PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
23 kwietnia 2018 11:13:40
przy kursie: 250,00 zł
Jedno trzeba powiedzieć Bitom: chapeau bas za decyzję z brakiem preorders na Steamie. Battletech nie został na tym forum chyba wystarczająco doceniony. Tymczasem w przedsprzedaży wygląda naprawdę nieźle (choć potencjał wydaje się sporo niższy niż produkcji 11Bit). Do jutra jednak powininen się w dużej mierze "wystrzelać" :)
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:02:53
So it begins... Cytat:While the odds facing your survivors in Frostpunk are scarcely better than those that faced you in This War of Mine, the former emerges as a far more immediately-appealing affair. The premise feels fresh, the pieces look gorgeous in motion and the ethical dimension that Nbit continue to build into city sims remains as compelling as ever. Whether you’re a fan of the genre or not, Frostpunk is absolutely worth playing. www.pcworld.idg.com.au/article...
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:05:49
Gry online - 8,5. Gamerweb 9/10
|
|
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:40:22
Gram.pl - 9,2 ("Frostpunk jest tak dobre, że aż ciarki przechodzą.")
Ale są i słabsze noty (jak w przypadku każdej gry) - na szczęście od mniejszych serwisów póki co: actugaming.net - 7,5 polygamia.pl 3/5
O sprzedaży zadecydują opiniami użytkownicy steam.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:54:13
Game space 9/10 Everything you know is wrong.........
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:55:50
W przypadku Polygamii , to wygląda na recenzję pisaną na kolanie. Jeszcze wczoraj wieczorem autor pisał, że zagrywa się w Battletech i Frostpunka planuje odpalić w drugiej połowie tygodnia. Kilkanaście godzin później *bach* recenzja. Płaska, powierzchowna. Czuć, że ogrywane w nocy na poziomie normal, jeden scenariusz, na siłę, bo wypadało zdążyć przed premierą. EDIT. Autorem okazał się ktoś inny, niż pierwotnie podpisany. Co nie zmienia faktu, że niewiele w niej treści.
Edytowany: 23 kwietnia 2018 13:06
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
23 kwietnia 2018 12:58:03
Recenzja Polygamii rozczarowuje. Cytat:Survivalowo-strategiczna gra 11 bit jest znacznie mniej interesująca, niż mogliście oczekiwać. Cytat:Nie ma w niej niczego szczególnie ciekawego, żadnego wyzwania, intrygujących problemów, które musimy rozwiązywać, jakiegoś nowego spojrzenia na gatunek. Cytat:Koniec końców pozostaje wrażenie, że 11 bit studios chciało zrobić dwie gry naraz, przez co ani jednej nie zrobili dobrze. Na intymną opowieść o przetrwaniu i koniecznym do niego poświęceniu gra ma zbyt dużą skalę. Jesteśmy od pojedynczych mieszkańców na tyle oddaleni, że ciężko ich traktować inaczej niż jako statystykę. Ale ta skala nie jest z kolei na tyle duża, by gra sprawdzała się jako ciekawa, stawiająca przez graczem intrygujące wybory strategia. Cytat:Przez to Frostpunk tkwi w rozkroku pomiędzy This War of Mine a Sim City, nie potrafiąc znaleźć jakiegoś własnego, oryginalnego głosu. Zamiast jakoś twórczo rozwijać gatunkowe pomysły i schematy, jedynie je upraszcza, by jakoś dało się te dwa światy połączyć. Potrafi wciągnąć i wygląda bardzo ładnie, to mu trzeba oddać, ale ostatecznie jest po prostu nudny. Nie przesadzają nieco? ;)
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:10:55
@Andy O jakości recenzji może świadczyć chociażby recenzja dla Snipera 3 oceniona na 3,5 .... polygamia.pl/sniper-ghost-warr...Dla mnie to mówi wszystko. Czy mam rację zobaczymy za 2-3 dni co powiedzą gracze na Steam Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
2 Dołączył: 2009-07-17 Wpisów: 243
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:13:00
Na pewno trafionym argumentem na minus może być to, że pozwolenie dzieciom na pracę daje więcej zasobów i nie widać gołym okiem negatywnego wpływu tej decyzji. No chyba, że ziomek z polygamii go nie zauważył. Ergonomia przy okienkach to efekt słabych testów. Przy dużej produkcji różne ekrany robią różni ludzie, jak nie ma jakiegoś standardu to potem takie sytuacje się pojawiają, jak choćby niejednolite ui
|
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 9
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:19:07
2018-04-23 x02:1. Odniosę się do wybranych fragmentów wypowiedzi, by nie wdawać się w emocjonalne przepychanki. 2. Nie. Nie mam informacji o planowanych ruchach przez Zarząd. Pytam retorycznie: czy osoby z Zarządu lub ich przedstawiciele kiedykolwiek w historii relacji z inwestorami rozminęli się deklaracjami z rzeczywistością? 3. @Frey: „Spekulować czy inwestować - to zależy od długości planowanej inwestycji.”. To oczywiste i przez szacunek, tego i tym podobnych rzeczy w komentarzu nie zamieszczałem. 4. @aircanada15: „czemu ma służyć ta analiza sprzedaży na maleńkim w skali rynku VG muve.pl ?” Maleńkie – tak, ale „lepszy rydz niż nic”. Wyraźnie wskazałem źródło, by każdy na podstawie mojej pracy mógł wyrobić sobie zdanie: lokalne lub/i globalne. Dziwne, że o pojedyncze tweety „znanego streamera” i komentarzy się nie czepiasz, tylko o to co z braku informacji jest jakąkolwiek informacją. Straszę? W którym miejscu? Skorzystałem z tego samego prawa z którego korzystać mogą wszyscy zarejestrowani [niektórzy wg mnie go nadużywają] czyli wygłoszenia opinii. Cytowanie – czynienie odwołania do czyjejś wypowiedzi, to nie straszenie lecz dialog. Wyrysowana świeczka na W1 jest taka a nie inna. „Kupuj plotki, sprzedawaj fakty.” i tak dalej. 5. @baks już nie chcę wywoływać dyskusji o porównaniu dziennej stopy zwrotu z kilku krótkich ruchów i z tego jednego długiego, ale może warto policzyć ile czasu od debiutu spółka rosła a ile czasu szła bokiem? Wg mnie niezaksięgowany zysk, to żaden zysk. Szczególnie na „bananowej giełdzie”. 6. @baks w kolejnym poście wytykasz mi, że Zarząd [choć w nawiasie jest napisane „czy ktoś inny”, więc Zarząd jest jedynie figurą stylistyczną] „nie musi sprzedawać akcji”, ale chwilę później wskazujesz, że należy brać taki ruch pod rozwagę [w zależności od perspektywy]. Czy aż takiej dokładności wymaga udzielanie wypowiedzi na tym forum, by pisać o rzeczach oczywistych? Krótko: a akcjonariusz mający 3% akcji może szarpnąć rynkiem i zakryć małe luki przy odpowiednim układzie świeczek? Czy należy to brać pod rozwagę przy krótkoterminowych ruchach lub zajmowaniu pozycji przy aktualnym położeniu kursu? Komentarz jest kierowany do wielu osób. Nie tylko do tych posiadających akcje od debiutu. 7. Może warto wspólnie zastanowić się nad wpływem kursu USD do PLN, a zyskami 11B?! 8. Wątek porównania CDR a 11B też nie doczekał się zbyt wielu merytorycznych wypowiedzi. Szkoda, bo i to na prostej grafice można przedstawić [wraz z uwzględnieniem emisji akcji i innych zdarzeń]. Google Dysk: Na poparcie własnych słów i podsycenie złośliwości przesyłam porównanie wskaźników w ujęciu kwartalnym i do POJEDYNCZEJ akcji dla obu spółek. Złośliwie brak legendy.Czy teraz krycie tych małych otwartych luk wydaje się Wam bardzie prawdopodobne - możliwe? W przypadku CDR warto zestawić to z wykresem z tego artykułu 2017-09-06 SW: CD Projekt w II kwartale zarobił 73 mln zł i pokonał prognozy maklerów,i dokonać podobnego zestawienie z 11B. .............................................
|
|
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:31:10
3citrony napisał(a):Na pewno trafionym argumentem na minus może być to, że pozwolenie dzieciom na pracę daje więcej zasobów i nie widać gołym okiem negatywnego wpływu tej decyzji. No chyba, że ziomek z polygamii go nie zauważył. Ergonomia przy okienkach to efekt słabych testów. Przy dużej produkcji różne ekrany robią różni ludzie, jak nie ma jakiegoś standardu to potem takie sytuacje się pojawiają, jak choćby niejednolite ui Recenzent sam się przyznaje, że ogrywał tylko na normalu. Możliwe, że wybory mogą generować losowe zdarzenia i różne dla nich współczynniki przy kolejnych poziomach trudności. Praca dzieciaków może, lecz nie musi prowadzić do wypadków. Trzeba będzie samemu ograć kilka razy, by takie niuanse wychwycić. Znudzony recenzent raczej szybko stwierdził, że to nie jego typ zabawy. Ergonomia okienek może być wynikiem nie tyle słabych testów, co ciągłego aktualizowania ui. Takie rzeczy łata się po premierze w kolejnych aktualizacjach. Wytykanie podobnych drobiazgów jest słabe.
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:34:05
Ogólnie masz rację ale pobieżnie tylko ślizgasz się po temacie wybierając Ci co bardziej pasuje. Umyka Ci kilka kluczowych faktów. Spółka wciąż jest na dorobku i trudno taką zaklasyfikować. Nie budują wartości agresywnie a wolą minimalizować ryzyko. Umknęło Ci szczególnie to, że spółka jest w przeddzień 2 dużych premier a prawdopodobnie także 3-ciej. Przy finansowaniu dużych produkcji z zasobów trudno oczekiwać dużej akumulacji kapitału czego wynikiem jest wykres kursu 2016. Te premiery mogą przetasować wszystko i znów zmienić diametralnie wykresy ... Czy tak będzie poznamy za 2 tygodnie i za 6 tygodni ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 23 kwietnia 2018 13:36
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:39:31
Steam społeczność FP już 95.400,,,niech rynek wyceni panie devont Everything you know is wrong.........
|
|
2 Dołączył: 2009-07-17 Wpisów: 243
Wysłane:
23 kwietnia 2018 13:41:53
Rif napisał(a):Ergonomia okienek może być wynikiem nie tyle słabych testów, co ciągłego aktualizowania ui. Takie rzeczy łata się po premierze w kolejnych aktualizacjach. Wytykanie podobnych drobiazgów jest słabe. Też uważam, że powinni to szybko poprawić. Imho ergonomia to najważniejszy element aplikacji po biznesie. Wyobraź sobie, że grasz w csa i żeby walnąć heda musisz strzelić w stopę. To jest tego typu sytuacja, tylko na mniejszą skalę. A zawsze znajdzie się jakiś pajac, któremu nie będzie pasował kolorek, czy przesunięcie na ekranie. Produkty cyfrowe kupuje się na podstawie opinii i jak wielu ludziom takie coś nie przypasuje to wiadomo jak będzie. Te wytknięte ergonomiczne błędy są małego kalibru, warto jednak iść w stronę doskonałości jak to zrobili w przypadku grafiki
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:08:12
Mi najbardziej w recenzji eurogamer.pl podoba się fragment ... Jest też niestety łyżka prochu w beczce smalcu. Frostpunk to bez dwóch zdań gra wyjątkowa. Jedna z najbardziej wciągających produkcji, w jakie mi przyszło grać od lat. Mechanika jest bardzo dopracowana i zbalansowana. Cel twórcom udało się osiągnąć – zmusza do myślenia i refleksji. Żałuję tylko, że we Frostpunk nie miałem okazji zagrać na konsoli. Sam już nie mogę doczekać się zagrania .... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:23:27
Rif napisał(a):W przypadku Polygamii , to wygląda na recenzję pisaną na kolanie. Jeszcze wczoraj wieczorem autor pisał, że zagrywa się w Battletech i Frostpunka planuje odpalić w drugiej połowie tygodnia. Kilkanaście godzin później *bach* recenzja. Płaska, powierzchowna. Czuć, że ogrywane w nocy na poziomie normal, jeden scenariusz, na siłę, bo wypadało zdążyć przed premierą. EDIT. Autorem okazał się ktoś inny, niż pierwotnie podpisany. Co nie zmienia faktu, że niewiele w niej treści.
Haha!  Jak ja uwielbiam wyznawców spółki. Może to po prostu zmasowana akcja hejterska serwisu polygamia? Tam gdzie są wysokie noty to oczywiście zastrzeżeń brak  Pogódź się z tym, że gra nie musi się wszystkim podobać. To nie Wiedźmin 3. Recenzje są na razie bardzo dobre, ale oczywiście te najważniejsze od zachodnich serwisów dopiero przed nami i to one określą kierunek.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 9
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:23:56
2018-04-23 x03:@baks, proszę przestań skupiać się na mnie i przypisywać mi takie czy inne emocje. Proszę skup się na tym co piszę lub udostępniam. Nigdzie nie napisałem, że jestem w średnim czy długim terminie źle nastawiony do 11B. Gdy jestem złośliwy, to się z tym nie kryję. Dlaczego miałbym się kryć z negatywnym lub pozytywnym sentymentem do posiadania akcji 11B. Nie dokonuję klasyfikacji spółki. Patrzę na AT i na AF. AF w formie graficznej udostępniłem. Dołączyłem informację o średniej ważonej wolumenem dziennej zmienności ceny dla ostatnich 21 sesji oraz średnim wolumenie liczonym od konkretnego dnia, by łatwo można było ocenić czy na wykresie ceny spółki mają miejsce zmiany na + czy -. „ślizgasz się po temacie wybierając Ci co bardziej pasuje” i dlatego dołączyłem wykres kwartalny wskaźników i danych AF od 2012 roku do ostatnio zaraportowanych. Rzeczywiście nie biorę pod uwagę najbliższych premier i innych zdarzeń, od tak tupię nogą i kręcę głową :] By inwestować w 11B moment był kiedy indziej, teraz już spekulacja, choćby pod wskazane przez Ciebie zdarzenia. Pociąg ruszył już dawno, teraz to kwestia wsiadania i wysiadania na kolejnych stacjach, nim pociąg dotrze do ostatniej. @baks „Przy finansowaniu dużych produkcji z zasobów trudno oczekiwać dużej akumulacji kapitału czego wynikiem jest wykres kursu 2016”. Pisałem coś o oczekiwaniu dużej akumulacji kapitału i zależności z wykresem w 2016 roku? Ponownie mam wrażenie, że jestem oskarżany o czyn niepopełniony. Chyba chodziło Tobie o 2015 rok a nie 2016, ale wtedy wskazane przez mnie zdanie jest nieprawdziwe. Dowodem niech jest wykres pokazujący środki finansowe i ich ekwiwalenty w ujęciu uwzględniającym emisje i tego typu operacje, oraz surowych danych [zamieściłem przykład z raportu za 3Q 2016]. Wszystko przy dwóch założeniach: że „ślizgam się po powierzchni” oraz że dobrze zrozumiałem znaczenia Twoich słów o akumulacji kapitału przez spółkę. Dorzuciłem w razie czego inne krzywe. Google Dysk: jest wykres pokazujący środki finansowe i ich ekwiwalenty w ujęciu uwzględniającym emisje i tego typu operacje, oraz surowych danych.@chris_martin, ale czy ja się kłócę z wielkością grupy Frostpunk na Steamie i jej znaczeniem? Nie. W dodatku jeszcze udostępniłem wykres ukazujący zmiany w niej zachodzące. Skąd ten przytyk? Dziele się z Wami wizualizacjami danych liczbowych, a niektórzy z Was przypisują mi takie czy inne postawy. To chyba nie u mnie te emocje furczą. .............................................
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:43:16
Oczywiście podziwiam za bezstronność ... szczególnie tutaj ... ale i wzbogacę go przypomnieniem, iż w bliskim sąsiedztwie obecnego położenia kursu są otwarte aż cztery luki [230,xx, 218,xx, 176,xx, 166,xx]. [Opinia] Zarząd [czy ktoś inny] też kiedyś musi sprzedać część akcji :P Podziwiam, że potrafisz przewidzieć kto i kiedy sprzeda akcje (bo musi) ... tak skomentowałem, że ja bym tak zrobił. Oceniam, że mają dość kasy z zarobków z pensji i premii rocznej za sukces - .. aby objąć całą emisję. Oceniam jednak, że sprzedadzą taką część posiadanych akcji aby nie "drenować" domowych zapasów dla objęcia emisji. Zaznaczam , że po emisji sądzę, że będą mieli więcej akcji niż przed sprzedażą .... ale to tylko moja subiektywna ocena. Spółka jest na tyle perspektywiczna (przynajmniej na razie), że każdą ilość akcji ktoś chętnie obejmie. To tylko kwestia ceny. Tylko przy takich perspektywach na dzień dzisiejszy śmieszna wydaje się sugestia 166. Zarząd obejmie około 100tyś akcji. Zobacz dziś już poszło 36 tyś. Przy takiej sytuacji nawet te 100tyś poszłoby bez bólu w ciągu tygodnia. Niektórzy nieco odrywają się od rzeczywistości tak w jedną jak i w drugą stronę. Trzeba jednak ocenić, że na razie gra jest przez ogół chwalona nawet bardzo - odmieńcy zawsze się znajdą - choćby dla wyróżnienia się z tłumu ... Każde akcje ktoś kiedyś sprzedaje nawet ja swoje kiedyś sprzedam. Może warto przypomnieć, że akcje kupuje się po to aby je sprzedać .... i dobrze by było na nich zarobić .. Tyle, że Zarząd nie musi tego robić a ty chcesz podjąć decyzję za nich ... ? Sprzedając zbyt dużo stracą wpływ na decyzję - nie pomyślałeś o tym ? Wszystko to jednak nic prawdziwe sprawdzam poznamy jutro ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 23 kwietnia 2018 15:46
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:46:56
@deVont Widać, że dużo pracy włożyłeś w analizę spółki. Przyznam, że nie rozumiem do końca - może to poniedziałkowy niż intelektualny - jaki wniosek z niej wyciagasz? Że FP może nie okazać się sukcesem przedażowym? Że kurs może spadać? Sorry za uproszczenia, ale jakie masz przesłanie? :)
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
23 kwietnia 2018 15:47:51
deVont: wytłumacz jeszcze raz prostemu chłopu (to ja), czemu ma służyć ta analiza sprzedaży na muve.pl ? Po pierwsze wiadomo, że polska gra będzie się u nas cieszyć wiekszym powodzeniem, uwzględniając efekt skali. Po drugie pudełka, które analizujesz, to tylko dodatek do preferowanej przez 11Bit sprzedaży cyfrowej, która będzie wielokrotnie większa od fizycznej. Nie rozumiem co chciałeś wyliczyć, bo chyba nie prognozowaną sprzedaż Frostpunka ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.