0 Dołączył: 2008-09-19 Wpisów: 94
Wysłane:
9 stycznia 2009 11:13:46
przy kursie: 7,05 zł
Znajomy ma firmę transportową mówi,że jest tragedia,zero zamówień,a jak już są to po bardzo niskich cenach na granicy opłacalności.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
9 stycznia 2009 12:45:24
mysle ze teraz troche przesadzacie z pesymizmem...
oponeo zaopatruej głownie myły biznes i zwykłych ludzi.... a u nas auto to prawie jak dziecko na nim się oszczedza najpózniej... taka mentalnosć.. POlaka...
po drugie W IV kwartale weszli na rynki czeski i Niemiecki... i powoli to bedzie widac... planowane rozszerzenie asortymentu tez da .. przychody i ich zwiekszenie...
na razie przez net idzie niewielki % sprzedazy opon.... ale mozna coraz wiecej z niego przejąc a Oponeo ma najwieksze szanse... coraz bardziej będzie sie liczył czas oczekiwania a tu zarówno w mojej jak i innych ludzi? klientów sa bezkonkurencyjni... wiele sklepów internetowych opowiada bajki... ze ma opony a potem czekasz 2 tygodni...
wiec czekam z umairkowym optymizmem na wyniki i dokupuje ale spokojnie...
gdyby nei kryzys to bym był hurra optymista...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
9 stycznia 2009 14:45:56
Ja nie mówię, że Oponeo padnie bo jest źle zarządzana, zadłużona lub chłopcy przeinwestowali. Nic takiego - fundamenty samej spółki są silne. Ja tylko przypominam, że w Polsce kryzys dopiero się ZACZYNA i uważam, że trafi również boleśnie w Oponeo. Jak tylko pojawią się silniej efekty zwolnień - a pojawią się. Uważam, że zobaczymy to już w pierwszym raporcie kwartalnym spółki w tym roku.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
9 stycznia 2009 15:25:45
Dzieki Watchdog i Piter za łagodzenie nastrojów.Jasne,że ile forumowiczów-tyle róznych opinii,byle wypowiedzi były na przyzwoitym poziomie.Ale-jak słusznie powiedział Watchdod-przejdźmy do meritum. Kryzys w branży transportowej jest już od kilku kwartałów-to prawda,tylko akurat dla Oponeo nie ma to wiekszego znaczenia,bo sprzedaz opon dostawczych-to tylko 3%,a ciężarowych-to wręcz ilość marginalna.Dla Oponeo najważniejsza jest ilość samochodów osob.,a tych sprowadzono rekordową ilość,więc przez rok jest komu sprzedawać opony,bardziej bym się obawiał za rok,gdyby drastycznie spadł import aut w bieżącym roku,ale to musiałby być naprawdę spory spadek,choć nie wolno zapominać,że Oponeo nie jest producentem,TYLKO SPRZEDAWCĄ NA RYNKU WTÓRNYM,więc kryzys branży przede wszystkim odczują producenci opon,gdyż sprzedają je w dużych ilościach na rynku pierwotnym i w dużych ilościach na eksport,a ten się komleptnie załamał... Uważam,że nie wolno też zapominać o jeszcze jednym,prawdopodobnie najważniejszym fakcie-otóż "moda"na zakupy przez internet dopiero się rozkręca i to dotyczy nie tylko Oponeo,tylko w zasadzie wszystkich firm branży e-commers,dystans do Europy Zachodniej w tym tamacie jest wręcz gigantyczny.W zeszłym roku było to 1,7%,a na zachodzie kilkanaście procent...To dlatego Oponeo i inne firmy handlujące w necie aż tak szybko pomnażają przychody.Zagrożenia oczywiście są,ale w jakiej branży ich nie ma...
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2009 16:20:37
i kazdy ma troche racji...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-10 Wpisów: -6
Wysłane:
11 stycznia 2009 13:55:50
pop napisał(a): Podaję linki do podglądu na prawdopodobną wysokość sprzedaży Oponeo,są to wykresy wejść na stronę opony.com ,oraz sklepzoponami.pl(sprzedaż przez Naszą Klasę),co jest wprost proporcjonalne do ilości zamówień www.alexa.com/data/details/tra... www.alexa.com/data/details/tra... Zwłaszcza ciekawy jest wykres sklepzoponami.pl za grudzień,zwłaszcza,że wg moich prywatnych źródeł wiem,że sprzedaż za grudzień była "zdecydowanie ponadprzeciętna",to w jakimś stopniu potwierdzałoby moje wcześniejsze info,że październik był najsłabszy z wielu przyczyn(rok wcześniej najlepszy). Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakieś pytania co do Oponeo,czy jakiejś innej spółki z e-commers,to zadawajcie,jeśli będę w stanie odpowiedzieć,to odpowiem,w końcu forum jest od wymiany informacji między inwestorami,ale decyzję co do inwestycji to już każdy podejmuje sam. Cześć pop, Rozmawialiśmy ze sobą o Oponeo na forum Bankier.pl Czy zastanawiałeś się skąd wynika tak duża rónica między witrynami: sklepzoponami.pl a opony.com? Opony.com to podstawowa witryna dla spółki, podczas gdy sklepzoponami.pl, jak można zauważyć rozkręcił się dopiero w połowie października. Czy nasza-klasa.pl, to jedyne wytłumaczenie dla tego fenomenu? Powiedz co o tym myślisz? Pozdrawiam, Starpol
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2009 11:26:25
przy kursie: 6,89 zł
Cześć Starpol! Domyślam się,że nie pytasz o różnicę w szacie graficznej obu witryn należących do Oponeo,tylko chodzi Ci o wykresy wejść na strony...?Rzeczywiście,sugerując się tylko wykresami,to mozna wysnuć wniosek,że liczba wejść jest aż dwukrotnie większa ,niż na główną witrynę Oponeo-www.opony.com...Ale znalazłem też inny adres strony intern.,gdzie mozna poznać dane co do ilości wejść na strony wyrażone w konkretnych liczbach,chodzi tu o średnią dzienną liczbę odsłon.W tym wypadku liczba odsłon witryny sklepzoponami.pl jest "zaledwie " o 10 % wyższa ,niż opony.com,ale w związku z tym,że od ponad tygodnia wszystkie te liczby się nie zmieniają,więc mam trochę wątpliwości co do wiarygodności tych danych,wg mnie wykresy są bardziej miarodajne. Natomiast wydaje mi się,że pomimo większej ilości odsłon na sklepzoponami.pl,to skala skala zakupów opon przez tą witrynę jest wielokrotnie mniejsza,niż przez opony.com.A to dlatego,że na opony.com wchodzą już (na ogół)zdecydowani klienci,którzy już nie raz dokonywali zakupów przez internet,a na http://www.sklepzoponami.pl wchodzili głównie tzw."ciekawscy",którym ciągle wyświetlała się reklama na Naszej Klasie i postanowili sprawdzić jakie są ceny.Tak mi sie wydaje,że tak jest,w każdym razie,gdyby ilość odsłon sklepzoponami.pl i opony.com była wprost proporcjonalna do ilości zakupów w obu witrynach,to przychody Oponeo w samym IVkwartale musiałyby być niemal o 200-250 % wyższe,niz rok wcześniej,czyli musiałyby przekroczyć tylko w ost.kwartale 100mln zł,a to juz jest niemożliwe,więc na pewno nie mozna zachowywac tych samych proporcji przy obu witrynach... Pozdrawiam!
|
|
Wysłane:
12 stycznia 2009 23:34:23
pop napisał(a): Cześć Starpol! Domyślam się,że nie pytasz o różnicę w szacie graficznej obu witryn należących do Oponeo,tylko chodzi Ci o wykresy wejść na strony...?Rzeczywiście,sugerując się tylko wykresami,to mozna wysnuć wniosek,że liczba wejść jest aż dwukrotnie większa ,niż na główną witrynę Oponeo-www.opony.com...Ale znalazłem też inny adres strony intern.,gdzie mozna poznać dane co do ilości wejść na strony wyrażone w konkretnych liczbach,chodzi tu o średnią dzienną liczbę odsłon.W tym wypadku liczba odsłon witryny sklepzoponami.pl jest "zaledwie " o 10 % wyższa ,niż opony.com,ale w związku z tym,że od ponad tygodnia wszystkie te liczby się nie zmieniają,więc mam trochę wątpliwości co do wiarygodności tych danych,wg mnie wykresy są bardziej miarodajne. Natomiast wydaje mi się,że pomimo większej ilości odsłon na sklepzoponami.pl,to skala skala zakupów opon przez tą witrynę jest wielokrotnie mniejsza,niż przez opony.com.A to dlatego,że na opony.com wchodzą już (na ogół)zdecydowani klienci,którzy już nie raz dokonywali zakupów przez internet,a na http://www.sklepzoponami.pl wchodzili głównie tzw."ciekawscy",którym ciągle wyświetlała się reklama na Naszej Klasie i postanowili sprawdzić jakie są ceny.Tak mi sie wydaje,że tak jest,w każdym razie,gdyby ilość odsłon sklepzoponami.pl i opony.com była wprost proporcjonalna do ilości zakupów w obu witrynach,to przychody Oponeo w samym IVkwartale musiałyby być niemal o 200-250 % wyższe,niz rok wcześniej,czyli musiałyby przekroczyć tylko w ost.kwartale 100mln zł,a to juz jest niemożliwe,więc na pewno nie mozna zachowywac tych samych proporcji przy obu witrynach... Pozdrawiam! Cześć Pop! Sprawdziłem średnią dzienną liczbę odsłon wyrażoną w liczbach dla najstępujący witryn: 1/ sklepzoponami.pl - od 14474 do 17187 2/ opony.com - od 8426 do 9197 3/ oponeo.pl - od 2465 do 4187 Wydaje mi się, że to są trzy główne witryny. Znaczenie pozostałych jest chyba mniejsze (tak mi się zdaje). Dla porównania sprawdziłem konkurencję: opony.pl Średnia dzienna liczba odsłon wyniosła od 4968 do 5469. Powiedz czy Twoje dane są podobne?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2009 01:43:28
a mozesz podać metodologię? albo z czego korzystasz? jakies www?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2009 11:56:42
przy kursie: 6,69 zł
Cieszę się przede wszystkim,że forum zaczyna spełniać swą podstawową funkcję-tzn.wymianę informacji między inwestorami.To mogą być zarówno obawy jak i nadzieje co do danej spółki,jak i uzasadnienia skąd się biorą.Bez żadnego naganiania do kupna,bądź sprzedaży(na Bankierze.pl jest głównie typowe naganianie do sprzedaży bez podawania jakichkolwiek analiz,używany język jest b.często marginesowy,ale cóż,margines społeczny też gra na giełdzie). Podaję link do strony,z której miałem dane o ilości odsłon,choć jak wspominałem wcześniej nie jestem do niego przekonany,brakuje mi dokładnych danych np.za konkretny miesiąc,poza tym te cyfry,które się wyświetlają,nie zmieniaja się od końca grudnia,a przecież każdego dnia jest inna ilość odsłon... www.statbrain.com/www.opony.co... Starpol,jeśli masz jakiś swój adres podobnej strony o ilości odsłon,to proszę podaj,wydaje mi się,że Twoja strona może byc lepsza.Poza tym, do głównych witryn Oponeo trzeba jeszcze doliczyć : Motostrada.pl (sprzedaż przez Ceneo) oraz Autocentrum.Oprócz tych witryn,spółka sprzedaje też przez http://www.opony.interia.pl i http://www.opony.moto.onet.pl -tu tez są spore ilości sprzedaży,Oponeo sprzedaje tez opony poprzez kilka innych portali(nawet money.pl),ale tam juz są znikome ilości Wg danych za II kwartał Oponeo sprzedało poprzez swoje głowne witryny(tu przypuszczam,że prezes miał na myśli oponeo.pl,opony.com,motostrada.pl,autocentrum) ok.60-70% opon,reszta sprzedaży pochodziła przez "zaprzyjaźnione portale"
|
|
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2009 21:33:00
pop napisał(a): Cieszę się przede wszystkim,że forum zaczyna spełniać swą podstawową funkcję-tzn.wymianę informacji między inwestorami.To mogą być zarówno obawy jak i nadzieje co do danej spółki,jak i uzasadnienia skąd się biorą.Bez żadnego naganiania do kupna,bądź sprzedaży(na Bankierze.pl jest głównie typowe naganianie do sprzedaży bez podawania jakichkolwiek analiz,używany język jest b.często marginesowy,ale cóż,margines społeczny też gra na giełdzie). Podaję link do strony,z której miałem dane o ilości odsłon,choć jak wspominałem wcześniej nie jestem do niego przekonany,brakuje mi dokładnych danych np.za konkretny miesiąc,poza tym te cyfry,które się wyświetlają,nie zmieniaja się od końca grudnia,a przecież każdego dnia jest inna ilość odsłon... www.statbrain.com/www.opony.co... Starpol,jeśli masz jakiś swój adres podobnej strony o ilości odsłon,to proszę podaj,wydaje mi się,że Twoja strona może byc lepsza.Poza tym, do głównych witryn Oponeo trzeba jeszcze doliczyć : Motostrada.pl (sprzedaż przez Ceneo) oraz Autocentrum.Oprócz tych witryn,spółka sprzedaje też przez http://www.opony.interia.pl i http://www.opony.moto.onet.pl -tu tez są spore ilości sprzedaży,Oponeo sprzedaje tez opony poprzez kilka innych portali(nawet money.pl),ale tam juz są znikome ilości Wg danych za II kwartał Oponeo sprzedało poprzez swoje głowne witryny(tu przypuszczam,że prezes miał na myśli oponeo.pl,opony.com,motostrada.pl,autocentrum) ok.60-70% opon,reszta sprzedaży pochodziła przez "zaprzyjaźnione portale" Witam, Korzystałem z http://www.statbrain.com. Dodatkowo korzystałem z http://www.cubestat.com Te dwa serwisy pokazały średnie dzienne liczby odsłon, które podałem w poprzednim poście. Podaję link na stronę, która pokazuje liczbę użytkowników -- siteanalytics.compete.com/www.... Jest tam wykres i konkretne liczby. Nie mam jednak pewności co do wiarygodności tych liczb. Generalnie, temat jest bardzo ciekawy. Mając dobre narzędzia, i znając bardzo dobrze samą spółkę możnaby w pewnym przybliżeniu szacować prognozowane wielkości przychodów. Interesuję się Oponeo od mniej więcej od połowy października zeszłego roku. Jednak dotychczas koncentrowałem się głównie na analizie finansowej. Ostatnio zacząłem też powoli "podkupywać" akcje tej spółki. Interesują mnie spółki z obszaru - jak go niektórzy nazywają - growth stock. Oponeo spełnia wiele kryteriów, które sobie założyłem. No i przyjmuję bardzo długi horyzont czasowy. Może byśmy zintensyfikowali wymianę informacji (być może też i drogą mailową)? Powiedz co o tym myślisz? Pozdrawiam, Starpol
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 stycznia 2009 21:39:27
Zweryfikowałem to szybciutko dla stockwatch.pl, no bo znam liczby, i tak: - compete.com ma za mało danych -> nic nie pokazał - statbrain przesadził o kilkanaście procent, ogólnie trafił bardzo ładnie - cubestat wyświetlił jakieś bzdury :)
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2009 23:56:04
Dla stockwatch.pl, dzienna liczba odsłon w:
1/ www:websiteoutlook.com -- 1720 2/ www:cubestat.com -- 1582
No i jak? Czy choć trochę zgodne z rzeczywistoscią?
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2009 07:08:08
Ani trochę. jakieś 10x zaniżone.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-24 Wpisów: 53
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2009 12:32:37
przy kursie: 6,44 zł
Na tym wykresie rzeczywiście widać,że sprzedaż Spółki powinna być większa,niż rok wcześniej,ale trzeba pamiętać,że trzeba dodać za ost.kwartał 2008r. sprzedaż opon poprzez Naszą Klasę,a że liczba odsłon jak by nie patrzeć była wieksza,niż głównej witryny Oponeo-www.opony.com ,to mozna mieć podstawy do oczekiwań całkiem niezłych wyników sprzedaży i zysków. Spółka tłumaczy zawieszenie publikacji wyników sprzedaży tym,żeby konkurencja nie miała tak częstego wglądu na sprzedaż i ilość zamówień .Ale jeśli Wam zależy na tym,by Spółka podawała jednak dane o sprzedaży bądź zmiany ilości zamówień wyrażane w procentach,to podaję adres e-mail,pod który ewentualnie takie zapytanie(prośbę) mozna kierować: e-mail: monika.siarkowska@oponeo.pl. Szczegóły co do zysków poznamy najpóźniej 5 lutego,chyba,że wczesniej będzie podana wstępna prognoza,zobaczymy...
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2009 15:07:29
ale kurs pokazuje ostatnio ze wyniki beda ponizej oczekiwań.... rynku.. prezes pod koniec października twierdził ze prognoza zysków dość dynamiczna ni ejest zagorozona.. a to miało byc ponad 6 mln zysków i 90 mln przychodów..
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2009 15:26:51
Pod koniec października prezes mówił również w wywiadzie telewizyjnym TVNCNBC( mozna odsłuchać w internecie),że "prognoza będzie przekroczona-przychody o kilkanaście mln,a zyski o kilkadziesiąt procent...Zresztą powtarzał to nieraz i w innych wywiadach,zarówno telewizyjnych,jak i prasowych. O samym kursie nie chcę się wypowiadać,od tego jest giełda,a bessa rózne cuda wyprawia z kursami,nawet tymi,które pomnażają zyski kilkukrotnie...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-09 Wpisów: 25
Wysłane:
14 stycznia 2009 21:20:16
Obroty mocno wzrosły od początku tego roku, wyniki spółki obiecujące więc pewnie żaden z dużych indywidualnych akcjonariuszy się nie pozbywa (no chyba że trzeba spłacić kredyt za kolejną willę z basenem). Czyżby któryś z funduszy wywalał? Trzeba pamiętać że Opera ma kłopoty
Edytowany: 14 stycznia 2009 21:49
|
|
Wysłane:
14 stycznia 2009 21:48:52
Gdzie nam tam do opon! Niebo a ziemia ;) Trendsy pokazują bardzo ładnie ruch, ale dla dużych sajtów. Małe słabo łapią. Tak jak stokłoczyk, nikt go nigdy nie wykryje ;)
|
|