PARTNER SERWISU
qxkapnsr
89 90 91 92 93
siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 marca 2011 18:46:50 przy kursie: 15,00 zł
to jak? domykamy RGR? blackeye

kliknij, aby powiększyć

po prawie 3 miesiacach stwierdzam, ze teraz to dopiero zaczyna sie ciekawie robic - w sensie czysto edukacyjnym wave
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 4 marca 2011 18:52

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 4 marca 2011 18:52:00 przy kursie: 15,00 zł
Domknęlibyśmy, jakbyś się nauczył poprawnie wstawiać wykresy Angel

Nie możesz wrzucać linka do strony HTML z obrazkiem z Imageshack w tagach img/imgzoom, bo się nie załaduje Angel

EDIT: Już poprawiłem.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 4 marca 2011 18:52

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2011 18:59:42 przy kursie: 15,00 zł
chyba nie rozpatrujecie na poważnie formacji, zasięg wybicia z której jest mocno ujemny?

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 marca 2011 19:03:33 przy kursie: 15,00 zł
mathu napisał(a):
kusy napisał(a):
mathu napisał(a):
Cytat:
Kurs jakby się stabilizuje, RSI niziutko, wsparcie bardzo blisko, moim zdaniem może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu. W najgorszym razie odda się te 4% na SL.

Gdzie ty widzisz linię trendu?

A to Gant nie jest w trendzie spadkowym?

fidelio77 napisał(a):
Ech Wy mistrzowie technicy-magicy, żeście mnie ubrali w Gancika, niech Was odwiert petrolinvestu pochłonie ;-)!

Na szczęście pakiet malutki, mogę czekać wieczność aż wróci w okolice 17 pln albo zbankrutuje i wtedy zrealizuję stratę ;-)

Kolego sympatyczny. Napisałem jasno o konieczności używania SL. I racz zauważyć, że po moim wykresie kurs podskoczył o jakieś 8%, więc można było pięknie zarobić.

Wiem, wiem. Moja "reklamacja" była pół żartem pół serio. Mówiąc poważnie to po info o korekcie przychodów i zysku w dół w takiej skali to wszelką AT można sobie wsadzić w kieszeń.

siekoo
0
Wysłane: 4 marca 2011 21:36:37 przy kursie: 15,00 zł
v3nom napisał(a):
Domknęlibyśmy, jakbyś się nauczył poprawnie wstawiać wykresy Angel

Nie możesz wrzucać linka do strony HTML z obrazkiem z Imageshack w tagach img/imgzoom, bo się nie załaduje Angel

EDIT: Już poprawiłem.

moj blad - jeszcze nie tak dawno dostepny byl direct link, teraz trzeba sie rejestrowac by go otrzymac. nie skumalem, ze trzeba 'recznie' otworzyc obrazek i skopiowac adres. mea culpa, ale juz sie naumialem downtown

co do zasiegu - linia przebiega na ok. 7zl, a GNT to nie OIL - nie wierze, ze spadnie o 50% wartosci, chociaz... dzisiejsza swieca nie wyglada ladnie, nie ma przeslanek pro-wzrostowych, a wodospady byly w ostatnim roku juz 2 (dzisiejszego dnia nie licze).
od pol roku kurs porusza sie przez wiekszosc czasu w dosc wyraznym korytarzu, z ktorego na dobra sprawe nie dal rady sie w tym tygodniu wybic. dzisiaj kurs teleportowal sie na otwarciu o 0.80 w dol, wiec z tym mlotkiem to ja bym ostroznie... do tego dwa rekordowe wolumeny - na 01.03 i dzisiaj.
z boku wygladana to na mocne rozczarowanie.

kliknij, aby powiększyć

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2011 21:53:09 przy kursie: 15,00 zł
siekoo,
ja miałem na myśli zakres wybicia - po przebiciu linii szyi powinien być równy wysokości od linii szyi do czubka głowy ;) tak na oko kurs musiałby się zatrzymać dopiero na -80,00 PLN
uznałem zatem, że traktujesz o RGR w formie żartu ;)

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 4 marca 2011 22:04:31 przy kursie: 15,00 zł
Siekoo tylko podpuszcza nasz forumowy świeży narybek:)

Pokazałem tę formację pewnemu doświadczonemu analitykowi, jego reakcja:
img.myconfinedspace.com/wp-con...

kliknij, aby powiększyć
Aktualnie: MRB(100%)

siekoo
0
Wysłane: 4 marca 2011 23:22:10 przy kursie: 15,00 zł
@krewa - okres 'RGRa' to ponad 5 lat, w tym kryzys, banka mieszkaniowa, Lepper na salonach i cholera wie co jeszcze. poza tym to nie bedzie -80, a raczej -120zl liczac od szczytu blackeye

a tak powazenie, to naprawde bardzo jestem ciekaw jak sie tutaj kurs wyrysuje. na deweloperce sie nie znam, slyszalem juz jakis czas temu malo pozytywne ploty o gancie. wychodzi na to, ze plotki tym razem mialy w sobie wiecej niz ziarnko prawdy (vide chocby 'drobna' pomylka w szacunkach).
nie chce juz sie powtarzac, ale naprawde wydaje mi sie, ze ida ciezkie czasy dla tej branzy i zostana najlepiej dostosowani (czyli niektorzy duzi i tlusci, oraz mali i elastyczni).

@Kamil, rozumie, ze reakcja analityka wynika, ze 50% jego portfela to GNT headbang

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 5 marca 2011 13:40:56 przy kursie: 15,00 zł
Popieram kolege "fidelio77". Zakpil, i to w delikatny sposob, z waszej AT.
Ot tak sobie, na luzie. A wy reagujecie agresja (bo sie pomyliliscie),
i jeszcze, jak widze, ktos tu jego posty kasuje. Zenada.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 5 marca 2011 14:21:20 przy kursie: 15,00 zł
Ja się nie pomyliłem. Kupując pod mój wykres można było zarobić prawie 10% z niewielkim ryzykiem (bliskie wsparcie).

A że nie doszło do zmiany trendu średnioterminowego? Czy ja gdzieś napisałem, że dojdzie?

"może nastąpić co najmniej próba przebicia linii trendu"

Nastąpiła? Nastąpiła, kurs się od niej odbił. Wtedy należało odejść od stołu - były na to jeszcze dwa dni.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 5 marca 2011 14:22

pociechap
0
Wpisów: 65
Wysłane: 7 marca 2011 21:18:43 przy kursie: 14,17 zł

Aktualnie trwa paniczna wyprzedaż papiera ale moim zdaniem jest to dobry moment do zakupów. Ostatnie informacje oznaczaja jedynie przesunięcie się w czasie osiągnietych wynkiów. Spółka jest od roku w trendzie spadkowym ,jej akcje kosztują tyle co dwa lata temu kiedy nawet nie wiedzieliśmy jak cały "kryzys" się zakończy. Firma realizuje swój program inwestycyjny. Z czasem będzie się zwiększał popyt na nieruchomości więc zakładam że w dłuższej perspektywie będzie można zrealizowac klikadziesiąt procent zysku z inwestycji w akcje GANTA.
Aktualnie nie posiadam tego waloru ale jutro wybiorę się na zakupy.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 marca 2011 22:12:57 przy kursie: 14,17 zł
Ekstra,a mógłbyś nam jakoś udowodnić na wykresie,że warto już teraz wchodzić?Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 marca 2011 22:20:50 przy kursie: 14,17 zł
Kod:
Aktualnie trwa paniczna wyprzedaż papiera ale moim zdaniem jest to dobry moment do zakupów. Ostatnie informacje oznaczaja jedynie przesunięcie się w czasie osiągnietych wynkiów.

Tylko...
Na dzień 30.09.2008 roku gant miał wk/akcję równe 38,50 potem tylko mu się troszkę przesunęło księgowanie zysków, związane ze zmianą MSR. 30.09.2010 roku kapitał na akcję wyniósł 30,55. Zakładając czas inwestycji od sprzedaży do przekazania kluczy 2 lata to powinno spokojnie to być już 38,55. Trzeba jeszcze sprawdzić wyceny Marino, aby mieć pełny obraz.

Odsuwanie w czasie zysków ma zasadniczy wpływ na wycenę spółki. Tak działa stopa dyskontowa. Dodatkowo jeśli się to odsuwa to niektórzy pewnie narzucili większe risk premium i efekt jest jaki jest.

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 7 marca 2011 22:38:47 przy kursie: 14,17 zł
Większość to nawet nie wie, że ta zmiana prognoz jest związana z przesunięciami rozpoznawania sprzedaży w czasie, a Ty tych, ekhem inwestorów, ekhem, tak bardzo doceniasz, jakby jakieś risk premium za przesunięcia w czasie nadawali ;] Na bankierze pewnie intensywnie główkują nad stopą dyskontową...

Więcej niż połowa uczestników rynku to dzisiaj o 2012 roku nie myśli nawet, z częścią instytucjonalnych włącznie, hehe.

A WK/akcję jest niższe z powodu ostatnich emisji pomiędzy 20 a bodaj 23 albo 24 zł/akcję i skutkującego rozwodnienia kapitału. W końcu jeszcze nie tak dawno było chyba 16mln akcji, a po zebraniu finansowania mamy 20,5mln akcji. W międzyczasie z kolei sucho jak na pustyni jeśli chodzi o identyfikację zysków operacyjnych..

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 7 marca 2011 22:43

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 9 marca 2011 08:16:23 przy kursie: 14,05 zł
wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...">wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...

Prognozy prognozami, ale niezależnie od tego bryndzy na tym rynku końca nie widać. Z grubsza to potwierdzenie tego co mówiłem już dawno na tym wątku.
Swoją drogą kara za korektę progmoz wyjątkowo sroga, trudno zrozumiec aż taką reakcję rynku, zobaczcie jak to wyglądało w przypadku PQA w zeszłym roku -zwałka po korekcie raportu za Q1 i2 trwała może kilka godzin po czym wszystko wróciło do normy po paru dniach.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 9 marca 2011 15:59:34 przy kursie: 13,81 zł
@bcebula

najwyraźniej rynek traktuje GANT jak spółkę, która idzie po równi pochyłej. Zakres dalszego ewentualnego spadku kursu jest jak zwykle w takich sytuacjach trudny do przewidzenia. Jeśli bym miał kupować, to pewnie bym się ustawił na około 13 zł albo...

Raport roczny jest 21 marca i zdaje mi się, że tuż przed lub po publikacji, może być szczyt pesymizmu. Akcje mogą być wówczas i po 12 zł.

W średnim terminie jest szansa na podbitkę (w ramach odreagowania) do około 15 zł gdzie może być teraz opór. Jak ktoś kupi po 13 to ma paręnaście procent a jak po 12 to ponad 20% potencjału zysku.

P.S. Sam nie mam akcji Ganta.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 marca 2011 09:11:26 przy kursie: 12,98 zł
Tym razem bardzo złe dane sprzadaży mieszkań...:
Cytat:
Gant sprzedał netto w styczniu 37, a w lutym 38 mieszkań

15.03. Warszawa (PAP) - Gant sprzedał w styczniu 51 mieszkań, w tym samy czasie klienci zrezygnowali z 14 lokali, w lutym sprzedaż wyniosła 53 mieszkania, a rezygnacje sięgnęły 15 lokali - poinformował Gant w komunikacie.

"W styczniu i lutym zanotowaliśmy więcej niż przeciętnie rezygnacji klientów. Wynika to z faktu, że w związku ze zmianami od początku 2011 r. w zakresie stawki podatku VAT, wysłaliśmy do naszych klientów zawiadomienia, że zmiana ta uprawnia ich do wycofania się z wcześniej zawartych umów bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów. Na ponad 600 zawiadomień zanotowaliśmy przeszło 20 rezygnacji (niespełna 4 proc.)" - napisano w komunikacie.

"Problem ten dotyczył większości deweloperów. Cała +akcja+ z zawiadomieniami i rezygnacjami zakończyła się w lutym i nie będzie obciążała wyników sprzedaży kolejnych miesięcy" - dodano. (PAP)

link

siekoo
0
Wysłane: 15 marca 2011 10:33:00 przy kursie: 12,98 zł
a jeszcze nie tak dawno niewyobrazalne dla co niektorych bylo, ze gant moze chocby knotem oprzec sie o 15 zeta i cos mi sie wydaje, ze hamowanie tych spadkow jeszcze troche potrwa Think

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 24 marca 2011 00:01:53 przy kursie: 13,53 zł
Omówienie rocznego sprawozdania spółki GANT za rok 2010

Gant jest deweloperem i obsługuje nieruchomości komercyjne, jednym z wielu notowanych na warszawskiej giełdzie. Spółka ze względu na kryzys najpewniej spowolniła znacząco inwestycje w deweloperkę, co z kolei znacznie odbiło się na jej zysku i zmniejszeniu skali przychodów. To istotnie wpłynęło na wycenę spółki. Gant jest chyba modelowym przykładem tego, jak utrata zysków wpływa na spadek kursu. Dla deweloperów metody opierające się na powtarzalności zysku są krzywdzące. Ale w sumie to w gestii spółki jest zapewnienie ciągłości biznesu.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wypracowany w 2010 roku zysk netto wynika tylko i wyłącznie z przeszacowań wartości nieruchomości inwestycyjnych. Działanie księgowe o wartości ponad 45,5 mln PLN pozwoliło w sztuczny sposób pokryć stratę z działalności operacyjnej i koszty finansowe. Przeszacowanie stanowi prawie 30% przychodów operacyjnych Ganta, czyli jest bardzo znaczące. Nie wydaje mi się, aby spółka w sytuacji braku rentowności miała podstawy do rozpoznania dodatkowej wartości.

Nieruchomości inwestycyjne Ganta wyceniane są w wartości godziwej przez wynik finansowy. Przeszacowanie miało miejsce w drugim kwartale roku. W rocznym sprawozdaniu nie ma dokładnych danych, które nieruchomości, gdzie położone i jak wykorzystywane zostały przeszacowane. Zasadniczo są to budynki najmowane komercyjnie. Przychody z tej części działalności Ganta wyniosły w całym 2010 roku 27,5 mln PLN. Oznacza to, że przeszacowanie jest prawie dwukrotnie większe. Czyli spółka oczekuje, że rzeczone nieruchomości będą generować przychód przez 2 lata dłużej lub że uda się tak podnieść ceny najmu.

Sam 4 kwartał 2010 roku nie zawierał przychodów z przeszacowań i zanotował stratę brutto w wysokości 11,5 mln PLN. Przychody ze sprzedaży były najwyższe z całego roku, ponieważ udało się uzyskać pozwolenia administracyjne na część budynków i podpisać akty notarialne. Gant spodziewał się uzyskać z tego tytułu dużo wyższe przychody – bo w ujęciu rocznym miały sięgać aż 297 mln PLN. Problemy administracyjne spowodowały, że się to nie udało.

Kluczem do oceny możliwości realizacji stabilnych przychodów i zysków w nadchodzącej przyszłości dla deweloperów jest analiza stanu zapasów. Pod tym względem sprawozdanie Ganta nie dostarcza tak dokładnych informacji jak np. Robyg lub Ronson (hmmm, obie na R…). Wartość zapasów nie jest podzielona na grunty i projekty w kolejnych fazach realizacji, więc trudno odgadnąć, jakiej wielkości przychodów (poza prognozą) można oczekiwać. Faktem jest, że część już zrealizowanych budynków czeka na pozwolenia na oddanie do użytkowania, więc one wskoczą do przychodów w 1q2011.

Zwalanie winy na procedury administracyjne, które mają utrudniać spółce działanie jest trochę niepoważne. Dodatkowo nazywanie tego czynnikami zewnętrznymi, czyli niejako rynkowymi lub zwanymi także makro jest zdecydowanym nadużyciem. Procedury administracyjne to coś, co każda spółka ogarnia we własnym zakresie i należy to do jej świętych obowiązków. Jak sobie z takimi sprawami spółka nie daje rady, to niech za przeproszeniem kogoś zatrudni albo zajmie się czymś mniej poważnym niż zarabianie pieniędzy.

Kolejnym istotnym aspektem także dla samej spółki jest struktura finansowania działalności. Zasadniczo deweloperka finansowana jest kredytami, bo przepisy księgowe pozwalają na kapitalizowanie odsetek od kredytów na wartości budowanych mieszkań. Czyli jak mieszkania jeszcze są w budowie, to odsetki od kredytów na grunt i wydatki nie wchodzą do kosztów spółki ale powiększają wartość projektu. Zapasy Ganta mają wartość 626 mln PLN a kredyty 596 mln PLN. Oznacza to, że stanowią one wystarczające zabezpieczenie zadłużenia. Jednak jest ono dość wysokie – przecież w przypadku mieszkań wpłaty klientów następują systematycznie i tak też powinny postępować spłaty kredytów przez spółkę. Tu jednak dochodzą do głosu problemy z przepływami – działalność operacyjna i inwestycyjna pochłania duże ilości gotówki. Bez kredytów i obligacji Gant nie miałby się czym finansować.

Ogólnie rzecz biorąc: mało tych przychodów, jeszcze mniej rentowności i mało generowanej gotówki. Fundamentalnie więc słabo, bo nie ma spełnionych najważniejszych warunków sukcesu. www.stockwatch.pl/gpw/gant,wyk... – zapraszam do zapoznania się ze wskaźnikami. Cena spółki w odniesieniu do WK jest niedowartościowana ale samo to może nie wystarczyć do popchnięcia kursu.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 25 marca 2011 15:31:26 przy kursie: 14,17 zł
siekoo napisał(a):
a jeszcze nie tak dawno niewyobrazalne dla co niektorych bylo, ze gant moze chocby knotem oprzec sie o 15 zeta i cos mi sie wydaje, ze hamowanie tych spadkow jeszcze troche potrwa Think

Wyglada ze spadki wyhamowane, a poziom okolic 13 to był dołekwave
Ciekawe - mam w portfelu m.in. Ganta i EMC, obydwie spolki wcoraj na stooqu miała omawiane wyniki za 2010 i recenzje nie były najlepsze, ale dzis obie wybiły sie na łądnych obrotach
Az czekam na inne raporty z mojego portfela spółek hello1
Edytowany: 25 marca 2011 15:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,498 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat