Rif napisał(a):
Niby wszystko fajnie, ale odczuwam lekki niedosyt. Spółka zarabia i to jest plus. Minus, że to dalej projekty niewielkie, wychodzące z olbrzymim poślizgiem (nie jestem pewien czy pierwotnie CoM nie był zapowiadany przed Dead Mage na 2016 rok) i od lat mimo zapowiedzi nie możemy doczekać się 3-4 premier z wydawnictwa rocznie.
Z wielką uwagą czekam na premierę konsolowego CoM i Frostpunka.
Jeśli spółka będzie wydawać rocznie jeden "hit" z wydawnictwa i ten hit będzie liniowo coraz większy i przyniesie powiedzmy co roku 50% więcej przychodów i zysków to mi to odpowiada.
Biorąc pod uwagę, że ML miał koszty zbliżone do 2mln. Był projektem 1-2 mln a przez opóźnienie można zakładać, że kosztował ok 2mln. Tak na prawdę to nie znamy pełnych kosztów produkcji ani jednej ani drugiej gry.
Można domniemywać, że ML kosztował spółkę 2mln lub całkowity koszt to 2mln. Wynikałoby z tego, że koszty produkcji ML mogły wynieść 5-6mln.
Jeśli CoM kosztowało spółkę ok 3mln a drugie 50% to koszty DM to całkowite koszty produkcji ok 6mln.
Wygląda na to, że gra w 3 dni zarobiła więcej niż 6mln zł. Nie ulega wątpliwości, że jeśli 11bit zwróciły się koszty to tak samo dla DM.
Wydaje się, że są spore szanse na kontynuowanie współpracy zarówno z Sun jak i Dead.
Nie ma pewności czy będzie to kolejny ich projekt ale nie ulega wątpliwości, że będą one większe i producenci będą mieli już większe doświadczenie.
Podsumowując jeśli co roku wydadzą grę coraz większą to w 2-4 lata dojdą skalą produkcji do poziomu FP a to da już sowite przychody i zyski.
Nie da się zaprzeczyć, że to już drugi i to coraz większy projekt będący sukcesem wydawniczym. Pod względem wydawniczym 11bit niedługo może zacząć deptać po piętach Paradoxowi ....
Biorąc pod uwagę jakość to chyba już go przerasta. Dlatego dobrze by było właśnie utrzymać jakość. Gier byle jakich nie brak a tylko jakością można się przebić i odnieść sukces. Ja nie liczyłbym na fuksa .... że jakaś byle jaka gra "odleci".
Taki fuks zdarza się raz ..... na "milion"
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)