PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 sierpnia 2012 16:35:27
przy kursie: 4,80 zł
TAK!!! Prospekt nawet osoby nie zainteresowane ofertą muszą przeczytać. Sporo dodatkowych informacji, których nie ma nawet w raportach rocznych. @ Oswald. Z tym zabezpieczeniem to ja bym nie przesadzał. Zabezpieczenie certami Fizu, to tak jak zabezpieczenie własnymi akcjami. Dla mnie żadne.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
10 sierpnia 2012 22:17:09
Kod:mod: z wątku usunięto posty bezpodstawnie sugerujące bankructwo spółki - otrzymaliśmy interwencję w tej sprawie [/quote] proszę o dokładniejszy opis wydarzenia "bezpodstawnie sugerującego bankructwo" w spólce coś się dzieje, w kolejnych postach pojawia się "wyspa Cypr" przypominam, że Gant nie cieszy się dobrą opinią drobnych akcjonariuszy i jest spółką źle zarządzaną;wiele obiecuje od wielu lat, a kurs opada w jednym kierunku; co ma z tym wspólnego stockwatch? Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
10 sierpnia 2012 22:37:41
Wpis był maksymalnie lakoniczny bez absolutnie żadnego uzasadnienia. Cypr pojawia się w kontekście wielu spółek. Giełdowych i nie tylko. Nie widzę tu uniwersalnego związku z bankructwem. Cytat:co ma z tym wspólnego stockwatch? A co sugerujesz?
|
|
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2012 23:22:38
sugeruję aby SW nie próbował być stronniczy - to cenne że punktuje puste posty, ale przecież słowo "Cypr" na Gancie pojawiło się dopiero ostatnio - i to akurat ma znaczenie! właśnie teraz kiedy akcje GNT są warte 12% WK; ja nie wiem nic,obserwuję tylko beznadziejną sytuację całej branży, fatalną historię spólki, jej zadłużenie, historię nieprawdziwych komunikatów i prognoz, i mam wątpliwości; sam siedzę w tej branży i wiem ile kosztuje każdy pusty miesiąc; bankructwo to jak grom z jasnego nieba(tak jak na Techmexie i Bomi,niedawno Edbud) Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 sierpnia 2012 23:37:18
I co Twoim zdaniem miałoby dać przeniesienie tych akcji na Cypr? W kontekście bankructwa.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
10 sierpnia 2012 23:42:40
@Pio355
Widziałem kilka (nie wiem, czy wszystkie) z tych postów i w nich nie było żadnych istotnych informacji. Ludzie po prostu bali się, że spółka może zbankrutować, ale dokładnie tego nie uzasadniali. Myślę, że gdyby takie informacje się pojawiły, SW nie usunąłby postów, ale bez tego, po interwencji spółki, nie mieli chyba większego wyboru. Informacja o usunięciu postów sugerujących bankructwo może brzmieć dziwnie i budzić ciekawość, ale chyba niepotrzebnie.
Nie interesuje mnie specjalnie ta spółka, ale odnośnie stronniczości - SW się chyba niespecjalnie Ganta w swoich analizach chwali. Anty_Teresa (z zespołu SW) był też pierwszą osobą, która w wątku obligacji Ganta wskazała na możliwe wątpliwości, co do wartości zabezpieczenia na certyfikatach FIZ. Tutaj też o tym zresztą napisał. Nie ma więc raczej powodu, żeby akurat za to ich krytykować.
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2012 23:43:38
a co Twoim zdaniem miałoby dać ich nieprzeniesienie na Cypr? skoro nie wiadomo o co chodzi? prawdopodobnie na wyspie Cypr jest jakieś prawo które pozwala na to COŚ o czym Ty ani ja nie mamy pojęcia; proponuję rafsty abyś nie był adwokatem diabla w tej drobnej sprawie Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2012 23:49:00
wapkil napisał(a):@Pio355
Ludzie po prostu bali się, że spółka może zbankrutować, ale dokładnie tego nie uzasadniali. ta spółka dołuje od wielu lat i jest nierzetelna w komunikatach, to bardzo łatwo zweryfikować wapkil Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
Edytowany: 10 sierpnia 2012 23:51
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2012 00:03:28
pio355 napisał(a):ta spółka dołuje od wielu lat i jest nierzetelna w komunikatach, to bardzo łatwo zweryfikować wapkil  Ależ ja wcale tej spółki nie bronię. Pytałeś nie o spółkę, tylko o usunięte posty, więc odpowiedziałem, że w tych, które widziałem niczego nowego nie było. Na przykład analiza i porównanie zrobione na poprzedniej stronie przez AT są znacznie bardziej niepokojące niż informacje, że ludzie boją się jej bankructwa.
Edytowany: 11 sierpnia 2012 00:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 sierpnia 2012 00:12:41
@pio: Jak mam fazę, to lubię  :) Odpowiadając na Twoje pytanie: nieprzeniesienie nie da nic. Przeniesienie da tarczę podatkową. Nawet pod rządami renegocjowanej umowy podatkowej. Pisałem o tym parę postów wcześniej. Niska wycena jest idealnym momentem, żeby taką operację przeprowadzić. Wariant z bankructwem też mogę sobie wyobrazić, ale na tej zasadzie każdego, kto kupuje zapałki, należałoby podejrzewać o piromanię.
|
|
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2012 00:21:40
więc aby lokować gotówkę w akcje Gant należy znać się cokolwiek na spekulacji,warrantach, cudzych długach, różniczkach 2-iego stopnia - i teraz wiem nareszcie rafsty gdzie powinienem bezpiecznie lokować gotówkę celem przyszłych zysków, dziękuję Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 sierpnia 2012 00:51:04
@PIO Szczerze mówiąc... to tak... Nie mam pewności co do rachunku różniczkowego, bo chyba jeszcze tego nie udało mi się wykorzystywać(całki i owszem). Niestety na giełdzie jest wojna. Nawet przy tak zwanym inwestowaniu, a nie graniu. Zarządy spółek też nas inwestorów próbują wykiwać. To taka gra w kotka i myszkę. Aby nie stać się od razu myszką bez ogonka i łapek trzeba niestety posiadać ciutek wiedzy o warrantach, o opcjach o długu, o wycenach, o zachowaniach stadnych, o psychologii inwestowania itd... Nie wszystko trzeba od razu wykorzystywać, ale mieć ogólne pojęcie wypada. Jeśli się go nie ma to warto pytać. Tutaj. Jest grupa osób, część należących do zespołu, część współpracujących, ale przede wszystkim duże grono forumowiczów którym się chce odpowiadać i to normalnie altruistycznie. Tak, tacy ludzie też istnieją i jak dają to trzeba brać garściami. Bez tej wiedzy łatwo o zachowania emocjonalne, a co gorsza nieracjonalne. Tak to już jest. Walczyć z tym ze sobą można wiedzą. To najprostszy sposób. Strach to także normalna rzecz. Ważne tylko aby sobie go odpowiednio dawkować(zarządzanie kapitałem).
Edytowany: 11 sierpnia 2012 00:53
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2012 01:08:53
anty_teresa napisał(a):Nie mam pewności co do rachunku różniczkowego, bo chyba jeszcze tego nie udało mi się wykorzystywać Udało Ci się, najwyżej nie bezpośrednio - zwykły Black-Scholes jest rozwiązaniem równania różniczkowego cząstkowego :) pio355 napisał(a):więc aby lokować gotówkę w akcje Gant należy znać się cokolwiek na spekulacji,warrantach, cudzych długach, różniczkach 2-iego stopnia I tylko na tym? Ech, gdyby to mogło być aż tak proste... ;P
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 sierpnia 2012 02:00:32
A ja z innej beki. Pio, nie rozumiem czemu "siedzisz" w sektorze, którego się (chyba) boisz? Albo czemu siedzisz w spółce, której (chyba) nie lubisz? W sensie: oceniasz negatywnie. Ewentualnie czemu angażujesz w ten sektor tyle, że wywołuje to u Ciebie negatywne emocje?
A może w ogóle lepiej stać teraz z boku. Rynek jest trudny, indeksy cenowe lecą na pysk. Czyli ciężko znaleźć coś, co rośnie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
11 sierpnia 2012 06:16:46
anty_teresa napisał(a):Wiesz, ja nie jestem ekspertem podatkowym, więc moja wiedza na temat systemu podatkowego Cypru jest niemal zerowa. Jeśli zaś chodzi o sytuację w Polsce, to wydaje mi się, że aport w zamian za udziały, pod pewnymi warunkami nie jest opodatkowany, zarówno jeśli chodzi o PIT jaki CIT. Były w tej sprawie orzeczenia SN o ile mnie pamięć nie myli Kod:mod: z wątku usunięto posty bezpodstawnie sugerujące bankructwo spółki - otrzymaliśmy interwencję w tej sprawie A ja się pytam dlaczego akurat tu spółka interweniuje,a zostawiła inne fora,gdzie tam to dopiero można sobie poczytać jak używają ludzie i o sytuacji finansowej tej firmy.Podejrzewam dlatego,że coś musi być na rzeczy a ponieważ to forum jest uważane za poważne dlatego interweniowano
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 27
Wysłane:
11 sierpnia 2012 10:28:32
Cytat:A ja się pytam dlaczego akurat tu spółka interweniuje,a zostawiła inne fora,gdzie tam to dopiero można sobie poczytać jak używają ludzie i o sytuacji finansowej tej firmy.Podejrzewam dlatego,że coś musi być na rzeczy a ponieważ to forum jest uważane za poważne dlatego interweniowano Think 1. Dlaczego przy ostatnim poście w wątku nie ma opcji: odpowiedz cytując? Sprawa czysto techniczna. 2. Spółce jak najbardziej zależy na wizerunku antybankruta. Ktoś kto ma odrobinę rozsądku zanim zrobi interes (kupi obligacje, akcje, mieszkanie) troszeczkę o spółce poczyta. Gdzie? Oficjalne komunikaty, wskaźniki, prospekty emisyjne, a potem? Fora internetowe. Z tym, że większość komentarzy jest czysto emocjonalna, zaczepna, nic nie wnosi. Po kilku takich wizytach co najwyżej pozostanie w pamięci doświadczenie psychologiczne. Natomiast niniejsze forum w dużej części jest przefiltrowane i trudniej doszukać się czysto emocjonalnych odreagowań. W tym sensie jest bardziej merytoryczne i dlatego spółce zależy, aby bez podstaw nie przypisywać łatki bankruta. 3. Czy spółka jest bankrutem? Odpowiedź jest tylko jedna: nie, bo nie złożyła wniosku o upadłość. Natomiast jej kondycję finansową wycenia rynek i śmiało można powiedzieć, że obecna wycena jest o wiele niższa niż wycena większości bankrutujących firm przed, a nawet po złożeniu wniosku o upadłość. Dlatego o zagrożeniach należy pisać, ale nie ma podstaw do twierdzenia, że na tą chwilę jest to bankrut. 4. Czytając niektóre posty próbowałem sobie odpowiedzieć, dlaczego niektórzy tak emocjonalnie i mocno zaznaczają, że jest wręcz katastrofalnie. Dodatkowo oświadczają, że nie posiadają udziałów związanych z działalnością spółki. Oczywistym jest, że przy obecnej cenie (najniższy kurs) każdy udziałowiec poniósł stratę. Część osób "wysiada" szybko i potem czeka kiedy "wejść". Im zależy, aby kurs spadał jak najbardziej. Być może właśnie to forum temu ma służyć. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie czytając opinię do każdej nowej informacji - czy to dobrej, czy złej. 5. Moim zdaniem większość ostatnich postów nadaje się do kosza. Jest tam dyskusja wręcz abstrakcyjna, akademicka, teoretyczna. Nie ma nic wspólnego z samą spółką. Również znaczna część mojego postu ma ten sam wydźwięk (dlatego powstały pkt.), ale inaczej nie można wyrazić swojego zdania.
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
11 sierpnia 2012 11:33:02
Jak dla mnie dwa glowne zagrozenia to wielkosc dlugu krotkoterminowego i sytuacja w branzy. Patrzac na trend na polskim dlugu widac coraz nizsze rentownosci (wynikajace m.in. z dyskontowania obnizek stop procentowych). Zadluzenie Ganta jest w duzym stopniu zmienne, powiazane z Wiborem. Gdy beda spadac stopy, spadnie tez Wibor. Jednoczesnie zmniejszy to Gantowi koszt obslugi zadluzenia i zwiekszy dostepnosc kredytow dla jego klientow. Prezes w wywiadzie dla StockWatch mowi o 20% marzy na nowych projektach. Anty_teresa na poprzedniej stronie wyliczyl, ze obecnie jest to niecale 9%. Klasycznie gdy hossa na obligacjach dobiega konca, zaczyna sie hossa na rynku akcji. To sa czynniki ktore powoduja, ze jesli nie bedzie kolejnych fal kryzysu, to Gant bedzie mogl coraz latwiej i taniej rolowac zadluzenie. Bedzie zwiekszac sprzedaz. Bedzie realizowac projekty o wyzszych marzach. W takim scenariuszu podczas hossy na gpw niwelowanie niedowartosciowania wzgledem wyceny majatkowej bedzie sie scigac ze znaczna poprawa wskaznikow dochodowych. Mozna sobie wyobrazic scenariusz odwrotny w ktorym kolejne fale kryzysu powoduja brak mozliwosci dalszego dzwigania zadluzenia i wniosek o upadlosc. Czekalaby nas wtedy redukcja dlugu w ukladzie i duza emisja. Poza tym dalsze spadki na akcjach wiekszosci deweloperow i ich dlugu na rynku Catalyst. Rynek dyskontuje ten drugi wariant, jesli sie myli tak jak np w 2009r to Gant moze zmienic trend rownie dynamicznie jak wtedy. Tak to jest, gdy ludzie ekstrapoluja trend spadkowy praktycznie do zera.
Edytowany: 11 sierpnia 2012 11:41
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
11 sierpnia 2012 11:55:18
dla mnie ta trwająca emisja obligacji to w pewnym sensie papierek lakmusowy, jak sie uda to może to być pierwszy etap poprawy sytuacji finansowej Ganta, jak sie nie nie uda to będzie to już drugi etap zmierzania do jakiegoś wniosku o układ.... że jest ciężko i czas goni to wskazuje termin emisji.... niby emisja skierowana do ludzi a robiona w wakacje.. czyli czas goni.... ciekawostka: w bossie, linii kredytowej nie można zabezpieczać już na niektórych emisjach obligacji ganta... ( bodajże od wczoraj) dużo ludzi pisze o gancie bo pewnie z 80 % ludzi go kiedyś miało, a niewielu zarobiła skoro jest w takim locie koszącym
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2012 22:34:23
właśnie ta ostatnia emisja obligacji mnie wkurza, bo obawiam się że to tzw. "łabędzi krzyk" GNT, podobnie zresztą jak na Bomi; oczywiście moje posty są emocjonalne i mało merytoryczne, ale przecież formuła SW jest otwarta dla wszystkich; kryzys oddziela ziarna od plew, pada mnóstwo kiepsko zarządzanych lub wręcz gangsterskich spółek i oprócz relacji np. ANTY_TERESA chętnie wysłucham na SW laików, ew. pracowników, pozostałych akcjonariuszy GNT Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2012-08-13 Wpisów: 5
Wysłane:
14 sierpnia 2012 10:55:26
przy kursie: 4,84 zł
Zabezpieczenie certami Fizu, to zabezpieczenie prawie całym majątkiem Ganta. Wszystkie toczące się projekty są w Fizie z kluczową Sokołowską i Odrą Tower. Dla mnie ok. A ostatnio pokazali, że spłacają wszystko. w tym roku spłacili ok 140 mln zł obligacji i 200 mln zł kredytów. czyli nowe 50 mln zł z obligacji nie powinno ich mocno obciążyć. anty_teresa napisał(a):TAK!!! Prospekt nawet osoby nie zainteresowane ofertą muszą przeczytać. Sporo dodatkowych informacji, których nie ma nawet w raportach rocznych.
@ Oswald. Z tym zabezpieczeniem to ja bym nie przesadzał. Zabezpieczenie certami Fizu, to tak jak zabezpieczenie własnymi akcjami. Dla mnie żadne.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.