PARTNER SERWISU
epnhrfjj
1 2 3

Mitia & Stock - kronika giełdowa

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 1 września 2010 01:31:56
Cytat:
co to za kronika z ukrywaniem spolek?
co by nie zapeszać. Podałem dość danych by zainteresowani się domyślili, a wkrótce i tak wszystko wyjaśnię.

Co do MWT, mam nadzieje, że ten lot nie tak szybko. Czarnecki wie co robi. Poza tym spółka ugruntowuje swoją pozycję, Magellan zaczyna odstawać, reszta się nie liczy. Poza tym niski koszt przejęcia pozwala na duże pole manewru i drogie działania ;)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 1 września 2010 08:58:31
kneczaj napisał(a):
Podpowiem ci jeszcze jedno. Jeśli kupujesz akcje zawsze pomyśl ile realnie możesz jeszcze na tym zarobić - czyli jaka jest cena docelowa, a także do ilu mogą one spaść - wtedy bez gadania sprzedajesz. Do tego celu dobrze jest wykorzystać AT. Ja stosuję warunek, że stosunek potencjalnego zysku do potencjalnej straty powinien wynosić co najmniej 3:1 i dopóki się tego trzymam dobrze na tym wychodzę.

to jest dobra metoda, ale jak kazda metoda ma swoje wady - w przypadku lapania spadajacych nozy zawsze wydaje sie, ze potencjal wzrostow jest niesamowity, wiec z/r wychodzi typu 10:1 badz lepiej ;)

ale tak, oczywiscie sie zgadzam, tylko trzeba znac ograniczenia

kneczaj napisał(a):

Dobrze jest także postawić się po drugiej stronie transakcji, przede wszystkim jeśli kupujesz, pomyśleć czy tak jak druga strona, ty sprzedałbyś teraz te akcje gdybyś je miał i zarobił/stracił na nich w zależności od ostatniego trendu i dlaczego byś to zrobił lub dlaczego nie. To pozwala ci ocenić czego obawiają się sprzedający, a więc czego ty powinieneś się obawiać po kupnie akcji.

jesli to potrafisz to masz rynek w garsci ;)

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 1 września 2010 13:54:11
plynacyzrynkiem napisał(a):
na mwt uwazaj, zebys nie zalapal sie na lot powrotny z ksiezyca ;)

co to za kronika z ukrywaniem spolek?

Właśnie miałem się o to samo zapytaćThink ... Rozumiem że nie chce się ujawniać spółki w momencie kiedy zlecenie kupna nie jest jeszcze zrealizowane. Ale posiadać już spółkę i "ukrywać" ją? Nie rozumiem...

Może jak ujawnisz jaka to spółka to reszta forumowiczów rzuci się na zakupy i będziesz miał oczekiwany ruch w góreblackeye thumbright

Nawet nie zauważyłem odpowiedzi...ale nic, niech wpis zostanie...salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
Edytowany: 1 września 2010 13:56

Mitia
0
Wysłane: 1 września 2010 16:59:12
Udało mi się dzisiaj sprzedać IGroup. Kiszenie tego papieru uznałem za bezsensowne. Dokupować zamiaru nie miałem, a 5% portfela, któe stanowił wolę przeznaczyć na coś innego. Transakcja poszła za 69 gr, co przyniosło mi zysk ... 6% binky

Spółką, którą kupiłem dwa dni temu było Monnari - właściwie kupno pod wyniki i jak sądziłem w chwilowej korekcie. Zakup był średnio za 3,02. W związku z tym w dniu dzisiejszym mam stratę równą 2% Cieszę się, że nie odpalił mi się SL na 2,75. W tym momencie Monnari stanowi około 30% mojego portfela.

Wciąż puchnący Borek budził dziś we mnie silne emocje. W pewnym momencie byłem gotów na sprzedaż, ale kiedy po raz pierwszy naruszony został poziom 4,16 uznałem, że trzeba tu jeszcze zostać. Jutro spodziewam się dalszych wzrostów, ale mimo wszystko, SL ustawiam dość wysoko. W tym momencie, w ciągu tygodnia Borek przyniósł mi już 20% Stanowi ok. 50% mojego portfela i to dla mnie kolejna dobra rzecz.

Cityinter - dobre wieści przeplotły się z tymi niepewnymi i spółka runęła o kilka procent, chociaż spodziewałem się dzisiaj marszu w górę. Ostatecznie -3% Poziom 17 zł może stanowić dobry poziom do wybicia w ciągu następnej sesji. Znów zabezpieczam się wysoko ustawionym SL. CI stanowi ok. 20% mojego portfela i żal mi się go pozbywać.

Obserwowany przeze mnie Cashflow, o czym pisałem wcześniej, wystrzelił dziś w kosmos. Żal było patrzeć jak odjeżdża w nieznane. Przyznam, że takiej reakcji całkiem się nie spodziewałem. Liczyłem na raczej powolniejszy odjazd, na który wskoczę na gapę.

salute

Mitia
0
Wysłane: 2 września 2010 20:38:17
Dzisiaj SL wywalił mi Cityinter na 16,49. Mimo wszystko, w ciągu kilku dni przyniósł mi 17% i choć niektórzy mówili, że na wejście jest zbyt późno, wciąż będę obserwował spółkę.

Monnari odbiło i dało mi 6% wzrost przez 3 dni. Tu sytuacja powinna rozwiązać się w najbliższym czasie. Nie zamierzam kisić tego papieru.

Borek ... tu nie trzeba nic pisać.

Ogólnie z inwestycji jestem zadowolony. Szukam spółki, w którą ulokuję 30% kapitału. Być może będzie to Cityinter, ale po korekcie podoba mi się coraz bardziej Oponeo Think

Mitia
0
Wysłane: 3 września 2010 20:04:05
Zdecydowanie pozytywny tydzień.

Monnari 15%

Boryszew 35%

Żałuję trochę sprzedaży Cityintera, ale 17% wzrostu i zagrożenie konsolidacją i spadkami, uznaję za dobry moment. Łącznie zysk wyniósł blisko 20%. Czego chcieć więcej?

Plany na przyszły tydzień: rozdysponować blisko 50% środków, które zostały mi po sprzedaży Cityinter i MWTrade. Mam na oku wciąż te same spółki, ale wybór będzie trudny. A lepiej mieć gotówkę niż stratę.

wave

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 7 września 2010 14:36:07
Wszedłeś w MWtrade? Ja sprzedałem przed korektą po 15,50 i teraz żałuję. Zastanawiam się nad powtórnym wejściem po 16 z hakiem. Spółka ma potencjał, a ja nie chcę go przegapić.

kneczaj
0
Wysłane: 7 września 2010 15:05:22
Miałem to odkupić, ale jakoś po tych spadkach nie miałem przekonania.

Mitia
0
Wysłane: 7 września 2010 23:34:08
Wczoraj miałem MWTrade kupionego za 15.00 dzisiaj sprzedałem za 16.60 - wyszedłem trochę za wcześnie, ale to miała ogólnie być akcja daytraidingowa, a rozbiła się na dwie sesje. Ja w MWT potencjału na najbliższy czas nie widzę. Oscylatory każą się zastanowić. Jak kurs na dobre uklepie 17 zł będę myślał nad wejściem pod chwilowy trend. Na razie odpuszczam.

Bardziej szkoda mi IDMSA miałem zlecenie na 3.26 pod wywiad ale nie weszło mi. Później wściekły obserwowałem jak szybują pod 3.50

Dzisiaj zwiększyłem prawie dwukrotnie udział w Borku. Siedzę tam teraz 60% portfela. Wszedłem za 4,25 - zobaczymy co będzie.

Mam dość ostrożny SL na Monnari i w ten czas obserwuję Orcogroup i wciąż Cityinter. Na oku mam też Oponeo, ale co do tego coraz więcej wątpliwości.

Mitia
0
Wysłane: 8 września 2010 17:55:26
Dzisiaj SL na 3,59 wywalił mi Monnari i tak skończyła się ta przygoda - 14% zysku w bodaj półtorej tygodnia. Monnari wydaje się zmierzać do chwilowej konsolidacji.

Borek - dokupiony po 4.25 lśni coraz bardziej.

Zgodnie z przewidywaniami Orco wystrzelił na początku sesji dobrych kilka procent - gorsza była końcówka. Wciąż można myśleć o ładowaniu się na pokład, ale na razie - obserwacja wskazana.
MWT właściwie w miejscu.
Cityinter - mogłem przestać obserwować a zadziałać, ale cóż. Cieszę się, że jest kolejny szczyt, a ja po zwolnieniu Monnari mam trochę wolnej gotówki.
Edytowany: 8 września 2010 17:56

kneczaj
0
Wysłane: 10 września 2010 09:29:50
Powiem ci, że po dłuższym zastanowieniu podoba mi się twoja metoda. Ja inwestuję raczej w pewniejsze spółki, często technicznie, a do takich dużych wzrostów podchodzę z dużą rezerwą.

Mam do ciebie kilka pytań odnośnie strategii. Mam nadzieję, że podzielisz się swoją wiedzą.

Kiedy wchodzisz w spółkę, która nagle zaczyna rosnąć? Wiadomo obrót to podstawa, ale chodzi mi o resztę. Ja zwracam uwagę na komunikaty i forum SW. Jeśli tego nie ma, a jest obrót to decydujesz się wejść od razu, czy np po dwóch, trzech dniach wzrostów?

Podczas takich "akcji" powinno się ustawiać stopy. Z drugiej strony często wahania kursu powodują, że wywali cię z byle powodu. Raczej stosujesz SL czy raczej nie?

Siedzisz cały dzień nad notowaniami, czy analizujesz wieczorem po sesji?

Kiedy wychodzisz? Jest taka zasada: minimalizuj straty, a nie zyski.
Czy w związku z tym częściej siedzisz, aż wywali cię stop czy może jednak częściej sam sprzedajesz akcje obserwując zachowanie innych.
Edytowany: 10 września 2010 09:39

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 10:08:08
Monnari, Monnari - byłem pewien konsolidacji, a nawet korekty, a tu... d'oh! w takich momentach człowiek chce wszystko zrewidować, znaleźć przyczynę błędu, ale kiedy nie może jej znaleźć szlag trafia i popełnia następne...

Kneczaj, nie chciałbym, żeby ktoś sugerował się moją metodą. Sam trafiłem na jej pierwowzór na jednej ze stron poświęconych jankeskim inwestorom i systemom. Potem dopracowałem i ciągle dopracowuję pod kątem GPW.

Cytat:
Kiedy wchodzisz w spółkę, która nagle zaczyna rosnąć?
Postawiłbym raczej pytanie, kiedy wchodzę w spółkę, która rośnie - bo rzadko czekam na wychwycenie zmiany trendu, wychwycenie początku trendu rosnącego. Daleko skuteczniejsze i mniej ryzykowne, moim zdaniem, jest podpięcie się pod już istniejący trend. Kiedy jest on potwierdzony przez co najmniej dwu tygodniowe wzrosty czekam na pojawienie się korekty, wolumenu i moje ulubione układy: cios w trzy linie, trójka hossy i trójka z luką przy głębszej korekcie. Kolejnym sygnałem jest luka ucieczki, po której potwierdzeniu wchodzę. Zerkam na RSI - ale jest to przy mocnych trendach oscylator mylący, dlatego decyzję poprzedzam często analizą pędu. Mimo wszystko, moją ulubioną grą (i przyznam taką, na której najwięcej zarobiłem), było wchodzenie pod komunikaty (choćby tylko spodziewane). Przy spółkach spekulacyjnych i w silnych trendach to świetne paliwo.

Co do SL - ustawiam je kiedy nie mogę na bieżąco śledzić notowań (tzn. nie mam choćby dostępu do komórki). Zazwyczaj wahania na tych spółkach są duże i SL źle się kończy, ale innej rady nie ma. Przykładem jest Monnari i Cityinter. Ale np. w styczniu SL uratował mnie przed większą i dłuższą korektą na Krezusie.

Przy notowaniach staram się być obecny niemal cały dzień. Oczywiście rodzina, robota i inne obowiązki i przyjemności blackeye na to nie pozwalają, ale często mam włączone sms'owe powiadomienie o osiągnięciu pewnych poziomów.

Cała strategia może wydawać się pazerna, ale uwierz mi - wychodzę kiedy uznam, że się nachapałem. Nie czekam na przeżarcie. Często mylne sygnały odbieram jako znak do wycofania się, znaki łamania trendu - wtedy zbieram manatki i szukam innego kwiatka - a jest ich dość i lepiej mi przeskakiwać niż utknąć na jednym. Zazwyczaj nie czekam na stop.

Mam nadzieję, że pomogłem. Powiem ci, że ta metoda wymaga doskonalenia. Im dłużej się w to bawię, tym większe mam wrażenie, że gówno wiem. Czytam o AT, makroekonomii, prawie, psychologii tłumu - i wciąż znajduję nowe pokłady wiedzy, którą gdyby tylko udało się przekuć w praktykę... Do tego przygotowuję się do CFA i to tylko mi miesza. Nie ma chyba skutecznej szkoły inwestowania. Mogą być tylko skuteczne instynkty

Rozpisałem się, ale może jakoś to zmęczysz. wave

PS

Wszedłem dzisiaj po 20.10 w Cityinter. Pieniądze z Monnarii wpędzały mnie w wisielczy nastrój.
Edytowany: 10 września 2010 10:11

daytrader80
0
Wpisów: 74
Wysłane: 10 września 2010 10:32:14
"Cała strategia może wydawać się pazerna, ale uwierz mi - wychodzę kiedy uznam, że się nachapałem. Nie czekam na przeżarcie. Często mylne sygnały odbieram jako znak do wycofania się, znaki łamania trendu - wtedy zbieram manatki i szukam innego kwiatka - a jest ich dość i lepiej mi przeskakiwać niż utknąć na jednym. Zazwyczaj nie czekam na stop."

Piękna sentencja, najlepsza z tego wątku ;)

Nie wiem czy też tak masz ale ja staram się określić poziom wyjścia przed kupnem waloru.
Gdy coś kupię a nie idzie zgodnie z moją myślą wyrzucam i zapominam.

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 10:35:55
Zawsze mam jakiś poziom docelowy, jak widzę, że nic z tego nie będzie, a poziom na który czekałem w perspektywie dni może przeciągnąć się do miesięcy, czy nie pojawić w ogóle, to spadam jak najszybciej. Inne spółki rosną, zawsze jest gdzie pójść Whistle

kneczaj
0
Wysłane: 10 września 2010 12:09:48
Też robię tak samo. Zdarzało się, że kupowałem spółki słabe fundamentalnie (nigdy bankruty!!!), lecz mocne technicznie - teoretycznie zaraz przed wybiciem, oparte na linii wsparcia trendu. Z tej strategii miałem ostatnio Arctic, Ampli i Eurocasha, niestety na żadnym z nich nie zarobiłem konkretnej kasy. Kisiły się tydzień, nic z tego nie wychodziło więc sprzedałem, na każdej oprócz Arctic po odjęciu prowizji zarobiłem po pół procenta :].

Z drugiej strony kupno Synthosa pod raport dało dużo i to konkretnie, bez żadnej spekuły.

Dzięki Mitia rozjaśniłeś dość dużo. Ja cały czas nie mogę przeboleć mwtrade. Uciekł mi konkretnie. Wiem że jeszcze na nim bym zarobił, choć nie będzie to duża kasa (25zł za akcję to max w ciągu pół roku do roku + mocny opór na 20zł) i nie wiem czy się pakować, czy raczej poszukać czegoś innego.

Skąd masz powiadomienia SMSem?, bo tego mi brakuje :)

Mój problem przy grze na giełdzie to powstrzymanie emocji. Często coś sobie zamierzę i nie wyjdzie mi. MWtrade sprzedałem po 15,40/15,50 i miałem go odkupić. Wstałem rano, wiedząc, że będzie ranne sypanie, popatrzyłem na arkusz zleceń ustawiłem się nad dużym zleceniem kupna po 14,51 o 8:58. Odświeżam notowania widzę na czerwono 14,51. Widząc spadek od razu anulowałem zlecenie. Miałem bardzo mieszane uczucia, ale następnego dnia okazało się, że trzeba było odkupić :]. Może to problem czerwonego koloru :) trzeba go jakoś zamienić z niebieskim :)
Edytowany: 10 września 2010 12:17

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 12:31:29
Kiedyś miałem testowo z: netPR.pl ale regularnie korzystam z ING

Co do bankrutów - czasem kupno pod komunikat to paręnaście procent, ale to już typowa gra i w którą stronę pójdzie - loteria, rzadko wynikać może z logicznych analiz (chociaż czasem można coś wydumać z wywiadów, komunikatów itd.)

Wiesz - Boryszew dał mi już praktycznie 40%
Monnari 14%
Teraz w ciągu kilku dni nastawiam się na siłę Cityintera - miałem wrażenie, że odbije się od 20 zł i tak się stało.
MWT - myślę, że mimo wszystko można chwilowo wejść po 18 i czekać na te 10% a wtedy spadać a jak przebije 20 wejść znowu. Ja docelowo trzymam się tego, że MWT dojdzie do ok. 30 zł

Jak Borek dalej będzie się kręcił w miejscu to sprzedaję i przeskakuję gdzie indziej - zawsze mogę wrócić. Podatki mi nie uciekną a procenty już tak, dlatego szkoda kapitału na przystanki.

Co do emocji, granie na trendy to chyba najbardziej szaleńcza rzecz - nie potrzebne mi kawy, żeby się rozbudzić Anxious Nie raz mam palec na zleceniu, ale w końcu mówię sobie: Daj spokój, najwyżej potrzymasz wreszcie coś dłużej king ale rzadko mi to wychodzi, a potem pluję sobie w brodę.

Jednak założenie jest proste - lepiej zarobić 5% i powoli wyjść, niż zarobić 15% a potem spadać salute

PS
Co do SL przyznam się, że mam ustawione zazwyczaj 15% od szczytu (pod warunkiem, że wchodziłem wyżej) - ostatnio pobawiłem się w analizę spadków i 33, 55, 66% są ważne, ale dla mnie krótkoterminowo wyszedł częsty opór na -16% od szczytu. Chociaż być może to tylko przypadek i teoria Think Trzeba potestować...
Edytowany: 10 września 2010 12:32

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 14:39:09
Przyznam, że dopiero zerknąłem na swój rachunek i weszło mi zlecenie na MWT po 18,20 binky Znów jestem na pokładzie i zobaczymy jak to wszystko się potoczy...

kneczaj
0
Wysłane: 10 września 2010 15:25:17
Jaką stosujesz dywersyfikację? Przerzucasz cały kapitał z spółki na spółkę, czy jakoś delikatniej? :P

Zawsze jak zarobię te 10% to myślę sobie, gdybym zainwestował tu całą kasę to coś by z tego było a tak tylko kilka groszy wpadło.
Edytowany: 10 września 2010 15:28

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 16:33:10
kneczaj napisał(a):
Jaką stosujesz dywersyfikację? Przerzucasz cały kapitał z spółki na spółkę, czy jakoś delikatniej? :P

Zawsze jak zarobię te 10% to myślę sobie, gdybym zainwestował tu całą kasę to coś by z tego było a tak tylko kilka groszy wpadło.
Nie lubię mieć na jednej spółce więcej niż 30% środków. Boryszew był wyjątkiem i tylko dlatego, że dokupowałem.

Ogólnie staram się mieć 3-4 spółki. Ale tu podstawą jest kapitał jaki posiadasz. Ja w akcjach mam oszczędności ostatnich 6 lat życia. Co miesiąc dokładam coś z pensji. Zazwyczaj zamiast myśleć, czy oby nie dałem za mało myślę, czy oby nie dałem za dużo - i to chyba ostatnia wolna od hazardu myśl, która mi pozostała binky

Mitia
0
Wysłane: 10 września 2010 20:41:25
Ten tydzień i dla mnie był ciekawy. Wywalenie Monnari, ucieczka CIA i jego zakup, wzrosty i konsolidacja Borka...

Zakupione dzisiaj:
MWT 18.20 - 3%

CityInter 20.10 - 13%

I dwa tygodnie temu nabyty:

Boryszew 3.40 - 41%

Szkoda mi Monnari, ale tak już musi być. Coraz czujniej obserwuję Krezusa - być może skuszę się na niego w przyszłym tygodniu.

W każdym razie, od początku wątku zysk przekroczył 20% osiągając ok. 24% w dwa tygodnie.
Plan na ten tydzień zrealizowałem, pozostawia postawić sobie cele na przyszły tydzień:
bezpieczeństwo na CI, MWT oraz wyjście z Borka, o ile będzie zanosiło się na dalsze kiszenie - oczywiście spółka wciąż jest na moim oku i na pewno pozostanie do co najmniej połowy października.

Na taką pogodę, najlepszym wspomagaczem są procenty king

wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat