PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 lutego 2011 14:41:22
przy kursie: 15,74 zł
bB86 napisał(a):Nie chodziło mi o stylistykę anty a raczej o jakiś dziwny poglad, ktory bardziej pasuje do forum onetu...
Pogląd jest może kontrowersyjny, ale czy dziwny? Jestem zdania, że do wynagradzania pracowników, także tych wysokiego szczebla są wynagrodzenia i premie, a nie opcje na akcje. Jak wiesz, nowa emisja powoduje rozwodnienie kapitału, a przez to zmniejszenie wartości posiadanych akcji przez innych akcjonariuszy. Oczywiście koszty pracownicze także zmniejszają wspomnianą wartość, ale nie budzą sytuacji patogennej, która polega na tym, że posiadaczom opcji zależy na jak najwyższym kursie akcji, a nie najlepszym wyniku finansowym, co nie zawsze idzie w parze. To pole do manipulacji wynikami i kursem. Drugi aspekt to możliwość zmiany ceny będącej włącznikiem opcji. Tak było choćby w przypadku Polnordu. Jeśli sytuacja rynkowa jest niekorzystna, to cenę akcji się rewiduje w dół, aby managment mógł zarobić. To nie jest motywująca. W okresie dekoniunktury brakuje motywacji, bo jeśli ceny akcji się nie obniży to nie ma gratyfikacji. Inaczej jest w przypadku premii celowych. Obniżenie kosztu takiego a takiego do poziomu x. Wzrost rentowności do poziomu y. Produktywności do poziomu z. Tu pracownicy mogą się wykazywać nawet w okresie trudnym dla spółki. To ważniejsze niż przy sprzyjającym rynku. Na GPW jest ostatnio moda na takie programy nad czym strasznie ubolewam.
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
28 lutego 2011 16:55:21
przy kursie: 15,74 zł
No to się całkowicie nie zgadzamy, który to już raz ;)
Opcje tak jak każde wynagrodzenie czasem są naciąganiem firmy (kiedy jest ich za dużo albo są rozdawane zupełnie bez powodu, wg jakiegoś dziwnego klucza, proporcji etc.), a czasem sa jak najbardziej należne, stosowne, zdrowe, pasujące do danej branży itp.
- Zmniejszają wypływ gotówki z firmy, co w określonych czasach może być bardzo korzystne dla całej firmy jeśli alternatywą są wyższe pensje, albo w danym sektorze grasuje wielu headhunterów czających się na nasz pracowniczy "talent", a firma ma ograniczone zasoby cash'u. Pasują np. do branży private equity, gdzie w kryzysowych czasach firma zdecydowanie nie będzie chciała robić exitów i nie będzie miała gotówki, a pracowników chce trzymać/motywować. - Wiążą interesy pracowników z interesami firmy, jeśli są rozdawane z określonymi lock-up'ami. A nawet i bez nich często-gęsto tworzą u pracowników poczucie identyfikacji z firmą, której stają się współwłaścicielami. - Jeśli program opcji jest długoterminowy, a taki powinien być każdy zdrowy program opcyjny, jeśli ma spełniać swoje prawdziwe założenia, to wtedy jest bezpośrednia korelacja między rozwojem firmy, a kursem akcji. W długim terminie (3lata+) kurs odzwierciedla rozwój firmy i zmiany jej kondycji fundamentalnej. W takim układzie pracownicy wpływają na kurs najzwyczajniejszością poprawą wydajności pracy. - Wynagrodzenia i bonusy gotówkowe też mogą być naciąganiem firmy. - Pracę niektórych pracowników i ich wkład w sukces firmy, często kluczowych pracowników, naprawdę trudno skwantyfikować i przyznać im wynagrodzenia z motywacyjnymi bonusami celowymi.
Wyciągnąć z tego można wniosek, że poprawnie używane opcje, w umiarkowanych ilościach, są korzystne z punktu widzenia długoterminowych inwestorów, a mogą być postrzegane negatywnie przez krótkoterminowych i średnioterminowych spekulantów, szczególnie jeśli w danym roku przypadają wyjątkowe sowite bonusy związane z opcjami.
O przyznaniu opcji decydują właściciele. Jeśli nie zgadzamy się ze strategią rozwoju firmy proponowaną przez jej dominujących akcjonariuszy, nie musimy być akcjonariuszami spółki - chyba nie ma takiego przymusu? A jeśli, powtarzam, ktoś próbuje oszukiwać drobnych z użyciem opcji, to korzystając z innych narzędzi też pewnie będzie próbował.
Ja nie rozumiem, już u którejś osoby z teamu SW widzę jakieś kompletnie dla mnie niezrozumiałe podejście do opcji. Opcje to narzędzie. Mogą być wykorzystywane z korzyścią dla drobnych, jak i ze stratą dla nich. Do przeglądania programów opcyjnych trzeba podchodzić sceptycznie, nawet bardzo sceptycznie. Ale traktowanie ich a priori negatywnie jest jak dla mnie jakimś nieporozumieniem.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 28 lutego 2011 16:57
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
1 marca 2011 14:15:40
przy kursie: 16,10 zł
A kurs dzisiaj na konkretnym wzroście przy bardzo dawno niespotykanych obrotach... Czyżby formacja podwójnego dna zadziałała?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 23
Wysłane:
1 marca 2011 14:28:02
Ktoś puścił rano pakietówkę i obroty same się zrobiły. Przypadek?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
1 marca 2011 14:30:47
Nie, po prostu grubasy robią mi na złość, bo wziąłem ganta w konkursie Froga... Ale muszę sobie przyznać punkty w prywatnym rankingu, bo znowu trafiłem w 10 z rekomendacją :) mathu napisał(a):Moim zdaniem pojawił się bardzo dogodny moment na wejście w Ganta:  kliknij, aby powiększyćKurs jakby się stabilizuje, RSI niziutko, wsparcie bardzo blisko, moim zdaniem może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu. W najgorszym razie odda się te 4% na SL. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
1 marca 2011 14:37:48
Mohin napisał(a):Ktoś puścił rano pakietówkę i obroty same się zrobiły. Przypadek? Musiałbyś zapytać nabywcę lub sprzedawcę pakietu. A tak naprawdę,to kompletnie nie ma to najmniejszego znaczenia czy przypadek. Technicznie powstał b.silny sygnał kupna,jest wyłamana linia trendu spadkowego,nawet bez pakietówki obroty i tak są b.duże jak na ostatnie czasy. Mozna doszukiwać się dziury w całym,ale obraz techniczny pozostanie bez zmian. P.S. Mathu-w przypadku Ganta jesteś mistrzem To już kolejny raz,gdy perfekcyjnie wskazujesz momenty zwrotne
Edytowany: 1 marca 2011 14:43
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 23
Wysłane:
1 marca 2011 14:46:04
pop nawiązałem tylko do Twojego postu. Zgadzam się, że jutro nikt nie będzie się zastanawiał skąd się te obroty wzięły. Chodziło mi bardziej o to, że ktoś chciał, aby to wyglądało tak jak napisałeś i chyba osiągnął zamierzony efekt, bo nie licząc pakietówki obroty, które się po niej pojawiły faktycznie są wysokie.
Edytowany: 1 marca 2011 14:47
|
|
Wysłane:
1 marca 2011 14:57:51
Ależ ja się zgadzam z Tobą w 100% Pakietówka była impulsem,która pomogła wywołać efekt kuli śnieżnej,bo widać,że dołączają inni. Jedynie od kilku ostatnich sesji drastyczny spadek obrotów w okolicach poprzedniego minimum już w penym sensie sygnalizował wyczerpywanie się potencjału spadkowego,potrzeba było tylko by ktoś zrobił pierwszy ruch.
Edytowany: 1 marca 2011 15:01
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 70
Wysłane:
4 marca 2011 09:11:11
przy kursie: 15,00 zł
Jak widać po kursie wybicie było bardzo fałszywe (co zresztą było zauważalne jeszcze na tamtej sesji). Pojawił się negatywny komunikat i kurs mocno zanurkował: Cytat:Firma deweloperska Gant Development obniżyła prognozy finansowe na lata 2010 i 2011. Nowa prognoza za ub. r. zakłada osiągnięcie przychodów na poziomie 156,61 mln zł, tj. o 39% mniej wobec pierwotnie zakładanych 256,50 mln zł oraz zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej na poziomie 9,05 mln zł, czyli o 81% mniej wobec zakładanych wcześniej 47,84 mln zł, poinformowała spółka w komunikacie.
Spółka zmieniła również swoje szacunki na 2011 rok. Nowa prognoza przychodów zakłada 338,19 mln zł wobec wcześniejszych 478,42 mln zł (spadek o 29%). Z kolei prognoza zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej zakłada osiągnięcie 30,06 mln zł wobec 86,53 mln zł pierwotnie (spadek o 65%). za http://stooq.pl/n/?f=429144Technicznie wyglądamy bardzo słabo. Zamiast wybicia górą ze średnioterminowego trendu i krótkoterminowej konsolidacji mamy wybicie dołem z dużą luką i pogłębienie spadków. Od kilku dni zacząłem obserwować spółkę ale po takich informacjach trzeba znaleźć coś innego.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-09 Wpisów: 144
Wysłane:
4 marca 2011 09:32:32
No tak,ale plotka na rynku była już jakiś czas temu,że Gant może obniżyć zysk tegoroczny do 30mln.Parę tygodni temu w TVNCNBC jeden z analityków powiedział,że on zakłada w przypadku Ganta na 2011 właśnie 30mln zysku w związku z przesunięciem niektórych inwestycji... Więc zaskoczenie jest raczej dla nielicznych,którzy bacznie obserwowali informacji o spółce. Zobaczymy jak się zamknie,panika na początku była do przewidzenia,pytanie tylko czy tak będzie do końca?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
4 marca 2011 09:58:30
Gant, nawet przy zysku 30 mln rocznie, nie wydaje się na pozór skandalicznie drogi.
Pułapką w jego przypadku, może być kosmiczne zadłużenie. Wzrost stóp procentowych jest prawie pewien, więc będzie ich to boleć. Boom na rynku nieruchomości też pewnie się już nie powtórzy, a mało tego, prognozy na rynku nieruchomości na najbliższy czas, są raczej spadkowe.
No ok, mogą sprzedać centrum handlowe we Wrocławiu (200 - 250?), a co dalej?
Jeżeli wejdziemy w mocną inflację, to zysk wystarczy na obsługę odsetek. I na niewiele więcej.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
4 marca 2011 10:43:45
na tej fali radości i obwieszczenia sukcesu ze znalezienia "dołka" nie zapomnieliście o stoplosach? kurs nie pokonał nawet głupiej linie trendu, co jest dopiero 1 z kilku warunkow do zmiany trendu, piękna lekcja. EEX
|
|
Wysłane:
4 marca 2011 11:45:42
Cytat:Kurs jakby się stabilizuje, RSI niziutko, wsparcie bardzo blisko, moim zdaniem może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu. W najgorszym razie odda się te 4% na SL. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
4 marca 2011 12:01:33
Podoba mi się sentyment na wątku. Mam nadzieję, że jeszcze się pogorszy w najbliższych tygodniach.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
Wysłane:
4 marca 2011 12:20:16
Wiem do czego zmierzasz :) To samo pomyślałem sobie, patrząc na wykres. Moim zdaniem te prognozy są już w cenie. Kurs bardzo szybko utworzył młot i jest obecnie wyżej, niż dołek z końca listopada. Jeśli do końca dnia nie zleci niżej, to szanse na zmianę trendu będą utrzymane. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
4 marca 2011 13:14:55
Nie ma się co dziwić że fundusze trzymają się z dala od spółki. Zarząd i Rada Nadzorcza poległy na całej linii  Rozumiem pomylić się w prognozach o 10-15 procent, ale 85 procent to "lekka przesada". Na dodatek lwia cześć zysków za drugi kwartał 2010 pochodzi z przeszacowań nieruchomości. U mnie spółka straciła zaufanie i te 30mln na 2011 to równie dobrze może być na minusie. Sugeruję ostrożność, tu jest jeszcze sporo miejsca do spadków. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-12 Wpisów: 28
Wysłane:
4 marca 2011 13:25:27
mathu napisał(a):Cytat:Kurs jakby się stabilizuje, RSI niziutko, wsparcie bardzo blisko, moim zdaniem może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu. W najgorszym razie odda się te 4% na SL. Gdzie ty widzisz linię trendu?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
4 marca 2011 14:39:08
kristo napisał(a):Millennium DM zaleca kupno akcji Ganta
Analitycy Millennium DM, w raporcie z 28 października, potwierdzili rekomendację kupuj dla akcji Ganta, cena docelowa została ustalona na 23,4 zł.
W dniu wydania rekomendacji za akcje spółki płacono 19 zł, a w poniedziałek około godziny 9.43 były one warte 18,65 zł.zrodlo: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... takie rekomendacje to potrafi napisać nawet pijany przedszkolak. pamiętasz POP, jak odżyła po niej twoja nadzieja i jak zbeształeś mnie, gdy chciałem pozbawić cię złudzeń?
|
|
Wysłane:
4 marca 2011 15:06:36
No i co , szukasz poklasku? Zbeształem nie za uwagi na temat Ganta,tylko za twój Bankierowy cynizm,który ma miejsce na wielu wątkach. Ale spokojnie,muszę cię rozczarować,gdzie indziej mam ulokowany kapitał...
Edytowany: 4 marca 2011 15:07
|
|
Wysłane:
4 marca 2011 17:10:31
kusy napisał(a):mathu napisał(a):Cytat:Kurs jakby się stabilizuje, RSI niziutko, wsparcie bardzo blisko, moim zdaniem może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu. W najgorszym razie odda się te 4% na SL. Gdzie ty widzisz linię trendu? A to Gant nie jest w trendzie spadkowym? fidelio77 napisał(a):Ech Wy mistrzowie technicy-magicy, żeście mnie ubrali w Gancika, niech Was odwiert petrolinvestu pochłonie ;-)!
Na szczęście pakiet malutki, mogę czekać wieczność aż wróci w okolice 17 pln albo zbankrutuje i wtedy zrealizuję stratę ;-)
Kolego sympatyczny. Napisałem jasno o konieczności używania SL. I racz zauważyć, że po moim wykresie kurs podskoczył o jakieś 8%, więc można było pięknie zarobić. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|