0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
9 grudnia 2014 11:17:52
przy kursie: 16,58 zł
Porównywanie cdp męczące jeden tytuł który się im trafił jak ślepej kurze, do spółek proudukujących gry o ugruntowanej pozycji, które mają ich co najmniej kilka jest zupełnie nietrafione, bo wyniki w odniesieniu do kapitalizacji cdp w oczekiwaniu na ten jedyny tytuł do żenada. Poza tym bardzo wygodne jest roztaczanie pozytywnych wizji, moim zdaniem sygnały od pewnego czasu płynące z "obozu" cdp nie są optymistyczne, i raczej skłaniałbym się do porównań w rodzaju CIGames, przekładania premier i klapy po tychże, niż to rockstar. Ale tak jak pisałem wszyscy są zakochani w cdp, tak jak byli w integerze i cormay.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
9 grudnia 2014 11:20:51
irfy napisał(a): Uważam więc, że w obecnej fazie gra jest jeszcze na tyle niedopracowana, że jej wydanie na święta po prostu nie było możliwe. Stąd podanie dziwacznego, lutowego terminu, który miał otrzeć łzy ludziom oczekującym na ten tytuł i jednocześnie nie rozjuszyć rynku. W lutym przyszłego roku po prostu znów przesuną termin, na bardziej marketingową Wielkanoc.
Nie żebym był przesadnie próżny, ale pozwolę sobie zacytować własną wypowiedź z 12 marca bieżącego roku. Okazało się, że nawet trochę niedoszacowałem, bo jak widać przesunęli na maj. Optymistyczne dla graczy jest jedynie to, że w maju już będą musieli to wypuścić, bo następny dogodny termin przypada z kolei we wrześniu, bo przed wakacjami albo w ich trakcie na pewno nie wydadzą takiej gry :)
|
|
0 Dołączył: 2013-10-14 Wpisów: 17
Wysłane:
9 grudnia 2014 11:26:11
dali termin "komunijny" ;)
|
|
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 11:29:50
A jak przełożą w maju na grudzień 2015 to jeszcze lepiej, bo jeszcze lepiej dopracują na następne święta.
Podejrzewam że po następnej przekładce o kolejne pół roku będzie +10% a anale będą piać z zachwytu nad chytrą strategią przełożenia i eksplozją zysków w latach 2016-2030.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 12:04:43
Kto wie, może się stać również i tak. Moim zdaniem firma po prostu zderzyła się ze wszystkimi klasycznymi problemami dużych sandboxów i teraz nie za bardzo potrafi sobie z nimi poradzić. Dotychczasowe Wiedźminy pomimo iluzji otwartego świata były tak naprawdę trochę bardziej rozbudowanymi korytarzówkami. Otwarty świat najbardziej przypominał drugi akt Wiedźmina 2 ale i ta lokacja była mocno ograniczona i w części praktycznie pusta. Cały obszar "bagien za rzeką", ten ze zbójecką chatą na końcu był praktycznie martwy. Poza ładnymi drzewami nie było tam nic, żadnych unikatowych potworów, ukrytych lochów, chatki na kurzej nóżce. Na dobrą sprawę nawet na tych zbójów nie było sensu się wyprawiać. Osobiście odniosłem wrażenie, że twórcy twórcy gry nie zdołali sobie poradzić nawet z tak karłowatą imitacją otwartego świata, tymczasem według niektórych zapowiedzi Wiedźmin 3 miał być w pełni otwartym światem o rozmiarach przewyższających Skyrim. Nie mogłem w to uwierzyć, bo ten tytuł miałem ograny do bólu już od dnia jego premiery i nie potrafiłem sobie wyobrazić w jaki sposób twórcy gry, w której obszarowo cały akt to jedno miasto + dowolnie wybrane lochy w Skyrim chcą sobie poradzić z tak ogromnym sandboxem. I jak widać nie radzą sobie. Ba, Bethesda ze Skyrimem też sobie nie poradziła. Tuż po premierze gry jej głównego wątku w ogóle nie dało się ukończyć ze względu na... zabugowane drzwi. Żeby pociągnąć wątek dalej należało porozmawiać ze stojącą za nimi postacią, problem polegał na tym, że drzwi okazały się "dźwiękoszczelne". Grę ratowało jedynie to, że główny wątek można było w zasadzie olać i dobrze bawić się również bez niego, ale wtopa była potężna. Nie mówiąc już o setkach pozostałych, mniej uciążliwych niedoróbek. I z takim czymś walczą pewnie teraz mistrzowie korytarzyków z CDP, skręcając się jak precle podczas odkrywania, że rozwalenie ściany w lokalizacji A za pomocą znaku Ard a nie przewidzianego w tym celu dzbanka z prochem powoduje, że w lokalizacji G na drugim końcu mapy zmartwychwstaje zabity na początku gry magiczny bobołak, tyle że w wersji nieśmiertelnej a po usunięciu tego mankamentu wszystkie postacie w wiosce H na jakiejś zawszonej wyspie mają zamiast głów skorupy krabopająka :)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
9 grudnia 2014 14:58:09
faktycznie stworzenie rpgowego sandboxa jest nieprawdopodobnie złożonym procesem... jestem pod ogromnym wrażeniem że CDP podjęło się tego, i jeśli jednak im się to uda doprowadzić do szczęśliwego końca - na pewno zarobią na tym furę kasy, bo takie sandboxy żyja swoim życiem wiele wiele lat (mam nadzieję że ułatwią ludziom powstawnie sceny modderskiej). jeśli sandbox CDProjekt trafi w gusta graczy to obecna, bardzo zawyżona wycena, może okazać się śmiesznie niska, bo udane sandboxy schodzą w dziesiątkach milionów sztuk. ... no chyba że nie trafi albo ilość bugów odstręczy zbytnio ludzi na starcie. W tym sensie zdecydowanie lepiej poczekać z premierą pół roku albo i rok, aby tylko wydać dopracowany świat gry. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 15:05
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 15:49:24
Zgadzam się z przedmówcą jak projekt wypali i zarobi to będzie świetnie i super, bo jak coś wypala to jest super, a jak nie zarobi to będzie źle i niedobrze, bo wtedy to jest słabo. Poza tym zimą jest zimno a latem ciepło i generalnie lepiej poczekać nawet i 10 lat żeby dopracować szczegóły.
Ja jestem pod ogromnym wrażeniem tego co robią chłopaki z cdp i życzę im jak najlepiej. Była taka firma co przesuwała 10 razy premierę i potem okazało się że wszystko ok, ostatnio też czytałem że ktoś wypadł z 10 piętra i przeżył, więc generalnie jestem pozytywnej myśli i obniżki kursu traktuję jako ucieczkę osób nie rozumiejących specyfiki rynku gier i niepojmujących jaką to świetną firmą jest cdp, dla której najważniejsi są gracze. Fundamentalnie jest super jak u Barei, kolejny rok czekania to będzie niecałe kilkanaście procent dłużej czekania, można sobie policzyć;).
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 16:28:29
@win1248widze kolega z kategorii "nie znam się ale koniecznie coś napiszę" aż spojrzałem na Twoje wypowiedzi w stylu Cytat:Dla mnie w ogóle jest niezrozumiały sentyment dotyczacy branży gier, niezaleznie od tego czy premiery są przesuwane czy nie. Firmy o zyskach tak nieprzewidywalnych i niepowtarzalnych i nieregularnych powinny być wyceniane podobnie jak MCI majątkowo, a nie dostawać kosmiczną premię za mało prawdopodobne fuksy z przeszłości. Wycena cdp to jakaś pomyłka, zresztą dotyczy to też innych producentów, którym raz się udało, a potem kolejnego sukcesu nie widu nie słychu, jak z zespołem który nagrał jeden przebój u nas nawet cdp nie jest w stanie już kolejny raz dotrzymać terminu. tak, jedna rzecz się zgadza - za cholere nie rozumiesz rynku gier i reguł jaki kierują się na nim inwestorzy. tak jasne, majątkowa wycena softu rozrywkowego, jasne jasne. Cytat:Porównywanie cdp męczące jeden tytuł który się im trafił jak ślepej kurze chyba nie dość że nie rozumiesz rynku softu win1248, to jeszcze nie znasz historii CDP, które na ten tytuł zapracowało ogromnym wysiłkiem a nie fuksem. Mało rzeczy w IT jest tak ładnie wypracowanych jak sukces serii Wiedźmina. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 16:36
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 16:50:50
Kolego Scarry mylisz podejście fana gry z podejściem inwestora. Historia cdp z punktu widzenia fana być może jest taka że cdp ciężko na coś tam zapracowało itd. Ale historia cdp z punktu widzenia inwestora jest taka że nie są w stanie zrobić gry w terminie już któryś raz i historia ta jak w przysłowiu lubi się powtarzać i i tyle w temacie historii.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 16:53:45
@win1248nic nie mylę i przede wszystkim jestem inwestorem (który uwielbia dobre gry). To jest historia i podejście inwestora na CDP  kliknij, aby powiększyća przekładanie terminów w tej branży jest standardem a nie rzadkością. Mało która spółka dała swoim akcjonariuszom tyle satysfakcji finansowej na giełdzie co CDP właśnie, a przy tym robi niezwykle dopracowane gry. Trzyma się i eksploatuje temat, który przynosi kase. Zapytaj inwestorów któremu przeszkadza eksploatowanie tematu-pewniaka, bo ja o takim nie słyszałem. jeśli przełożenie terminu będzie oznaczało lepszy start tytułu, jest to bardzo wazne i tyle. A nic nie ma gorszego niż seria fatalnych recenzji na starcie. a tak wygląda kurs SEGA po fatalnej ale terminowej premierze Rome 2 Total War, 3 września 2013. finance.yahoo.com/echarts?s=SG...kiedy firma została przygnieciona dosłownie lawiną skarg graczy na bugi, glitche i niedoróbki w grze. Ciekawe ilu inwestorów na CDP chciałoby takiego scenariusza, co win1248? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 17:05
|
|
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 17:03:52
Ten wykres to wykres mody, moda ma to do siebie że mija, była moda na spółki internetowe, na deweloperów, na emisje z pp, a na banana-gpw ostatnią dziwaczną modą są spółki produkujące gry oraz spółki produkujące wynalazki w rodzaju "polak potrafi", ewentualnie doklejające blaszki do listów:).
Jedne firmy przekładają premiery i zarabiają, a inne przekładają i ich kurs walą w dół. POza tym co innego przekładać i nieźle zarabiać na pozostałych tytułach a co innego wisieć na jednym i zarabiać jak warzywniak pomiędzy premierami.
A co do eksploatacji to w3 jest bodaj ostatnim, więc argument raczej zupełnie nietrafiony, nie ma już czego eksploatować, za to po tym co spółka robiła do tej pory można wnioskować jakim tempem będzie robić kolejny tytuł i przesłanie jest co do tego raczej pesymistyczne.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 17:06:33
@win1248nie wiem ile masz lat ale jestem zdumiony jak bardzo nie widzisz zmiany realiów świata. To nie chodzi o żadną nową ekonomię, ale gry komputerowe stanowią największy dział rozrywki na świecie, największ marżowo, największy obrotami.... branża komputerowa przerosła inwestycjami filmową i cały czas rośnie dystans między nimi. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 17:09
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 17:17:39
no dobra jeszcze raz w skrócie, napiszę ci w punktach bo nie łapiesz i znowu nadajesz o tym że zimą zimno a latem ciepło :)
fakty z punktu widzenia inwestora:
-w3 jest ostatni, więcej nie będzie temat ekploatowany -przekładanie premiery nie przekłada się automatycznie na sukces, więc nie ma co się cieszyć z tego że przekładają -okres między premierami to okres mizernych wyników, brak innych tytułów które by zarabiały -sądząc po tempie pracy kolejną grę będą robić kilka razy dłużej niż wydaje się teraz, co oznacza że zyski z kolejnej gry o ile w ogóle okaże się sukcesem pojawią się o wiele później niż teraz można zakładać -obecny kurs w dużej mierze dyskontuje sukces w3 czyt: dużo lepiej już nie będzie, ale może być za to gorze
|
|
0 Dołączył: 2013-12-22 Wpisów: 47
Wysłane:
9 grudnia 2014 17:40:18
sasky napisał(a):Strategia kontrariańska to nic nowego. Nikt ci tu nie każe niczego robić. Jesteśmy umówieni na jutro na 9:30 Jak pisałem było tąpnięcie "odlecszczenie" dzisiaj ładnie zaroblili się day-traydarzy na porannym powrocie... ale ! Czekam jeszcze (tak jak pisałem, najlepiej w piątek koło 15:00) na analizę w której używając wykresu tygodniowego i nakreślając średnioterminową linię trendu pokażesz wszystkim optymistom świeczkę z cieniem podażowym która od dołu nie zdołała powrócić ponad linię trendu (okolica 16,81 w dniu dzisiejszym) co będzie oznaczało spadki przynajmniej w okolice dzisiejszego dna w przyszłym tygodniu. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich którzy nie naganiali tylko delikatnie sugerowali spadki o 20- 30 proc. w dniu dzisiejszym
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 17:55:47
@win1248 To trochę inaczej. Przede wszystkim W3 nie musi być wcale ostatni, chociaż faktycznie mogą zakończyć się przygody Geralta jako głównego bohatera serii. Niezależnie od tego uniwersum w jakim osadzona została gra jest na tyle atrakcyjne, że spokojnie może zostać wykorzystane do produkcji o innej fabule, z całkowicie innymi bohaterami, luźno powiązanymi z tymi, których znamy z wiedźmińskiej sagi. Możliwości jest mnóstwo. Od biedy można też podążyć śladami Skyrim i Elder Scrolls i pokusić się o stworzenie jakiegoś mmorpg. Sam czegoś takiego bym nie kupił, tak jak nie kupiłem Elder Scrolls Online, ale jeśli sondowanie rynku wykazałoby, że taki produkt się sprzeda, to czemu nie? Przekładanie premiery może nie przekłada się na sukces, ale może okazać się decydujące dla wyników finansowych, ponieważ zależą one głównie od tego, jak gra sprzeda się na samym początku, kiedy można ustalić najwyższą cenę. Jeżeli tuż po premierze ilość bugów będzie niewielka lub choćby na rozsądnym poziomie, wyniki mogą być naprawdę bardzo dobre. Jeśli jednak z powodu niedoróbek gra okaże się frustrująca, to już po kilku dniach znacząca grupa potencjalnych nabywców odpuści sobie tytuł "do czasu aż go połatają". W efekcie kasy będzie zdecydowanie mniej a pracy zdecydowanie więcej. Na kolejną grę pewnie faktycznie trochę poczekamy. Jeśli jednak CDP w międzyczasie podjęłoby jednak decyzję o wydaniu jakichś płatnych, ale atrakcyjnych dodatków do W3, to wciąż mogą dobrze zarabiać na już wydanym tytule. Ponownie jako przykład przytoczę Borderlands 2. Tam DLC nie były kawałkami gry, na chama wycinanymi z niej jeszcze przed premierą, tak jak w przypadku wszystkich Assasinów czy gier z serii Mass Effect, tylko dodatkami stworzonymi później, często również z uwzględnieniem próśb fanów. Taka taktyka się sprawdza i ludzie grają w tę grę do dziś, nawet mimo wydania kolejnej, moim zdaniem dużo słabszej odsłony serii. Co do kursu się nie wypowiem. Jak dla mnie - za wysoki :)
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 18:13:14
win1248 napisał(a):no dobra jeszcze raz w skrócie, napiszę ci w punktach bo nie łapiesz i znowu nadajesz o tym że zimą zimno a latem ciepło :)
fakty z punktu widzenia inwestora:
-w3 jest ostatni, więcej nie będzie temat ekploatowany -przekładanie premiery nie przekłada się automatycznie na sukces, więc nie ma co się cieszyć z tego że przekładają -okres między premierami to okres mizernych wyników, brak innych tytułów które by zarabiały -sądząc po tempie pracy kolejną grę będą robić kilka razy dłużej niż wydaje się teraz, co oznacza że zyski z kolejnej gry o ile w ogóle okaże się sukcesem pojawią się o wiele później niż teraz można zakładać -obecny kurs w dużej mierze dyskontuje sukces w3 czyt: dużo lepiej już nie będzie, ale może być za to gorze
cóż, a ja ciągle mam wrażenie że wąchasz różę przez maskę gazową * Kończą serię gier, a nie temat Wiedźmina. A dlaczego po serii Witchera nie miałby na bazie W3 powstać np Witcher online? Ogromne F2P w universum gry, korzystające z engine i lokacji W3? * Obecny kurs dyskontuje sukces ok. 2 razy większy niż W2, a co jeśli sukces chociaż zbliży się do skali Skyrim-a ? To nie jest niemożliwe. Kurs wtedy eksploduje jak nie przymierzając 11bit. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 grudnia 2014 18:16
|
|
0 Dołączył: 2013-05-07 Wpisów: 25
Wysłane:
9 grudnia 2014 19:12:30
knoker napisał(a):Jak pisałem było tąpnięcie "odlecszczenie" dzisiaj ładnie zaroblili się day-traydarzy na porannym powrocie... ale ! Czekam jeszcze (tak jak pisałem, najlepiej w piątek koło 15:00) na analizę w której używając wykresu tygodniowego i nakreślając średnioterminową linię trendu pokażesz wszystkim optymistom świeczkę z cieniem podażowym która od dołu nie zdołała powrócić ponad linię trendu (okolica 16,81 w dniu dzisiejszym) co będzie oznaczało spadki przynajmniej w okolice dzisiejszego dna w przyszłym tygodniu.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich którzy nie naganiali tylko delikatnie sugerowali spadki o 20- 30 proc. w dniu dzisiejszym Chyba niepotrzebnie szukaz dziury w całym. Nikt nie sugerował 20-30% spadków. Dyskusja była o tym, że historia lubi się powtarzać. No i się powtórzyła. Przebieg sesji bardzo podobny do marcowej tylko skala dużo mniejsza (zarówno wahań jak i wolumenu) -- wygląda na to, że przesunięcie terminu na wiosnę mogło już być w cenie.
Edytowany: 9 grudnia 2014 19:12
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
9 grudnia 2014 20:12:45
Na takiej poważnej spółce, o dużej kapitalizacji, średnio kwantyfikowalnym produkcie (pod względem potencjalnego sukcesu/porażki) i sporym udziale kapitału instytucjonalnego - oczekiwanie, że kierunek kursu wyznaczy się po 2 sesjach prawdopodobnie jest błędem. Instytucjonalni udziałowcy podejmą decyzję, Komitety zatwierdzą i ale to pewnie potrwa parę dni. Ruchy" impulsowe" , nie są wyznacznikiem. Nie tu. :)
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 21:02:48
Ja mam pomysł żeby połączyć polską myśl innowacji i doknać niespotykanej do tej pory synergii wydawało się z pozoru odległych branż.
Moim zdaniem cdp powinno nawiązać współpracę z Integerem i zbudować WIEDŹMINOMATY !!!. Ale by było, wyobraźcie sobie że każdy może sobie kupić wiedzmina w wiedzminomacie i nie musi zamawiać online, a do każdej kopii gry blaszka Integera z unikalnym numerem, która potem będzie sama w sobie miała wartość kolekcjonerską. No, wiele osób nie docenia potencjału chłopaków z cdp.
Edytowany: 9 grudnia 2014 21:03
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
9 grudnia 2014 21:11:53
A możesz powiedzieć, dlaczego nabijasz się ze spółek, które odniosły niewątpliwy sukces ? Ja osobiście cieszę się, że mamy takie firmy jak CDR czy Integer i oby było ich więcej. Nie rozumiem Twojej złośliwości.
|
|