PARTNER SERWISU
fexkgsuo
12 13 14 15 16

Portfel by Scarry

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 8 września 2011 21:39:40
Dzięki wielkie przyznam szczerze że liczyłem na odpowiedź ale nie spodziewałem się tak szybkiej thumbright wave

Wszystkie rozliczane w euro????

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 8 września 2011 21:46:57
hej a co z moim pytaniem?
nie rozumiem dlaczego zostało wymoderowane.
To było normalne pytanie dotyczące stanu portfela, przecież to kronika jest co nie? Chciałem się dowiedzieć gdzie się podziało co najmniej 80% kasy, bo tyle na oko brakuje. Chyba każdy uważny czytelnik zwrócił na to uwagę. I nie rozumiem twojej histerii oraz prośby o usunięcie mojego posta (tzn rozumiem ale to tylko potwierdza moje przypuszczenie na Twój temat).

Pamiętaj że czyta Cię wiele osób doradzasz, informujesz, nauczasz i w związku z powyższym wypadałoby być uczciwym,
I jeszcze raz, tu nie chodzi o to że mnie interesuje kto ile ma pieniędzy tylko uważam za nieuczciwe sugerowanie czytelnikom że jest się nie wiadomo jakim "grubym" graczem a tak na prawdę....no sam wiesz :)i na dodatek (to do obrońców kłamczuszka)może w przyszłości przysporzyć korzyści materialnych.
Sugestie na temat grubości Twojego portfela padły na tym wątku co najmniej kilka razy,(takie nieskromne zachowanie rzuca się w oczy).

PS do moderatorów, mój poprzednie pytanie w żadnym punkcie nie było nieuprzejme, wulgarne etc etc i nie naruszało regulaminu więc proszę o jego przywrócenie.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 8 września 2011 22:09

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 września 2011 21:57:28
@sss56
to jest mój wątek i obowiązują tu moje reguły - kategorycznie nie życzę sobie pisania o sumach konkretnych, napisałem to grzecznie, niestety - nie dochodzi jak widzę
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 września 2011 22:18

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 września 2011 22:15:09
Panowie, proszę.

Moderatorzy dbają o przestrzeganie regulaminu, a w tym zawiera się także dbanie o atmosferę na forum poprzez gaszenie konfliktów. Konflikt w pewnym sensie wystąpił i atmosfera się popsuła, więc na prośbę autora kroniki zareagowałem usuwając większość dzisiejszych wpisów. Poleciały też przy okazji fragmenty merytoryczne - potraktujmy to jako ofiarę na rzecz lepszej atmosfery.

Więcej już nie piszę. Odsyłam do regulaminu, ale także do zdrowego rozsądku wszystkich piszących i czytających.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 września 2011 22:26:12
Niestety feler z certyfikatami jest taki, że obracanie nimi na sesji jest skrajnie utrudnione przez prowizje :(

To nie kontrakty, więc musimy za jeden obrót zapłacić około 2*0.4% + 1% spreadu, czyli prawie 2%. O aktywnym handlu można zapomnieć, to instrumenty na dłuższy termin (rzędu kilku tygodni).
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wysłane: 8 września 2011 22:29:17
GregGoldi napisał(a):
Dzięki wielkie przyznam szczerze że liczyłem na odpowiedź ale nie spodziewałem się tak szybkiej thumbright wave

Wszystkie rozliczane w euro????

i to jest Gregu wielka pułapka certyfikatów - jeśli przyjdzie reset systemu, certyfikaty sa wymnażane tylko w dwóch walutach - EUR i USD, więc jeśli ktoraś z nich się zawali, albo i obydwie - zawali się wartość certyfikatów.

drugą rzeczą jest to co porusza mathu że nie da się nimi faktycznie spekulować day-tradingowo jak kontraktami.. ale za to są bardziej uniwersalne bo mam możliwośc ominięcia forexa i grania na światowych surowcach/giełdach. Swing trading - spoko, day-trading - tylko wyjątkowo.

coś za coś, na pewno nie są idealnym instrumentem, ale z drugiej strony przy wyczuciu trendu dają zarobić elegancko. A poza nimi na np złocie, srebrze, palladzie czy platynie gra jest w Polsce praktycznie niemożliwa na GPW - mamy tylko INVGLDFIZ jeszcze i dalej tylko forex.

odruchowo wszyscy poszukują instrumentu o najwyższym prawdopodobieństwie zarobku, a tu jest tak samo jak wszędzie - trafisz z przewidywaniem trendu - zarabiasz, nie trafisz - tracisz kase.king
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 8 września 2011 22:49

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 września 2011 22:49:11
Cytat:
drugą rzeczą jest to co porusza mathu że nie da się nimi faktycznie spekulować day-tradingowo jak kontraktami.. ale za to są bardziej uniwersalne bo mam możliwośc ominięcia forexa i grania na światowych surowcach/giełdach

Scarry czemu chcesz omijac forex przy grze na swiatowych gieldach/surowcach ?
Spready na foreksie sa mniejsze, plynnosc wieksza, czesto jest wiecej instrumentow. Jesli nie pokrywasz pozycji w 100% gotowka masz do dyspozycji tani lewar.
Zerknij chocby jak szeroka oferte ma xtb.
Rachunek maklerski + konto foreksowe to dobre polaczenie do intensywnej spekulacji.

PS. Jesli wybierzesz brokera za granica dochodzi ryzyko kursowe depozytu i koszty przelewow, ale "nie musisz" wtedy placic podatku.

Edytowany: 8 września 2011 22:52

Scarry
193
Wysłane: 8 września 2011 22:51:54
@krishic
no przecież tak robię od daaawna :)

ale powiem Ci że forex mnie rajcuje tylko do 1:10, powyżej zaczynaja sie schody.. przy lewarach rzędu 50-100 do 1 wysiada mi psychika za szybko :D

a znajdź mi np nielewarowany, albo o niskim możliwym lewarze papier na srebro przez forex

(gram z Alior Tradera, btw: polecam, bo to jedyna polska platforma bez pośredniczenia brokerów)
Edytowany: 8 września 2011 22:57

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 września 2011 23:10:36
Myslalem, ze nie korzystasz z dobrodziejstw forexu (zmylilo mnie to, ze obracasz certyfikatami na gpw). Co do brokera ze srebrem mam konto w oandzie (oanda.co.uk). Maja glownie waluty (bardzo uczciwe punkty swapowe np do carry trade), ale takze zloto i srebro. Metale mozna kupowac od jednej uncji, waluty od 1 szt.
W oanda.com (oddzial w USA) nie ma lewaru na metale trzeba miec pokrycie 1:1 po zmianie przepisow w polowie lipca.
Cytat:
This restriction, in effect as of Friday, July 15, 2011, is mandated by the U.S. Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act, which prohibits U.S.-based Retail Foreign Exchange Dealers from offering leveraged retail trading in commodities, including precious metals.

W oanda.co.uk (oddzial w GB) te przepisy nie obowiazuja wiec na metale jest lewar, tez mozna kupowac pojedyncze uncje.
Edytowany: 8 września 2011 23:14

kasiulek
0
Wpisów: 42
Wysłane: 8 września 2011 23:46:46
W Aliorze jest stały lewar 1:100, ale zajmując pozycję na mSilver, gdzie jest lot:100 obracasz sumą ok. 13tys, więc jest ok. Gorzej tylko z prowizją, która jest 10x większa niż na mGold.

Scarry
193
Wysłane: 9 września 2011 08:48:23
@kasiulek

lewar jest stały ale różny dla różnych instrumentów

popatrz sobie np na lewar na amerykańskie akcje, albo na ETFy (pochodne akcji z Azji czy Turcji itd), albo na indeksy różne. Lewar w Aliorze wacha się własnie od 1:4 do 1:100 na waluty i surowce. UWAŻAJ bardzo bo lewar 1:100 oznacza że przy odwrotnym trendzie już 1% straty masakruje Ci kapitał. Dokładne stop-lossy na forexie to standard.

Edytowany: 9 września 2011 08:54

Scarry
193
Wysłane: 9 września 2011 10:21:01
no moi drodzy.. opłacało się wczoraj zaryzykować grę na "Obama i Bernanke sfailują" i wziąśc tego DAXa... Ci co brali za 297-300 dzisiaj już są 2-3% do przodu thumbright (pozdrówka dla ryzykujących gre na spadek ;) )

to tak a propo przykładu swing-tradingu na certyfikatach jak się wyczuje trend.
Edytowany: 9 września 2011 10:28

Scarry
193
Wysłane: 9 września 2011 12:30:45
polecam przyglądnąc się certyfikatom na spadek giełd Europy Środkowo-Wschodniej..

RCSCEAOPEN ... przez ostatnie parę dni certy zrobiły z 12%

Kurkuma
0
Wpisów: 139
Wysłane: 11 września 2011 17:22:17
@scarry

jaka strategia na najblizszy tydzien?

Scarry
193
Wysłane: 11 września 2011 17:27:59
w tej chwili siedzę na certyfikatach "shortach"
na spadek DAXa i na spadek giełd Europy Środkowo-Wschodniej

możliwe odreagowanie wykorzystam do dokupienia ;)

miałem nadzieję na większe spadki cen srebra i złota bo to jest kolejny ciekawy temat na ten miesiąc. Jeśli Grecja ogłosi bankructwo (jeśli*) to cena metali szlachetnych wypali w górę tak jak jeszcze tego nie widzieliśmy. Przy tym certyfikaty na srebro i złoto są wyliczane z dolara, który przy kłopotach EU pójdzie czasowo w górę. Będzie okazja do naprawdę potężnego zarobku na surowcach metali szlachetnych.

jeśli sytuacja się odmieni drastycznie (w co nie wierzę specjalnie, ale transakcje jakby co mam zdefiniowane ;) ) to wskakuję w parę upatrzonych akcji - na pewno CityInteractive, na pewno Vistula i na pewno KGHM, możliwe że 1-2 jeszcze. Wskoczyłbym w 2 spółki NewConnect (i3D i VentureIncubator) ale obawiam się że ten rynek najgorsze ma dopiero przed sobą, i to nawet jeśli będzie odreagowanie na głównym.
Edytowany: 11 września 2011 17:41

Scarry
193
Wysłane: 12 września 2011 10:24:01
portfel rośnie w sposób bardzo przyjemny, granie na shortach, przewidując katastrofę bankową w Europie sprawdziło się (niestety).

Póki co o akcjach można zapomnieć, kupowanie ich teraz to jak przerzucanie sobie dynamitu z zapalonym lontem.

do obserwowanych akcji w razie odwrócenia trendu dodaję Synthosa, zaczął się ładnie przeceniać
Edytowany: 12 września 2011 10:30

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 września 2011 10:52:23
Synthos to dobra spółka. Silnie odbija, ale jak widać i silnie traci Angel Mam do niej sentyment Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Scarry
193
Wysłane: 12 września 2011 13:11:28
kiedyś grałem day-trading na Synthosie... zachowania były tak prosto powtarzalne że aż śmieszne, codziennie testowanie góry/dołu, potem spokojne dobijanie do góry. Dał swoje zarobić

A poza tym fundamentalnie to jedna z fajniejszych firm. king Więc trafia jako czwarta do pakietu "pro wzrostowego"
Edytowany: 12 września 2011 13:12

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 12 września 2011 15:47:05
Mam podobne odczucia jesli chodzi o certy na metale thumbright

Chyba wogole najbardziej bede zainteresowany dwoma :

RCSCRAOPEN
RCGLDAOPEN

Oba opieram na strategii umocnienia dolara co do ktorego mam przekonanie a jednoczesnie efekt synergii zwiazany z oslabianiem ropy i umacnianiem zlota Dancing

Scarry
193
Wysłane: 12 września 2011 15:59:44
zrealizowany zysk na papierach spadkowych (trochę ponad 5% na czysto), siedzę w akcjach kompletem 4 wymienionych wcześniej :)

50% kghm, reszta po ok te 17%.

max czas trzymania - jutro, pojutrze :), wąski SL: 3%.
Edytowany: 12 września 2011 16:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,401 sek.

iarqrjpx
jvngeltl
rapfqamp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dueoikrd
evqfjywz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat