PARTNER SERWISU
wmlcooyf
88 89 90 91 92

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 27 kwietnia 2015 10:33:34
obligacje.pl/news/4173/podsumo...

Tak jak autor powyższego artykułu pisze, Pawłowski składając pierwszą propozycje układową liczył, że jak ma do czynienia nie z funduszami tylko z drobnymi inwestorami to można ich bez większych problemów "wyruchać" bo nie będą mieć czasu i pieniędzy na chodzenie po sądach, żeby zmienić te zbójeckie warunki propozycji układowej Pawłowskiego. No panie Pawłowski przeliczył się pan zakładając bierność obligatariuszy (co zresztą widać po fakcie złożenia w krótkim czasie kolejnej przez niego propozycji układowej, która mnie dalej nie zadawala), bo jak mówią "w kupie siła".

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 27 kwietnia 2015 10:39:55
Oczywiście, nawet jeżeli jakiś układ zostanie przyjęty, to nie zmienia faktu, że Pawłowskim i zarządem spółki powinien zająć się prokurator. Mam nadzieję, że zgromadzenie wierzycieli złoży odpowiednie zawiadomienie do prokuratury.
Edytowany: 27 kwietnia 2015 10:44

Gery
0
Wpisów: 1
Wysłane: 27 kwietnia 2015 10:51:53
Zgadzam się z trzeźwą oceną sytuacji użytkownika epol. Obawiam się, że jedynym wyjściem z sytuacji będzie likwidacja Spółki, oczywiście związana z dużą stratą dla każdego kto posiada jej obligacje. Pociągnięcie do odpowiedzialności finansowej samego prezesa Pawłowskiego jest jakąś szansą na odzyskanie części kapitału. Przedłużanie agonii, polegające na obietnicach odraczających termin wykupu, który raczej nie nastąpi nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo zakończy się w praktyce utratą kapitału. Chyba, że znajdzie się nowy prezes, który oprócz pobierania uposażenia będzie umiał zrobić coś z niczego, czyli znaleźć gdzieś pieniądze i jeszcze tak nimi zarządzać żeby powiedzmy w 5 lat wypracować kapitał zaspokajający dzisiejszy dług (raczej nierealne).
Jeżeli prezes uważa, że jego "okręt" może dalej dryfować to może dać mu szansę aby w krótkim okresie czasu postarał się o finansowanie z majątku osobistego bądź przyjaciół i dalszych znajomych(raczej nikt inny nie poda w tej sytuacji pomocnej dłoni) i niech pracuje do późnej starości na odrabianie strat. Tak powinien się zachować nawrócony oszust. Uważam jednak, że realnie rzecz biorąc nie po to zadłużał "okręt" żeby go ratować i raczej wszystko zmierza w kierunku jego zatopienia.
Reasumując można się układać na odroczenie zobowiązań w sytuacji gdy prezes znajdzie rozwiązanie dokapitalizowania spółki i da to właścicielom obligacji choćby cień nadziei na rentowną działalność spółki, dalsza działalność zadłużonej spółki nie ma żadnego sensu.
W tej sytuacji może warto byłoby zorganizować spotkanie z Pawłowskim i ustalić jakie widzi szanse na pozyskanie kapitału, być może ma jakieś zaskórniaki zakopane w ogródku na czarną godzinę...Whistle

zi
zi
0
Wysłane: 27 kwietnia 2015 10:59:57
Tak jak to już było wcześniej wielokrotnie wspominane, układ owszem, ale łącznie z odsunięciem Pawłowskiego i obecnego zarządu od władzy w spółce. A dalej to jakaś próba reanimacji tego biznesu i dochodzenie kasy od obecnego zarządu.
Z cyklu porady prawne:
"Podmiotem uprawnionym do dochodzenia od zarządcy odszkodowania jest sama spółka. Kodeks mówi bowiem o jego odpowiedzialności wobec spółki (art. 293 § 1 K.s.h.). Przy podejmowaniu czynności związanych z dochodzeniem odszkodowania wobec członka zarządu, który nadal piastuje swoją funkcję, spółka powinna być reprezentowana przez radę nadzorczą lub pełnomocnika powołanego uchwałą zgromadzenia wspólników (art. 210 § 1 K.s.h.). Dotyczyć to może zarówno wezwania do zapłaty, jak i np. złożenia pozwu do sądu.

Podmiotem uprawnionym do wystąpienia z powództwem o odszkodowanie wobec członka zarządu może być również udziałowiec spółki. Uprawnienie takie przysługuje mu, gdy spółka nie wytoczy powództwa o naprawienie wyrządzonej jej szkody w terminie roku od dnia ujawnienia czynu wyrządzającego szkodę (art. 295 § 1 K.s.h.). Wspólnik w takiej sprawie wystąpi we własnym imieniu, lecz będzie działał na rzecz spółki. W pozwie powinien więc domagać się zasądzenia odszkodowania nie dla siebie, ale na rzecz spółki. Tego typu powództwa zdarzają się jednak rzadko. W szczególności w sytuacjach, gdy mniejszościowi wspólnicy nie mają wpływu na zmianę składu zarządu, którego członkowie dopuszczają się działań wyrządzających spółce szkodę."
Myślę, że to jest jeden z powodów, dla których Pawłowski boi się utracić kontrolę nad spółką.

markosw
0
Wysłane: 27 kwietnia 2015 12:34:19
Gery napisał(a):
W tej sytuacji może warto byłoby zorganizować spotkanie z Pawłowskim i ustalić jakie widzi szanse na pozyskanie kapitału, być może ma jakieś zaskórniaki zakopane w ogródku na czarną godzinę...Whistle

Wątpię aby Pawłowski chciał się spotykać teraz z inwestorami gdzie indziej niż tylko w siedzibie sądu. Wcześniej gdy zależało mu na pozyskiwaniu pieniędzy z emisji obligacji to chętnie komunikował się z inwestorami, udzielał wywiadów, uczestniczył w czatach odpowiadając na pytania inwestorów. Ostatni zapis takiego czatu jest z 02.07.2014r., który odbył się po wpadce z opóźnieniem o ponad 2 tygodnie publikacji raportu rocznego i zawieszeniem w związku z tym handlu obligacjami EKA na giełdzie.
www.stockwatch.pl/czat-inwesto...
W całej tej rozmowie co chwila czytamy uspakajające wypowiedzi Pawłowskiego na temat sytuacji EKA, że nie ma się czym martwić, wszystko jest pod kontrolą i wogóle sytuacja finansowa spółki nie jest zła.
Dlatego teraz zadałbym mu tylko jedno pytanie: skoro zaledwie pół roku temu w EKA było tak dobrze to dlaczego teraz jest tak źle?

Moim zdaniem są dwa warianty odpowiedzi na to pytanie:
1. prezes już wówczas wiedział, że w spółce jest źle a mimo to nie mówił prawdy celowo wprowadzając w błąd inwestorów na temat rzekomo dobrej sytuacji spółki po to aby sprzedawać kolejne emisje obligacji EKA
2. poprzez wyjątkową nieudolność Zarządu EKA i fatalnym nadzorze (a właściwie jego braku) przez RN doprowadzenie w przeciągu pół roku tak "świetnie prosperującej" spółki do bankructwa, której raportów finansowych czepiali się niepotrzebnie biegli rewidenci a z którymi to biegłymi przecież Zarząd EKA nie zgadzał się, cyt. " Spółka złożyła pełne wyjaśnienia w raporcie rocznym w temacie zastrzeżeń biegłych rewidentów. Nie zgadzamy się z nimi, gdyż wieloletnie doświadczenie spółki pozwala patrzeć na zastrzeżenia z innej perspektywy niż biegły."

Zarówno pierwszy wariant (moim zdaniem bardziej prawdopodobny) jak i drugi kwalifikuje się do wszczęcia czynności przez prokuratora.
Edytowany: 27 kwietnia 2015 12:35

mazur
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 kwietnia 2015 14:42:43
Witam Forumowiczów,

Na wstępie przyznam się, że okazałem się ignorantem, ponieważ nie interesowałem się obligacjami, dopóki wypłacany był 6 miesięczny kupon. W zeszłym tygodniu, gdy nie zostały zaksięgowane odsetki z posiadanych przeze mnie obligacji EKA1016 trafiłem na forum i mnie zmroziło:-(

Po przeczytaniu wszystkich postów z wątku wiem, że ok. na koniec marca została powołana grupa "NP", która złożyła własny wniosek o upadłość. Z powodu opisanego w akapicie powyżej, nie przystąpiłem do grupy. Proszę o informacje:

1. Czy wniosek o upadłość jest w imieniu wszystkich obligatoriuszy, czy tylko dla grupy składającej wniosek?
2. Jeżeli tylko działają w imieniu grupy, to czy można jeszcze do takiej grupy dołaczyć?

Jestem laikiem w sprawach prawnych, więc proszę o pomoc.
To, że byłem ignorantem wiem i z tego powodu jestem w takiej, a nie innej sytuacji:-( Proszę o wyrozumiałość i nie udzielaniu złośliwych komentarzy...

Z poważaniem,
Mazur

markosw
0
Wysłane: 27 kwietnia 2015 15:21:51
Zapewne jest jeszcze trochę takich osób jak mazur, które zainwestowały w obligacje i nie monitorują sytuacji spółki póki odsetki wpływają terminowo na konto. Orientują się, że coś jest nie w porządku dopiero gdy tych odsetek nie widać. Sądzę, że każda osoba jest mile widziana w grupie (z im większą liczbą obligacji tym lepiej) bo dzięki temu jest większa szansa realnego wpływu na dalsze działania Zarządu EKA.
W sprawie ewentualnej możliwości przystąpienia do grupy obligatariuszy najlepiej kontaktować się bezpośrednio z panem Rafałem Koźlakiem z firmy Nomad, która reprezentuję tę grupę biuro(małpa)nomadpartners.pl

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 27 kwietnia 2015 15:31:04
Nie przesadzajcie z tą pogardą dla "braku monitorowania" spraw posiadanych papierów. Bardzo ciekawe - tutaj przydałyby się dane do porównania - ile osób kupujących i mających w d..e obligacje zalicza defaultów a ile tych co ślęczą nad sprawozdaniami. Myślę, że moglibyśmy być zszokowani gdyby wyniki okazały się porównywalne.

A zmiana prezesa to wcale nie utopia - im szybciej tym lepiej dla nas. Wykorzystajcie szanse że jesteście w porozumieniu, w pojedynkę nic byście nie ugrali. A teraz wyobraźcie sobie jakby wyglądało prowadzenie spraw gdyby nie inicjatywa Nomada także na tej spółce. Po miesiącu wiatr by hulał w tym wątku a Pawłowski razem z waszą ulubienicą nadal by prawił pierdy o tym jak to się wiedzie.

Krcahy
0
Wpisów: 4
Wysłane: 27 kwietnia 2015 16:37:42
Moje własne doświadczenia, zwłaszcza z dłużnikami, pokazują iż proste i tanie działania są najskuteczniejsze.

Ku chwale prezesa Pawłowskiego skierowałbym prosty wniosek o orzeczenie przez Sąd zakazu prowadzenia działalności gospodarczej.

WNIOSEK WIERZYCIELA
O ORZECZENIE ZAKAZU PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
Działając w imieniu własnym, na podstawie art. 376 ust. 1 w związku z art. 373 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lutego 2003 roku – Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz.U. z 2003 roku, Nr 60, poz. 535, ze zm.), wnoszę o:
1.Orzeczenie pozbawienia Uczestnika prawa prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek oraz pełnienia funkcji członka rady nadzorczej, reprezentanta lub pełnomocnika w spółce handlowej, przedsiębiorstwie państwowym, spółdzielni, fundacji lub stowarzyszeniu na okres 7 lat,
2. Obciążenie Uczestnika kosztami postępowania w całości
Ponadto wnoszę o:
3. Dopuszczenie i przeprowadzenie wnioskowanych w uzasadnieniu niniejszego wniosku dowodów z dokumentów,
4.Dopuszczenie dowodu z akt postępowania prowadzonego przez ..........przy Sądzie.........w................, sygnatura akt ............... na okoliczność rozmiaru zadłużenia Uczestnika, zaistnienia podstaw do ogłoszenia upadłości Uczestnika prowadzącego działalność gospodarczą pod ......................
5. Dopuszczenie dowodu z opinii biegłego z zakresu rachunkowości w oparciu o księgi handlowe przedsiębiorstwa Uczestnika na okoliczność ustalenia daty powstania stanu niewypłacalności Uczestnika, tj. ustalenia kiedy Uczestnik zaprzestał regulowania swoich wymagalnych zobowiązań oraz kiedy wartość zobowiązań Uczestnika przekroczyła wartość jego majątku.

Opłata za wniosek jest śmiesznie niska, a mina Pawłowskiego jak zobaczy stosowny wniosek na pewno nie będzie uśmiechnięta.

Wniosek sam stosowałem, na wielu nierzetelnych podziałało.

Pozdrawiam,

Edytowany: 27 kwietnia 2015 16:39

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 27 kwietnia 2015 16:50:23
Wydaje mi się iż obecnie kluczową sprawą jest odsunięcie Pawłowskiego od zarządzania firmą myślę że Sądy powinny przychylić się do wniosku dłużników bo inaczej to układanie się z Pawłowskim nie ma sensu i jeśli nie uda się go odsunąć od zarządzania firmą to powinna być likwidacja. Zostawić Pawłowskiego w Ekancelari to tak jak wpuścić lisa do kurnika aby pilnował kury!!!!!!!

Kalashnikov
0
Wysłane: 29 kwietnia 2015 11:16:47
wwwpkaplon napisał(a):
w sprawie układu i propozycji układu (szczególnie osoby z grupy Nomad Partners) proszę o kontakt pod nr tel. 502303644

Z poważaniem,
PK

Ktoś dzwonił do tej tajemniczej osoby z EKI?

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 29 kwietnia 2015 11:41:15
Nie ciekawie jest. Spółka ma płacić odsetki w sumie z min. kuponem ale przecież każdy wie że generowane zyski były fikcyjne a spółka generowała tylko straty wiec z czego chce płacić kupony. Kto zleci windykacje spółce która sama nadaje się do windykowania binky masakra patowa. W sumie rolownie długu ma tylko na celu odwleczenie nieuniknionego i nadaje się tylko do prokuratury.

Kalashnikov
0
Wysłane: 29 kwietnia 2015 12:04:08
Pamiętaj, że zarabiali na windykacji na zlecenie i to nieźle szło - parobki Pawłowskiego na śmieciówkach radzili sobie dość dobrze - ale nie jest to żadna zasługa prezesunia ani jego świty. Dlatego spółce owszem, mówię TAK, Pawłowskiemu i jego klakierom NIE - i dopóki nie złoży rezygnacji z fotela prezesa, nie będę dzwonił do żadnych PK, Marcinkowskich i innych. Mnie zwyczajnie ciekawi czy ktoś uzyskał dodatkowe informacje dotyczące układu - zwłaszcza potencjalną rezygnację ww. prezesunia.

Edit: Prezesie Pawłowski - proszę przemyśleć czy opłaca się stracić JEDNĄ spółkę czy CAŁEGO Leonidasa. Miłego kombinowania!
Edytowany: 29 kwietnia 2015 12:06

zi
zi
0
Wysłane: 29 kwietnia 2015 12:16:32
@Kalashnikov. A gdzie w raportach widziałeś te "niezłe" wyniki z windykacji na zlecenie? Bo mnie to się tam mocno w oczy rzuca pozycja "usługi obce" w kosztach działalności operacyjnej. Czy to aby nie tędy była wyprowadzana kasa ze spółki pod przykrywką, dajmy na to, "porad prawnych" udzielanych ze strony "zaprzyjaźnionej spółki zarejestrowanej na Cyprze". Niezmiernie ciekaw jestem umów na owe "usługi obce".

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 29 kwietnia 2015 15:37:11
Leonidas to kolejna wydmuszka Pawłowskiego - ostrzegam; po za tym popatrzcie nie zdjęcie tego Kostery......

Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!

Piotr Nikita
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 kwietnia 2015 10:31:00
W temacie wsparcie jakie nam daje Nomad Partners.
Zaczynam mieć wątpliwości co do skuteczności p.Koźlaka z Nomad Partners, mianowicie:
1. w środę 28.04.2015r. miało odbyć się spotkanie prezesa Pawłowskiego z p.Koźlakiem, z tego co wiem to p.Koźlak się nie pojawił - dlaczego nie przyjechał żeby porozmawiać i wybadać aktualną sytuację? Jak Nomad zatem chce nas wspierać?
2. niedawno również odbyło się NWZA e-Kancelarii. Pytanie - dlaczego mając pełnomocnictwa obligatariuszy spółka Nomad nie uczestniczyła na tym Zgromadzeniu? Dlaczego nie mamy wsparcia ze strony Nomad?

Zastanawiam się czy Nomad Partners coś w ogóle robi w sprawie. Uważam, że podstawowym działaniem powinny być spotkania z e-Kancelarią, wówczas było by wiadomo w jakim kierunku to wszystko dąży.

epol
0
Wpisów: 6
Wysłane: 30 kwietnia 2015 19:12:39
Kalashnikov napisał(a):
Dlatego spółce owszem, mówię TAK, Pawłowskiemu i jego klakierom NIE - i dopóki nie złoży rezygnacji z fotela prezesa, nie będę dzwonił do żadnych PK, Marcinkowskich i innych. Mnie zwyczajnie ciekawi czy ktoś uzyskał dodatkowe informacje dotyczące układu - zwłaszcza potencjalną rezygnację ww. prezesunia.

Kolego Kalashikow zdradziliescie sie jednak i raczej zadzwoniliscie pod ten podany numer {wnioskuje po tym PK - ktore to pada z sekretarki jak sie pod ten numer zadzwoni ) do mnie ten niejaki Piotr K. nie oddzwonil do Ciebie tez nie?
Niezgadzam sie z Twoja postawa zeby do nich nie dzwonic , nalezy dzwonic codziennie w poludnie i o polnocy maja im się snic dlugi ktore maja zwrocic. Marius zP. napewno sie przerazil jak napisaleś tu ze nie zadzwonisz do niego poki on nie ustąp iz prezesury ....no blady strach padl na niego po takiej groźbie ....prawda?
Jezeli myslicie ze NP wszystk oza was zalatwi to mozecie sie przeliczyc.
Czy ktos pisal i poparl moja propozycje udostepnienia maili w grupie "40" do Pana Kozlaka?

Ponawiam tez prosbe jezeli ktos dysponuje telefonami lub mailami do czlonkow zarzadu zwlaszcza Mariusza P. i jego polowicy prosze o przeslanie na PW.
Edytowany: 30 kwietnia 2015 19:29

tataaz
0
Wpisów: 7
Wysłane: 30 kwietnia 2015 22:41:44
Panie Pawłowski kręcenie w interesach nie jest mile widziane,a brak wiarygodności prowadzi do ruiny.Nie spoczniemy...W imieniu 40+

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 1 maja 2015 10:47:12
Najlepsze z ostatniego komunikatu spółki jest opinia biegłego. Jak dla mnie to już the end. Biegły nawet nie mógł wydać opinii. Pytanie dlaczego poprzedni biegli dali tak dupy na całej linii widać że rzetelność w Polsce nie istnieje binky

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 1 maja 2015 12:17:37
Sytuacja jest klarowna i jasna biegły nie widzi możliwości dalszej prowadzenia działalności przez Ekancelarie i Sąd nie ma wyjścia tylko LIKWIDACJA!!!!!!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,316 sek.

jvdllssp
uzaevqtm
eojvntfg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
efuerbee
dnbxdwca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat