152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
4 lipca 2017 00:03:32
przy kursie: 180,00 zł
@Bladdy Kod:mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem forum. możesz mi zaprezentować jeden .... słownie jeden przypadek gdzie "naganiałem" na wzrosty kursu.... ? Nie interesują mnie "drobne" kółeczka i zakupy kilka złotych taniej aby sprzedać 3-5 zł drożej. Staram się być obiektywny choć często bronię spółki w nieuzasadnionych przypadkach. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 lipca 2017 07:23
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
4 lipca 2017 08:40:47
przy kursie: 180,00 zł
Ciekawe czy i kiedy wyjdziemy z kanału? CIG urósł pod S3 nie na chwilę przed premierą, ale wiele, wiele miesięcy wcześniej. Tylko, że tam w zasadzie było oczekiwanie, któremu towarzyszyły jedynie raporty ze stratami. W przypadku 11bit powinno być lepiej, bo i coś się dzieje w temacie wydawnictwa, jak i raporty nie powinny być tak biedne jak we wspomnianej spółce. AT jest ważne, ale tutaj i tak gra rozgrywać się będzie o przyszłe fundamenty dla których liczy się premiera Frostpunka. Poprzeczka wysoko postawiona, ale nie ukrywam, że wielu liczy, że zostanie spokojnie pokonana. Tak czy siak moment premiery może wprowadzić niezłą dynamikę na AT w każdym możliwym kierunku. Wyjście z kanału wcześniej będzie pewnie wyjściem przed szereg, bo kurs wydaje się już w pewien sposób kupować przyszłość (uznaję, że uwzględnia wynik FP na starcie zbliżony do TWOM). W krótszym terminie pewnie jakieś wahania w kanale nastąpią zgodnie z prawidłami sztuki, niemniej poziom obrotów jest taki, że wszelkie zagrania mogą zachęcić do zabawy jedynie mniejszych amatorów "kółeczek".
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 lipca 2017 09:06:51
przy kursie: 179,90 zł
Frey, co żeście się uczepili tego mitycznego kanału? On nie istnieje. Piszesz o "wyjściu z kanału wcześniej" - górą? Dołem? Bokiem?
edit: @Rif ;)
Edytowany: 4 lipca 2017 09:55
|
|
|
|
Wysłane:
4 lipca 2017 09:51:49
Co ma z tym Frey wspólnego? :) Kanał, konsolidacja, ruch boczny. Jak zwał tak zwał. Zakres wskazywał Baks. W ramach można rozrysowywać sobie ograniczenia jak to uczynił niedawno DM PKO.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 lipca 2017 09:58:57
Jakbym czytał siebie, wypowiadającego się o AF - zysk, przychody, strata - jak zwał tak zwał. Co za różnica, przecież to są pieniądze.
Edytowany: 4 lipca 2017 10:09
|
|
Wysłane:
4 lipca 2017 10:53:50
Kurs od ostatniego "skoku w nadprzestrzeń"  (silnego wybicia z konsolidacji) porusza się w zakresie 165-205 z małymi wybiciami w obie strony z tak zwanym kursem średnim w okolicach 185zł. My "nietechnicy" nazywamy to w sposób nietechniczny kanałem. Dla nas jest to bardziej obrazowe i zrozumiałe niż Wasze techniczne slangi. Jak pokazuje rzeczywistość założenia i rysunki techniczne AT i AF nie zawsze właściwie odzwierciedlają sytuację stąd silne wybicia i silne korekty. Chcąc inwestować w spółki bardzo perspektywiczne trzeba szukać takich które (mają perspektywy) a ST czy AF tego nie pokaże jak choćby sytuacja na 11bit przed TWOM. Ja osobiście na razie nie oczekiwałbym jakiś dużych ruchów. Większość rynku musi przetrawić szokujący dla nich ruch na kursie w ostatnim roku. Dla części był to taki szok, że czym prędzej się ewakuowali. Trudno oczekiwać szybkiej zmiany poglądów u nich. Zmianę może wywołać widaok wielkiego sukcesu FP a do premiery jeszcze kilka miesięcy. Sukces TWOM chyba nie wystarczy do wzrostu kursu - mówię o zysku 10mln w 1,5 miesiąca. Ale sprzedaż podobna jak TWOM już owszem. Za wcześnie o tym gdybać. Na razie nie wiemy kiedy premiera i nie ma gwarancji na 100%, że w tym roku. Spółka nie wypuści nie gotowego produktu .... i słusznie. A przed nami jeszcze dużo wydarzeń - najbliższy Kraków a później targi i ostatni film z trailerem. Na targach w grę zagrają pierwsi "realni" gracze .... i dopiero ich relacje rzucą jakieś światło na jakość i ciekawość gry. Warunki do kręcenia małych kółeczek są ale ileż można tam zarobić ..... szkoda fatygi a zawsze kurs może niespodziewanie odjechać.... byli już tacy na forum co na tym stracili. AT i AF jest świetne na krótką metę. Na 11bit AF wyklaruje się na nowo jakiś czas po premierze FP - jaki będzie poziom trudno zgadnąć. Albo się potwierdzi aktualny ale mogą być góra czy dół jak pisał chwilę wcześniej Krewa Każdy scenariusz możliwy Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 lipca 2017 10:56
|
|
1 Dołączył: 2017-06-17 Wpisów: 163
Wysłane:
7 lipca 2017 22:33:56
przy kursie: 176,10 zł
Zainteresowanie Frostpunkiem na razie jest niewielkie. Ma to odzwierciedlenie nie tylko w wynikach wyszukiwania zdjęć na Google, o którym pisałem wcześniej, ale i w Google Trends. Poniżej zainteresowanie Frostpunkiem na tle zainteresowania TWoM na przestrzeni ostatniego roku.  kliknij, aby powiększyćtrends.google.com/trends/explo...Szału nie ma. Na razie nie widać by zainteresowanie TWoM miało przełożenie na zainteresowanie kolejnym tytułem.
Edytowany: 7 lipca 2017 22:43
|
|
Wysłane:
7 lipca 2017 23:16:41
Teoretycznie wygląda to w porządku. Jest tylko małe ale - zawiera poważne luki w danych Oficjalnie nazwę zaprezentowano około 8 miesięcy temu czego więc szukasz rok temu ? Jak ma być szeroko znana gra której nikt jeszcze nie dotknął spoza studia. Jak ma być powszechnie znana gra z małego studia o które napisano niewiele artykułów i tak na prawdę nie wiadomo jaka to jeszcze gra. Grafiki wyglądają dość profesjonalnie Kod:mod: usunięto wycieczki osobiste Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 8 lipca 2017 13:46
|
|
Wysłane:
7 lipca 2017 23:45:52
baks napisał(a):Oficjalnie nazwę zaprezentowano około 8 miesięcy temu czego więc szukasz rok temu ? Ty tak na poważnie? Ponoć jesteś wieloletnim akcjonariuszem spółki, a nie wiesz że gra została ujawniona 30 sierpnia 2016 roku? http://ir.11bitstudios.com/?p=878
Edytowany: 8 lipca 2017 00:02
|
|
Wysłane:
8 lipca 2017 00:06:27
Zarzucasz mi nieznajomość tematu a sam mijasz się znacząco z prawdą. Szukasz czegoś czego jeszcze nie było w lipcu 2016... Dla mnie nie ma znaczenia o której godzinie coś ogłosili tak samo jak to czy premiera FP będzie w listopadzie 2017 czy w lutym 2018. Zacytowałem Ci pierwsze z brzegu dane z Google na które się powołujesz z 11 kwietnia 2017 Pierwszy raz o Frostpunk usłyszeliśmy pół roku temu. Z mglistych informacji nie wyłonił się jednak wyraźny obraz tego, czym dokładnie nowa produkcja studia 11bit będzie. Dziś, wraz z nowym zwiastunem, możemy powiedzieć o niej znacznie więcej. www.komputerswiat.pl/gamezilla...Co Ci tutaj nie gra ... ? Mnie nie interesuje szczegółowy dziennik kto kiedy coś powiedział...... tylko ile spółka zarobiła w danym roku i ile spodziewam się, że zarobi za rok, dwa, trzy. Nie jest moją winą, że artykuł rozmija się nieco z terminami - tak samo jak Ty. Powoływałem się na info z Twoich Google - jak widzisz Google jest dość nieprecyzyjne.... PRAWDA ? Kod:mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem forum. Baks, kolejna żółta kartka. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 8 lipca 2017 13:48
|
|
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
8 lipca 2017 00:34:15
W sumie już baks napisał, ale: 30 sierpnia 2016 r. została ujawniona jedynie nazwa gry i nakreślony został bardzo ogólnie jej temat - wraz z pierwszym - 40 sekundowym filmikiem, który oprócz mroźnego klimatu nie pokazywał zupełnie niczego. Znów porównujesz dwie nieporównywalne rzeczy - zainteresowanie grą znaną od przeszło dwóch lat, która zdobyła wiele nagród i cieszy się nadal dużą popularnością (wystarczy popatrzeć ile filmów let's play z TWOM jest na youtube), z zainteresowaniem grą, o której tak naprawdę jeszcze niewiele wiadomo, i która pokazywana jest za zamkniętymi drzwiami - jedynie przedstawicielom mediów branżowych, którzy nawet nie mogą przedstawiać własnych zdjęć czy filmów z rozgrywki. Zainteresowanie frostpunkiem dopiero zaczyna być wzbudzane - i to oszczędnie - zgodnie z tym co mówią przedstawiciele spółki - według określonego planu. Popularność TWOM wynika też z tego, że gracze w tą grę są mocno zaangażowani - choćby przez tworzenie grafik czy przez babel. Oczywiście w przypadku frostpunka na chwilę obecną nie może o tego typu aktywnościach być mowy. Wysnuwanie wniosków na podstawie przedstawionego przez Ciebie porównania jest pozbawione sensu. Przy okazji - ostatnie wieści dotyczące Moonlightera - osoby, które wsparły grę dostały już dostęp do bety. www.kickstarter.com/projects/d...(w tekście jest też mowa o tym jak na E3 pokazywane były gry Moonlighter, Tower57 i Frostpunk)
|
|
Wysłane:
8 lipca 2017 08:47:35
Panie Frey. Do premiery gry zostały jakieś 3 miesiące. Już w tym momencie powinno być o niej dużo głośniej.
Dla mnie narzędzia Google są dużo bardziej wiarygodnym narzędziem oceny zainteresowania grą niż chciejstwo akcjonariatu. Przez ostatni rok zajmował się Pan wklejaniem na tym forum linków do artykułów mających świadczyć o tym, że cały świat z wytęsknieniem czeka na Beat Cop. Ile było ochów i achów. A jakie to miało przełożenie na sprzedaż?
Edytowany: 8 lipca 2017 08:53
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
8 lipca 2017 09:47:17
Panie Scipio, co do BC pełna zgoda gra nie została specjalnie zauważona. Co do zainteresowania FP to uważam że ponad mln odsłon na Youtube o czymś świadczy tym bardziej że są to odsłony treailera a nie geampleya. O grze jest cicho bo taka jest polityka firmy i o tym było wiadomo od dawna, komuś nie pasuje to zawsze można pozbyć się akcji i wrócić na CIG. Na miesiąc przed premierą wrócimy do tematu. A i jeszcze jedno, dlaczego nie zrobiłeś porównania rok przed premierą FP i rok przed premierą Twom?
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
8 lipca 2017 16:46:55
Zgadza się. W przypadku Frostpunka niewiele się dzieje w porównaniu do TWoMa na tym samym etapie gry ale pamiętajmy, że od ogłoszenia do premiery w przypadku Frostpunka będzie to więcej niż rok a dla TWoMa było to 8 miesięcy. TWoM był ewenementem i pewnego rodzaju wydarzeniem kulturalno-artrystycznym, bo jako przedstawiciel medium gier trafił do prasy powszechnej. Washington Post, La Stampa i wiele innych gazet (nawet i nasz Newsweek ;)) pisało o grze niekoniecznie oceniając ją w kategoriach grywalności czy wykonania a podejmowania tematów społecznych. TWoMowi 8-mio miesięczna kampania nie zaszkodziła, w przypadku Frostpunka spodziewam się, że defacto zaczęła się ona wraz trailerem Whiteout i będzie krótsza oraz bardziej intensywna. Trzeba być świadomym, że największe serwisy nie będą co miesiąc pisać o Frostpunku, bo nie jest to żaden tytuł AAA - lepiej więc, żeby taka obecność przekuła się w konkretne zainteresowanie i sprzedaż. Na dzień dzisiejszy uważam, że największy wpływ mają youtyberzy oraz gracze którzy kupią grę na samym początku, żeby szybko przebiła się w rankingach. Z tym nie powinno być problemu bo jest spora grupa ludzi, dla których TWoM jest świetną grą i bardzo chętnie czekają na coś podobnego. Z youtuberami spółka ma też bardzo dobre relacje i wieloletnią współpracę.
Co do zarzutów, że city buildery czy strategie mają mniejszą popularność niż inne gatunki to przyjrzeniu się Factorio i fakcie, że podczas ostatniej Summer Sale w ogóle nie była przeceniona i sprzedawała się bardzo dobrze. Porządny city builder czy strategia sprzeda się zawsze bardzo dobrze.
|
|
Wysłane:
8 lipca 2017 19:35:04
Wcale nie jest tak, że w przypadku Frospunka niewiele się dzieje w porównaniu do TWOM - na tym samym etapie. Pierwszy filmik dotyczący TWOM - ten z dziewczyną o perłowych włosach w tle, pojawił się w marcu 2014 r. Trailer pokazujący gameplaya miał premierę 30.10.2014 r. - a więc dwa tygodnie przed premierą gry. Artykuły w prasie popularnej pojawiły się w większej ilości gdzieś od września/października. Gra zainteresowała poważniejszą prasę - z uwagi na temat. Z Frostpunkiem może być podobnie. Tu już nie chodzi nawet o szczegóły gry, a o promowaną przez spółkę tzw. meaningful entertainment. Gier tego typu - wymagających dokonywania wyborów powiedzmy moralnych, nadal nie ma dużo i założę się, że spółka będzie próbowała zainteresować poważniejszą prasę tym tytułem, a że są już znani dzięki TWOM - to może się uda. Przedstawiciele spółki wielokrotnie podkreślali, że nie ma sensu robienie kampanii dłuższej niż pół roku - lepsza krótsza, a bardziej intensywna. Jeśli chodzi o Beat Copa - no cóż drogi Panie Scipio - masz mnie. Przeszacowałem sukces Beat Copa - gra zapowiadała się bardzo fajnie i we wstępnej fazie (pierwsze 7 dni z życia głównego bohatera) zbierała same dobre recenzje. Niestety nie chwyciła. Rozczarowany byłem nie tylko ja. Podobnie zawiedziony był G.Miechowski. Jako, że w nią grałem, mogę się domyślać dlaczego. Jej autorzy (Pixel Crow) obiecywali historię, której w tej grze zabrakło. Kolejnie dni niemal nie różnią się od pierwszych siedmiu. Zbyt duża powtarzalność, a przede wszystkim brak motywu przewodniego (bo ten, który jest w grze jest bardzo słabiutki - w zasadzie to go brak), pogrzebały szanse beatcopa na większy sukces - mimo bardzo fajnej pixelowej grafiki i dużych pokładów humoru (aczkolwiek często niskich lotów). Tak to jest ze spółkami growymi, że nikt do premiery i paru kolejnych dni po premierze, nie jest w stanie przewidzieć czy gra chwyci czy nie. Każdy inwestujący w akcje spółek growych sam musi ocenić potencjał i każdy będzie miał na to swoje metody. Z treści Twoich wpisów w działach dotyczących poszczególnych spółek growych wynika, że koncentrujesz się na negatywach. W przypadku znacznej części spółek w pełni się z Twoimi poglądami zgadzam, ale akurat nie w przypadku 11-bit. Nie dlatego, że jestem ślepo zapatrzony w tę spółkę, ale dlatego, że podnoszone przez Ciebie argumenty są po prostu mało logiczne. Porównujesz rzeczy bardzo słabo nadające się do porównywania i wyciągasz negatywne wnioski - mam wrażenie, że na siłę. Twoje prawo. Pozwolisz jednak, że zachowam swoje prawo do krytki i prawo do patrzenia dość optymistycznie na rozwój 11-bit. Pesymista powie, że Beat Cop to totalna klapa. Optymista zauważy, że wg Steamspy gra ma już ok. 45 tysięcy owners i jeszcze nie jedna promocja przed nią. 11-Bit umie sprzedawać. Jeśli Ci przeszkadza to, że wklejam linki do najnowszych recenzji, wywiadów czy filmików na youtube - to radzę Ci dodać mnie do ignorów - bo nie zamierzam rezygnować - a druga połowa roku zapowiada się pod kątem informacji o grach od 11Bit naprawdę obficie
|
|
Wysłane:
9 lipca 2017 15:11:32
Oglądał ktoś wczoraj prezentację gry w Krakowie na gry on-line ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
11 lipca 2017 17:52:17
przy kursie: 176,00 zł
W związku z udostępnieniem wersji Beta Moonlightera dla kickstartowych backerów, na youtube pojawia się coraz więcej filmików let's play. W jednym z wywiadów ktoś z firmy Digital Sun wspominał, że zamknięta beta obejmuje jedynie jeden poziom - żeby nie psuć zabawy. Gra wygląda IMHO świetnie - co absolutnie nie musi przełożyć się na oszałamiający sukces finansowy www.youtube.com/watch?v=ECRZP4...
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
12 lipca 2017 18:28:36
przy kursie: 174,40 zł
Krewa mam pytanie, jak widzisz od strony technicznej sytuacje 11Bit. A druga sprawa, czy nie masz wrażenia czytając forum inwestorskie i grupę osób na bankierze że tu pachnie a raczej zalatue Kov?
Edytowany: 12 lipca 2017 18:30
|
|
Wysłane:
12 lipca 2017 18:50:29
Porównanie do Kov zabawne. Co wnioskujesz z forum inwestorskiego? Na ten moment 11bit nie ma nawet drugiej kapitalizacji na gamedevie GPW. Jest za PlayWay. Sytuacja obecna przypomina raczej duszenie pod 85 zeta, gdy osłabiono morale, wielu wysiadło i kurs poszybował. Aktualnie jest lekka dominacja podaży, ale przy tak niskich obrotach, to raczej nic szkodliwego. Im bliżej premiery tym sprzedających będzie mniej. Wszyscy pamiętają, co się działo po premierze TWOM. Mogą nie rozumieć FP, ale poprzedniczki tez nie rozumieli. Zrozumieli, że była dużym sukcesem. Spółka zaś zapewnia, że spodziewa się większego. Strona popytowa tez ma czas. Wszystko się zmieni w momencie ogłoszenia daty premiery FP. Do tego czasu nic nie ma znaczenia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 lipca 2017 21:27:51
Rekinek, na bankier nie zapuszczam się, gdyż nie przepadam za ściekowym klimatem. Jeżeli chodzi o porównanie z KOV to wg mnie jest ono jak najbardziej na miejscu - i nie chodzi mi o porównywanie spółek, tylko o atmosferę na forum: poklepywanie się po plecach, naciąganie faktów, wściekłe ataki na użytkowników, którzy mają czelność wygłosić własne zdanie. Tam było liczenie baryłek co 4 godziny, tutaj mamy podniecanie się steamem. Całe szczęście, że spółka nie wpadła na pomysł sprezentowania kilku komputerów dla placówki edukacyjnejCo dotyczy sytuacji technicznej to nie uległa ona zmianie od ostatniego mojego wpisu z 30 maja. Notowania ugrzęzły w trendzie bocznym, dolnym pułapem którego jest luka hossy. Trzeba cierpliwie czekać na rozwiązanie. edit: posprzątane
Edytowany: 13 lipca 2017 12:22
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.