kto jest głównym graczem - to odpowiadam tak - wydaje się, że PZU walczy o siebie (ale jak o siebie to i o resztę akcjonariuszy mniejszościowych bo nie snuję czarnych scenariuszy, ze dostaną coś na boku w innej transakcji - to przecież by było nielegalna :p). Zastanawia brak innych OFE/TFI na walnym (prawdopodobny brak), chyba, że już ich nie ma w akcjonariacie. Jeśli uchwała nie zostanie skutecznie zaskarżona to szansa na podniesienie ceny wezwaniu nie będzie wielka - no chyba, że inne TFI/OFE nadal mają akcje i nie odpowiedzą bo wtedy MCI/Also nie będą miały 90% aby wyjść z giełdy. Ale patrz wtedy kwestię co jest warta spółka ABC Data po sprzedaży przedsiębiorstwa. Dla mnie to zbycie ZCP jest takim pewnym straszakiem na OFE/TFI, ze zostaną z akcjami spółki wydmuszki, któręj i tak większość jest kontolowana przez MCI/Also.
9. Może TFI/OFE się dogadały wszystkie razem i tylko PZU występuję jako ten zły policjant a reszta milczy i nie bywa na WZA bo to nie ma sensu? Nie wiem to już są spekulacje.
Pewno niewiele pomogłem, ale tak ja to rozumiem. Jak masz akcje to dobra rada warto chodzić na takie walne - jest szansa przynajmniej dowiedzieć się kto był z akcjonariuszy na walnym i pogadać z nimi - people talk (sometimes)...
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF