PARTNER SERWISU
frhgayfh
49 50 51 52 53
sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 5 lutego 2015 08:23:57 przy kursie: 23,00 zł
Zamieszki na wykresie – analiza techniczna JSW w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/z...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Swoboda
0
Wpisów: 50
Wysłane: 5 lutego 2015 13:57:55 przy kursie: 23,44 zł
Rekomendacją zbytnio nie wierze no ale.......DM BZ WBK wycenił JSW na 14 zł i zrobił to dzisiaj....więc potencjał do spadów jest ogromny,jaskółek zapowiadających tego że węgiel zacznie drożeć narazie nie widać,widać za to jaskółki do dalszych spadków....więc nie pozostaje nic innego jak narazie tylko obserwować....
www.money.pl/gielda/wiadomosci...
Edytowany: 5 lutego 2015 13:59

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 5 lutego 2015 15:49:53 przy kursie: 23,44 zł
To i tak wysoka w porównaniu do rekomendacji Lotosu z listopada 2008 roku wynoszącej: 0 zł. (słownie: zero złotych) :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

norbert80
17
Wpisów: 461
Wysłane: 6 lutego 2015 14:52:44 przy kursie: 22,39 zł
skarb panstwa sprzedawal akcje po 136 teraz mamy ok 22pln wiec mamy promocje:) powinni kupowac a jesli nie to APELUJE W IMIENIU AKCJONARIUSZY-POMOZCIE NAM-TAK JAK FRANKOWICZOM PANIE SZCZUREK-ZNALAZLES PAN W REZERWIE BUDZETOWJ 5 MLN PLN-MY ROWNIEZ NA PANA LICZYMY LACZNIE Z PIECHOCINSKIM(KTORY NA GORNICTWIE SIE NIE ZNA!!!) apeluje do Was akcjonariusze naciskajmy na rzad

ucofb
1
Wysłane: 6 lutego 2015 15:13:55 przy kursie: 22,39 zł
norbert80

Ty tak na poważnie?

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 lutego 2015 15:23:27 przy kursie: 22,39 zł
To chyba był sarkazm ALE jak by tak spadło do 5zł za sztukę... Angel

Swoją drogą skoro SP tak ładnie dba o społeczeństwo lekką rączką wpompowując miliardy to czemu np nie zaoferuje węgla drobnym akcjonariuszom po okazyjnej cenie? Oni się pozbędą trochę a i drobni odczują rekompensatę za kampanię pt "akcjonariat obywatelski" blackeye

Ale ta historia jak jedna z wielu skończy się tak: górnicy żyli długo i szczęśliwie, akcjonariusze żyli długo wave

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 6 lutego 2015 15:49:52 przy kursie: 22,39 zł
Strajkujący i związkowcy przybili kolejnego gwoździa do trumny JSW:

www.pb.pl/3994188,99902,najwie...

Cytat:
największy klient JSW, koncern ArcelorMittal Poland znalazł inne źródło zaopatrzenia i zaczął sprowadzać węgiel drogą morską.

ucofb
1
Wysłane: 6 lutego 2015 17:54:44 przy kursie: 22,39 zł
Nie będzie to z mojej strony najwyższy poziom savoir vivre'u ale norbert80 wcale nie żartował, napisał mi wiadomości prywatnej, że pisze całkiem serio.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 lutego 2015 18:13:09 przy kursie: 22,39 zł
Całkiem poważnie, to ja się wcale nie dziwię. Skoro protest pewne grupy społecznej polegający na refinansowaniu dobrowolnych strat od gry na forexie może być uwzględniony, to dlaczego nie ma być uwzględniony protest jednego z przedstawicieli akcjonariatu obywatelskiego? W końcu oferującym był podmiot zaufania społecznego - Państwo (przy kredytach to banki), oferta była szeroko promowana (podobnie przy kredytach) i przeprowadzona w niemal najmniej korzystnym momencie czasu (podobnie jak banki). Czy zatem różni się ów przedstawiciel od pierwszego z brzegu posiadacza kredytu w CHF? Skoro Państwo jest socjalne, to będzie coraz więcej grup społecznych, którzy coś tam będą chcieli uszczknąć od tych, którzy ten kapitał narodowy wytwarzają...
Edytowany: 6 lutego 2015 18:14

ucofb
1
Wysłane: 6 lutego 2015 18:26:21 przy kursie: 22,39 zł
Ja tylko mówię, że to na pewno nie jest normalne i mi się w to w głowie nie mieści.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest nauka ekonomii od najmłodszych lat poczynając od szkoły podstawowej. I nie mówią tutaj o wzorach na nie wiadomo co tylko o takich rzeczach jak: wypełnienie pitu, czym jest ryzyko kursu walut, ryzyko, że biorąc kredyt na xx lat na xxxxxxx zł przy stracie pracy może być różnie itd.

Przechodząc przez cały cykl edukacji od podstawówki do skończenia studiów na wydziale ekonomicznym ani razu nie miałem zajęć i ani razu nikt nie pokazał jakie są podatki przy prowadzenia działalności, co się składa na tzw zus (jakie składki), do kiedy te podatki trzeba opłacić oraz jak wypełnić podstawowe formularze podatkowe.

Dowiedziałem się za to jak rozmnaża się ameba i kiedy była bitwa pod termopilami. Jeżeli chcemy dyskutować o poprawie życia ludzi w Polsce i nie dziwić się z nierozsądnych decyzji ludzi (a taką uważam był zakup JSW w ofercie publicznej) to powinniśmy przede wszystkim edukować dzieci od najmłodszych lat. Nie byłoby amber goldów itp. jeśli byłyby to na pewno w mniejszej skali. Za to politycy wolą dyskutować czy na lekcji powinna być etyka czy religia.

Być może ten wpis zostanie usunięty w związku, że to nie to miejsce ale zwyczajnie krew mnie zalewa jak to wszystko widzę, co jeszcze jest wzmocnione, że rząd dzisiaj nie poparł podwyższenia kwoty wolnej od podatku która pozostaje od 2008 r. na tym samym poziomie (mnie akurat ona nie dotyczny), za to od 2008 r. podwyższył ZUS o ok. 50%.

I biorąc pod uwagę, ze finansowo sobie tutaj jakoś radzę to rozmawiając ze znajomymi poza granicami, którzy wyjechali nie tylko za pracą i pieniędzmi bo sobie tutaj też bardzo dobrze radzili ale za lepszym życiem w sensie takim, że uciekli od tego co się u nas wyprawia, sam jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o wyjeździe.
Edytowany: 6 lutego 2015 18:33

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 lutego 2015 18:54:17 przy kursie: 22,39 zł
Ucofb, posprzątamy ten wątek później. Co Ci się w głowie nie mieści? To, że ktoś stracił na forexie, czy na JSW? Dla mnie to normalne. Jeśli nie mieści Ci się w głowie, że ktoś chciał zarobić, albo zaoszczędzić, to przywołam sytuację z 2008r. To nie jest kwestia edukacji, tylko chciwości. Myślisz, że cała rzesza CFO nie wiedziała, co się stanie jak złotówka straci wystawiając opcje? A jednak je wystawili... Ja akurat wierzę, że większość akceptowała ryzyko. Zarówno w JSW jak i przy kredytach, ale podświadomie myślała, że może być tylko lepiej i nie potrafiła zaakceptować błędnej decyzji. Błędnej na ten moment oczywiście. Podobnie jest na całej giełdzie. Ludzie mają problem psychiczny z przyznaniem się do winy. A to co się dzieje teraz jest po prostu łatwym wytłumaczeniem. Oszukał mnie bank, oszukał mnie rząd. Oddajcie złodzieje pieniądze. Na giełdach za granicami to większość zarabia według Ciebie? Wątpię :)

ucofb
1
Wysłane: 6 lutego 2015 19:43:54 przy kursie: 22,39 zł
anty_teresa to, że firmy mogą stracić na opcjach i straciły, to, że ludzie mogą stracić na forexie i mogą stracić na giełdzie to wszystko jest normalne i to spokojnie mieści mi się w głowie.

Nie mieści mi się w głowie to, że osoby, które kupowały JSW w ofercie publicznej, to, że po stracie na forexie winią rząd za to, że stracili a nie samych siebie. Nie mieści mi się w głowie tylko to, że ludzie widzą wszędzie spiski i wszędzie mówią, że są oszukiwani przez banki, rząd (chociaż zwolennikiem jakiejkolwiek partii w sejmie nie jestem), grubasa, który zaniża itd.

Nikt nikomu nie przystawiał broni do głowy i nie mówił kupuj JSW, graj na forexie, bierz kredyt we frankach. To chyba jeszcze zaszłości wynikające z poprzedniego ustroju ale niech ludzie staną się w końcu bardziej odpowiedzialni, a jeśli rząd co chwilę będzie ratował jakąś grupę społeczną to dojdzie do tego, że podświadomie podpisując jakąś umowę czy transakcje ludzie będą myśleli "przecież jakby co to rząd pomoże".

I właśnie żeby takich sytuacji było mniej potrzebna jest edukacja ekonomiczna od najmłodszych lat. Ja to wiem, że jak ktoś mi obiecuje stopę zwrotu w wysokości 20% rocznie to jest oszustem, ale ile osób nie wie to wiemy na przykładzie amber gold. Ile ludzie brało max kredyt co do swojej zdolności kredytowej i to we frankach? Mnóstwo, a wynika to jak powiedziałeś z chciwości, a pojawienie się chciwości towarzyszy przeważnie w jakimś stopniu brak odpowiedzialności, który często wynika też z braku wykształcenia w danej dziedzinie.

Ile osób się zastanowiło co się stanie jak zmieni się kurs franka albo stracą i nie będą mogli znaleźć przez pól roku pracy bo akurat będzie kryzys, nie wiem ale skoro jest takie larum to raczej mniejszość niż większość.
Edytowany: 6 lutego 2015 19:50

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 6 lutego 2015 19:58:37 przy kursie: 22,39 zł
Kredyt w CHF nie jest zły, a to co promonuje KNF to zamkniecie stratnej pozycji na walucie - ciekawy jestem co powiedzą ci którzy teraz skorzystaja i przewalutują na dwa kredyty a za 2-3 lata CHF spadnie ponizej 3zł a u nas stopy % pójdą w górę? Podejrzewam że będą skarżyć rząd za oszustwo.

Jeśli chodzi o JSW to prosze nie narzekać na PBG, PXM OiL i wielu innych można było wiecej stracić, inwestorzy powinni być świadomi ryzyka posiadania akcji.

norbert80
17
Wpisów: 461
Wysłane: 6 lutego 2015 22:14:43 przy kursie: 22,39 zł
JAK ZYC PANOWIE ZWIAZKOWCY?! POLECAM LEKTURE:)

forsal.pl/artykuly/852010,zara...

Cytat:
Z oświadczenia majątkowego związkowca Piotra Szeredy wynika, że rzecznik Wspólnej Reprezentacji Związków Zawodowych w JSW zarobił w ubiegłym roku w samej spółce ponad 108 tys. zł.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 6 lutego 2015 22:15

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 6 lutego 2015 22:21:11 przy kursie: 22,39 zł
Co do poziomu edukacji ekonomicznej to pełna zgoda, ale to wszystko nie jest takie proste - dzieci trzeba będzie edukować samemu, bo jak tu z zapleczem pedagogicznym ?
Za moich czasów do liceów wchodziła informatyka i nauczyciel wiedział mniej niż uczniowie...
Co do frankowiczów czy w ogóle kredytobiorców to sporo z nich nie wie co to są stopy procentowe - skąd się to to bierze, a wzięli taki kredyt bo muszą mieć własne mieszkanie (presja rodziny/znajomych) ktoś im doradził, że to dobre wyjście (dobry znajomy/ktoś z rodziny/w ostateczności miły i zaradny Pan doradca z open finance).
Tutaj pozwolę sobie zamieścić filmik ilustrujący presję www.youtube.com/watch?v=43VBN6...
Nie chowałbym wszystkich do jednego worka, że to cinkciarze. Rząd (jaki by nie był) też musi to brać pod uwagę - w końcu to też wyborcy.

Jak sobie pomyślę, że Ci ludzie kupili też akcje JSW bo na prospektach było ładnie pięknie - kolorowo, ale nie było napisane, że węgiel ma kiepskie perspektywy. To mogę sobie wyobrazić, że winią za to rząd bo nie rozumieją co się dzieje, skoro było kolorowo. A czy są w stanie określić kto zawinił? Prościej jest mieć pretensje do tego kto im to sprzedał.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 lutego 2015 22:48:39 przy kursie: 22,39 zł
ucofb napisał(a):

Przechodząc przez cały cykl edukacji od podstawówki do skończenia studiów na wydziale ekonomicznym ani razu nie miałem zajęć i ani razu nikt nie pokazał jakie są podatki przy prowadzenia działalności, co się składa na tzw zus (jakie składki), do kiedy te podatki trzeba opłacić oraz jak wypełnić podstawowe formularze podatkowe.

Witam w klubie :) Tylko roznica jest taka ze mnie juz to niestety nie dziwi... Mysle ze grubo ponad 90% mojej wiedzy ekonomicznej ktora posiadam zdobylem poprzez wnikliwe zainteresowanie tematem i czytaniem ksiazek, felietonow czy tez roznych blogow a studia ? Tak, byly i umoliwily mi zdobycie tytulu magistra.

Zgadzam sie z anty_teresa ze chciwosc a takze problemy natury psychologicznej sa w duzej mierze przyczyna wielu strat na gieldzie.
Niby to truizm ale i tak zdecydowana wiekszosc robi ten sam blad- "wozi" straty a ucina zbyt szybko zyskowne pozycje. To proste zysk jest przyjemnie dotknac i to jak najszybciej zeby nie uciekl a strata - jakze ciezko sie jest z nia pogodzic i to odwieczne pocieszanie sie ze dopoki nie sprzedalem to straty nie mam

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 6 lutego 2015 23:40:13 przy kursie: 22,39 zł
zeby dolac troche oliwy do ognia Angel
zaczytane w internecie, druga strona medalu:
Cytat:
Przez ostatnie 25 lat górnictwo odprowadziło do budżetu ok. 200 mld zł. W tym samym okresie do branży wpłynęło 38 mld publicznych środków. Opowieści różnych pseudoekspertów i polityków o miliardach zł, które podatnicy dopłacają do górnictwa, to zwyczajne kłamstwa.

Te kłamstwa mają jeden cel. Chodzi o to, żeby zdyskredytować górników w oczach reszty społeczeństwa i wmówić ludziom, że górnictwo trzeba zlikwidować. Wtedy łatwiej będzie zamknąć kopalnie, ludzi wyrzucić na bruk, a to co zostanie sprzedać za grosze zaprzyjaźnionym biznesmenom.

Tak naprawdę z tym dopłacaniem jest odwrotnie. To kopalnie wpłacają do budżetu gigantyczne pieniądze. Górnictwo jest potężnym płatnikiem wszelkiego rodzaju podatków i danin publicznoprawnych. Z górnictwa żyją nie tylko gminy na terenie, których mieszczą się kopalnie i wydobywany jest węgiel

www.solidarnosckatowice.pl/pl-...
Anxious

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 lutego 2015 00:23:09 przy kursie: 22,39 zł
No, ale wiesz... Bez szczegółowego rozpisania to można sobie tak dywagować...
Teoretycznie przecież we wpływach budżetowych do górnictwa jest... VAT. Wliczono go czy nie? We wpływach są składki Zus odprowadzone od pensji. To jest wpływ czy nie jest. Czy wcześniejsze emerytury, które jeszcze nie zostały wpłacone do budżetu uwzględniono w dopłatach czy nie? itd. Liczby da się sklecić w jedną i w drugą stronę. Pytanie co to za liczby i skąd się biorą...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 lutego 2015 12:48:29 przy kursie: 22,39 zł
Cytat:
To kopalnie wpłacają do budżetu gigantyczne pieniądze. Górnictwo jest potężnym płatnikiem wszelkiego rodzaju podatków i danin publicznoprawnych.

Jak my wszyscy.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 7 lutego 2015 12:51:20 przy kursie: 22,39 zł
@Salak

Mam nadzieję, że nie wierzysz bezkrytycznie w to, co zacytowałeś. Rzecz w tym, że wszyscy wpłacają pieniądze do budżetu. Na ogół w formie podatków, ale nie tylko. Liczba 200 mld robi wrażenie, ale trzeba ją postawić na tle tych wszystkich rozliczeń, jakie my jako obywatele mamy z budżetem państwa. 200 mld podzielić przez 25 lat to ok. 8 mld rocznie. Obecny budżet wydatków na 2015 r. wynosi ok. 325 Mld zł. 8:325 to ok. 2,5%. To tylko najprostsze obliczenie. Nie uwzględnia tego, co wtórnie wpada budżetowi w wyniku opodatkowania wydatków pracowników branży itp. Natomiast ważne jest, że obecnie w 2015 r. możemy liczyć na niewielkie wpływy z górnictwa do budżetu, natomiast koszty restrukturyzacji i zmian będę większe niż średnie kilkuletnie wpływy z tego tytułu do budżetu.

Miejże litość nad dyskutantami i sam analizuj propagandowe przekazy którejś ze stron tego konfliktu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE jsw

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,694 sek.

cbnovmvc
twexouux
dqvlmuwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
krijofti
hwneacvo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat