PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
50 51 52 53 54
vanbandit
6
Wpisów: 182
Wysłane: 7 lutego 2015 13:23:21 przy kursie: 22,39 zł
Panowie, ja mam pytanie czy komuś udało się znaleźć odpowiedź na pytanie jak to z tymi słynnymi tysiącami ton węgla na składzie zalegającymi miesiącami? czy to jest mowa o energetycznym czy koksującym? czy ten węgiel w ogóle istnieje? Jeśli istnieje i jest koksujący to czemu nie jest wysyłany do klientów? Górnicy blokują wysył? bo szczerze nie mogę dokopać się do informacji pozwalających ocenić stan faktyczny w tej kwestii.

norbert80
17
Wpisów: 461
Wysłane: 7 lutego 2015 14:01:20 przy kursie: 22,39 zł
www.narodowcy.net/publicystyka...

AKTUALNY WYNIK:
1. 9 nierobów odzyskało prace
2. Administracja, którą górnik utrzymuje dostaje BONY
3. Wydłużenie czasu pracy
4. 14-stka(w rzeczywistości jest to 13-sta pensja przyp. Red.) na raty
I kilka innych bezsensownych, szkodzących Wam górnikom ustaleń.
Spółkę uratuje tylko i wyłącznie przegląd i redukcja administracji, którą tak dzielnie budował Pan Prezes JSW! Dla zwykłego pracownika samo odwołanie Prezesa nic nie da, ale dla kogoś kto np. ma firmy świadczące usługi górnicze, z których Pan Prezes zrezygnował może dać wiele!

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 7 lutego 2015 14:41:23 przy kursie: 22,39 zł
@ lesgs
Cytat:
@Salak

Mam nadzieję, że nie wierzysz bezkrytycznie w to, co zacytowałeś.

oczywiscie ze nie Angel
zacytowal to tylko i wylacznie dlatego zeby poniekad pokazac "argumenty" drugiej stronu tego calego konfliktu i nie zaglebialem sie (i nawet nie mam zamiaru) w liczby, ile z vat'u, cit'u, pit'u, bo w ogolnej dyskisji jest to wedlug mnie malo wazne... irytuje mnie jedynie genralnie to ze w TV i pojawiajacych sie dyskusjach "eksperckich" pojawia sie ta sama mantra jak to my wszyscy doplacamy, i to grube miliardy, do kazdej tony wegla...co jest lekko rzecza ujmujac, mijanie sie z prawda....niech zamkna te wszystkie kopalnie, wyrzuca wszystkich na bruk, i niech mi wtedy ktos pokarze rachunek zyskow i strat, ile z budzety bedzie szlo na swiadczenia dla tych wszystkich bezrobotnych i o ile beda pomniejszone wyplywy ze wszelkiego rodzaaju danin centralnych i lokalnych ktorymi ten, badz co badz potezny przemysl, jest oblozony...ktos sie odwazy zrobic takie kalkulacje? ile wtedy bedziemy doplacac do kazdej niewydobytej , lub importowanej tony wegla, bo z tego co pamietam to jednak nasza energetyka w duzej mierze od tego wegla jest zalena Anxious

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 7 lutego 2015 15:07:44 przy kursie: 22,39 zł
Nie mieści mi się w głowie to, że osoby, które kupowały JSW w ofercie publicznej, to, że po stracie na forexie winią rząd za to, że stracili a nie samych siebie. Nie mieści mi się w głowie tylko to, że ludzie widzą wszędzie spiski i wszędzie mówią, że są oszukiwani przez banki, rząd (chociaż zwolennikiem jakiejkolwiek partii w sejmie nie jestem), grubasa, który zaniża itd.

To normalne zjawisko ludzka psychika ma dąży do zadowolenia.
A zwalanie winy na innych jest w tym bardzo pomocne.
Co do spisków to pozwalają samemu sobie wytłumaczyć coś co bez teorii spiskowej było by niezrozumiałe.

pozdro wave

grubaspekula
0
Wpisów: 133
Wysłane: 7 lutego 2015 17:17:18 przy kursie: 22,39 zł
Mnie zastanawia teraz jedno. Jak wiele straci JSW na odejściu Mittala, który wnerwiony całą sytuacją zamówił węgiel poza granicami Polski? Orientuje się ktoś z was o jakiego rzędu kwotę może chodzić w zakresie przychodów? Może to choć trochę uzmysłowi górnikom, że strajkowanie w takiej właśnie formie wyrządza im samym straty>

vanbandit
6
Wysłane: 7 lutego 2015 17:51:05 przy kursie: 22,39 zł
Według ostatniego raportu kwartalnego Grupa Accelor Mittal odpowiada za 26 % przychodów JSW, tak więc gdyby faktycznie Accelor Mittal ostatecznie zrezygnował z zakupu w JSW to zgodnie z raportem za 9 miesięcy 2014, JSW za 9 miesięcy miała by 523,25 mln złotych mniej przychodów. (Kwota oczywiście orientacyjna bo cofnąc się w czasie nie możemy ;) )
Edytowany: 7 lutego 2015 17:57

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 7 lutego 2015 18:22:16 przy kursie: 22,39 zł
grubaspekula napisał(a):
Mnie zastanawia teraz jedno. Jak wiele straci JSW na odejściu Mittala, który wnerwiony całą sytuacją zamówił węgiel poza granicami Polski? Orientuje się ktoś z was o jakiego rzędu kwotę może chodzić w zakresie przychodów? Może to choć trochę uzmysłowi górnikom, że strajkowanie w takiej właśnie formie wyrządza im samym straty>

Nie orientuję się, o jakiego rzędu kwotę chodzi. Całkiem dobrze za to orientuję się, że Mittal celowo puszcza w świat panikarskie komunikaty, jako formę nacisku na JSW. Sytuacja nie jest tak czarna, jak ją Mittal przedstawia i nie warto ulegać sugestiom tych komunikatów.

1. Mittal z pewnością ma zapasy strategiczne. Tymczasem z komunikatów M. wynika, że za chwilę uszkodzą im się baterie, bo właśnie wrzucili ostatnią łopatę koksu Liar

2. W tej branży nie jest tak łatwo zmienić dostawcę - baterie koksownicze są ustawiane ściśle na parametry węgla od dostawcy i ich przestawienie to całkiem spora inwestycja, wiążąca się np. z wygaszeniem baterii.
Każdy wytwórca koksu 3 razy się zastanowi, zanim wygasi.

Mittal może zmienić dostawcę w dłuższym terminie, ale to będzie dość kosztowna decyzja. Takich ruchów nie robi się z dziś na jutro i mają one długoterminowe skutki dla obu stron - dostawcy węgla i producenta koksu.

Powyższe nie znaczy, że JSW nie powinna wykonać gestu wobec koksowni i np. chwilowo zawiesić strajk na powiedzmy tydzień - to byłby dowód na to, że związkom również zależy na utrzymaniu partnerów handlowych.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 7 lutego 2015 19:20:49 przy kursie: 22,39 zł
Całe to srodowisko górnicze musi zrozumieć, że pewna epoka skończyła się ponad 25 lat temu. Musi zrozumieć, że potrzebna jest reorganizacja i oszczędności, które muszą dotyczyć WSZYSTKICH.
Muszą wreszcie zrozumieć, że związki zawodowe winny być finansowane i wynagradzane ze składek.
I wreszcie muszą skończyć z filozofią: „Co konia obchodzi, że się wóz przewraca”.
A tak na marginesie to szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł aby 14-tkę wypłacić w postaci papierów JSW thumbright.

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 7 lutego 2015 20:15:40 przy kursie: 22,39 zł
Dobrze to podsumowałeś,dekady mijają i nie takie zakłady padały w naszej historii.

grubaspekula
0
Wysłane: 8 lutego 2015 15:13:06 przy kursie: 22,39 zł
addi napisał(a):
Całe to srodowisko górnicze musi zrozumieć, że pewna epoka skończyła się ponad 25 lat temu. Musi zrozumieć, że potrzebna jest reorganizacja i oszczędności, które muszą dotyczyć WSZYSTKICH.
Muszą wreszcie zrozumieć, że związki zawodowe winny być finansowane i wynagradzane ze składek.
I wreszcie muszą skończyć z filozofią: „Co konia obchodzi, że się wóz przewraca”.
A tak na marginesie to szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł aby 14-tkę wypłacić w postaci papierów JSW thumbright.

Pomysł z akcjami bardzo dobry. Gdyby górnicy byli akcjonariuszami JSW zachowywaliby się zupełnie inaczej.

Szutnik
Co do tej ostatniej łopaty to się zgodze. Ale dla bezpieczeństwa musza o wiele wcześniej reagować. Jak dla mnie niech biorą z zagranicy. Może to trochę otrzeźwi brać związkową.

I na konciec co związków z. To jest dopiero archaizm. angry3 Dlatego prywatyzować, prywatyzować i już. Albo oddać górnikom.thumbright

Szutnik
153
Wysłane: 9 lutego 2015 09:22:39 przy kursie: 21,91 zł
Jacek Żakowski nie jest bohaterem z mojej bajki. Raczej odwrotnie. Ale nie mogę odmówić mu racji w ocenie konfliktu w JSW:

zakowski.blog.polityka.pl/2015...

Cytat:
„Jarek nie sprawdził się w biznesie”. Bo nie potrafi dogadać się z załogą. Wszyscy drogo za to płacimy. Gotówką i spokojem.

Tylko kilka dni mediowania potrzebował Longin Komołowski, by doprowadzić do porozumienia między związkami a zarządem JSW. I tylko jeden ważny punkt nie został uzgodniony: przyszłość prezesa Zagórowskiego. Związkowcy chcą, by odszedł. Komołowski nie może im tego obiecać. Błyskawiczny sukces Komołowskiego to dla mnie ostateczny dowód, że Zagórowski powinien jak najprędzej odejść.

Cytat:
Nie umiejąc znaleźć wspólnego języka z załogą, Zagórowski zerwał porozumienie płacowe i zapowiedział zwolnienie związkowców. Prawnym pretekstem było strajkowe wsparcie dla protestu Kompanii Węglowej. Związki oczywiście odpowiedziały strajkiem. Na ratunek trzeba było wezwać Komołowskiego. Rozmowy toczyły się bez udziału prezesa.

Zagórowski musiał pójść na wojnę, bo w dobrych czasach nie umiał zbudować więzi lojalności, zaufania, wspólnoty interesów i poczucia współodpowiedzialności ze związkami i pracownikami. Kiedy problemów nieskutecznie zarządzanej spółki nie dało się przeczekać, nie miał się do czego odwołać – poza nagą siłą.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

vanbandit
6
Wysłane: 9 lutego 2015 10:53:57 przy kursie: 21,91 zł
Czy Zagórowski jest dobrym czy złym prezesem to oddzielna sprawa. Trzeba pamiętać, że Zagórowski sam nie zarządza spółka a robi to wspólnie z zarządem, w takim wypadku trzeba by odwołać i Zagórowskiego i cały zarząd, żeby realnie coś to zmieniło. Należy też pamiętać, że związkowcy do tej pory nie zgodzili się na 6 dniowy tydzień pracy (5 dniowy dla pracowników) a ewentualne odwołanie zarządu może jeszcze bardziej rozpuścić związkowców na zasadzie: skoro ostatnio udało nam się wywalić zarząd a nowy chce dalej ograniczać zarobki/zatrudnienie, ewentualnie wprowadzać 6 dniowy tydzień pracy, to tym razem też odwołajmy zarząd.
Edytowany: 9 lutego 2015 11:10

Swoboda
0
Wpisów: 50
Wysłane: 9 lutego 2015 11:56:53 przy kursie: 21,91 zł
Strajkują i szukają 200 mln złotych oszczędności a poprzez strajk już są prawie 500 mln do tyłu....

Szutnik
153
Wysłane: 9 lutego 2015 12:05:09 przy kursie: 21,91 zł
@ vanbandit

Cytat:
Trzeba pamiętać, że Zagórowski sam nie zarządza spółka a robi to wspólnie z zarządem, w takim wypadku trzeba by odwołać i Zagórowskiego i cały zarząd

W górnictwie panuje ścisły system hierarchiczny. Tu prezes, podobnie jak na pojedynczej kopalni dyrektor, znaczy o wiele więcej niż w innych zakładach i w o wiele większym stopniu decyduje. Górnictwo ma quasiwojskowy system zarządzania.

Cytat:
Należy też pamiętać, że związkowcy do tej pory nie zgodzili się na 6 dniowy tydzień pracy (5 dniowy dla pracowników)

A Ty byś się zgodził, jesli Prezes przedstawia "plan naprawczy" w swej wymowie sprowadzający się do słów: sytuacja jest zła, bo za dużo zarabiacie i ja z tym zrobię porządek, a zacznę od was, związkowcy?
To się po prostu nazywa arogancja władzy.
A gdyby tak przedstawić to inaczej? Np. tak:
Sytuacja jest zła i w celu jej uzdrowienia wszyscy musimy ponieść jakieś koszty.
Ja Wam zabieram z 15-20% dochodu i sam sobie obniżę o podobny poziom. Od siebie zaczynam, by przekonać was, że podchodzę do sprawy poważnie. Dodatkowo wykonam następujące ruchy oszczędnościowe, poprawiające finanse spółki 1... 2... 3...
Będę również ciąć koszty administracji, która pod moimi rządami za mocno się rozbuchała. Skończymy również z bizantyjskim podejściem do zarządania (budowa siedziby za 80 mln zł itd.)
Oczywiście z waszej strony także trzeba pomyśleć o oszczędnościach i stosunkowo prostym ruchem byłoby również jako 34 punkt proponowanych oszczędności, zmniejszenie kosztów, ponoszonych przez JSW na związki zawodowe

Tak chyba byłoby lepiej, prawda?

I jeszcze coś. Moje "wiewiórki" w JSW donoszą, że firma jest "zajechana". Niestety opieram się na informacjach ludzi nie mających pełnego obrazu sytuacji, więc nie gwarantuję, że mają oni rację, ale z fragmentów, o których wiem, brzmi to dość prawdopodobnie.
W ostatnich latach celem podbijania wyników finansowych JSW zastosowała "stretegię głupiego dyrektora kopalni" i to się ma podobno wkrótce zemścić. O co chodzi?

Kopalnia działa "dwutorowo" - pierwszym torem jest wydobycie w już wykonanych wyrobiskach eksploatacyjnych, w warunkach polskich głównie w ścianach. To stąd pochodzi ok. 80-90% całości urobku kopalni.
Drugim torem jest tzw. rozcinka złoża, czyli wykonanie chodników udostępniających nowe partie złoża, co za rok - dwa da nowe fronty eksploatacyjne. Ważne, by ilość przygotowywanych nowych frontów pozwalała na utrzymanie zakładanej wielkości wydobycia.
Jak nietrudno się domyślić, tor pierwszy jest głównym źródłem dochodu, tor drugi - istotnym źródłem kosztów.
Co robi głupi dyrektor kopalni? Zmniejsza aktywność drugiego toru. Powoduje to natychmiastową poprawę bieżących wyników finansowych i pozwala dyrektorowi błyszczeć, jaki to on dobry uzdrowiciel. Często gęsto towarzyszą temu pochwały niezorientowanych w temacie, a nawet Warszawy, patrzącej tylko na tabelki z wynikiem końcowym i nie rozumiejącej niczego z funkcjonowania zakładu górniczego.

Niestety nie ma nic za darmo. Gdy kończą się bieżące fronty eksploatacyjne, następuje ostry spadek wydobycia, bo nie przygotowano odpowiedniej liczby nowych frontów. Kopalnia jest mówiąc górniczym slangiem: "zajechana". Zazwyczaj nasz "głupi dyrektor" ma wszystko tak skalkulowane, że odchodzi ze stanowiska tuż przed zapaścią wydobycia, zostawiając problem następcy.
Przychodzi jego następca, który musi teraz zmagać się ze spadkiem wydobycia, a dodatkowo musi ponosić większe niż normalnie koszty rozcinki złoża, by nadrobić to, co zaniedbał poprzednik.
Wszystko oczywiście w nerwowej atmosferze, bo wyniki lecą na pysk (ostry minus). A jeszcze dodatkowo niezorientowani stawiają mu za wzór wyniki poprzedniego dyrektora a bywa, że zaczyna się straszenie likwidacją kopalni itd.

Wyciąganie kopalni z takiego doła trwa średnio ok. 2-3 lat. Dyrektor, który z problemów wyprowadził kopalnię na prostą jest już najczęściej "zużyty", skonfliktowany z załogą (bo wymaga) lub "górą" (bo nie robi wyników). Jego miejsce zajmuje w końcu facet z układami w centrali spółki węglowej, wiedzący, że wszystko ma gotowe i może bez wysiłku zbierać profity. Ten "dostanie ordery", bo gdy przyjdzie wyniki szybko się poprawią - wszystko ma naprawione.

Znam wiele śląskich kopalń, gdzie ten scenariusz się nawet kilka razy powtarzał.

Wg moich "wiewiórek" Zagórowski zastosował "model głupiego dyrektora" dla całej JSW. Jeśli to byłaby prawda, to najbliższe 2 lata dla JSW będą bardzo "chude"...

Szutnik
153
Wysłane: 9 lutego 2015 13:17:39 przy kursie: 21,91 zł
Z nieco innej beczki:
Oto wyjaśnienie zasadniczego powodu tej katastrofy cenowej na rynkach surowców przemysłowych, który obserwujemy od zeszłego roku - spadek chińskiego importu o prawie 20% r/r! Dla porównania - eksperci przewidywali spadek jedynie o 3% r/r:

soberlook.com/2015/02/economis...

Oczywiście do tego dochodzi walka cenowa między producentami o kurczący się chiński rynek, zbijająca dodatkowo ceny eksportowanych do Chin surowców.
Spadki cen w Europie są odpryskiem i konsekwencją tego, co się stało w Chinach.

PS. Gospodarka chińska może rosnąć znacznie, znacznie wolniej, niż podają to oficjalne źródła z Pekinu. Aby to zweryfikować, trzeba by zerknąć na zużycie prądu elektrycznego r/r w Chinach.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 9 lutego 2015 13:29:28 przy kursie: 21,91 zł
w obliczu powyższych faktów zadziwia wzrost kursu o 40% od niedawnego dołka, chyba że rynek zaczął już dyskontować poprawę koniunktury na węgiel koksowy na świecie?

vanbandit
6
Wysłane: 9 lutego 2015 13:44:15 przy kursie: 21,91 zł
@ Szutnik

Faktycznie słaby był sposób przedstawienia planu oszczędnościowego, jednak rada nadzorcza wybrała i wspiera ten zarząd od lat. Tak więc może pytanie powinno brzmieć na ile rada nadzorcza w ogóle wie co się dzieje w spółce, no bo skoro prezes od lat jest skonfliktowany ze związkami zawodowymi i faktycznie spółka jest zarządzana w niewłaściwy sposób, to już wcześniej musiały być tego objawy.

@ GRAF78

Co do powodów wzrostu o 40 % od niedawnego dołka to pewnego rodzaju poszlakami może być wycena likwidacyjna całej grupy, gra pod wprowadzenie planu oszczędnościowego, oraz gra pod zakończenie strajku, ale to tylko moje przypuszczenia bo jak to mawiają zawsze może spaść niżej/wzrosnąć wyżej ;)

grubaspekula
0
Wysłane: 9 lutego 2015 15:02:36 przy kursie: 21,91 zł
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Pan Zagórowski ma o co walczyć. Ale czy Pan Duda tak chętnie zrezygnowałby z odprawy? NIE!

Zagórowski powinien twardo trzymać. Związkowcy sponsorowani z pieniędzy kopalni to jawne śmiechy z wolnej gospodarki, która ponoć od lat jest u nas. A teraz co raz więcej górników chce wrócić do wydobycia bo zorientowali się, że tracą kasę. "Walczą" głównie związkowcy i miejscowi kibole.

Wstrzymanie wydobycia podczas strajku w Jastrzębskiej Spółce Węglowej spowodowało zawieszenie sprzedaży ok. 445 tys. ton węgla. Kontrahenci spółki zaczęli sprowadzać surowiec z zagranicy. Tymczasem związkowcy zapowiadają zaostrzenie protestu. We wtorek rozpoczną strajk okupacyjny i głodówki

.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Szutnik
153
Wysłane: 9 lutego 2015 18:56:28 przy kursie: 21,91 zł
vanbandit napisał(a):
@ Szutnik

Faktycznie słaby był sposób przedstawienia planu oszczędnościowego, jednak rada nadzorcza wybrała i wspiera ten zarząd od lat. Tak więc może pytanie powinno brzmieć na ile rada nadzorcza w ogóle wie co się dzieje w spółce, no bo skoro prezes od lat jest skonfliktowany ze związkami zawodowymi i faktycznie spółka jest zarządzana w niewłaściwy sposób, to już wcześniej musiały być tego objawy.

@ GRAF78

Co do powodów wzrostu o 40 % od niedawnego dołka to pewnego rodzaju poszlakami może być wycena likwidacyjna całej grupy, gra pod wprowadzenie planu oszczędnościowego, oraz gra pod zakończenie strajku, ale to tylko moje przypuszczenia bo jak to mawiają zawsze może spaść niżej/wzrosnąć wyżej ;)

Szczerze? Na ile znam sposób działania rad nadzorczych w KW i KHW to są to tzw. "yes-men", zarządowi potakiwacze. Może teraz, z racji paniki w MG to się zmieni, ale jak do tej pory WZA w tych firmach to była zawsze formalność + do kasy po dietę.
Nie podejrzewam RN JSW o jakiś inny sposób działania, ale tu mogę się mylić. I prawdę powiedziawszy, chciałbym się mylić, bo to by świadczyło o tym, ze nie wszystko jeszcze działa w bezhołowiu.

Szutnik
153
Wysłane: 9 lutego 2015 19:18:26 przy kursie: 21,91 zł
GRAF78 napisał(a):
w obliczu powyższych faktów zadziwia wzrost kursu o 40% od niedawnego dołka, chyba że rynek zaczął już dyskontować poprawę koniunktury na węgiel koksowy na świecie?

Już to wcześniej tu pisałem, ale się powtórzę - to jest tzw. short squeeze:

www.investopedia.com/terms/s/s...

Ceny surowców i akcji ich producentów często "chodzą" odwrotnie do ruchów USD. Zauważ, że początek ruchów JSW w górę pokrywa się z ostatnim uformowaniem się dywergencji na Dollar Index Fut.
Akcje JSW stanowią 1,11% składu portfela Coal ETF (KOL.US):

www.vaneck.com/market-vectors/...

i są z nim dość mocno skorelowane:

stooq.pl/q/?s=kol.us&c=1y&...

Moim zdaniem to, co się dzieje na JSW to wynik wymuszonego zamykania krótkich na JSW albo w ramach bezpośredniego wyciskania krótkich (short squeeze)mającego za podłoże korektę na USD, (nie pamiętam: są ADRy albo GDRy na JSW?, powinny być, jeśli jest w portfelu ETFa, jeśli są to krótka sprzedaż a więc i short squeeze jest bardzo prawdopodobny) , albo w ramach jakiejś bardziej skomplikowanej gry, łączącej akcje JSW i innych producentów z samym KOL.ETF; może jakiś dziwny arbitraż opcyjno - akcyjny?, gra na dyferencjał? itp.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

50 51 52 53 54

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,207 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat