PARTNER SERWISU
xmywkubq
6 7 8 9 10

KOV - off topic (piszcie ile sie da, spekulujcie, wymyślajcie i ściemniajcie)

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:11:03
Jeżeli kogoś interesuje gaz Ukraina-Rosja-UE to mrzucam linka do portalu z ciekawymi artykułemi.Wszystko jest z lekkim opóźnieniem ale warto sobie zerknąć.

http://www.uaenergy.com.ua/
"Żeby wygrać trzeba grać"

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:18:19
@sicc

No niestety też nie jestem z tego zadowolony, że tak się to wszystko opóźnia. Moje zdanie na ten temat znasz. Myślę, że KOV też nie jest na rękę ociąganie się z tą Ukrainą. Jeśli po uzyskaniu koncesji wydobywczych nie ruszy to z kopyta to przyznam wam rację. Mam nadzieję, że kolejnym pretekstem do opóźnień nie będzie budowa przepompowni. Na razie, myślę pozytywnie ale KOV powinien zacząć szybciej przebierać nóżkami. Jak zawalą 2012 drugiej szansy nie będzie.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:21:20
czyli dajemy sobie jeszcze rok Onochi ? :-)

a co powiecie o kosztach zarządu? Trochę duże...

del-20160301
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:37:46
Myślę, że tak. Chyba, że dadzą ciała po całości. Dopóki będą realizowali harmonogram nie będę narzekał.
Chciałoby się rzec żeby był to drugi KGHM ale po tym co na KGH odwalili stwierdzam, że lepiej będzie nie stosować takich porównań. Niech to będzie najlepsza spółka z tego sektora na GPW.

Co do zarządu to muszę przyznać, że mnie to zaskoczyło. Koszty są naprawdę spore. Jeśli po 3Q 2011 jest to 7,5 mln USD to co oni robią z tą kasą. Za to można by było parę odwiertów na Ukrainie wykonać. Nie wiem czy nie za wcześnie zaczęli pobierać takie wynagrodzenia. W końcu to spółka na dorobku. Warto oszczędzać każdy grosz. Nie mniej jeśli osiągną sukces uznam, że było warto ich opłacać.
Edytowany: 16 grudnia 2011 14:46

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 16 grudnia 2011 15:51:01
Moim zdaniem kapitał ludzki w tego typu przedsiębiorstwach jest bardzo ważny więc nawet się nie burzę ale za te kase Elliot faktycznie powinien być w stanie operatora w Nigerii wytargować :p

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 16 grudnia 2011 17:59:40
A jeśli to koszt rautów w Lagos to może dlatego właśnie jest ta Nigeria? Mam nadzieje, że Londyn, Kijów i Bandar Seri Begawan też załapały się na jakieś balangi z korzyścią dla akcjonariatu ;)

rabbit
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 03:39:48
onochi napisał(a):
Myślę, że tak. Chyba, że dadzą ciała po całości. Dopóki będą realizowali harmonogram nie będę narzekał.
Chciałoby się rzec żeby był to drugi KGHM ale po tym co na KGH odwalili stwierdzam, że lepiej będzie nie stosować takich porównań. Niech to będzie najlepsza spółka z tego sektora na GPW.

Co do zarządu to muszę przyznać, że mnie to zaskoczyło. Koszty są naprawdę spore. Jeśli po 3Q 2011 jest to 7,5 mln USD to co oni robią z tą kasą. Za to można by było parę odwiertów na Ukrainie wykonać. Nie wiem czy nie za wcześnie zaczęli pobierać takie wynagrodzenia. W końcu to spółka na dorobku. Warto oszczędzać każdy grosz. Nie mniej jeśli osiągną sukces uznam, że było warto ich opłacać.

koszty zarządu- wynagrodzenia kierownictwa firmy i ogólnego zarządu, koszty podróży służbowych, łączności, biurowe, reprezentacji i reklamy firmy, podatki i ubezpieczenia, koszty utrzymania magazynów, laboratoriów oraz służbowych samochodów osobowych;

Taki to jest biznes,podróże po całym świecie samolotami,bankiety,prezenty auta słuzbowe.Tutaj trzeba się pokazać żeby coś ugrać.Drogo ale to nie jest kiosk Ruchu.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 17 grudnia 2011 13:28:13
No niestety Rabbit mam inne zdanie. Na pewnym poziomie biznes wygląda podobnie, bez względu na to czym się firma zajmuje. Jeżeli inne firmy, które mają równie intratne interesy w tym, żeby pojawiać się bankietach, takie jak chociażby Sygnity SA, tną koszty, zmniejszają koszty zarządu to dlaczego KOV z kwartału na kwartał płaci sobie więcej ? Wyjazdy służbowe, samoloty czy kawior na imprezach to co innego niż wypłata pensji co miesiąc dla prezesa, wiceprezesa ds. tego czy tamtego.

rabbit
0
Wysłane: 17 grudnia 2011 13:36:18
@sicc

Mi takie koszty odpowiadają,przy niższych kosztach trzeba zatrudnić "fachowców" z Polski i będziemy mieli drugi Oil.
Punkt widzenia zależy od puktu siedzenia.Jak Nas poinformowałeś skróciłeś pozycję i doszukujesz się powodów dlaczego kurs nie rośnie.
Zostałeś lekko zmanipulowany przez rynek.
Tak mi się wydaje,ale każdy sam podejmuje decyzję.

rabbit
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 09:31:07
Nie da się zauważyć że na dzisiaj ktoś przygotowałniezłą podaż.Według mnie kurs jest trzymany żeby odwrócić uwagę od KOV i przytrzymać antykwariuszy na Oilu.Jest to robione od samego debiutu i im lepszt informacje z KOV tym większe ściemnianie na Oilu.
Tutaj chyba można takie rzeczy pisać?

rabbit
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 09:36:38
@ARWENA

Według mnie kurs to manipulacja.To nie rynek.Ulica ma włąśnie tak myśleć że coś jest nie tak i przeskakiwać z KOV na Oila,tam brakuje kapitału.Od pierwszych dni notować KOV jest solą w oku naszej konkurencji.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 grudnia 2011 09:44:26
@rabbit

prosze jakikolwiek dowód na potwierdzenie tej karkołomnej tezy, bo dla mnie to wierutna bzdura. Ja bym raczej powiedział, również gdybając, że macie jakiś skrywany kompleks niższości przed Petrolem, choć sam nie mam pojęcia dlaczego (macie, w liczbie mnogiej bo grupka "koviańczyków" wysuwała takie zarzuty, chyba że to Ty pod poprzednimi nickami ;) ). W Polsce manipulacja kursem firmy jest zabroniona i grozi za nią prokurator. Jeśli masz jakiekolwiek przesłanki a nie same gdbybania - składaj doniesienie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 grudnia 2011 09:48

rabbit
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 09:56:20
@Scarry

Komu chcesz donosić?Kto na to zwróci uwagę?
Pamiętasz podbitkę na Oilu z 5 na 13?Wielka afera,KNF miał sprawdzić tranzakcje,i cisza.
Nie napisałęm że to manipulacja konkretnej osoby ale patrząc na informacje z obydwuch spółek mam przekonanie graniczące z pewnością że to nie rynek nie pozwala wybić się kursowi akcji KOV.
Nie będę tutaj przedstawiał mojej analizy bo to nie wątek Oila a tam nie pisze bo nie posiadam akcji i mam taką zasadę że jeżeli nie mam akcji to nie zabieram głosu.

Scarry
193
Wysłane: 19 grudnia 2011 10:18:49
Cytat:
a tam nie pisze bo nie posiadam akcji i mam taką zasadę że jeżeli nie mam akcji to nie zabieram głosu.

a ja obydwie traktuję czysto spekulacyjnie (tak jak na to moim zdaniem obydwie zasługują), KOV miałem przez rok z 10 razy, OIL z 20 razy.

Nie wierze w sukces żadnej z nich, za to na pewno chce sobie jeszcze wiele razy na obydwu zarobić Angel .

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 grudnia 2011 10:26:50
rabbit napisał(a):
...to nie rynek nie pozwala wybić się kursowi akcji KOV...

im szybciej zrozumiesz, że KOV nie jest wyjęty spod prawa rynku, tym zdrowiej będzie dla Ciebie i Twoich finansów. a mityczny "KTOŚ", trzymający kurs KOV za mordę, jest tak samo prawdziwy, jak Święty Mikołaj.

del-20160301
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 10:48:12
@rabbit

Nie ma co się burzyć. Scarry postrzega KOV tak jak i większość analityków. KOV samo sobie jest winne. Sam widzisz co z Nigerią zrobili. Przecież wiesz, że gdyby ten komunikat brzmiał inaczej kurs by wystrzelił i przebił SMA200 z marszu. Niestety tłumienie jakichkolwiek sukcesów staje się specjalnością KOV. Co z tego, że ogłoszą w lutym czy marcu że jednak się zdecydowali. To już nie będzie to samo. Ludzie są tak wkur... na tą spółkę że potrzymają aż urośnie 10% i wywalą PKC. W sukces spółki wierzę, ale w sukces finansowy tych co mają akcje coraz mniej. Nie mniej wszystko rozegra się w przeciągu 3 miesięcy. Albo przebijemy wszystkie wsparcia i polecimy w dół, albo w górę. W zależności jak te informacje podadzą. Różnica jest tylko taka, że to już teraz powinniśmy być po tym wszystkim. Współczuje ludziom którzy kupili spółkę na IPO. Jeżeli nie wyskoczyli podczas sierpniowej zwały to lekko nie mają.
Prawda jest taka, że pieniądze lubią spokój. Przykład bardzo prosty. Spółka Cormay. Kupowałem ją kiedy mało kto o niej wiedział, słyszał i się interesował. Przez 6 miesięcy rosła po 2-3% dziennie i była po za blaskiem fleszy - cisza i spokój na wszystkich forach dotyczących spółki. Jak tylko napisano o niej w gazetach to od razu na SW na forum spółki pojawili się pseudo anale wieszczące że to balon, g... i zaraz spadnie. Zrobiła się z tego histeria i kurs po wystrzeleniu jednego dnia po informacji o 10% zaczął spadać w dół i docelowo zleciał do 10 złoty z 19. To najlepszy przykład pokazujący, że jak na spółkę przychodzi za dużo ludzi to najlepiej z niej spadać. Dla KOV zrobiłem wyjątek bo to biznes, który wymaga czasu ale najbliższe pół roku pokaże czy w ogóle było warto. Widząc co się dzieje na pewnym forum na literkę B i czasami tutaj to odnoszę wrażenie, że GPW to dżungla w kraju czwartego świata gdzie żadne mechanizmy nie działają.
Edytowany: 19 grudnia 2011 10:51

rabbit
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 11:12:01
krewa napisał(a):
rabbit napisał(a):
...to nie rynek nie pozwala wybić się kursowi akcji KOV...

im szybciej zrozumiesz, że KOV nie jest wyjęty spod prawa rynku, tym zdrowiej będzie dla Ciebie i Twoich finansów. a mityczny "KTOŚ", trzymający kurs KOV za mordę, jest tak samo prawdziwy, jak Święty Mikołaj.

OK
Nazwiemy to rynek.Fundusz który chce kupić 10% akcji to też rynek,jeżeli chce sprzedać to też.

@onochi

Nasz rynek nie potrafi wycenić KOV,zagranica ma dziesiątki spółek podobnych i trzeba czasu żeby zwróciła na nas uwagę.Najbardziej docenia na Ukraina i tam widać że liczą na KUBGAZ a szczególnie Ługańsk.Tylko że na Ukrainie też jest giałda i mają swój łańcuszek św.Antoniego.
Są dwie opcje;albo sprzedać albo trzymać.

każdy ma swój umysł i niech nie płacze jeżeli sapada a akcje ma w portfelu.Jeżeli ktoś ich nie ma a zacznie rosnąć to też niech łez nie wylewa.Tylko rynek wie czy i kiedy pójdziemy w górę.

del-20160301
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 15:18:46
Dzisiejsze spadki sponsoruje Petrol. Ale u nich dziś wesoło. Ciągną nas w dół Eh? . Ciekawe kto szybciej dotrze do IPO KOV. Petrol czy KOV.
Edytowany: 19 grudnia 2011 15:19

Scarry
193
Wysłane: 19 grudnia 2011 17:23:56
@onochi
popatrz na sWIG80, to nie Petrol. Rano Petrol szedł +4 w górę a KOV i tak spadał. Dajcie sobie spokój Panowie z tym wiecznym tropieniem "co robi Petrol", wg mnie zależność między firmami jest znikoma. Naprawdę - ZNIKOMA. Traderzy-spekulanci nie przeskakują OIL-KOV-OIL-KOV, nie mam pojęcia kto to wymyślił i uparcie się tego trzymacieThink

2 wątki w rozumowaniu inwestorów KOV mnie rozbawiają, w kółko pisane - "Petrol zazdrosny o KOV", "Mityczny gruby zaniża kurs KOV inwestorom". Po tylu latach na giełdzie to jest śmieszne... Równie dobrze mogę napisać ze dzisiejsze spadki sponsoruje Lotos - też ok -4% zalicza, albo Orlen.

wave

Edytowany: 19 grudnia 2011 17:30

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 19 grudnia 2011 18:46:51
moment, to przecież powinien być off topic, a jeżeli podejmujecie dyskusję z wyznawcami KOV, to przestaje być niestety śmieszne

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,297 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat