0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
26 kwietnia 2012 17:15:14
przy kursie: 5,25 zł
Wystarczy poszukac troche bliżej by poznac oficjalne dane. Szczerze mówiac - nie jestem zachwycony. 250 tys. to słabiej i od wersji PC, a spodziewałem sie wyniku porównywalnego.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
26 kwietnia 2012 17:33:03
Faktycznie wynik słaby. Techland sprzedał 2x więcej Dead Island (1. tydzień w USA).
W dodatku akcjonariusze mogą mieć mieszane odczucia z powodu obniżenia ceny gry o 1/4 na Amazon.com zaledwie po tygodniu sprzedaży. O graczach którzy kupili grę za pełną cenę nie wspomnę.
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
27 kwietnia 2012 00:37:45
Jak rozumiem, w cytowanym artykule mowa jest o sprzedaży wersji pudełkowych, pewnie trochę sztuk pójdzie też w dystrybucji cyfrowej. Jeśli to prawda co piszą, wynik 250k myślę dosyć neutralny, choć po cichu liczyłem na więcej. Zwłaszcza, że kalendarz premier był tu raczej łaskawy dla Witchera (brak większej ilości blockbusterów debiutujących w tym samym czasie).
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 kwietnia 2012 08:59:16
piotrch napisał(a):Wystarczy poszukac troche bliżej by poznac oficjalne dane. Szczerze mówiac - nie jestem zachwycony. 250 tys. to słabiej i od wersji PC, a spodziewałem sie wyniku porównywalnego. a jeszcze niedawno, dosłownie parenaście dni temu na wątku 11bit pisałeś w trybie całkowitej pewności (spodziewając się wyniku nie porównywalnego ale dużo dużo wyższego) Cytat:piotrch napisał(a):CDR jest w przededniu swojej najwiekszej premiery. Bo nie oszukujmy sie, W2 na xbox sprzedawa sie bedzie lepiej niż wersja PC. A jako, że rynek to dyskontuje, to i wskaźnik jest jaki jest (niewymierny).
uprzedzałem Was że to nie ma prawa zadziałać - gra na X360 nie ma poważnej grupy docelowej. Nie mam zielonego pojęcia skąd tyle osób miało totalnie hurraoptymistyczne przewidywania do tych milionów gier na konsole. Skyrim w pierwsze 48 godzin sprzedał się w detalu 1,8 mln sztuk na X-360 - to jest dopiero trafiona premiera, i to 1,8 z ogólnej 3.4 mln sprzedanych egzemplarzy w pierwszych dwóch dniach. To jest wolumen prawdziwego hitu rpg. A dlaczego to pisałem już tu na wątku niedawno. Gdyby CDRED poczekało i wydawało grę na obydwie platformy (albo trzy) to sukces wersji konsolowej na pewno byłby bez porównania większy, a tak wszyscy którzy chcieli pograć w grę dawno w nią już zagrali. Nie kupią drugiej wersji na konsole. a teraz spokojnie popatrzcie na fundamenty firmy: - wszystkie wskaźniki fundamentalne przegrzane do granic możliwości (i na tle szerokiego rynku i na tle sektora software, w którym firma ma całkowicie nieprzystające do reszty nadmuchane wskaźniki) - firma ma jedno główne źródło zarobku (bo GOG, W1 i cała reszta to ciągle drobnica) - coś wygląda że dodatkowo zawaliło się z planami filmowymi jakim cudem ma rosnąć? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2012 09:14
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
27 kwietnia 2012 09:27:02
przy kursie: 5,38 zł
Pisałem "w trybie całkowitej pewności" bo takie były moje przewidywania. Czy sie sprawdziły? Nie wiem. Artykuł do którego link podałem prezentuje jedynie pewien fakt. Ale czy do tej liczby wliczone są pre-ordery? A ile sprzedano za pośrednictwem xbox live?
Faktem jest też, że jeśli spojrzysz na niektóre amazony, to pudełek już nie ma.
I nietrafiony jest argument, że "kto chciał zagrac to zagrał". Że niby wszyscy posiadacze xboxa mają również i pc do grania? To pod co sie sprzedało te 60 mln xboxów? Pod exclusivy? Bo kto i w co na tym gra skoro release gry na pc niby zabija sens wypuszczania gry na xbox?
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 09:31:54
@piotrch x-box to specyficzna rozrywka (pisałem wyżej ja sam jestem fanem gier (z braku czasu raczej byłem) i mam i PC topowy i X360 i PS3 z move). teraz kupują ją: - gracze szukający nowej jakości -> kinect, - prostoty w rozrywce -> te specyficzne "nawalanki" jakich pełno na konsolach i które sprzedają się w ogromnych wolumenach (tu raczej gracze 18- a nie 18+) - właśnie wymuszona popularność przez fajne exclusivy, - casuale na eventy typu impreza itd nawet jeśli kupują ją normalnie gracze to taką grę jak Wiedźmin firma powinna wydac równocześnie na obydwie platformy, nie ma szans na to żeby gros graczy na świecie czekało pół roku jak im na tej grze zależy. Dokładnie tak pisałem miesiąc temu. wg mnie największy sukces biznesowy firma odniosłaby robiąc grę w takiej kolejności: - najpierw X360, przerwa parę miesięcy, i wtedy wydanie na PC i PS3. No ale to kwestia i mocy przerobowych i priorytetów i całej strategii firmy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2012 09:37
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
27 kwietnia 2012 15:16:32
Scarry, czy uważasz, że opłacalne byłoby wydanie gry z opóźnieniem rocznym aby wydać jednocześnie na 2 platformy (PC+X360) lub dwuletnim opóźnieniem aby wydać na 3 platformy na raz? Cytowane przez Ciebie przypadki Skyrima i Coda są absolutnie chybione. Takie sukcesy to wyjątki - sukcesy w proporcji 1 megahit na kilka hitów, kilkadziesiąt gier dobrych i kilkaset gier przeciętnych są normą na rynku rozrywkowym. Wiedźmina 2 zaliczam do hitów - już w tej chwili sprzedał się w ilości ok. 1,5 mln szt. na dwie platformy, dając zyski przewyższające zyski zwykłych hitów (Dragon Age, Crysis, Arcania, Dirt, Dead Space 2). A gog.com to nie drobnica - wiele firm chciałoby uzyskać 8 mln zysku za 2012 rok a wszystko wskazuje na to, że gog.com taki wynik osiągnie. Oczywiście wprowadzanie niszowych filmów do kin oraz dystrybucja DVD i Bluray to działalność hobbystyczna w porównaniu z dystrybucją cyfrową i produkcją gier.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 15:27:36
@tgolikktóryś raz piszesz jakbyś rozmawiał z kimś innym... nigdy nie podałem żadnych wyników CODa, przecież to zupełnie inna kategoria, tylko Skyrim jako najpodobniejszy produkt. Więc jestem skonsternowany co mam pisać?  (Wcześniej wmawiałeś mi że coś o FPSach napisałem i się nawet do tego odniosłeś, choć ani słowa takiego nie napisałem). a i owszem - GOG to dalej drobnica bez strategicznego znaczenia dla firmy (fascynuje mnie "wiele wskazuje" - piękne zbycie nic nie znaczącym ogólnikiem) Obawiam się że twoja ocena "zaliczam do hitów" ma się jak pięść do nosa w biznesie. To co czy zaliczasz czy nie? Tu się liczy czy firma ma zarobki netto tak duże jak powinien to uzasadniać wyśrubowany obecny kurs akcji. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2012 15:32
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2012 15:36:31
Cytuję" - prostoty w rozrywce -> te specyficzne "nawalanki" jakich pełno na konsolach i które sprzedają się w ogromnych wolumenach" Wydawało mi się, że tutaj piszesz o Codzie, chyba że są jakieś inne nawalanki, o których nie wiem sprzedające się w milionowych nakładach. Jeśli nie piszesz o Codzie, to wstawmy tu jakiś inny tytuł o anormalnie wysokiej sprzedaży.
Spółkę wzrostową prognozująca kilkudziesięcioprocentowy roczny wzrost zysku (od 26 mln w 2011 po minum 60 mln zł w latach 2014-2015)wyceniam na c/z 25-30. A najważniejsze jest to, że odbiliśmy się 24 kwietnia w górę od linii trendu wzrostowego i kurs zmierza powoli tam, gdzie jego miejsce.
Edytowany: 27 kwietnia 2012 15:50
|
|
0 Dołączył: 2012-01-20 Wpisów: 26
Wysłane:
27 kwietnia 2012 20:01:47
tgolik: "A najważniejsze jest to, że odbiliśmy się 24 kwietnia w górę od linii trendu wzrostowego i kurs zmierza powoli tam, gdzie jego miejsce."
Na pewno tak miało zabrzmieć to zdanie - jakoś go nie rozumię. Możesz jaśniej ?
|
|
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 21:28:12
rybeusz napisał(a):Jak rozumiem, w cytowanym artykule mowa jest o sprzedaży wersji pudełkowych, pewnie trochę sztuk pójdzie też w dystrybucji cyfrowej. O jakiej dystrybucji cyfrowej piszesz ? @tgolik Dragon Age jest zwykłym hitem - znaczy się Wiesiek jest niezwykłym ? Poza tym pisanie, że sprzedaż wieśka w ilości 1,5mln sztuk przewyższyła zyski ze sprzedaży Dragon Age jest delikatnie rzecz ujmując niepoważne - Dragon Age: Origins na samo x360 sprzedał się w dużo większej ilości; jeśli chodziło o DA 2 to nie był on żadnym hitem tylko zwyczajną klapą - tylko że tej "klapy" w 1. tygodniu w USA na x360 sprzedano ponad 2x więcej niż W2. Zatem proponuję trochę umiaru - od ciągłego opowiadania o hicie wiesiek nie będzie się sprzedawał lepiej. Wynik W2 na x360 powinien być dużo wyższy - mamy okres posuchy, żadnych wielkich tytułów, Diablo III dopiero za 2 tygodnie, tymczasem sprzedaż gier w ogóle jakoś siadła. Poza tym trzeba zauważyć, że CDR aż tak wielkich pieniędzy nie zrobił na pctowym W2, żeby móc bezproblemowo finansować produkcję dużego tytułu - tu trzeba dziesiątek mln złotych, inaczej znowu CDR stanie się petentem u dystrybutorów, którzy mu podyktują swoje warunki.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2012 23:33:52
Wiesiek jest też zwykłym hitem, w dodatku wyprodukowanym 2-3 razy taniej niż Crysis czy Dragon Age. Oznacza to, że osiągnie zyski porównywalne do zachodnich hitów przy dużo niższym sprzedanym nakładzie.
|
|
1 Dołączył: 2011-04-19 Wpisów: 97
Wysłane:
28 kwietnia 2012 15:33:20
Analitycy znowu widzą perspektywy wzrostu dla CDRED który dobrze wygląda technicznie dla zainteresowanych trochę informacji Cytat:Wśród majowych typów znalazł się także CD Projekt RED. Tu mamy podobną sytuację – po fali wzrostowej nie obyło się bez korekty. Zdaniem Łukasza Rosińskiego teraz czas na kolejne uderzenie popytu. - Notowania CD Projekt RED ładnie wyglądają długoterminowo. Ostatnio kurs cofnął się i teraz powinien dalej rosnąć. Technika sugeruje testowanie 7 zł, a następnie 9,80 zł. Negatywny sygnał pojawi się w momencie spadku poniżej 4,80 zł. Zejście poniżej tego poziomu zaneguje trend wzrostowy. – ocenia analityk DM AmerBrokers. www.stockwatch.pl/wiadomosci/6...
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
3 maja 2012 23:32:55
przy kursie: 5,39 zł
@Fantomas
przepraszam, faktycznie masz chyba rację. Myślałem, że istnieje możliwość zakupu gry za pośrednictwem XboX Live. Po sprawdzeniu widzę, że jednak linkują klienta dalej do standardowych sklepów
Edytowany: 3 maja 2012 23:52
|
|
0 Dołączył: 2010-06-07 Wpisów: 110
Wysłane:
4 maja 2012 08:27:45
przy kursie: 5,39 zł
Fundy wyszły z CDRed... www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Cytat:Zarząd spółki CD Projekt RED S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Jagiellońska 74 (zwana dalej "Spółką") informuje, że w dniu 2 maja 2012 roku wpłynęły do Spółki trzy zawiadomienia złożone przez TFI Allianz Polska S.A. o następującej treści: Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 4 maja 2012 09:06
|
|
0 Dołączył: 2011-10-21 Wpisów: 19
Wysłane:
4 maja 2012 09:25:39
przy kursie: 5,06 zł
Fundusze zmniejszyły udziały w spółce ponieważ mają problem z kasą. Żeby mogły dalej jakoś ciągnąć muszą się ratować.
|
|
Wysłane:
4 maja 2012 09:50:53
tgolik napisał(a):Cytuję" - prostoty w rozrywce -> te specyficzne "nawalanki" jakich pełno na konsolach i które sprzedają się w ogromnych wolumenach" Wydawało mi się, że tutaj piszesz o Codzie, chyba że są jakieś inne nawalanki, o których nie wiem sprzedające się w milionowych nakładach. Jeśli nie piszesz o Codzie, to wstawmy tu jakiś inny tytuł o anormalnie wysokiej sprzedaży.
Spółkę wzrostową prognozująca kilkudziesięcioprocentowy roczny wzrost zysku (od 26 mln w 2011 po minum 60 mln zł w latach 2014-2015)wyceniam na c/z 25-30. A najważniejsze jest to, że odbiliśmy się 24 kwietnia w górę od linii trendu wzrostowego i kurs zmierza powoli tam, gdzie jego miejsce. już w tej chwili firma jeśli chodzi o C/ZO ma 3ci najbardziej nadmuchany wskaźnik na polskiej giełdzie w kategorii firm informatycznych, jeśli chodzi o C/WK również firma ma 3ci rekordowy wynik, przy C/P jest to drugi wynik (na 31 spółek giełdowych). tutaj statystyki: www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...Biorąc pod uwagę ubogość oferty i ogromne uzależnienie od jednego tematu nie widzę żadnego pola do szerokiego wzrostu fundamentalnie, firma jest w tej chwili i tak wyceniana ze sporym zapasem. CDRED to nie malutki start-up, który mógłby mieć na NC tak wysokie parametry, nie ma mowy o nich na głównym rynku a sama firma nie daje żadnych sygnałów do tak przesadnie optymistycznych sygnałów (3-4 nowe premiery? Nowe produkyt? MMO? Gdzie? Co?) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 maja 2012 09:52
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
4 maja 2012 12:20:36
@Scarry
Zdajesz sobie sprawę, że umieszczenie CDRED w tym zestawieniu jest niejako "z przymusu", bo nie było by gdzie indziej tego wrzucić? "Informatyka" to szerokie pojęcie i działalność CDRED raczej do tego nie pasuje, a jedyna spółka na GPW, do której można CDP porównać to City Interactive - wskaźniki są zbliżone.
Co do fundamentów, to przecież dopiero była premiera wersji na X-sa, oczekujesz że od razu będą robić kolejny szum medialny na nowy produkt i jednocześnie "zagłuszać" wersje X-360?! To by było nierozsądne...
Wiedźmin 3 jest tylko kwestią czasu, pewnie w ciągu kilku miesięcy pojawi się więcej informacji na ten temat. Zapowiadali również nowy produkt, więc robią coś więcej niż tylko "jeden tytuł". Firma ma się dobrze, ma dobre zaplecze do tworzenia gier, więc przyszłość wydaje się być spokojna. Nie zapominaj o gog.com. Dużo osób to lekceważy, ale tu rośnie nam nowy potentat cyfrowej dystrybucji, który według mnie będzie mógł próbować walki ze Steam'em za jakiś czas. Wprowadzają również nowe gry do oferty w ciekawych promocjach. Steam to teraz w dużej mierze sprzedawanie "tanich" po-pierdółek. Kilka gier można znaleźć tu i tu, a oferta GOGa jest atrakcyjniejsza.
CDRED dopiero niedawno wszedł na rynek międzynarodowy i ma się dobrze. Może nie ma rewelacji, ale przy obecnej konkurencji w tej branży ważniejsze jest to, że się przebili i zostali zauważeni na świecie. Teraz tyko muszą to dobrze wykorzystać.
|
|
Wysłane:
4 maja 2012 18:26:07
@Buziek piszesz naprzemiennie w trybie życzeniowym i momentami zaprzeczasz sobie najpierw twierdzisz że Cytat: ale tu rośnie nam nowy potentat cyfrowej dystrybucji jeżeli rośnie potentat czyli władca rynku, to przecież z definicji tym rynkiem rządzi, ale nie, potentat dopiero Cytat: będzie mógł próbować walki ze Steam'em za jakiś czas. - aha czyli nasz rządzący rynkiem potentat dopiero wtedy podskoczy Steamowi... to czym on rządzi ? No ale zmiecie Steam bez problemu bo ten sprzedaje "tanie popierdułki". Więc w sumie już wygrał. C/WK spokojnie koło 50 tutaj już można sobie liczyć... Właśnie od takiego życzeniowego, oderwanego od realnego świata finansów firmy myślenia, biorą się straty inwestorów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 maja 2012 18:28
|
|
Wysłane:
4 maja 2012 23:24:14
Zamiast snuć mocarstwowe plany jako to gog zmiecie Steam (jak wiadomo zaklinanie rzeczywistości ma wielką moc sprawczą) proponuję spojrzeć na ostatnie wyniki sprzedaży w USA na vgchartz - mamy niestety ostre hamowanie. Negatywnie odbija się duży odstęp czasu między poszczególnymi premierami.
Patrząc na zalinkowane przez WD plany wydawnicze to W2 na PS3 w tym roku nie będzie. Zatem o rocznym wyniku CDR zadecydują najbliższe 2-3 miesiące. Kompletnie nie ma tu miejsca na jakiś fundamentalny wzrost wartości spółki w tym roku (chyba że się zdarzy cud ze sprzedażą).
Na 2013 jest coś zaplanowane tylko nie chce mi się wierzyć w W2 na PS3, bo wydawanie gier z takim opóźnieniem nie ma większego sensu. Może to być nowy tytuł na PC, czyli prawdopodobieństwo wielkich zysków jest niewielkie.
Zatem jeśli ktoś teraz kupuje akcje to nabywa przyszłość i to bardzo odległą, bo duża premiera planowana jest dopiero na rok 2014.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.