PARTNER SERWISU
dxvjmftg
8 9 10

Złoto

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 12 lutego 2021 11:16:31

Przekonuje do czego ?

W dalszym ciągu nie wiem na czym polega Twój problem.
Opisujesz świat który (póki co) nie istnieje, powołując się przy tym na jakiś art.ustawy, która jest tak precyzyjna, że nie jeden dealer ma na swojej stronie wręcz wytłuszczony poradnik jak dokonać anonimowego zakupu i powołuje się przy tym na inny art. tejże samej ustawy.

Przespaceruj się do handlarza i będziesz wiedział, jak to jest w Twojej okolicy.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 12 lutego 2021 11:24:45
że nie jeden dealer ma na swojej stronie wręcz wytłuszczony poradnik jak dokonać anonimowego zakupu

A jednak dałeś mi nadzieję że piszemy o tym samym tylko nie do końca się rozumiemy.
Otóż właśnie to , nie jeden diler ma na stronie poradnik jak dokonać anonimowego zakupu ale cała dyskusja zaczęłą się od tego że nie trzeba podawać żadnych danych co jest kompletną nieprawdą !!!
Każdy diler jest zobowiązany do pozyskania od Ciebie danych osobowych imię , nazwisko i pesel ale nie ma obowiązku sprawdzenia tego z dokumentem tozsamości.
Więcej mi szkoda czasu żeby to tłumaczyć, może warto żebyś Ty się przespacerował i spróbował kupić bez podawania jakichkolwiek danych.

Jedyne co może Cię przekonać to wypowiedzi innych użytkowników którzy byli osobiście a do tego czasu myślę że możemy się zając innymi tematami związanymi z tematyką inwestycji w złoto

del-09122024v2
6
Wpisów: 259
Wysłane: 12 lutego 2021 12:40:31
Przy sprzedaży złota poniżej progu 15 tys. EUR dealer ma obowiązek dołączyć do dokumentacji wypełnione przez kupującego OŚWIADCZENIE zawierające imię, nazwisko, PESEL oraz datę z podpisem. Za brak prowadzenia takiej ewidencji grożą kary w wysokościu kilkuset tysięcy złotych. A co do tego co najlepiej kupić - typowo inwestycyjne produkty i sugerować się tym, jaka cena wychodzi za gram czystego złota w danym produkcie i jaki jest spread;)

Ammianus
52
Wysłane: 12 lutego 2021 12:48:51

Skąd wiesz, że nie kupowałem, albo że nie zajmuję się tym zawodowo?
Może zalinkować film z ukrytą kamerą jak wchodzę do Słomskiego i kupuje 2kg przebrany w stroju Mikołaja?

Zadajesz pytanie, oczekujesz odpowiedzi, po czym dyskutujesz sam ze sobą.
Odpowiedzi udzieliłem i nikt nie udzieli Ci lepszej.
idź i se kup. to będziesz wiedział.

A jak mimo to wiesz lepiej (na co wygląda) to już zupełnie nie rozumiem po co pytasz i pompujesz wątek.
Obawiam się, że założenie tematu nawet na bankierze w niczym Ci nie pomorze.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 12 lutego 2021 14:18:05
piotrsobien napisał(a):
Przy sprzedaży złota poniżej progu 15 tys. EUR dealer ma obowiązek dołączyć do dokumentacji wypełnione przez kupującego OŚWIADCZENIE zawierające imię, nazwisko, PESEL oraz datę z podpisem. Za brak prowadzenia takiej ewidencji grożą kary w wysokościu kilkuset tysięcy złotych. A co do tego co najlepiej kupić - typowo inwestycyjne produkty i sugerować się tym, jaka cena wychodzi za gram czystego złota w danym produkcie i jaki jest spread;)

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź, dokładnie potwierdzasz to co ja słyszałem!
Ale jak widać nie ma co walczyć z wiatrakami

kzak33
0
Wpisów: 22
Wysłane: 12 lutego 2021 18:52:33
Witam, dorzuce kamyczek do dyskusji.
Dzisiaj jestem swiezo po zakupie 1uncji zlotej monety i 20oz srebra w oddziale stacjinarnym w jednej z Wroclawskich mennic.
Zakup byl za gotowke i towar odrazu przekazany do reki. Na otrzymanym dokumencie ktory nazywa sie potwierdzenie sprzedazy jako nabywca widnieje "klient indywidualny, Wroclaw".
Podczas calego pobytu w mennicy nie zostalem poproszony o dowod tozsamosci, czy jakis inny dokument. Dodam tez ze mialem ciagle zalonieta twarz maska i siedzialem w czapce (pogoda jest jaka jest).
Sami sobie teraz odpowiedzcie czy zakup byl anonimowy.

del-09122024v2
6
Wpisów: 259
Wysłane: 13 lutego 2021 10:29:17
Poprawię Cię trochę: nie kupiłeś złota i srebra w mennicy, tylko u dealera, którego nazwa sugeruje Ci, że jest jakąś mennicą. Nie jest.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 2 marca 2021 14:19:07
Złoto blisko linii trendu (zielonej). Dokładność komputerowego obrazka jest taka, że praktycznie już może na niej być

kliknij, aby powiększyć

Dzienny RSI pokazuje znaczące wyprzedanie waloru. Poprzednio spowodowało to przyzwoite odbicie. Co spowoduje tym razem?

kliknij, aby powiększyć

Moje "czary czasowe" sugerują istotność dat 4-5 marca br. dla metali szlachetnych, ale też i dla wielu indeksów akcyjnych.
Do 14 marca br. Kongres musi przedstawić prez. Bidenowi pakiet stymulacyjny 1,9 bln USD do podpisu - czyżby to miało mieć miejsce w ten weekend?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 2 marca 2021 14:23

Ammianus
52
Wysłane: 2 marca 2021 20:06:51
piotrsobien napisał(a):
Poprawię Cię trochę: nie kupiłeś złota i srebra w mennicy, tylko u dealera, którego nazwa sugeruje Ci, że jest jakąś mennicą. Nie jest.

Ale co z tego wynika ?
Jak zakup u dealera, który ma nazwę, taką jaką ma, to zakup nieważny bo nie rozumiem ?
Złoto nieprawdziwe?
Pytanie dotyczyło zakupu anonimowego, a nie jak ma się szyld nazywać.

Równie dobrze możesz to odnieść do antykwariatów numizmatycznych, które też nie są mennicami, tylko czy to też coś zmienia w sprawie ?

ps. czy aby na pewno Twoja wcześniejsza wypowiedź o kwocie 15tysEuro jest poprawna?
Bo kolega zadający pytanie coś o wiatrakach filozofuje zamiast wstać od kompuetra.

Żeby podsumować wątek, jeśli to kogoś interesuje.
Nie ma przeszkód aby zakupić anonimowo do kwoty związanej z obowiązkiem rejestracji.

Przy sprzedaży ... tu trzeba weryfikować z danym sprzedawcą.
Czy będzie chciał spisywać, czy nie będzie chciał nic, czy może podasz mu dane wymyślone.

@ kzak33 - mogłeś był zapytać od razu przy zakupie tego sprzedawce, czy będą chcieli dane przy ew. odsprzedaży

Zawsze można też próbować na allegro, lub przez wiele innych stron umówić się w bramie na mieście, jak na filmach. Albo lokalnemu konikowi z tzw. świata podziemnego.
Też raczej danych z dowodów nie chcą.

Ammianus
52
Wysłane: 2 marca 2021 20:32:15

@ Szutnik, linie hossy z zaledwie 2pkt stycznymi do mnie za mocno nie przemawiają, ale ogólnie okolice są chyba dobre. Docieramy do obszaru konsolidacji z wiosny ubiegłego roku, a to całkiem sensowne miejsce na odbicie.
ps. w mediach niebranżowych artykuły o panice/tragedii na złocie, co by też mogło wzmacniać, scenariusz, że do przesilenia może niedługo dojdzie.

alf
alf
0
Wpisów: 47
Wysłane: 29 marca 2021 12:14:34
No wlaśnie ciekawie czy i kiedy dojdzie do przesilenia. Zwłaszcza, że od wielu miesięcy mamy niesamowity dodruk gotówki niskie stopy procentowe. W takim otoczeniu złoto powinno rosnąć - a obserwujemy od kilku miesięcy osuwanie się cen złota (ale srebra również). Zastanawiam się, z czego to wynika oraz jak długo potrwa?

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 9 sierpnia 2021 21:29:20
Czyszczenie SL na złocie? Czemu by nie, kto bogatemu zabroni?

www.bankier.pl/wiadomosc/Nagly...

Maggie888
0
Wpisów: 14
Wysłane: 13 września 2022 15:31:40
Podpinam się pod temat

Zmagda1
0
Wpisów: 13
Wysłane: 2 listopada 2022 12:21:46
Interesuje mnie mocno dokupienie teraz zlota. Jak to wyglada technicznie? Gdzie warto probowac sie ustawiac?

alf
alf
0
Wpisów: 47
Wysłane: 8 maja 2025 11:00:23
Zastanawiam się nad rozpoczęciem inwestowania w złoto. Czy ktoś może polecić, od jakich monet warto zacząć? Interesują mnie monety o dobrej płynności i rozpoznawalności.

fleszyn
0
Wpisów: 20
Wysłane: 8 maja 2025 13:20:07
Na start najlepiej wybierać monety, które są dobrze znane i cenione na rynku. Do takich zaliczają się między innymi Krugerrandy, Filharmoniki i Liście Klonowe. Mają dobrą płynność, są szeroko akceptowane i łatwo je sprzedać w razie potrzeby. Dodatkowo często można je kupić w różnych wagach, co pozwala lepiej dopasować zakup do budżetu. Biorąc pod uwagę sytuację gospodarczą i to, co się dzieje z inflacją, złoto wydaje się sensowną formą zabezpieczenia wartości pieniędzy. Sporo ciekawych pozycji można znaleźć tutaj: mennicamazovia.pl/pol_m_Zloto_... Warto się rozejrzeć, porównać ceny i zobaczyć, co jest dostępne.

annarakowska91
1
Wpisów: 1
Wysłane: 22 maja 2025 10:42:30
Mennica Wrocławska napisał(a):
Mennica Wrocławska gwarantuje odkup złotych, srebrnych sztabek inwestycyjnych (pochodzących głównie z renomowanych mennic światowych)oraz monet bulionowych. Zakupując walor w MW klient nie ma podstaw do obaw, że będzie miał problem z upłynnieniem kruszcu. Wszystkie ceny skupu podane są na stronie http://www.mennicawrocławska.pl pod zakładką "skup". Od niedawna Mennica Wrocławska rozpoczęła również skup złomu (tzn. złotej biżuterii).

W temacie, jeżeli interesuje was cena złotych monet bulionowych, to na stronie Mennica Zielona można sobie podejrzeć aktualne ceny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,298 sek.

styyfefe
vdukmsga
msbuybxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvzjkzzw
metqkmek
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat