152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
24 sierpnia 2015 23:36:28
przy kursie: 65,45 zł
niedźwiedź napisał(a):anty teresa twierdzisz, że to bessa Uważam, że to druga poważna korekta na rynku chińskim - która im się należała. Od dawna analitycy mówili, że mają ogromną bańkę spekulacyjną zbudowaną na dużych inwestycjach w akcje z kredytów. W ciągu niespełna roku indeks chińskiej giełdy urósł coś około 150% ..... nie jest to normalne tym bardzie jeśli wiele z tych wzrostów jest z kredytów. Kurs jest wtedy mocno oderwany od fundamentów i trudno coś zrobić nawet na rynku chińskim. Niedawno była mocna korekta ale i tak uważano, że akcje są dalej przewartościowane. Inwestorzy nie byli dość ostrożni i część korekty została dość szybko zniwelowana. Jednak okazało się, że sporo kapitału nie ma pokrycia stąd dalsze problemy i spadki koniunktury. Oceniam, że po kolejnym spadku o 30-40 % indeksów w Chinach kurs i sytuacja zacznie się we wrześniu odbudowywać. Spodziewam się w końcu konkretnych interwencji, bo obecna sytuacja spowoduje spore niepokoje a na to władze chińskie sobie nie pozwolą i mają na to środki. Uważa się, że Chińczycy sami są na razie zbyt zaskoczeni ale jestem pewien, że już przygotowują recepty. Przecież ich gospodarka od "zawsze" była ręcznie sterowana i teraz także tak będzie. Więc ja jestem spokojny. Co do bessy za jakiś czas to zgodzę się ale ja bym raczej stawiał na dużą korektę w USA (a za nimi reszta) w związku z tym, że niedawno przez ostatni blisko rok notowali wciąż nowe historyczne rekordy na indeksach. Na razie gospodarka jest jeszcze stymulowana. Jednakże jakiś czas po podwyższeniu stóp procentowych można się spodziewać jakiś korekt może nawet kilkanaście %. Swoją drogą bessa to też normalność na giełdzie i nie jest tak straszna jeśli nie ma kryzysu. Wszystkie produkty schodzą tylko może nieco gorzej a dobre gry sprzedają się dalej dobrze. Część kolegów widzę myli bessą z kryzysem. Kryzysy na szczęście nie trafiają się co kilka lat - choć bańka Internetowa nie była w 2000 roku. Jednak kryzys dotyczył głównie jednej branży. Poprzedni kryzys giełdowy był w 1987 roku a kolejny z 2007 i występuje pewna cykliczność w gospodarce jak pisze sam Anty. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 24 sierpnia 2015 23:46
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2015 23:52:09
lelo-pakero napisał(a):@anty_teresa
Ja zakładałem i póki co przy tym obstaję, że właśnie najpóźniej po wyborach prezydenckich w USA zacznie się bessa. Teraz moim zdaniem to mniej prawdopodobne. Nie pasuje mi do bessy jeden, ale chyba najważniejszy fakt, mianowicie zazwyczaj bessa zaczynała się po fali hurraoptymizmu i biciu rekordów. Teraz w USA mieliśmy kilkumiesięczną konsolidację przy szczytach. Zupełnie do bessy nie jest przygotowany też sam polski rynek, gdzie tak naprawdę trudno mówić o hossie, gdy weźmie się pod uwagę, że WIG jest niemal na poziomie z początku... 2013 r. Jeżeli rzeczywiście zaczęła się bessa to będzie to inne zachowanie rynku niż do tej pory... bez ustanowienia rekordów na WIG-u, bez jakiegokolwiek hurraoptymizmu. Przypomnę, że nasz giełda dostała "obuchem" w postaci skasowania funduszy OFE. Bez tego wpływu to blisko miliard czy nawet więcej dopływu gotówki w akcje co miesiąc. Deficyt takiej gotówki to dramat dla naszej giełdy. O skasowaniu tych 150 mld mówiło się od 3 lat i wtedy podcięto skrzydła naszej giełdzie .... na czym miały rosnąć kursy. Dziś bylibyśmy w zupełnie innym miejscu. Ludzie mieli świadomość nieuchronnego spadku kapitałów z giełdy i ostrożniej kupowali akcje. Sądzę, że bez tego kurs WIG20 byłby dość blisko poziomu 3000 pkt. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2015 23:57:52
anty_teresa napisał(a):Tak rynki zachowują się odmiennie, co jak sądzę wynika z innego zachowania banków centralnych. W stanach była pompka i stymulacja gospodarki - zaczęło rosnąć. W Europie stimulus rozpoczął się dużo później. Owszem, u nas nie ma szału, ale to dlatego, że jak na nasze warunki gospodarka dość wolno rośnie, rośnie szybciej od Europy, ale 3 proc. to nie to samo co 6-7 proc. z lat 2006-2007. Choć nie jesteśmy wyjątkiem - całe EM rosną wolno.
Zgoda, wybory nie pasują do układanki, nie wykluczam ostatniej fali wzrostowej. Z drugiej strony jakby wszystko do siebie pasowało, to rynek zrobiłby bessę w ciągu 2 miesięcy :) Jednak jak nie ma pewności, to bezpieczniej zostać bez akcji niż z nimi... Te zawsze można kupić jeszcze raz, a straty z zimowania z papierem podczas bessy bardzo ciężko się odrabia.
Za to pewne objawy hurraoptymizmu już były - zerknij na tempo wzrostu cen nieruchomości w UK. Wystarczy iskra i powietrze zejdzie :) Właśnie Chiny mają te 6 % a wszyscy wieszczą już koniec świata giełdowego.... czy to nie schizofrenia giełdowa ? Bessa jeśli już to nie jest koniec tylko pewien spadek kursów. Jak myślisz ile bess a nawet jeden kryzys (2011-2013) przeżyłem na akcjach tej spółki. Najważniejsze w jakich nastrojach spotkają się akcjonariusze za tydzień 31 sierpnia - pod koniec targów. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 25 sierpnia 2015 00:16
|
|
|
|
PREMIUM
523 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 sierpnia 2015 01:08:53
Cytat:Jak myślisz ile bess a nawet jeden kryzys (2011-2013) przeżyłem na akcjach tej spółki. Bessy zdecydowanie żadnej, bo żadnej od 2008 nie było... Cytat:Właśnie Chiny mają te 6 % Mają? Naprawdę? Problem w tym, że wskaźniki z realnej gospodarki na to nie wskazują - te o których pisałem, czyli sprzedaż zegarków, samochodów, ciężarówek... Wszyscy, którzy cisną w dół surowce pewnie także się mylą w tym, że Chiny już nie ciągną tyle z rynku. No, ale skoro mówisz, że mają to mają!
Edytowany: 25 sierpnia 2015 01:20
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
25 sierpnia 2015 07:37:04
Kiedy będą zaktualizowane dane spółki na SW?
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
25 sierpnia 2015 07:56:10
baks napisał(a):Właśnie Chiny mają te 6 % a wszyscy wieszczą już koniec świata giełdowego.... czy to nie schizofrenia giełdowa ? Bessa jeśli już to nie jest koniec tylko pewien spadek kursów. Jak myślisz ile bess a nawet jeden kryzys (2011-2013) przeżyłem na akcjach tej spółki. Najważniejsze w jakich nastrojach spotkają się akcjonariusze za tydzień 31 sierpnia - pod koniec targów. Cytat:Właśnie Chiny mają te 6 % a wszyscy wieszczą już koniec świata giełdowego.... czy to nie schizofrenia giełdowa ? Nie, to przewidywanie przez giełdę przyszłości O tym, że prawdziwe tempo rozwoju Chin zdaje się być obecnie bliższe +3 do +4% PKB niż oficjalne 6-7% już Anty tu pisał. Wystarczy wspomnieć lipcowy spadek eksportu Chin o 8% a eksportu do UE o 12%. Problemem jest diabelska kombinacja: podnoszący stopy FED + zwalniające Chiny. FED musi uzyskać inne niż QE narzędzia polityki monetarnej i dlatego powinien był podnieść stopę rok temu, ale się głupio wzbraniał. Teraz zapędził się w kozi róg: musi podnieść stopy, by nie stracić wiarygodności, a jednocześnie sytuacja globalna (coraz wyraźniejsze spowolnienie gospodarki) wręcz krzyczy: "nie róbcie tego!". Obawiam się, że i tak ją straci, bo zmuszony przez okoliczności podniesie stopę tylko po to, by wkrótce ją obniżyć do poprzedniego poziomu w reakcji na pogarszające się parametry. Chiny już mocno spowolniły swoich najważniejszych partnerów handlowych: w Brazylii recesja, Australia kiepska, nie znam danych z Mongolii, Chile czy Zambii, ale tam pewnie też jest fatalnie - to wszystko państwa produkujące głównie na rzecz Chin. Do tej pory świat reagował głównie na cykle amerykańskiej gospodarki, ale wygląda na to, że z tym koniec i teraz trzeba uwzględniać 2 czynniki: chiński i amerykański łącznie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
25 sierpnia 2015 08:03:34
ja to czytam do dochodzę do wniosku że lepiej by było dla gospodarki światowej jak by Chiny sie wogóle nie rozwineły i znajdowały tam gdzie były 30-40 lat temu...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:01:04
przy kursie: 67,80 zł
@GRAF78dla Polski generalnie pewnie że lepiej - przecież wtedy centra produkcji dla pierwszego świata zostałyby w Europie Wschodniej i Ameryce Południowej. (tak dość brutalnie stawiając sprawę) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 sierpnia 2015 09:05
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:05:16
anty_teresa napisał(a):baks napisał(a):EPoza tym gospodarka Chińska nie jest wiodącą i Chińczycy dostarczają raczej tanich produktów a w mniejszym stopniu kupują w takich Niemczech więc eksport niemiecki mocno się nie załamie. Bessy nigdy nie można wykluczyć ale przecenia się wpływ Ty chyba bas nie wiesz o czym piszesz... Rozumiem, że można nie ufać danym rządowym, ale zerknij choćby do raportu BMW... sprzedaż: Chiny 22 proc. USA 19 proc. Niemcy 13 proc. To pierwszy przykład z dóbr tzw luksusowych... wydaje mi się anty_tereso, że jest to jednak spore uproszczenie, które może usunąć w cień prawdziwy problem Chin. Nawet jeśli liderują w zakupach samochodów luksusowych to robią to mając 1.5 miliarda ludzi, kiedy prawie tyle samo kupuje USA z ich 300 mln ludzi. Takie proste zestawienie może być potężnie mylące o kondycji gospodarki anty. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
PREMIUM
1 364 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:09:12
Panowie, byłoby lepiej przenieść dyskusję o Chinach na wątek bessy lub założyć nowy, dedykowany. Szkoda wycinać, ale kiedyś trzeba będzie.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:14:41
Mimo wszystko nie zmienia to faktu, że jest to dla takiego BMW największy rynek... Tak się składa, że zaglądam też trochę do spółek za oceanem - przypadek BMW nie jest odosobniony. Chiny są potężnym rynkiem sprzedaży dla wielu spółek i nie można bagatelizować tego co się dzieje w tym kraju. Wedle oficjalnych danych Państwo Środka jest już największą gospodarką świata w przeliczeniu na siłę nabywczą, a drugie pod względem wielkości PKB. Z tegoż też powodu, tak jak wspomniał Szutnik są obecnie dwa centra do obserwacji - USA i Chiny - to one tworzą podwalinę pod kondycję światowej gospodarki PS: Myślę, że akurat wątek 11Bit nie jest najlepszym do dyskusji na temat makro. Proponuję przenieść tę dyskusję tutaj: www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:16:19
chimpo napisał(a):Kiedy będą zaktualizowane dane spółki na SW? Dane z tego co mi wiadomo już dawno były wprowadzone, ale jakimś trafem nie odświeżyła się baza. Problem zgłosiłem do IT. Powinno w ciągu paru godzin się poprawić.
|
|
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:29:42
anty_teresa napisał(a):Cytat:Jak myślisz ile bess a nawet jeden kryzys (2011-2013) przeżyłem na akcjach tej spółki. Bessy zdecydowanie żadnej, bo żadnej od 2008 nie było... Cytat:Właśnie Chiny mają te 6 % Mają? Naprawdę? Problem w tym, że wskaźniki z realnej gospodarki na to nie wskazują - te o których pisałem, czyli sprzedaż zegarków, samochodów, ciężarówek... Wszyscy, którzy cisną w dół surowce pewnie także się mylą w tym, że Chiny już nie ciągną tyle z rynku. No, ale skoro mówisz, że mają to mają! Jak jest naprawdę w sterowanej ręcznie gospodarce to nikt tego nie wie więc można się opierać na danych które zostaną nam udostępnione. Jednak jak widać od kilku już lat Chiny nie potrzebują tyle miedzi, stali i innych surowców - teraz także mówi się o znacznym spadku zużycia ropy. Po prostu już nie mają za co i dla kogo budować "pomników" dla kogoś kto tam nie zamieszka. Nawet Chiny nie mogą budować dla samego budowania. Więc myślę, że skończył się okres gdy ich gospodarka rozwijała się przez 10-15 lat po 8,5-10% - żadna gospodarka tego nie wytrzyma. Więc świat musi się z tym pogodzić jak i sami Chińczycy. Pisze się, że w ostatnim czasie 100mln Chińczyków grało na giełdzie !!!!! - czyli był taki boom na inwestycje giełdowe jak u nas w 1994 przy okazji Banku Śląskiego. Powstała sytuacja gdy giełda ciągle solidnie rosła i większość klasy średniej (tak się pisze) inwestowała posiadane środki widząc (ślepo) genialne panaceum na zarobienie ogromnych pieniędzy. Często brano duże kredyty pod te inwestycje. Nie mogło to długo funkcjonować w przypadku potwornie przegrzanej koniunktury w oderwaniu od rzeczywistych możliwości rozwoju. Oceniam, że po kilku miesiącach urealnienia gospodarki i giełdy wróci tam spokój. Zostanie wrzucone kilkaset mld USD i sytuacja wróci do stabilizacji a gospodarka dalej się będzie rozwijać jednak w "normalnym" trybie 5-6%. Ta sytuacja nie będzie mieć aż takiego przełożenia na spółki typu 11bit, CIG czy CDR. Większy wpływ może mieć na VVG które bardzo stawiało na rynek chiński gdzie po "zubożeniu" sporej części klasy średnie nietrafionymi inwestycjami w giełdę zmniejszy się ilość graczy kupujących dużo gier. Jednak pocieszeniem jest to, że Chiny umożliwiły sprzedaż konsol i gier do nich. Myślę, że w ciągu kilku najbliższych lat rozkręci się tam spory rynek w miarę dalszego bogacenia się społeczeństwa także dla 11bit. Może już Industrial zaistnieje w Chinach. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
25 sierpnia 2015 09:32:42
anty_teresa napisał(a):Mimo wszystko nie zmienia to faktu, że jest to dla takiego BMW największy rynek... Tak się składa, że zaglądam też trochę do spółek za oceanem - przypadek BMW nie jest odosobniony. Chiny są potężnym rynkiem sprzedaży dla wielu spółek i nie można bagatelizować tego co się dzieje w tym kraju. Wedle oficjalnych danych Państwo Środka jest już największą gospodarką świata w przeliczeniu na siłę nabywczą, a drugie pod względem wielkości PKB. Z tegoż też powodu, tak jak wspomniał Szutnik są obecnie dwa centra do obserwacji - USA i Chiny - to one tworzą podwalinę pod kondycję światowej gospodarki PS: Myślę, że akurat wątek 11Bit nie jest najlepszym do dyskusji na temat makro. Proponuję przenieść tę dyskusję tutaj: www.stockwatch.pl/forum/wpis-n... Spokojnie to tylko czasowe zawirowanie i potrwa to znacznie krócej niż problem z nieruchomościami w USA po banku Lehman - bo gospodarka Chin jednak mimo wszystko rośnie a kasy powinno im wystarczyć aby opanować tą pękniętą bańkę. Myślę, że na razie nie dopracowali procedury ale powinniśmy zobaczyć odpowiednią reakcję w ciągu co najwyżej 2 tygodni. Jestem co do tego przekonany. Inna sprawa jak szybki będzie skutek jednak "procedura" potrwa do czasu osiągnięcia zamierzonego skutku. Chiny są w dużo odmiennej sytuacji niż taka Rosja. Są konsumentem paliw i dla nich jest bardzo korzystny spadek cen surowców. Niedawno pisało się o dalszej szybkiej rozbudowie tych kolei super dużych prędkości (400-500km/h). Wystarczy kilka takich projektów i gospodarka trochę podkręci tempo. Chiny KSP mają już chyba więcej niż my wszystkich torów a samych super szybkich mają kilka tyś km. Mają jeszcze potencjał i pieniądze ale już nie na 10% rocznie .... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 25 sierpnia 2015 09:38
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
25 sierpnia 2015 10:24:27
Czy jest szansa na analizę ostatniego raportu spółki?
|
|
Wysłane:
25 sierpnia 2015 10:53:30
anty_teresa napisał(a): Wedle oficjalnych danych Państwo Środka jest już największą gospodarką świata w przeliczeniu na siłę nabywczą, a drugie pod względem wielkości PKB. Z tegoż też powodu, tak jak wspomniał Szutnik są obecnie dwa centra do obserwacji - USA i Chiny - to one tworzą podwalinę pod kondycję światowej gospodarki
Z tą siłą nabywczą to chyba przekombinowałeś .... nie wiem co miałeś na myśli ale chyba nie to, że Chińczyk może sobie kupić więcej za pensję niż Amerykanin. Gdyby tak było (jak to można rozumieć z wpisu) to gospodarka Chin byłaby kilka razy większa niż USA. przypomnę, że definicja siły nabywczej brzmi Siła nabywcza pieniądza – rzeczywista, realna wartość pieniądza. Określa, ile dóbr i usług można nabyć za jednostkę pieniądza. Siła nabywcza zmienia się pod wpływem zmiany cen w gospodarce. Jeżeli w gospodarce nie zmieniają się dochody ludności i występuje wzrost cen (inflacja), to siła nabywcza pieniądza zmniejsza się. Jeżeli występuje spadek cen (deflacja) – siła nabywcza zwiększa się. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 25 sierpnia 2015 10:54
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 sierpnia 2015 11:14:35
topfacet napisał(a):Czy jest szansa na analizę ostatniego raportu spółki? Jasne. Czekam tylko na garść wyjaśnień od spółki, ale tam są ludzie na urlopach niestety. Miałem dostać w tym tygodniu. @baks To był skrót myślowy, być może nie do końca precyzyjny. Chodziło mi o PKB wyrównany o parytet siły nabywczej: knoema.com/nwnfkne/world-gdp-r...
Edytowany: 25 sierpnia 2015 11:18
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2015 16:01:32
przy kursie: 69,40 zł
Myślę, że temat Android TV może być jednym z ciekawszych tematów na targach. Możliwe, że będzie cały wysyp zastosowań, prezentacji implementacji - zobaczymy co to zmieni w branży gier i rozrywki. Jak widać TWOM też na tym korzysta poprzez darmową reklamę. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 26 sierpnia 2015 16:02
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
27 sierpnia 2015 09:35:51
przy kursie: 73,50 zł
Podaję jedno zdanie z komentarza analityka BOŚ do wyników CDP: cyt. "Po sukcesie Wiedźmina 3 można zakładać, że kolejne gry również sprzedadzą się świetnie."
To a propos naszej dyskusji odnośnie szans na sukces Industriala po sukcesie z TWOM i rzekomych obaw rynku co do powtarzalności sukcesu. Oczywiście ryzyko zawsze jest, ale po sukcesie TWOM można zakładać, że kolejne gry również sprzedadzą się świetnie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.