50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 października 2008 23:29:53
przy kursie: 8,95 zł
Najpierw co to jest. Ogólnie, mogą być cztery rzeczy: - rabaty księgowane jako koszty, - pensje działu handlowego, - prowizje dla zewnętrznych pośredników i innych sprzedawców wynagradzanych od efektu, - wydatki marketingowe. W wypadku Oponeo spekuluję, że może być jeszcze dodatkowo koszt utrzymania strony internetowej. Wszystko zależy co przyjmują jako koszt sprzedaży. Okaże się w dopiero w szczegółowym raporcie.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-19 Wpisów: 94
Wysłane:
23 października 2008 23:40:49
Dzieki.A mam pytanko ,Jaką polecłlbyś książkę do nauki czytania raportów finansowych??,bo okazuje się ,że moja wiedza jest ciągle mała.
|
|
Wysłane:
23 października 2008 23:51:07
Moją biblią była i jest "Financial Reporting and Statement Analysis" autorstwa panów Stickney, Brown, Wahlen. Cała oparta na case'ach, z bardzo obrazowo i pomału wyłożoną teorią, i masą przykładów oraz interpretacji, na bardzo różnych firmach i branżach. Dużo zadań i dokładne wyjaśnienia. Nie pamiętam już, coś między 600 a 800 stron :) Niestety, byłem przymuszony zdać to po angielsku i już nie sięgałem po polską literaturę, więc nie wiem co jest. Zacznij jednak od google'a, bo w sumie nie wiadomo czy jakaś jedna konkretna książka Ci podejdzie. Wyszukaj: budowa bilansu rachunek zysków i strat analiza pozioma rachunek przepływów pieniężnych ujmowanie przychodów i kosztów analiza wskaźnikowa
i składaj sobie to pomału z fragmentów. Jeszcze uwaga: trzeba czasu... i bardzo dużo praktyki. Ja ciągle mam jej za mało, ale działam.
|
|
|
|
Wysłane:
28 października 2008 21:48:37
przy kursie: 6,70 zł
W wyniku zakupu akcji AIG OFE zwiększył zaangażowanie w Oponeo.pl do 7,15 proc. głosów na WZA - poinformowało Oponeo.pl w komunikacie.
Przed zwiększeniem zaangażowania AIG OFE posiadało 622.422 akcji Oponeo.pl, które uprawniały do wykonywania 4,91 proc. głosów
Spółka zacna,ale ja tam szukam zimy za oknem wtedy będe miał pewnośc,że spółka poprawiła wyniki finansowe:joker:
|
|
0 Dołączył: 2008-08-14 Wpisów: 18
Wysłane:
29 października 2008 01:04:15
przy kursie: 6,70 zł
witajcie nie mam akcji oponeo, ale kupilem u nich opony z bardzo prostej przyczyny - mieli najtaniej w Niemczech i w Austrii nie dostalem po takich super cenach, a bralem te z najlepszej polki dowoz na miejsce przebiegl bardzo szybko, punktualnie i sprawnie jutro bede te oponki zakladal pozdrawiam :-)
|
|
Wysłane:
2 listopada 2008 17:05:55
przy kursie: 8,10 zł
W raporcie jest napisane ,że spółka wydała 500 tys na przeprowadzkę do nowego centrum.
Ale bardzo ciekawa jest informacja o przejęciu Elektroda.pl,a Elektroda ma zarejstrowanych 800 tys użytkowników bardzo ciekawe posunięcie,przyszłośc Oponeo zaczyna nabierac coraz bardziej realnych kształtów,planowane jest rozszerzenie działalności o elektronike samochodową.
Ciekawy jest także ranking Wprost dotyczący sklepów specjalistycznych internetowych opony.com zajmują 2 miejsce.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
30 grudnia 2008 17:14:42
przy kursie: 7,23 zł
Poraz pierwszy piszę wątek o Oponeo.Mam sporo info o tej firmie,choc nie zamierzam nikogo ani namawiać,ani zniechęcać.Spółka zawiesiła piblikację wyników sprzedaży,gdyż gdyby były podane wyniki za paźdz.,a potem za listopad,to wprowadziłoby to niepotrzebne zamieszanie.Chodzi o to,że w tym roku szczyt sezonu zimowego był w list.,a rok temu w paźdz.,inaczej mówiąc,wyniki za paźdz.byłyby gorsze niz rok temu(wg moich -zastrzegam,że prywatnych ,a nie ze Spólki-obliczeń o ok.20-30%),natomiast wzrost przychodów w list.-o ok.180-200% rok do roku,więc najpierw spowodowało by to mocny spadek kursu,a potem ogromny wzrost,więc decyzja Spółki jest b.rozsądna! W liczbach może to wyglądać następująco-przychody w paźdz.-ok.10mln(rok temu ok.14-16mln),w listop.34-37mln(rok temu 11-13mln),w grudniu nie spodziewam się rewelacji i wydaje mi się,że 7-8mln,to wszystko,na co mozna liczyć,ale po zsumowaniu 3 miesięcy,nie jest to zły wynik,ale ocene pozostawiam Wam. Zwracam uwagę,że bardzo duże wahania są na marży!!!W paźdz. i listopadzie marża brutto waha się między 10-15%,a w najgorętszym okresie listopada wynosiła 20-50%,przy czym najczęściej wynosiła ok.30%!Pod tym względem z pewnością duzy plus dla Spólki za wykorzystanie opadów śniegu do skokowego podniesienia cen o 20-25%,za tym przeciez idą konkretne zyski,stali się nagle najdroższym sklepem internetowym,a i tak wszystko schodziło na pniu...!A kiedy szał zakupów minął,znowu są (w wiekszości sprzedawanych opon) najtańszym sklepem .więc brawo za polityke cenową. Reasumując,pomimo złej pogody,zyski powinny być z pewnością (tak jak zapowiadał Prezes TVNCNBC) o kilkadziesiąt procent wyższe od "oficjalnej prognozy",a przychody wyzsze o kilkanaście mln,czyli w granicach 105mln,a zysk netto ok.10mln,szczegóły będziemy znać lada dzień,więc wtedy zobaczymy.Na koniec chcę jeszcze raz podkreslić,że nikogo nie zachęcam,ani nie nie zamierzam namaiwać do kupna tych akcji!Wyłącznie przedstawiam swoją wiedzę na ten temat,zastrzegam przy tym,że podane wyliczenia są wyłącznie moimi i docelowe cyfry z pewnością będą inne,ale wydaje mi się,że dosyc zbliżone,w każdym razie po zsumowaniu są b.bliskie kwotom podanym przez Prezesa Spółki i to w wersji najbardziej ostroznej,gdyż w jednym z wywiadów telewizyjnych mówił,że w najb.optymistycznym wariancie (przy ostrej zimie)Spółka może uzyskać 130-140mln przychodów.Na przyszły rok firma ma uzyskać wzrost w przedziale 60-100%,ale poczekamy,zobaczymy,w każdym razie zarówno zwolennicy.jak i przeciwnicy tej firmy muszą przyznać,że Oponeo nie dość,że zawsze dotrzymywało słowa,to jeszcze przekraczało prognozy,taka praktyka byłaby akurat pożądana przy innych spółkach również... PS. Spółka Oponeo zawiesiła podawanie wyników miesięcznych ze sprzedaży
Edytowany: 30 grudnia 2008 17:30
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2008 17:31:46
Och ostrzę sobie zęby na wyniki IV kwartału i wyniki roczne. Normalnie przestanę spać na parę tygodni, tyle się tam będzie działo. Mówię o wszystkich spółkach, o Oponeo także. Jeśli przestali podawać wyniki to raczej nie dlatego, że są ciągle coraz lepsze... :( Ale detal ma swoją siłę, wciąż jest na GPW jednym z najdroższych sektorów.
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2008 18:08:40
Jedna wiadomość podana przeze mnie okazała się zbyt pesymistyczna-odnośnie wyników grudniowych.Dziś już jest jasne,że ilość zamówień jest o kilkadziesiąt procent wyższa,niż w październiku.W zeszłym roku najwięcej zamówień z IV kwart.przypadało na październik,a w tym roku paźdz.okazał się najsłabszym miesiącem... Przyczyn jest kilka-przesunięcie sezonu zimowego oraz......niedostateczna komunikacja między Spółką a Ceneo(tutaj Cheed był w błędzie,że Oponeo nie ma w Ceneo,jest od dawna,ale pod nazwami Motostrada oraz Autocentrum).Chodzi o to,że aż 90% opon miało inne (znacznie mniej korzystne dla Oponeo)ceny,niż w rzeczywistości,np.pewien rozmiar Dębicy Frigo 2 kosztował w Oponeo 120zł,a Ceneo pokazywało przy Motostradzie(to też domena Oponeo)150zł...I tak było w większości przypadków.Problem ten istniał od kilku miesięcy,a skończył się(czy raczej znacznie zmniejszyły się jego rozmiary(dzis ok.10%opon ma inne ceny) w drugiej poł.października.Wczesniej szacowałem wartość przychodów za grudzień na ok.7-8mln,dziś 13-15mln,do czego przyczyniła się w znacznej mierze sprzedaż przez Naszą Klasę(domena sklepzoponami.pl),a cały IV kwartał-na 55-60mln
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2009 09:30:56
przy kursie: 7,35 zł
Podaję linki do podglądu na prawdopodobną wysokość sprzedaży Oponeo,są to wykresy wejść na stronę opony.com ,oraz sklepzoponami.pl(sprzedaż przez Naszą Klasę),co jest wprost proporcjonalne do ilości zamówień www.alexa.com/data/details/tra... www.alexa.com/data/details/tra... Zwłaszcza ciekawy jest wykres sklepzoponami.pl za grudzień,zwłaszcza,że wg moich prywatnych źródeł wiem,że sprzedaż za grudzień była "zdecydowanie ponadprzeciętna",to w jakimś stopniu potwierdzałoby moje wcześniejsze info,że październik był najsłabszy z wielu przyczyn(rok wcześniej najlepszy). Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakieś pytania co do Oponeo,czy jakiejś innej spółki z e-commers,to zadawajcie,jeśli będę w stanie odpowiedzieć,to odpowiem,w końcu forum jest od wymiany informacji między inwestorami,ale decyzję co do inwestycji to już każdy podejmuje sam.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-08 Wpisów: 23
Wysłane:
6 stycznia 2009 09:51:14
A możesz mi wyjasnic w jaki sposób oni moga sprzedawać przez Naszą Klase?
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2009 10:41:52
Jak wejdziesz na Naszą Klasę,a potem w zakładkę "znajomi" lub "poczta", to pojawi Ci się reklama "opony zimowe taniej do 30%"-Są to banery wymienne,więc nie za każdym razem może się wyświetlić akurat reklama opon,ale dosyc często.Jak klikniesz w ów link,to wyświetli Ci się domena http://www.sklepzoponami.pl -to jedna z wielu domen Oponeo przez którą bezposrednio mozesz dokonanć zakupu opon.I tak jak we wszystkich domenach Oponeo masz dowóz opon gratis,choć lada tydzień maja uruchomić usługę "odbiór opon bezposrednio w zakładach wulkanizacyjnych",z pewnością będzie to dużo wygodniejsze dla klientów,co też powinno przełożyć się na wiekszą ilość zamówień. A tak przy okazji,to ktos wczesniej napisał na tym forum,że gdzieś (bodajże w zakładzie wulk.,czy innym sklepie kupił opony taniej o 20%),to ja Wam powiem by przed jakimkolwiek zakupem opon najpierw sprawdzic date produkcji.Ja kupiłem u Nich z polecenia znajomych,zanim jeszcze interesowałem się tą Spółką i cenowo byli poza konkurencją,ale jeszcze jedna rzecz b.mi sie spodobała,a mianowicie,że dostałem nówki spod igły,a tymczasem jeden z moich kumpli(w dodatku akcjonariusz Oponeo) zakupił opony w innym sklepie internetowym kilka procent taniej niz sprzedawało Oponeo,tylko,że jak sprawdził datę produkcji,to okazało się,że były to...opony 3-letnie ze sladami przepakowywania niewiadomo ile razy.W sumie zaoszczędził na komplecie marne 25zł,ale jak sie czuł,to pozostawiam w domyśle...
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2009 12:59:45
Raport za IV kwartał będzie opublikowany 5 lutego 2008,ale wcześniej (za ok.2 tygodnie)możliwe jest podanie prognozy za ten okres.Do wypełnienia oficjalnej prognozy 90mln przychodów potrzeba jedynie 36mln przychodów w ost.kwartale,ale już po wynikach za III kwartały (54mln przychodów)widać,że ta oficj.prognoza zostanie przekroczona.W każdym razie nigdy w historii tej Spółki nie zdarzyło się,by wysokość przychodów w IV kwartale była niższa,niż wysokość przychodów za III kwartały,rok temu nawet przychody w ost.kwartale(36mln) miały wyższą wartość,niż przychody za III kwartały(28mln)-łącznie było w zeszłym roku 64mln..Ja osobiśćie aż takiej rewelacji w tym roku się nie spodziewam i wydaje mi się,że te obydwie wartości będą zbliżone(tzn.po IIIkwartałach 54mln,a przychody w samym IV kwartale 55-60mln),ale czas pokaże...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
8 stycznia 2009 15:59:08
już przestań naganiać ......... na bankierze tez widziałem twoje posty....;-)))
spółka jest dobra i poradzi sobie..( a właściwie jej kurs). bez takiej ilości Twoich postów...
wyników za poszczególne miesiące przestali podawać tuż przed zwałą.. przypadek????? ...wątpię...
wyniki za IV kwartał... bedą dobre.. ale tylko tyle... nie rewalacyjne.. co widać w kursie..
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2009 17:48:03
Do magnata! Gdybyś umiał dobrze czytać,to dojrzałbyś zdanie: "nie zamierzam nikogo ani namawiać,ani zniechęcać",albo zdanie,że "rewelacji się nie spodziewam".Jeśli tych zdań nie dojrzałeś,to idź do sklepu i kup sobie OKULARY, a przede wszystkim zmień forum na bankier.pl,tam jest miejsce dla takich jak ty i na twoim poziomie,tym bardziej,że mimochodem wtrącasz jakąś teorię spiskową w zdaniu "wyników za poszczególne miesiące przestali podawać tuż przed zwałą.. przypadek????? ...wątpię...".Więc sam jesteś naganiaczem -w kierunku sprzedaży,żałosne.Ostatnie wyniki ze sprzedaży były za LIPIEC, a nie "tuż przed zwałą,ta zwała była 2miesiące później -w IIpoł. października. Tutejsze forum podoba mi się,ze względu na poziom wypowiedzi,powinno służyć do wymiany informacji.a jeśli sa dobre informacje do przekazu,to od razu naganianie na kupno?-Chore...tym bardziej,że ja uważam,że akurat wpisy na forum NIE MAJĄ ŻADNEGO WPŁYWU NA KURSY!Na kursy mają wpływ wyniki finansowe i sytuacja na świecie. Oczywiste jest,że każdy ma rózne zdania,więc jeszcze raz podkreślam -zmień forum i nie zaniżaj poziomu,twoje miejsce jest GDZIE INDZIEJ...
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2009 18:00:19
easy easy... umówiliśmy się, że nie warczymy na siebie. Każdy ma prawo do własnego zdania o spółkach i jego emisji na forum. nawet jak forumowiczowi X nie podoba się wypowiedź forumowicza Y, albo na odwrót, to może: - odpowiedzieć rzeczowo - zignorować
Niezgoda tworzy rynek! (Disagreements create the market)
Ale ograniczmy ją do merytoryki.
Edytowany: 8 stycznia 2009 18:01
|
|
0 Dołączył: 2008-11-11 Wpisów: 150
Wysłane:
8 stycznia 2009 20:16:04
ok widzę tu jakieś utarczki :D mam nadzieję że emocje już ochłonęły . Mam inne pytanko czy wy skupujecie akcje Oponeo ? Myślę że teraz jest super czas i cena za tą firmę :D cóż to c/z = 12 dla takiej firmy z taką dynamiką zysków :D pozdrawiam
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2009 23:52:05
Dynamika zysków może byc in minus,zobacz co w branży samochodowej się dzieje ,chociaż mocna zima może byc na plus.Pożyjemy zobaczymy,ja radziłbym sie wstrzymac z wszelkimi inwestycjami.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
9 stycznia 2009 00:00:10
ta sytuacja jeszcze na Polskę nie ma przełożenia... w grudniu kupilismy jeszcze niezle... nowych aut... całkiem całkiem .. także uzywanych troche posżło... choc tu juz było widac wieksze pogorszenie...
bardziej na wyniki moze podziałac opózniona zima... bardzo słaby paxdziernik i nie wiem czy duzo lepszy listopad....( tzn ciepłe miesiace) mogło to skłonić do opóxnienia wymiany opon...
choc to sie przełozy na lepsze wyniki w I kwartale 2009
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
9 stycznia 2009 08:44:14
Kurs pokazuje przyszłość :) A ta dla spółki handlującej oponami mimo naprawdę niezłych grudniowych wyników wcale nie musi być kolorowa. Rozmawiałem gdzieś w połowie listopada z szefem jednego z większych dystrybutorów hurtowych opon w Polsce. Mówił, że do ciężarówek to spadek zamówień widzi już od drugiego kwartału ubiegłego roku - do osobowych kryzysu jeszcze nie odczuwał, ale spodziewał się go z początkiem tego roku. Hmmm... Cudów nie ma. Na oponach można oszczędzać - podobnie, jak na meblach czy jeszcze bardziej ubraniach. Oponiarze, w tym Oponeo, odczują kryzys tym boleśniej im on będzie głębszy - na razie wszystko to wróżenie z fusów. Gdzieś po pierwszym kwartale będziemy wiedzieć więcej - zarówno o naszej gospodarce, jak i tym, jak Oponeo radzi sobie w trudniejszych czasach. Na razie chłopcy żyją jeszcze w przeszłości.
|
|