Przeczytałem, wklepałem, wrzuciłem. W serwisie mamy aktualne wskaźniki z II kwartału oraz różne wartości kroczące pozwalające porównać tę spółkę z innymi. Jest więcej, choć jeszcze nie widać, ale piszę to co myślę:
To zacna firma i we wzrostowej branży, w całkowicie nieoczekiwanym segmencie: internet plus opony. Jest niewątpliwe, że ma ogromny sukces sprzedażowy. Przez pół roku pchnęła towaru za 43 mln zł netto! I to gdzie, przez stronkę internetową. Sprzedali tego bodaj 290 tysięcy sztuk. Niesamowita ilość.
To już mamy, więc pytanie co z tego ma firma, i co będzie dalej.
Przeczytałem raport półroczny i przejrzałem wcześniejsze, i niestety muszę Ci trochę popsuć humor. Nie mam żadnego stosunku do tej spółki, ot piszę co widzę na papierze.
Po pierwsze: błędy. Wpadki czyli niedoróbki, przez co raport zawiera buraki.
Raport półroczny napisał(a):Wartosc ksiegowa...................................12 676...........12 676........8 676
Liczba akcji (w szt.)................................12 676............12 676........8 676
Wartosc ksiegowa na jedna akcje (w zł)..........3,78..........3,50................1,23
Rozwodniona liczba akcji (w szt.).............12 676............12 676........8 676
Tabela na str. 18 jest obcięta. Itd - młoda spółka, ale takich rzeczy robić nie powinna.
Po drugie, bardzo prozaiczne, przepływy nie potwierdzają zysku. Pozostaje on memoriałowy, na papierze. Do działalności w I półroczu trzeba było dołożyć 5 mln zł gotówki, bo wzrosły zapasy, spadła ściągalność należności i trzeba było płacić stare zobowiązania. Dziwne są szczególnie te należności, czy firma sprzedaje na odroczoną płatność, czy też ma bardzo długie terminy rozliczeń z PolCardem? Może tak się złożyło na koniec miesiąca. Ciekawe byłoby dotrzeć do źródeł.
Po trzecie, firma inwestuje miliony w jakiś magiczny system. Tutaj nie znam szczegółów, nie wypowiadam się. Też dla dociekliwych.
Po czwarte, coś się stało w strukturze sprawozdań. Czyste i higieniczne raporty nagle dostały dziwnych pozycji. Co w prostej firmie handlowej jest tyle dziwne co niepotrzebne. Inwestycje długoterminowe, Aktywa finansowe, Udzielone pożyczki, Rozliczenia międzyokresowe - to nie jest coś, co witam ze zrozumieniem w działalności handlowej. Przeciwnie, chciałbym jak najmniej aktywów, jak najmniej inwestycji, jak najszybszą konwersję gotówki i praca bez zapasów, a najlepiej na ujemnym kapitale obrotowym: dzisiaj sprzedaję za gotówkę, a za towar płacę za 2 miesiące, nigdy go nie miałem na magazynie, wysłał go dostawca ze swojego stocku.
Wiem, że to życzeniowe, piękne na papierze i trudne do realizacji. Tylko po co się pakować w inwestycje i kombinować przy międzyokresówkach? Hipoteza: zarząd inwestuje nie całkiem tam gdzie powinien (lepiej kupić gotowca niż go latami tworzyć), rozpożycza pieniądze spółki i ślepo zakłada dalszy wzrost, pod który kupuje, inwestuje i planuje. W skali międzynarodowej, w której chyba nie ma doświadczeń... Obym się mylił.
Na koniec jeszcze porównałem ceny. Jakaś tam opona Dębica Frigo 2 w promocji (rabat 30%) kosztuje na Oponeo.pl 138 zł, a na Allegro około 140 zł, sporadycznie 120 zł. To dobrze wróży dla dalszego handlu. Na wyższych półkach jest podobnie, i przy przeglądaniu rzuca się w oczy duży wybór i dostępność w Oponeo.pl. To też dobrze wróży. Sprawdziłem jeszcze w Ceneo i Skąpcu: nie jest dużo taniej, Oponeo.pl jest w Skąpcu, nie ma go w Ceneo, gwiazdek ma dużo, opinii w normie. No i przy okazji widać jak duża jest konkurencja. Znaczna: około 20 sklepów, z tego co najmniej 5 aktywnie walczy cenami.
Podsumowanie: sam widzisz, że spółka jest droga. Jak szybki będzie wzrost i jak mocno urosną przychody, nie wiem. Spróbuj znaleźć badanie rynku opon i podziel się z nami. Spółka fajna i z dobrymi wynikami - fakt. Droga. Chociaż jak na podmiot internetowy to kto wie, są droższe... Trupów w szafie nie ma, tylko są niejasne zdarzenia. A co najgorsze, wszystko co napisałem powyżej nie ma żadnego znaczenia dla kursu w krótkim ani średnim okresie. Tutaj działają siły natury: sentyment do akcji, sentyment do branży, sentyment do spółki. Jednym słowem: emocje.