fakibbbo
Advertisement
PARTNER SERWISU
fodrihxv
58 59 60 61 62

UBOAT LINE (Catalyst)

Reiden
0
Wpisów: 33
Wysłane: 11 lutego 2015 11:13:32
Czy w tej spółce ktoś wie cokolwiek o zdarzeniach na parę dni do przodu? Ciekaw jestem czy wielu pracowników wiedziało że Stonoga z dnia na dzień wejdzie do spółki z dużym pakietem akcji.
Stonoga pcha się w politykę. Postawienie takiej malutkiej spółki na nogi kosztem paru milionów, to może być całkiem tani sposób na zdobycie popularności. Zwłaszcza że sprawa stała się medialna.

Mnie tylko intryguje czemu ktoś tak zawzięcie blokuje obrót obligacjami z kwietniowej serii. Już chyba tydzień albo i dwa jak zaglądam, to widzę "zawieszony". Zwłaszcza że wrześniowa seria się "kręci". Ktoś ma "coś" przeciw tylko obrotom tej kwietniowej.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 11 lutego 2015 11:18:27
Zgadza się nie znam spółki której obligacje chodziły po 20-30% nominału i spółka je wykupiła. Gdyby była szansa na wykup to znajomki zarządu kupowałyby po PKC teraz. Teraz kupują leszcze którzy sądzą że to okazja i się przejadą. Taki rynek, taki świat.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 11 lutego 2015 11:30:25
Na tej spółce jest możliwe wszystko to co jest niemożliwe i niemożliwe co jest możliwe Think
Przypominam że fejsbukowi inwestorzy wsadzili do kieszeni Stonogi pare tysięcy. To potencjalny elektorat który choć głupi i uparty - zrozumie gdy się go "wydyma" z pieniędzy. Ja zaryzykuje stwierdzenie że ta spółka to będzie PRowy potworek - dobry gospodarz Stonoga - Złe państwo i kułaki pożyczające pieniądze "na procent". Spłata obligacji to będzie wypadkowa pomiędzy jedną a drugą kwestią. Raport 16 rzuci nieco światła mam nadzieję na ogólną sytuację.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 11 lutego 2015 11:37:38
kałasz...

żeby się nie okazało, że 13 w piątek Stonoga będzie kasę oddawał ludziom z powrotem...

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 11 lutego 2015 11:49:31
zgred
Zdolności wróża Macieja nie posiadam i nie umiem przewidzieć co się stanie. Na razie możemy się posiłkować informacjami typu: walne, powołanie biegłego, przyznanie się spółki do złamania warunków emisji (+ czekanie na raport za IV kwartał). Ja też jestem zmęczony tą sytuacją, podejrzewam że wszyscy są a szczególnie Ci którzy mają sporo pieniędzy wsadzonych w spółkę.

Większość z tego co widzę kieruje częściowo swe kroki także do rozwiązania sprawy przez sąd. Dobrze, trzeba mieć przygotowaną alternatywę w zanadrzu.

Od kilku lat jestem na Catalyst ale jak wspominałem wcześniej - ta sytuacja z Uboatem to precedens szkodliwy dla rynku i jego uczestników

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 11 lutego 2015 12:13:03
Spółka pokazała w ostatnich raportach olbrzymie jak na swoje możliwości i stan gotówki należności. Tak więc w teorii jest z czego dokonać wykupu. Jeśli okaże się, że eks-prezio robił przekręty, wówczas oprócz biegłego, trzeba nasłać skarbówkę aby prześwietliła działania Misiąga. Jeśli nie odzyskamy pieniędzy, musimy pociągnąć eks-kapitana na dno razem z jego łajbą. Oprócz kary finansowej dla eks-sternika, może uda się wprowadzić odpowiedzialność prywatnym majątkiem (nawet jeśli okaże się niewystarczający).

Spółka powinna niebawem opublikować ilość prawidłowych wniosków o przedterminowy wykup. Jeśli nie chce ponosić kosztów prawnych, w pierwszej kolejności powinna wykupić obligi od wnioskodawców.
To będzie moment próby i wiarygodności spółki co do perspektyw i możliwości dalszego prowadzenia biznesu. Im więcej dobrej woli popartej odpowiednimi działaniami ze strony spółki, tym większe szanse na to, że nowy zarząd faktycznie chce ratować spółkę.

Może również tak być, dostaniemy propozycję rolowania. Ewentualne zabezpieczenie powinno być niezależnie zbadane przez nas obligatariuszy, zlecając badanie wybranemu przez nas rzeczoznawcy.
Wówczas będziemy zakładnikami sytuacji i nadal będziemy wątpić w szczerość intencji zarządu, który może w ten sposób odwlekać co nieuchronne.
Edytowany: 11 lutego 2015 12:13

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 11 lutego 2015 13:12:59
Cytat:
A to usiądź i policz sobie ile spośród firm których obligacje chodziły na rynku po 30% nominału wypłaciło w ogóle pieniądze (nawet nie mówię że terminowo, bo to już trzeciorzędna sprawa;).

Cytat:
A wytłumaczyć to można dość prosto, otóż 'insajderka' na obligacjach działa NA PEWNO dużo mocniej niż na akcjach. Jeżeli władze spółki zwyczajnie wiedzą, że spółka wykupi papiery, a cena rynkowa jest bardzo niska ..to kupią (oczywiście ich znajomi..) szybciej od ciebie. A jeżeli nie kupują.. to znaczy że nie wykupu nie będzie. Prosta logika.

Niestety to nie zawsze tak działa, właściwie rzadko kiedy - przykład z ostatnich miesięcy to obligi ekancelarii które przed dłuższy czas chodziły koło 50% pomimo tego, że otrzymali gotówkę ze sprzedaży pakietu wierzytelności i jakoś insajderzy nie skupowali, rynek ruszył do góry dopiero po raporcie espi.
Teraz wyceniają w okolicy 90% pomimo tego, że kapitały własne mocno na minusie i muszą rolować ponad połowę żeby nie pójść na dno.

Masz dostęp do historycznych notowań wycofanych obligacji bo już wcześniej chciałem kilka rzeczy posprawdzać ale nigdzie nie mogłem znaleźć?

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 11 lutego 2015 13:25:31
puścili 0415....

kaz17
0
Wpisów: 55
Wysłane: 11 lutego 2015 13:31:15
po stronie "K" pewnie tylko animator Think

Brottor
0
Wpisów: 18
Wysłane: 11 lutego 2015 13:50:48
a czy ktoś z Was orientuje się, ile "pieniędzy" ma nowy prezes?

Próbuję znaleźć jakieś fakty dotyczące jego majątku, spółek w których ma udziały etc.

pinkmartini
0
Wysłane: 11 lutego 2015 14:05:09
tyle ile zbierze z pejsbuka Angel
Edytowany: 11 lutego 2015 14:05

Brottor
0
Wysłane: 11 lutego 2015 14:05:39
Kalashnikov napisał(a):
Opinia z jednego z forum

Opinia z jednego z portali (Może ktoś od nas?)

Cytat:
~Bez podpisu : Mam dwie serie obligacji Ubota (prawidłowo Uboat Line). Ponieważ doszło do złamania warunków emisji wystąpiłem z żądaniem wykupu. Mieszkam w Warszawie i pracuję w centrum niedaleko siedziby Ubota. Żądanie wykupu zaniosłem do siedziby firmy osobiście. To co zobaczyłem utwierdza mnie w przekonaniu, że pieniędzy nie odzyskam. Chyba że stanie się cud. Nadzieja umiera ostatnia. W biurowcu pod adresem z KRS nie było tabliczki, że taka firma ma tam siedzibę.(może nie zauważyłem ?) Musiałem pytać się ochroniarza. Po udaniu się na 8 piętro na drzwiach zobaczyłem logo innej firmy. Wróciłem się z powrotem do windy. Pomyślałem , że pomyliłem piętra. Gdy winda podjechała z windy ktoś wyszedł. Nie lubię błądzić i się zapytałem o siedzibę Ubota. Dobrze trafiłem. Ubot podnajmuje jeden pokój w jego firmie, czyli wysiadłem na dobrym piętrze. Dotarłem do pokoju i to co zobaczyłem wprawiło mnie w osłupienie. Od wielu lat zajmuję się obsługą biur w biurowcu i czegoś takiego nie widziałem. Nie będę opisywał tego co zobaczyłem ponieważ moje wrażenia mogą być mylne zgodnie z przysłowiem "nie szata zdobi człowieka". Powiem tylko, że w pokoju było 7 pracowników. Próbowałem z nimi rozmawiać. Bez powodzenia. Jedyną odpowiedź jaką usłyszałem było, że Ubot nie sprzedaje biletów. Wyszedłem pełen czarnych myśli i w przekonaniu , że zakup obligacji Ubota to była najgorsza inwestycja w moim życiu.

Nie sprzedają biletów bo w wersji dla nas optymistycznej ściągają kasę na spłatę z należności. Tylko po co trzymają pracowników? Jeżeli miałoby to paść na pysk to czy sens byłby w trzymaniu biura w Warszawie + wypłacanie pracownikom pensji? Pan z powyższego forum nie dowiedział się niestety co z przeprowadzką do Krakowa. Może to by rzuciło nieco światła na sprawę.

Poza tym Uboat zatrudnia (-ł?) przeszło 20 pracowników. Część jest w spółkach zależnych, ciekawi mnie tylko gdzie "urzęduje" zarząd w takim razie? Robią sobie spotkania w Macu?

Jestem zdania, że powinienem dać coś od siebie, skoro czerpię z tego forum.

Byłem w siedzibie firmy Uboat-Line. Dużo z tego co tam wyżej jest napisane jest prawdą, ale jest zbytnio nasycone negatywnymi emocjami dodatkowo drobne nieścisłości np. tabliczka była i znalezienie biura nie stanowiło żadnego problemu, ale z drugiej strony na piętrze trzeba było przejść przez drzwi, przy których była tylko tabliczka innej firmy.
Nie wyglądało to zbyt profesjonalnie, ale właśnie czegoś takiego spodziewałbym się po spółce notowanej na NewConnect. (dodatkowo nie mam pewności, czy to jedyne ich pomieszczenie biurowe)

Martwi mnie tylko fakt, że stanowisk do pracy było więcej, ale w pracy w danym momencie były jedynie trzy osoby. Poza tym było bardzo miło, Pani przyjęła moje dokumenty bez najmniejszego problemu, a także potwierdziła na kopiach odbiór dokumentów. Dodatkowo otrzymaliśmy gadżety firmowe ! :-O (Mam tylko nadzieję, że to nie będzie jedyna rekompensata za zainwestowane środki w obligacje :P)

Kolejna zła wiadomość jest taka, że z opinii innych pracowników budynku spotkanych w windzie, kiedyś kręciło się wokół Uboat-Line dużo więcej ludzi, aktualnie jest ich odczuwalnie mniej.
Edytowany: 11 lutego 2015 14:08

Brottor
0
Wysłane: 11 lutego 2015 14:07:52
pinkmartini napisał(a):
tyle ile zbierze z pejsbuka Angel

Bardzo zabawne :)

tak serio? ktoś się orientuje?

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 11 lutego 2015 14:10:43
@Brottor

Zauważyłeś czy ich praca polegała na czymś więcej niż "stawianiu pasjansa" (może wyglądali na zapracowanych)?

pinkmartini
0
Wysłane: 11 lutego 2015 14:24:40
Brottor napisał(a):

Byłem w siedzibie firmy Uboat-Line. Dużo z tego co tam wyżej jest napisane jest prawdą, ale jest zbytnio nasycone negatywnymi emocjami dodatkowo drobne nieścisłości np. tabliczka była i znalezienie biura nie stanowiło żadnego problemu, ale z drugiej strony na piętrze trzeba było przejść przez drzwi, przy których była tylko tabliczka innej firmy.
Nie wyglądało to zbyt profesjonalnie, ale właśnie czegoś takiego spodziewałbym się po spółce notowanej na NewConnect. (dodatkowo nie mam pewności, czy to jedyne ich pomieszczenie biurowe)

Martwi mnie tylko fakt, że stanowisk do pracy było więcej, ale w pracy w danym momencie były jedynie trzy osoby. Poza tym było bardzo miło, Pani przyjęła moje dokumenty bez najmniejszego problemu, a także potwierdziła na kopiach odbiór dokumentów. Dodatkowo otrzymaliśmy gadżety firmowe ! :-O (Mam tylko nadzieję, że to nie będzie jedyna rekompensata za zainwestowane środki w obligacje :P)

Kolejna zła wiadomość jest taka, że z opinii innych pracowników budynku spotkanych w windzie, kiedyś kręciło się wokół Uboat-Line dużo więcej ludzi, aktualnie jest ich odczuwalnie mniej.

A czy dyskutowałeś z panią na temat sytuacji w spółce?

Brottor
0
Wysłane: 11 lutego 2015 14:53:22
oczkers napisał(a):
@Brottor

Zauważyłeś czy ich praca polegała na czymś więcej niż "stawianiu pasjansa" (może wyglądali na zapracowanych)?

Prawdę powiedziawszy trochę mi było głupio być tak wścibskim. Na pewno pracowników w zasięgu mojego wzroku było mało (zaledwie trójka), natomiast wszyscy siedzieli przy komputerach. Nie analizowałem co na nich robili :)

Brottor
0
Wysłane: 11 lutego 2015 15:02:04
pinkmartini napisał(a):
Brottor napisał(a):

A czy dyskutowałeś z panią na temat sytuacji w spółce?

Podobnie jak wyżej, nie zadałem takiego pytania. Pani jednak starała się, abym wyszedł z biura zadowolony(mimo, że już dokumenty były złożone) i tak się też stało. Było miło, sympatycznie, dostałem gadżety. Niestety nie wiem czy to było tak dlatego, bo spółka sobie świetnie radzi i chcą to pokazać, czy wręcz na odwrót, tworzenie iluzji i uspokajanie sytuacji.

Jeśli mam być szczery, niepokój pozostał, ale chyba nic w tej całej sytuacji nie mogło go zlikwidować. (chyba, że od ręki gotówką dostałbym nominał+należne odsetki, a jak wiemy, to nierealne)
Mogę Wam jedynie napisać, że biuro istnieje, pracują w nim ludzie(którzy starają się być mili) i przyjmują dokumenty.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 lutego 2015 15:03:26
dostep do informacji to jest problem.
spolka moglaby laskawie wydac komunikat co dalej z obligacjami.

Brottor
0
Wysłane: 11 lutego 2015 15:06:36
Wydaje mi się, że do czasu walnego zgromadzenia nic nie usłyszymy. Będę szczęśliwy, jak usłyszymy coś po weekendzie.

ps. Nowy prezes obiecał jakieś EBI/ESPI na piątek na FB :-D
Edytowany: 11 lutego 2015 15:07

pinkmartini
0
Wysłane: 11 lutego 2015 15:17:17
Teraz mamy większy obrót na UBT0415. Właśnie ktoś łyknął 25 i 30 szt.
Edytowany: 11 lutego 2015 15:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat