Dostałem podpowiedź abym zainteresował się I3D. Dzięki
Oglądałem już tę firmę wcześniej ale odświeżyłem sobie informacje.
Branża ciekawa, nowe technologie, zasięg globalny, spory wzrost sprzedaży.
Z minusów wymieniłbym niską marżę i dużą konkurencję (zastrzegam, że nie znam za dobrze tej branży). A jedno niestety ma wpływ na drugie. Jeżeli nie masz unikalnego produktu lub innej przewagi konkurencyjnej trudno będzie utrzymać wysoki wzrost sprzedaży a zwłaszcza zyskowności.
Również zapowiedź zarządu o wzroście sprzedaży do 100 mln zł w ciągu 3-4 lat wydaje się mało prawdopodobna. Jeżeli 60 osób robi sprzedaż 8 zł mln to trzeba zapewne z 500 aby zrobić 100 mln. To trudne do ogarnięcia.
Jest jeszcze jeden wskaźnik, o którym zapomniałem napisać wcześniej, a który jest dla mnie bardzo istotny. Moje obserwacje z pracy zawodowej są takie, że im większa firma tym większa jej bezwładność. Zdecydowanie preferuję firmy, które mają bardzo wysokie przychody/zyski na 1 pracownika. To oznacza, że administrowanie firmą nie zabije zarządu, jego kreatywności, nie zabierze czasu na myślenie o klientach i produktach. Takie są EEX (22 osoby) i MDG (21+7).
Co ciekawe w przypadku EEX 8-krotny wzrost sprzedaży można osiągnąć przy jedynie dwa razy większym zatrudnieniu.
I3D ma zacząć sprzedawać swój program graficzny ale szczerze mówiąc to chyba nie jest coś dla masowego klienta (tak jak np. gry) ani coś w stylu trójwymiarowego Power Pointa (wtedy można by to sprzedać dużej ilości klientów biznesowych). A produkt niszowy nawet wysokomarżowy nie zmieni znacząco wyników firmy.
Będę spółkę obserwował ale na razie jestem na nie.