PARTNER SERWISU
xxbktqvt
1 2

USA-Giełda

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 22 października 2008 13:36:37
www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

Artykuł opisuje, że fundusze hedge, poniosły we wrześniu duże straty. Wyjaśniło się wiec czemu nie pomagają tak ostro drobnym inwestorom w przebiciu bessy. Wolą przeczekać, oni albo ich inwestorzy. Mnie zaś to mówi jedno, sami drobni inwestorzy nie dadzą rady przebić poziomu bessy na tym poziomie indexu Jons, na moje oko to musi być niżej. I jeszcze mała dygresja, szef jednego z funduszy "zaznaczył, że żadna strategia inwestycyjna nie daje teraz możliwości zarobienia pieniędzy" i tu się właśnie myli, bo klasyczna strategia inwestowania, reprezentowana przez W. Buffeta, koniec końców w ostatecznym rozrachunku odnosi sukces, tyle że w świecie elektroniki dla niektórych to za wolno. Stare przysłowie mówi "cierpliwy palcem dół wykopie".

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 października 2008 13:44:37
Zgadzam się, wykopie, o ile wcześniej nie umrze z głodu ;(
a jeśli jedzie na kredycie i grzebie w ziemi kupionej za cudze pieniądze, to go na kopach stamtąd wyrzucą.

z hedge fundów odpływają pieniądze, więc nie mają za co kupować. a muszą sprzedawać żeby oddać wycofywany kapitał. reszta to wg mnie wypuszczanie dymu i udawanie strategii, gdy tak naprawdę wszystko się chwieje w posadach i nie wiadomo czy dotrwają do końca miesiąca, jedni czy drudzy.

opennetpr
0
Wysłane: 22 października 2008 17:20:27
Jak wszystkiego nie jestem pewien, ale chyba zaczął się etap wycofywania się na pozycje obligacji z rynku akcji, z tego że fundusze mają spore straty wnoszę, że powoli wypada już z gry rynek surowcowy i zamykamy się na etapie obligacji. I to nie jest zła wiadomość dla rynku akcji w perspektywie długo i średnio terminowej. W krótkiej odwrót z rynku akcji i obawiam się, że stworzony zostały dobre parametry do drugiej rundy drenażu na wig20. Wolumen rzędu 30 paru milinów na wig20 choć przy sporym minusie raczej nie świadczy jeszcze o drenażu, wolumeny rzędu 50-80 mln zwykle się pojawiały przy tym.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 22 października 2008 19:07:09
moze mi sie cos kiełbasi ale mam wrazenie ze od poczatku pazdziernika na SP i nasdaq tworzy sie trojkat symetryczny. jesli tak to jest on interpretowany jako kontynuacja trendu go poprzedzajacego czyli niedobrze aczkolwiek jesli nastapi wybicie gora...
EEX

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 22 października 2008 21:01:41
a macie :) nudzilo mi sie :)

kliknij, aby powiększyć
EEX

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 22 października 2008 23:20:29
Co zauważyłem... jak z AT obecnie wychodzi coś dobrego to się nie sprawdza, jak pesymistycznego w 100%
Jutro wywalam co mam na open PKC-em ;)

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 13 listopada 2008 12:32:37
czy możecie podać jakąś darmową stronkę na której na bieżacą bedą podawane informacje gieldowe z Usa cos jak newsroom na parkiecie czy strona pb.pl??

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 listopada 2008 13:36:38
niegłupim adresem do podglądania jest http://www.reuters.com
Generalnie odradzam polskie serwisy, które tłumaczą na chybcika, słabo znając angielski i wypełniając dziury konfabulacją.
Nie mówię już o slangowych określeniach jak Chapter 11, HNWI czy Baloon payment, ale o rozumieniu zdań złożonych oznajmujących. Jest z tym tragicznie, dlatego - lepiej samemu czytać u źrodła, nawet jeśli na początku ciężko idzie.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 20 stycznia 2009 10:27:00
Amerykańce jeśli patrzeć po wskaźniku C/Z dla SP500 są całkiem wysoko (15.3). To musi niepokoić bo trzeba się obawiać dalszych spadków na Wall Street. Mam nadzieję że ostateczne dno już zaliczyli, ale nie byłbym zdziwiony gdyby pojechali nawet do 600pkt. Niby mnie to nie obchodzi bo nie mam ani grosza w USA, ale jakoś podążamy za nimi jak za panią matką.
Widocznie tak już musi być.

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 20 lutego 2009 20:13:31
Ostateczne dno zaliczą wtedy, kiedy padnie ich rynek obligacji. A to może zdażyc się tak w poniedziałek, jak za 5 lat. Nobody knows...
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers

opennetpr
0
Wysłane: 24 lutego 2009 00:07:27
Poniżej link do pb na temat tego co obiecuje prezydent Obama. Godne uwagi są słowa "Zapowiedział redukcję wydatków na nieskuteczne programy rządowe i uchylenie ulg podatkowych dla firm przenoszących swoją produkcję za granicę."
Nie wiem jak inni ale ja bym to nazwał protekcjonizm. Historia uczy, że najpierw jest akcja potem jest reakcja.
Jedna z możliwych reakcji również może być nie chęć niektórych państw do sfinansowania długu USA, skoro chcą protekcjonizmu, to dlaczego przykładowo Chiny czy ktokolwiek inny ma im w tym pomagać ? I od tego dopiero może zaczać się kryzys.
www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 lutego 2009 00:20:52
Jeszcze nie jest źle,jeszcze gra orkietra na Tytanicu.
Ból pojawi się ,jak ludzie zaczną tracić źródło dochodu a bezrobocie wzrośnie do 20%.Ostrożne prognozy pkb dla Niemiec mówią o recesji w skali -5% .To tylko kolejna z odsłon kryzysu,który przypomina upadek Babilonu.Amerykanie wymyślili ten rodzaj kapitalizmu i oni go pogrzebią.A Europa jest skazana na Azję.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 24 lutego 2009 00:21

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 24 lutego 2009 23:14:30
szooler napisał(a):
Jeszcze nie jest źle,jeszcze gra orkietra na Tytanicu.
Ból pojawi się ,jak ludzie zaczną tracić źródło dochodu a bezrobocie wzrośnie do 20%.Ostrożne prognozy pkb dla Niemiec mówią o recesji w skali -5% .To tylko kolejna z odsłon kryzysu,który przypomina upadek Babilonu.Amerykanie wymyślili ten rodzaj kapitalizmu i oni go pogrzebią.A Europa jest skazana na Azję.

Pogłoski o upadku USA są przedwczesne. Ten kraj miał już większy deficyt niż teraz a potem było 20 letnie prosperity. Zadłużenie u Azjatów i Arabów? Żaden problem - zrobi się dewaluację dolara. Ameryka oczywiście sukcesywnie traci pozycję gospodarczego pępka świata ale nie zanosi się by przez kolejne 50 lat nie byli głównym rozdającym.

TomAl
0
Wysłane: 27 lutego 2009 20:23:23
Deficyty miewał większe, ale tylko w okresie wojen i totalnych katastrof.

Poza tym nigdy nie miał takiego zadłużenia za granicą. Jak USA miało po 2 wojnie światowej 122% długu publicznego, to był to dług wewnętrzny. Dodajmy jeszcze jeden szczegół - 40 lat temu USA były największym wierzycielem na świecie. Miały tyle inwestycji na całym świecie że gdyby zebrac inwestycje zagraniczne wszystkich innych państw, nie uzbierałoby się tyle co obcym państwom pożyczyło USA. Po 40 latach Ameryka to największy dłużnik na świecie, dłużnik tak wielki że gdyby zebrac cały dług zagraniczny wszystkich państw świata, to nie zebrałoby się go tyle na ile zadłużona jest Ameryka.

Po pierwsze, takiego życia na kredyt nie da się kontynuowac. Fizycznie. Nawet cały świat nie ma na to środków. Po drugie, nawet obecny poziom wydatków i rolowania długów nie jest stabilny. Wystarczy że Chiny albo Japonia stracą cierpliwośc i powiedzą "sprawdzam".

Albo tegoroczny budżet... Dziura w wysokości 13% PKB. Księżycowa ekonomia... Dodajmy jeszcze że ich budżet notuje nadwyżki z wpłat na fundusze socjalne, ale w ciągu 3-4 lat zobowiązania z tytułu tych funduszy pociągną cały budżet katastrofalnie w dół. Dlatego Obama nie ma innego wyjścia niż zapowiedziane cięcia tych wydatków, bo zobowiązania na przyszłe lata dramatycznie rosną.

Dla chętnych do zapoznania się ze stanem amerykańskich finansów publicznych półgodzinny filmik in english:
Jak ktoś nie zna języka to sporo wyjaśnią mu obrazki i wykresy ;) Wszystko podane bardzo przystępnie i czytelnie, udramatyzowane również odpowiednio, jak to po amerykańsku.

www.youtube.com/watch?v=O_TjBN...

Co do dewaluacji dolara to jest parę "ale".

Po pierwsze, dolar już się mocno zdewaluował a za moment zdewaluuje się jeszcze bardziej na skutek już dokonanego dodruku pustego pieniądza. Dalszy dodruk papieru toaletowego z Jurkiem Waszyngtonem spowoduje gigantyczną inflację w stanach i zubożenie ich ludności. Popyt znowu upadnie.

Po drugie, Chińczycy w każdej chwili mogą puknąc się w głowę i przestac pożyczac. Wtedy albo scenariusz powyżęj (jeszcze większy dodruk i jeszcze wyższa inflacja) albo FED będzie musiało podnieśc bardzo wysoko stopy procentowe, np. do 18-20% tak jak zrobiono to pod koniec lat osiemdziesiątych. Rzecz kompletnie niewyobrażalna

Po trzecie, skończy się "drain brain", to znaczy napływ najzdolniejszych ludzi z całego świata do amerykańskich firm, uniwersytetów, etc. Jeśli siła nabywcza dolara spadnie jeszcze raz o połowę albo o 2/3 to mekką imigracyjną będzie Europa i bogatsze kraje dalekiego wschodu. To będzie ogromna strata dla USA, bo ogromna częśc ich elit społecznych jest "z importu". Nawet prezydenta i gubernatora Kalifornii mają z importu. :) Stracą ogromny kapitał ludzki niemierzalny bezpośrednio w pieniądzu, ale bardzo wymierny w dłuższym okresie.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 2 marca 2009 00:35:03
TomAl napisał(a):

Po 40 latach Ameryka to największy dłużnik na świecie, dłużnik tak wielki że gdyby zebrac cały dług zagraniczny wszystkich państw świata, to nie zebrałoby się go tyle na ile zadłużona jest Ameryka.

A czy wypłacalny?Ośmielam się w to wątpić.angry3
"Fortuna favet fortibus"

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 2 marca 2009 08:37:45
1.Chińczycy nie mogą się puknąć w głowę. Japończycy też nie. Oni przy swoich nastawionych na eksport do USA gospodarkach to mogą się tylko trząść ze strachu żeby Ameryakanie nadal od nich kupowali.
2.Dług Japonii plus krajów UE jest większy niż amerykański. Sami Japońce mają 7bln, a USA "tylko" 11bln.
3.USA to sobie dadzą radę mimo wszystko, a ich rząd jest nadal postrzegany jako baaardzo wypłacalny bo plasuje swój dług taniutko. Wiele krajów oberwie amerykańskim kryzysem dużo bardziej niż samo USA. W dodatku jak oni ruszą do przodu to ruszą a taka zachodnia Europa będzie mieć "wzrosty" PKB o jakieś promile.

TomAl
0
Wysłane: 5 marca 2009 20:42:10
Z sumą długu kłóci się nie będę bo słyszałem tylko taką opinię, ale co do reszty to się nie zgodzę. Na pewno zobowiązanie na najbliższe lata z tytułu programów socjalnych typu medicare to ponad 50 bilionów dolarów. Życzę powodzenia.

Co punktu pierwszego to według mnie wystarczy, że Chiny pieniądze przekazywane na pożyczkę amerykanom wpompują w swój popyt wewnętrzny zamiast wysyłac towary do USA. Nie martw się, jeżeli mają moce produkcyjne to ich 1,3 mld ludzi jest w stanie tą produkcję skonsumowac. Wystarczy zmniejszyc stopę oszczędności w Chinach z 50 do 30% i przestrzeń do konsumpcji się otwiera że ho-ho. Wiele firm w Europie już orientuje swoją produkcję na wschód. Mój znajomy jest inżynierem, bierze udział w projektowaniu maszyn, piecy hutniczych, etc. Gro tego co chłopaki nakreślą jest potem wdrażane na wschodzie, w Chinach chociażby. To tylko kwestia wzajemnej reorientacji - Chinole zaczną pieniądze pompowac w swoją gospodarkę albo nawiążą szerszą współpracę z Europą, a Stany będą stopniowo odcinane od źródeł gotówki.

USA plasują dług taniutko, bo tak ich postrzegają rynki. Problem w tym, że to tylko "przekonanie". W momencie w którym ich wypłacalnośc stanie pod znakiem zapytania, tani kredyt się skończy. I ciekawe kto zrobi bailouta rządowi gdy ten będzie go potrzebował... "mortgage backed securities" też były kiedyś uważane za super bezpieczne papiery a teraz jak ktoś ma to w bilansie od razu tworzy rezerwy na straty.

Nie wiem czy tam się wydarzy jakiś wielki, nagły krach, ale na razie mają gwarantowaną długoletnią obsuwę na wielkości PKB i na kursie waluty. Obecny wysoki kurs dolara jeszcze zarzyna konkurencyjnośc ichniejszych towarów, to się po prostu musi skończyc. Piszesz że ruszą do przodu - problem w tym że USA nie są w stanie teraz ruszyc do przodu, bo pompują biliony dolarów w sektor bankowy który jest jedną wielką piramidą finansową i przeżera każde środki. Tracą efektywnośc gospodarczą, tu jest problem. Używają metod które Japonię doprowadziły do dwudziestoletniej stagnacji - pompowanie gigantycznych sum w firmy, które nie tworzą żadnej wartości dodanej, które są zwyczajnymi darmozjadami. Ich przemysł motoryzacyjny stracił konkurencyjnośc już dawno. niech się modlą o to, żeby nie stracił jej komputerowy high-tech, bo wtedy leżą już dokumentnie, nie będą mieli nic co by uratowało ich bilanse przed katastrofą.
Edytowany: 5 marca 2009 20:44

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 16 marca 2009 20:46:18
warte poczytania?
waluty.wp.pl/kat,50012,title,D...
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 30 października 2009 15:36:06
Notowania w USA zaczynały się o 15.30 polskiego czasu. Czy była jakaś zmiana, która mi umknęła i teraz giełda rusza wcześniej?

ps. pytam dlatego, bo ok. 15.20 wszedłem na stronę mns.money i już notowania były rozpoczete.

[IMG]media.stockwatch.pl/data/2009/..."/>
kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>[IMG]media.stockwatch.pl/data/2009/..."/>
kliknij, aby powiększyć"/>
kliknij, aby powiększyć

Powoli do celu
Edytowany: 30 października 2009 16:03

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 30 października 2009 16:08:02
martinezo napisał(a):
Notowania w USA zaczynały się o 15.30 polskiego czasu. Czy była jakaś zmiana, która mi umknęła i teraz giełda rusza wcześniej?

Po zmianie czasu na zimowy należy spodziewać się takich niespodzianek ;)
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW
Edytowany: 5 listopada 2009 00:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,485 sek.

lzvsvmgc
duzcufmx
zsrkurej
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkwsymwq
bkspyxwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat