0 Dołączył: 2014-08-29 Wpisów: 70
Wysłane:
8 grudnia 2014 21:13:06
przy kursie: 17,30 zł
zastanawia mnie fakt dlaczego poinformowali o tym akurat dzisiaj
być może mieli jednak w planie dotrzymać terminu lutowego, ale po naprawdę ostrej krytyce ostatniego trailera, który ukazał się w sobotę rano, stwierdzili, że gracze im nie wybaczą jeżeli wszystko nie będzie zrobione na 200% i wybrali mniejsze zło jakim jest powtórne przesunięcie premiery.
jak widać panowie trochę rzucili się z motyką na słońce; nikt wcześniej nie zrobił tak rozbudowanej i tak złożonej gry rpg. wszyscy uwierzyli w cudowną moc zespołu CDPRED, a ten po prostu nie wytrzymał prawdopodobnie zabójczego tempa prac i potrzebuje chwilę oddechu żeby to wszystko pokończyć.
mimo, że jako gracz i fan Wiedźmina, czuję się dziś głęboko rozczarowany, pozostaję optymistą i wierzę, że to co zobaczymy w maju będzie najwyższych lotów. dwukrotne przesunięcie terminu premiery nie jest niczym nadzwyczajnym w tym biznesie, a sam fakt, że nie chcą nam wcisnąć shitu byleby tylko dotrzymać daty albo więcej zarobić, jest godny pochwały.
ale będzie fajna korekta kursu;)
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
8 grudnia 2014 21:26:08
Tu się nie ma nad czym zastanawiać, ani mieć nadzieję, obraz chyba jest chyba dość czytelny, a schemat doskonale znany i ograny wiele razy. Zamiast Wiedźmina w miejsce kropek można wstawić Blue Boxa albo młyn elektromagnetyczny.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 grudnia 2014 21:27:32
Cytat:Drugi raz takiego mocnego tąpnięcia chyba nie będzie. W tej spóle siedzą fundy w niej zakochane grające nie za swoje pieniądze czyt. "profesjonalnie inwestorzy", których taka informacja ani nie przeraża ani martwi i opłaca się im upierać przy swoim czyli wydawać rekomendy po 20 ileś zł i skupić za perę baniek niż walić w rynek. ekhem.. czy chcesz powiedzieć, że za pierwszym razem jak przekładali, jak kapitalizacja jednego dnia stopniała o 160 mln zł, fundów nie było? Wszystkie dołączyły po informacji o przełożeniu premiery? Moim zdaniem jutro duża luka spadkowa. Przedział 17-18 zł uwzględnia już po części sukces Wiedzimia 3. Ile spółkę będzie kosztowało kolejne nadszarpnięcie zaufania - zobaczymy jutro chwilę po godzinie 9:00 (no chyba że widły będą, wtedy może to zająć dłuższa chwilę) Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2014 21:38:35
Ja nie miałem na myśli jednorazowego tąpnięcia, ale cały wielotygodniowy zjazd który kurs zaliczył po poprzednim przełożeniu. Niby spadło, ale ktoś to pozbierał i pociągnął znowu i nie byli to fani 'wieśka'. To, że jutro walnie z luką to jest jak w banku.
Ale już czytam na podłodze próby racjonalizowania, że "z fundamentalnego punktu widzenia' nic się nie zmienia, jak czytam po raz kolejny te banialuki o 'fundamentalnym punkcie widzenia' to tylko się uśmiecham.
Na osłodę jutro jeszcze bezwartościowe "bla bla bla" na konferencji czyli wytłumacza dlaczego znowu zawiedli. Wpadka to może być raz, dwa razy to już nie jest wpadka, to jest coś na rzeczy i jeśli chodzi o inwestycje postawa zdradzanej żony która łudzi się do końca, podczas kiedy wszyscy już wiedzą nie jest postawą godną polecenia.
Edytowany: 8 grudnia 2014 21:40
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2014 21:43:52
Będzie spadało z bardzo podobnego poziomu co ostatnim razem - cena na zamknięciu 11 marca to 16,75 zł. Dzisiaj kurs zamknął się na 17,30 zł. Oczywiście tym razem przebieg korekty może być nieco inny.  kliknij, aby powiększyćLiczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 8 grudnia 2014 21:45
|
|
0 Dołączył: 2013-10-14 Wpisów: 17
Wysłane:
8 grudnia 2014 22:43:30
Proszę sobie przypomnieć ile razy firma Rockstar przesuwała premierę GTA V. A gra i tak sprzedaje się znakomicie
|
|
0 Dołączył: 2013-05-07 Wpisów: 25
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:05:47
win1248 napisał(a):Ja nie miałem na myśli jednorazowego tąpnięcia, ale cały wielotygodniowy zjazd który kurs zaliczył po poprzednim przełożeniu. Wielotygodniowy zjazd? Na wykresie saskiego dokłądnie widać co się wydarzyło - jednorazowe tąpnięcie i wielotygodniowe, mozolne bo mozolne, ale mimo wszystko wzrosty. Myślę, że tym razem będzie podobnie. Panika, wysiadka niecierpliwych i powolne odbudowywanie strat. Pytanie czy akcjonariat ma wystarczająco cierpliwości na kolejne 6 mcy bujania...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:20:49
Dokładnie, @win1248 zwróć uwagę, że spadki trwały (tylko i aż) trzy sesje. Rach-ciach i po bólu. Potem zaczęło się mozolne odrabianie strat. Pytanie na ile tym razem decyzja o zmianie terminu będzie "szokiem" dla rynku i argumentem dla inwestorów do sprzedaży akcji. Do kolejnego terminu mamy sześć miesięcy, ale chyba każdy posiadacz akcji CDP zdaje sobie sprawę z próby jaka go czeka w tym tygodniu.. @hellborg nikt nie mówi, że decyzja o zmianie terminu wpłynie negatywnie na sprzedaż. Ba! moim zdaniem, w myśl zasady "nieważne jak mówią, ważne żeby nazwę prawidłowo podawali" Wiedźmin 3 będzie w najbliższych dniach tematem nr. 1. Inna sprawa, że zmiana terminu to większe koszty produkcji dla spółki plus odsunięcie w czasie potencjalnego sukcesu W3. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 8 grudnia 2014 23:22
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:24:01
@anty
no hej hej, ale pokazałeś tak małą skalę że wyglada to na płaskie zdarzenie, wręcz przerażająco dla inwestorów CDP tak wygląda dropnięcie i wzrost po nim w skali dwóch lat (dropnięcie jest pod koniec drugiego przedziału).  kliknij, aby powiększyći wcale już tak źle to nie wygląda. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 grudnia 2014 23:28
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:34:10
Jasne, w długim terminie ma się szansę odbudować, co widać po samym CDRED, to nie pierwsze przełożenie premiery W3. Natomiast tąpnięcie na kursie jest mega prawdopodobne.
|
|
0 Dołączył: 2013-10-14 Wpisów: 17
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:34:38
Zastanawia mnie tylko ten silny wykup na dogrywce.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:35:48
@knoker nikt tu nie nagania na spadki. Rynek jutro zweryfikuje. Ja akcji CDP nie mam. Nie mam też interesu w tym żeby spadły lub wzrosły. Zarzucanie naganiania w tym wypadku jest bezsensowne i niczego sensownego nie wnosi do dyskusji. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2013-12-22 Wpisów: 47
Wysłane:
8 grudnia 2014 23:52:50
knoker napisał(a):Wszystko zgoda, martwi tylko to "na pewno" ... żeby się nie okazało że wyciągnie coś innego... To jest mój cytat w odpowiedzi na 18 października kiedy pojawiły się hurra optymistyczne opinie w następstwie Twojej analizy saski "Geralt wyciąga miecz". zaraz po tym sprzedałem posiadane akcje, słusznie postępując. Do czego zmierzam? pewnie to znasz, że skoro wszyscy się zgadzają to będzie odwrotnie. Skoro wszyscy usilnie spekulujecie o tym jak nisko otworzy się jutro cdp to ja odpowiem wam że jutro spodziewam się o 9:30 informacji ze strony CDred która dość szybko podbije kurs. Nie wiem czy można to nazwać zaniżaniem celowym, ale umówmy się że spółka z tak chorą kapitalizacją jest zabawką spekulantów nakręcana NADZIEJĄ pospolitych leszczy takich jak ja, więc spodziewam się jutro zaskoczenia jak szybko kurs powrócił po porannym tąpnięciu PKC ze strony wszystkich którzy pozazdrościli 11bitowcom. Takie oczyszczenie akcjonariatu dobrze zrobi na najbliższe pół roku i urealni trochę wycenę spółki. BTW jaki będzie tytuł jutrzejszej AT ? "Geralt wyciąga ... nogi" ? Chciałbym wiedzieć bo nie wiem czy dokupować jutro na porannej panice czy może zaczekać aż zamieścicie info o fatalnej technice i fundamentach ? pozdrawiam i nie odbieraj tego złośliwie.
|
|
0 Dołączył: 2013-05-07 Wpisów: 25
Wysłane:
9 grudnia 2014 00:07:57
@knoker: hurra-optymistyczne opinie to jak się okazuje jedna opinia, pozwolę sobie zacytować ImP napisał(a):Geralt to dopiero wyciągnie miecz jak za tydzień po zamknięciu naszej giełdy otrzyma Golden Joystick Award w kategorii Most Wanted. Nawet jeżeli nie dostanie, to na pewno obejrzymy sobie kolejne wspaniałe intro CGI autorstwa Platige Image i będziemy o jedno wydarzenie bliżej do lutowej premiery. knoker napisał(a):Do czego zmierzam? pewnie to znasz, że skoro wszyscy się zgadzają to będzie odwrotnie. Skoro wszyscy usilnie spekulujecie o tym jak nisko otworzy się jutro cdp to ja odpowiem wam że jutro spodziewam się o 9:30 informacji ze strony CDred która dość szybko podbije kurs. A podobno 4 najdroższe słowa na giełdzie to "tym razem będzie inaczej" - to tak w kontekście spekulacji nt jutrzejszego otwarcia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 grudnia 2014 00:13:24
ok, to może od AT zacznę - jutro Grupa Azoty na warsztacie też nie odbieraj tego złośliwie. Geralt wyciąga miecz - mówimy o AT z 17 października 2014 r? O tej, gdzie kurs akcji zamknął się w dniu sporządzenia analizy na poziomie 15,56 zł? Plizzz... Strategia kontrariańska to nic nowego. Nikt ci tu nie każe niczego robić. Jesteśmy umówieni na jutro na 9:30 Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 9 grudnia 2014 00:17
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2014 00:18:12
Tak. Jednorazowe tąpnięcie trwało 3 dni i z dzisiejszej perspektwy moożna uznać że potem było już tylko lepiej, ale ruchy wtórne w sytuacji w której nie było wiadomo jak sprawa się potoczy też nie były podczas ich trwania odbierane jako "już po bólu i tylko do góry", zawsze było ryzyko że zejdzie niżej tym bardziej że był powód. Ja uważam że fundom opłaca się opanować panike, zagrać pod "zobaczym co będzie dalej", powtórzyć rekomendy po 20 zyla, a potem po cichu powoli to upychać, , tak robią profesjonaliści, najpierw dają rekomendy i się zachwycają a potem po cichu uciekają. Ktoś doklei blaszkę do listu i wszyscy już wierzą że pidbije światowy rynek przesyłek, banana giełda. Poza tym rzeczywiście z fundamentalnego punktu widzenia się nic nie zmieni, nic to nie zarabiało i nadal nie będzie zarabiać, fundamenty te same i zamiast produkcji gry produkowany jest marketingowy bełkot, mnie tylko denerwuje jedna rzecz, holubienie przez instytucje takich za przeproszeniem g-o-lotów latami wberw oczywistym faktom, kolejnym niedotrzymanym terminom itd. zamiast pokazanie czerwonej kartki.
|
|
0 Dołączył: 2013-12-22 Wpisów: 47
Wysłane:
9 grudnia 2014 00:29:19
vinnie napisał(a):@knoker:
A podobno 4 najdroższe słowa na giełdzie to "tym razem będzie inaczej" - to tak w kontekście spekulacji nt jutrzejszego otwarcia.
Być może jutrzejszy dzień będzie taką lekcją. Dzięki za sugestię. "tym razem będzie inaczej" to dobry tytuł dla AT Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
9 grudnia 2014 09:24:36
przy kursie: 16,58 zł
Na razie nie wygląda to aż tak źle jak można było się spodziewać. W kilkanaście minut przemieliło 3 razy większy obrót niż na wczorajszej sesji a jednak kurs osunął się "tylko" o jakieś 6-7%. Mam wrażenie że ktoś nieco wykorzystuje sytuację do dobrania papierów i dzięki temu kurs nie szukał dna. Ciekaw jestem co się wydarzy po konferencji.
|
|
0 Dołączył: 2013-05-02 Wpisów: 48
Wysłane:
9 grudnia 2014 09:37:13
przy kursie: 16,58 zł
hellborg napisał(a):Proszę sobie przypomnieć ile razy firma Rockstar przesuwała premierę GTA V. A gra i tak sprzedaje się znakomicie Jako gracz wtrącę swoje 3 grosze :) Nie ma nic gorszego jak wypuszczenie do dystrybucji produktu niedopracowanego. Tak było z Diablo 3 (dopiero dodatek RoS poprawił znacząco sprzedaż) czy BF4 (miesiącami nie można było zalogować się na serwery i efekt taki, że do dzisiaj nie udało się osiągnąć poziomu sprzedaży jaki miał poprzednik czyli BF3 a nikt z moich znajomych nie kupił najnowszej wersji BF Hardline). Nie mam w portfelu CDP, ale jako gracz zaczekam te 12 tygodni dłużej bez problemu :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.