193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
26 września 2011 20:07:55
@koordianhmm podstawą do wymiany informacji jest, obok zakładanej komunikatywności, wiedza o faktach PiS to lata 2005-2006. A teraz cena ropy 2005-2006 i 2011. Te z 2005 sa takie jak z 2011? HALO ? Reszte wykresów masz w linkach wcześniejszej wypowiedzi - nim cos napiszesz warto się z nimi zapoznać. Ropa Brent kliknij, aby powiększyćbawełna kliknij, aby powiększyći tysiące innych towarów konsumenckich * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 września 2011 20:10
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
26 września 2011 20:08:53
ja pamiętam że jak za PISu benzyna biła rekordy ceny to na jakiś czas obniżyli akcyzę, a za PO "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
1 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 45
Wysłane:
26 września 2011 20:11:50
Scarry napisał(a):@koordianhmm podstawą do wymiany informacji jest, obok zakładanej komunikatywności, wiedza o faktach PiS to lata 2005-2006. A teraz cena ropy 2005-2006 i 2011. Te z 2005 sa takie jak z 2011? HALO ? Reszte wykresów masz w linkach wcześniejszej wypowiedzi - nim cos napiszesz warto się z nimi zapoznać. Ropa Brent kliknij, aby powiększyćbawełna kliknij, aby powiększyći tysiące innych towarów konsumenckich zapomniałeś o kurczakach i jabłkach;
|
|
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:13:07
@koordiannaprawdę nie masz żadnych argumentów? No nic? Sam znajdź sobie na giełdzie towarowej jabłka i mięso. tak podrożała pszenica:  kliknij, aby powiększyć* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 września 2011 20:14
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:17:20
scarry PO powinni mieć większą motywację żeby zmniejszyć oPOdatkowanie paliw bo jak wszyscy wiemy ceny były za ich kadencji wysokie a w sercu każdego liberała jest żeby ceny były mniejsze a przez to gospodarka bardziej konkurencyjna a przez to wyższe wpływy do budżetu a przez to możliwość kolejnych obniżek podatków etc etc "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
26 września 2011 20:17:55
Scarry napisał(a):@Frognieprawda - chodziło mi o cukier, bawełnę, pszenicę, ropę i wiele innych dóbr konsumenckich. Prawie wszystkie były trochę a niektóre bardzo wyraźnie tańsze niz obecne ceny. W porównaniu do obecnych cen można powiedzieć że nie było drogo. Jednak wszystko było o wiele drożej niż w okresie poprzedzającym rządy PIS. Co moim zdaniem nie uprawnia do twierdzenia że za ich rządów surowce miały niskie ceny i dzięki temu był wzrost PKB i spadek kłopotów kraju. PS. Spójrz na miedź. To jeden z podstawowych surowców przemysłu. Jej cena pośrednio przekłada się na wszystko.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
26 września 2011 20:18:27
sss56 napisał(a):Proponuję przypomnieć sobie merytoryczną krytykę ze strony PO jak rządził PIS. Ja przypominam sobie kanapki Hanki i zbiorowa histerię że demokracja i wolność mediów jest zagrożona. Acha i jeszcze ziemniaki bodajże niemieckie były... Ale z tą opozycja to troszkę racje masz, w mediach krytyka PISu jest taka jakby to oni rządzili od 4 lat a PO zaś traktowane jest jak opozycja Obydwie partie są siebie warte z tym że ta nibymocherowa mniej mi kradła z kieszeni. masz troche racji. dlaczego tylko troche? bo co innego miernie stac z boku i patrzec jak sie zagryza koalicja rzadzaca, a co innego mowic o zabijaniu opozycji, braku wolnosci slowa (w tym momencie musze zaznaczyc, ze sporo osob mialo z tego powodu niezly ubaw - placz w mediach o kneblowaniu opozycji), o przyrownywaniu standardow demokratycznych do bialoruskich, stylu rzadzenia do 'najgorszych czasow stalinowskich' itd. powtarzam - pol biedy gdyby pajacowali na naszym podworku, ale niech za granica albo trzymaja z rzadem, albo niech milcza. a nasjtragiczniejsze w tym jest to, ze to Ci srajacy we wlasne gniazdo na oczach reszty krajow oskarzaja innych o zdrade interesow Polski. @koordian - a wiesz chociaz dlaczego powstalo te 100tys biurw za PO? doczytaj, to sie dowiesz. podpowiem, ze chodzi o unijne dotacje i male pojecie PISu jak ta kase rozdysponowac. to jak z tymi podatkami - z jednej strony czarna dziura zasysa kazdy grosz i wszyscy krzycza o deficycie, a juz po chwili nagle wszyscy krzycza o zmniejszeniu podatkow. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 221
Wysłane:
26 września 2011 20:18:34
Scarry napisał(a):@maobab
jako liberał wolisz PiS??? O to widzę że z Ciebie taki jest niby-liberał tak jak i wcześniej zbłaźniłeś się z monarchizmem przedrzeźniając nazwisko Prezydenta RP (szacunek dla instytucji państwa u prawdziwych monarchistów jest absolutną podstawą). Tak ma mnóstwo ludzi - jedno deklaruje, drugie robi - to Tobie przydałaby Ci się tak ksiązka o tłumie którą to tak ochoczo przywołałes na pierwszej stronie dyskusji, jak rozumiem odnosząc ją do poglądów oponentów. A co mam woleć PO? Wiem, że PiS ma poglądy socjalistyczne ale nie bardziej niż PO no i nie kłamią tak bardzo jak PO. Po drugie mam bardziej osobisty uraz do PO przez co nigdy na nich nie zagłosuje. Kolejna, rzecz to nie uważam się za jakiegoś wielkiego monarchistę. Po prostu uważam, że monarchia jest lepsza od demokracji i tyle. Jeszcze odnoście szacunku do prezydenta, nie mam zamiaru szanować kogoś kto sam wcześniej nie szanował swojego prezydenta.
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:21:21
sss56 napisał(a):scarry PO powinni mieć większą motywację żeby zmniejszyć oPOdatkowanie paliw bo jak wszyscy wiemy ceny były za ich kadencji wysokie a w sercu każdego liberała jest żeby ceny były mniejsze a przez to gospodarka bardziej konkurencyjna a przez to wyższe wpływy do budżetu a przez to możliwość kolejnych obniżek podatków etc etc masz rację, powinni. I jest mi przykro bardzo że tak nie robią. Tyle że nikt inny równiez tego nie zrobi. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 września 2011 20:21
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:22:19
Scarry
Ty naprawdę nie wychwytujesz sarkazmu w mojej wypowiedzi o kurczakach itd? Zapewne pamiętasz, ze wzrost cen nieszczesnego drobiu to wina Kaczki(wg. wybitnego liberała Donalda), a teraz winne są "rynki". Ps. jak tak lubisz to wstaw tabelkę z przyrostem długu i deficytu.
Edytowany: 26 września 2011 20:23
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
26 września 2011 20:26:56
Scarry napisał(a):sss56 napisał(a):scarry PO powinni mieć większą motywację żeby zmniejszyć oPOdatkowanie paliw bo jak wszyscy wiemy ceny były za ich kadencji wysokie a w sercu każdego liberała jest żeby ceny były mniejsze a przez to gospodarka bardziej konkurencyjna a przez to wyższe wpływy do budżetu a przez to możliwość kolejnych obniżek podatków etc etc masz rację, powinni. I jest mi przykro bardzo że tak nie robią. Tyle że nikt inny równiez tego nie zrobi. A nieprawda... Obniżka akcyzy kompletnie NIC nie dała,powstał uszczerbek dla budżetu,a ceny paliw niemal się nie zmieniły,zwiększyła się jedynie marża dystrybutorów,tak ów pomysł wyglądał w praktyce...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
26 września 2011 20:27:37
Kaczyński dzisiaj powiedział, że wojna polsko-polska skończy się tylko jak wygra PIS. Ten człowiek autentycznie grozi, że zrobi jeszcze większy burdel  Jak dla mnie ta woja zaczęła się od Smoleńska i obrońców krzyża... Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:28:12
maobab napisał(a):A co mam woleć PO? Wiem, że PiS ma poglądy socjalistyczne ale nie bardziej niż PO no i nie kłamią tak bardzo jak PO. Po drugie mam bardziej osobisty uraz do PO przez co nigdy na nich nie zagłosuje. pierwszym cytowanym zdanim powaliles mnie. drugi mocno zastanowiles - sluchasz pustego bez refleksji na stan naszego panstwa, czy jak? ja mialem wylacznie nadzieje, ze po prostu nie beda sie wtracac do gospodarki i choc troche polepsza byt przedsiebiorcow. niestety, miernie im to idzie, aczkolwiek widze poprawe jakosciowa w rozmaitych urzedach. nieduza, ale przynajmniej juz coraz rzadziej jest jak w misiu 'czego!? grzecznie pytam? nie widzi Pan, ze jem sniadanie?' edit: V3nom - dla mnie wojna polsko-polska zaczela sie od podzialu Polakow przez Kaczynskiego na patriotow i reszte, a bylo to grubo przed Smolenskiem. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 26 września 2011 20:29
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:32:46
Cytat:aczkolwiek widze poprawe jakosciowa w rozmaitych urzedach. nieduza, ale przynajmniej juz coraz rzadziej jest jak w misiu 'czego!? grzecznie pytam? nie widzi Pan, ze jem sniadanie?'
aaa to pewnie po to zatrudnili dodatkowe 100 tys urzędników, zeby bylo na zmiany śniadaniowe
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:40:31
pop napisał(a):Scarry napisał(a):sss56 napisał(a):scarry PO powinni mieć większą motywację żeby zmniejszyć oPOdatkowanie paliw bo jak wszyscy wiemy ceny były za ich kadencji wysokie a w sercu każdego liberała jest żeby ceny były mniejsze a przez to gospodarka bardziej konkurencyjna a przez to wyższe wpływy do budżetu a przez to możliwość kolejnych obniżek podatków etc etc masz rację, powinni. I jest mi przykro bardzo że tak nie robią. Tyle że nikt inny równiez tego nie zrobi. A nieprawda... Obniżka akcyzy kompletnie NIC nie dała,powstał uszczerbek dla budżetu,a ceny paliw niemal się nie zmieniły,zwiększyła się jedynie marża dystrybutorów,tak ów pomysł wyglądał w praktyce... cha cha cha "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
26 września 2011 20:52:33
sss56Hej kolego,masz inne zdanie,to napisz jakiś sensowny i na poziomie argument jak inni nawet z przeciwnymi zdaniami (Scarry i Frog),bo jakieś "cha,cha,cha" jest po prostu głupie...! i świadczy o tobie jak najgorzej. Jakoś inni mają różne zdania ,a potrafią merytorycznie dyskutować... P.S. Nie robię sobie nadziei,że cokolwiek zrozumialeś,bo zyjesz na forum TYLKO złośliwością...
Edytowany: 26 września 2011 20:58
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
26 września 2011 20:58:31
siekoo napisał(a):(...)edit: V3nom - dla mnie wojna polsko-polska zaczela sie od podzialu Polakow przez Kaczynskiego na patriotow i reszte, a bylo to grubo przed Smolenskiem. Słusznie, kreska została postawiona w stoczni, kiedy to ze zdumieniem usłyszałem, że stoję tam gdzie ZOMO.  Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
Wysłane:
26 września 2011 20:59:05
@kordiaan - faktycznie, potrafisz merytorycznie odpowiadac @sss56 - moglbys rozwinac mysl? bo z tego co pamietam, to chyba nawet Pawlak (moge sie mylic) mowil w TV wlasnie o tym, ze akcyze abnizono, a jedyny efekt byl taki, ze zarobili dystrybutorzy i producenci. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
26 września 2011 21:04:11
Cytat:bo z tego co pamietam, to chyba nawet Pawlak (moge sie mylic) mowil w TV wlasnie o tym, ze akcyze abnizono, a jedyny efekt byl taki, ze zarobili dystrybutorzy i producenci. Ale to nie jest argument przeciwko obniżkom podatków! Jesteśmy inwestorami, spekulantami i dobrze wiemy że każda zmiana to okazja do zarobku. To że obniżka akcyzy nie spowodowała takiego spadku ceny jak oczekiwano, wynika z silnej pozycji monopolistów w Polsce (i słabości Urzędu Antymonopolowego). Na w pełni wolnym i konkurencyjnym rynku obniżka podatków = obniżka ceny (każdy obniża cenę gdy tylko spadną koszty, aby jako pierwszy przyciągnąć klientów o których musi przecież walczyć także ceną).
|
|
Wysłane:
26 września 2011 21:06:09
no ok odpowiem dlaczego cha cha po 1 kłamiesz - ceny spadły, przynajmniej u mnie na wsi:) po 2 nie wiem jak mam rozumieć twój wpis ten Cytat:Obniżka akcyzy kompletnie NIC nie dała,powstał uszczerbek dla budżetu,a ceny paliw niemal się nie zmieniły,zwiększyła się jedynie marża dystrybutorów,tak ów pomysł wyglądał w praktyce... że jesteś za podwyższaniem (albo nieobniżaniem) podatków? a nie gryzie się to z "liberalnym obrazem" PO ? Mój liberalny rozum podpowiada mi że nawet jakby to była prawda co piszesz : Cytat:zmieniły,zwiększyła się jedynie marża dystrybutorów,tak ów pomysł wyglądał w praktyce to dla liberała jest to zjawisko lepsze niżby ta kasa miała iść do budżetu państwa A śmieję się z tego że wyszło czarno na białym że dla antypisowca zwolennika PO jak PIS obniży podatki te tez jest źle Cytat:P.S. Nie robię sobie nadziei,że cokolwiek zrozumialeś,bo zyjesz na forum TYLKO złośliwością...puke_l
zrozum to co sam napisałeś dołóż do tego jeszcze to co mi kiedyś nawrzucałeś i wyjdzie kto czym żyje na tym forum "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 26 września 2011 21:08
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.