wpqeqnlk
Advertisement
PARTNER SERWISU
aocnvvke
12 13 14 15 16

Portfel użytkowników SW

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 6 kwietnia 2013 20:24:38
@ucofb
Bumech kupiony

@pop
Tu na bieżąco można śledzić :

www.money.pl/portfel/publiczne...

Najbardziej dołujące portfel spółki to :
-35 % Pbg
-35 % Skotan
-28 % Graal
-26 % Boryszew
-19 % Iqp

Najbardziej wzrosły :
120 % Mediacap @cad_man
32 % Pgssoft @Fexo
31 % Bumech @ucofb - zysk zrealizowany
27 % 11bit @Scarry
25% EKG @Elemis
16% DMWDM @Masa - zysk zrealizowany
12% Agroliga @obs

Mamy aktualnie 10 spółek z NC, które przyniosły 20 % zysku, przy czym 20 spółek z rynku głównego dają stratę 9 %.
Myślę, że fajnie by było, gdyby "typujący" poszczególne spółki wypowiedzieli się czy nadal uważają je za dobrą inwestycje, a szczególnie te osoby, które wybierały te spółki, które są na dużych minusach ( choć parę słów, dlaczego trzymamy, a nie tniemy stratę ).
Zgodnie z zasadami z portfela może wyrzucić spółkę, tylko osoba, która ją do portfela typowała, ale opinię czy warto trzymać taką spółkę czy też nie wyrazić może każdy. Zapraszam więc do dyskusjiwave

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 8 kwietnia 2013 13:28:22
- 26% BORYSZEW
Spółke mam również w swoim portfelu.Strata trochę mniejsza gdyż tu nie miałem wyboru kiedy kupić spółke.Rekomendacja była zgodą na kupno w danej chwili.Jak zabawa to zabawa ale wracając do Boryszewa jeżeli interesuje kogoś jeszcze ta spółka to zapraszam do lektury www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... .
Podobnie jak niektórzy uważam że jeżeli spółka prowadzi skup własnych akcji to zależy jej aby kupować najtaniej.Tak też doprowadzili kurs do minimów i może to jeszcze nie koniec.Sytuacja finansowa spółki też nie jest najlepsza /kryzys/ale plany poza granicami naszego kraju aktualne.
Ogólnie spółki Karkosika przeżywaja kryzys.
Wracając do portfela to strat nie tniemy ponieważ tu nie spekulujemy tylko zgodnie z założeniem mają to być spółki które dadzą zarobić w 2013r.Boryszew jeszcze nie dał zarobić a do końca roku daleko.Może gdybym miał coś lepszego na oku to bym się zastanowił ale na dzień dzisiejszy to jeszcze wierze że Boryszew do zarobić.
Giełda nauczyła mnie cierpliwości.

Ann
Ann
0
Wysłane: 9 kwietnia 2013 22:34:07
No... Panowie, kolega @gucio, broni tu swoich przekonań i fajnie. O to chodzi. Jeśli uważacie, że warto trzymać, to proszę napiszcie dlaczego ? Jeśli wyrzucić, to też dajcie znać.
Kolego @daimond, co z tym Pbg ?
@Frog, czemu ten Graal się tak brzydko zachowuje ?
@mrk, trzymamy Skotan, czy nie ?
No i podobne pytanie do andy_dufense apropos IQP ?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 kwietnia 2013 22:58:02
ups zapomniałem o tym mało fortunnym typied'oh!
No ale jak typ na 2013 to typ na 2013. Na razie proszę o pozostawienie. Nawet przysłowiowy zdechły kot w końcu się odbija, patrząc na wykres Skotana to już chyba niedługo.

Ann
Ann
0
Wysłane: 9 kwietnia 2013 23:59:40
Ok. Czyli zostawiamy. Niemniej jednak, jeśli uznasz, że warto coś zmienić, to dawaj znać.

pozdrawiam :)

daimond
0
Wpisów: 226
Wysłane: 10 kwietnia 2013 12:31:31
PBG wiadomo w jakiej jest sytuacji, tu może być grubo lub chudo ,na razie czekamy Angel

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 10 kwietnia 2013 12:57:29
daimond napisał(a):
proponuję Pbg

daimond napisał(a):
PBG wiadomo w jakiej jest sytuacji, tu może być grubo lub chudo ,na razie czekamy

proponując spółkę do portfela nie podałeś dlaczego - ok, niektórzy mają "nosa" czy "intuicję".
Ale Twoje ostatnie zdanie, że może być grubo lub chudo - czyli albo wrośnie albo spadnie - to już nie wyczucie rynku "na mój nos" tylko ruletka. Być może dalej masz "nosa" - napisz czego oczekujesz po spółce lub po notowaniach. Wydaje mi się, że sporo osób zagląda tutaj szukając wskazań celów inwestycyjnych (np. ja) - oczywiście każdy inwestuje swoje pieniądze i powinien sprawdzać spółki sam. Bardziej chodzi o wskazywanie potencjalnych celów, więc wskazywanie tych celów z argumentacją "będzie grubo lub chudo" jest wg mnie nie fair...
Nie traktuj tego w jakikolwiek sposób złośliwie - ale napisz "scenariusz" dla rozwoju sytuacji na tej spółce - co ma spowodować wzrost, a co dalszy spadek notowań, bo rozumiem że technicznie (portfel na rok) raczej nie grasz...wave
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 10 kwietnia 2013 13:04:20
daimond napisał(a):
PBG wiadomo w jakiej jest sytuacji, tu może być grubo lub chudo ,na razie czekamy Angel

Po ostatnim mega-tragicznym raporcie-to chyba nie powinno już być takiego pytania, bo sam raport jest odpowiedzią.Poza tym nie mogę ukryć zdziwienia, że wszyscy jakoś bez większych oporów zgodzili się przyjąć do portfela spółkę na krawędzi bankructwa, przecież b.ciężkie problemy PBG już wtedy były znane...d'oh!

bankrucik
141
Wpisów: 4 902
Wysłane: 10 kwietnia 2013 13:16:48
daimond napisał(a):

czyli czysta gra hazardowa:-)) uda się albo się nie uda, ciekawe czy kolega zainwestowałby choć 1000 zł swoich realnych pieniędzy w ten sposób ( dlatego zawsze jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich gier i portfeli wirtualnychNot talking Shame on you )

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 10 kwietnia 2013 14:31:54
dlatego pisałem na początku:
Cytat:
Albo mam albo chciałbym mieć. Jak mamy odzwierciedlać prawdziwe preferencje i konkretne spółki to powinniśmy podawać spółki, które mamy w porfelu - które fizycznie nabyli forumowicze. Z prostej przyczyny: kiedyś chciałem mieć więc ją kupiłem i mam - a jak chciałem mieć a jednak nie kupiłem to były i są ku temu powody... Nabycie akcji to taka kropka nad "i" - w stosunku do "chcianych" spółek mam wrażenie, że mogłoby się wkraść w takie zestawienie trochę "giełdowego hazardu".

Być może mylimy się, i np. daimond ma jakiś plan lub widzi coś czego my nie dostrzegamy, stąd moja prośba o wyjaśnienia dotyczące tych akcji...

p.s.
Wszyscy wiemy, że spekulacja czy inwestowanie musi być zaplanowane żeby przyniosło efekt (czy to finansowy czy też nauki na własnych błędach). Chyba nie ma nic gorszego, niż "trafić" w prawie "bankruta", który jednak ożył i przy tej okazji zarobić kilka tysięcy %. Pół biedy jak ktoś po takim czymś spienięży zyski i ochłonie, gorzej jak tylko utwierdzi go to w swojej nieomylności i wszechwiedzy inwestycyjnej, co jak domyślamy się wszyscy kończy się na punkcie wyjścia lub gorzej...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

daimond
0
Wpisów: 226
Wysłane: 10 kwietnia 2013 15:57:06
bankrucik napisał(a):
daimond napisał(a):

czyli czysta gra hazardowa:-)) uda się albo się nie uda, ciekawe czy kolega zainwestowałby choć 1000 zł swoich realnych pieniędzy w ten sposób ( dlatego zawsze jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich gier i portfeli wirtualnychNot talking Shame on you )

kolego, spójrz kiedy był typ podany do zabawy a kiedy były wyniki, sytuacja po wynikach zmieniła się na minus, stąd nawet mój sloganowy wpis powyższy, ale moja wiara w uratowanie jest dalej więc pozostawiam inwestycję.

pop
pop
0
Wysłane: 10 kwietnia 2013 16:14:28
@daimond
A w realu też posiadasz PBG...?Think
Jeśli tak to po jakiej cenie nabyłeś?

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 kwietnia 2013 16:36:02
Wiary Panie w to nie mieszaj :)

Szczególnie w dzisiejszą datę wiara do wszelkich rzeczy, osób, spisków jest nadużywana.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 10 kwietnia 2013 16:40

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 10 kwietnia 2013 19:53:31
Proszę o sprzedaż Pepees-u. Spółka pograża się coraz bardziej i nie chciałbym aby powiększała stratę w naszym portfelu. Jeśli można Ann proszę o kupno w zamian akcji Ronson-u. Wprawdzie deweloperka ma teraz ciezkie czasy ale patrząc po raportach i na tle innych spółek z tego segmentu prezentują się całkiem nieźle.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 kwietnia 2013 23:12:26
@Masa
Zrobionewave
Jesteś właścicielem Ronson-a w portfelu SW salute

pop
pop
0
Wysłane: 11 kwietnia 2013 11:28:48
@Ann
We wtorek po sesji było odcięcie dywidendy w PGS Soft. o 18gr, stąd dla rzetelności faktycznego zysku na akcjach przydałoby się to w jakiś sposób ująć w zysku na akcjach, bo faktyczny zysk jest wyższy o wysokość tej dywidendy...3some

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 kwietnia 2013 19:44:54
Hmm...
No tak. Tylko jak to technicznie zrobić ?
Można by np. za kwotę dywidendy dokupić akcji, ale wtedy procentowy zysk z PGS też nie będzie realny, dodatkowo zwiększy się tzw kapitał początkowy portfela i w sumie to cały wynik dla portfela będzie zakłamany...
Ktoś ma jakiś pomysł ?

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 11 kwietnia 2013 20:36:21
Jedynym moim pomysłem jest to, żeby w momencie sprzedaży akcji zawyżyć ich cenę czyli zwiększyć zysk o kwotę dywidendy. Trzeba jednak o tym pamiętać i policzyć...

Nie zmieni to kapitału początkowego, a zwiększy pozycję "Łączny zysk od początku inwestowania". To chyba najlepsze rozwiązanie i dla mnie też pomocne, ja wrzucam comiesięczne wykresy z wynikami na postawie właśnie tej pozycji i początkowej wartości kapitału :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 kwietnia 2013 21:58:23
Dobry pomysł, ale podejrzewam, że @Pop szybko nie będzie tych akcji sprzedawał. W podsumowaniu rocznym nie problem dorzucić tę kwotę, ale w takich miesięcznych już pojawia się problem...jeśli nie weźmiemy tej dywidendy pod uwagę, to zaniżamy wynik.
Swoją drogą @Pop, ile to dokładnie wyszło kwotowo ?
Chyba że kolega @Pop się zgodzi, byśmy tą kwotę mieli w pamięci i uwzględnili w podsumowaniu rocznym.

pop
pop
0
Wysłane: 12 kwietnia 2013 00:46:13
Ann napisał(a):
podejrzewam, że @Pop szybko nie będzie tych akcji sprzedawał. W podsumowaniu rocznym nie problem dorzucić tę kwotę, ale w takich miesięcznych już pojawia się problem...jeśli nie weźmiemy tej dywidendy pod uwagę, to zaniżamy wynik.
Swoją drogą @Pop, ile to dokładnie wyszło kwotowo ?

@Ann
Kwotowo dywidenda PGS-u wyniosła 0,18 pln. Może w takim razie zastosować jeszcze inny pomysł: obniżyć wartość zakupu o wysokość dywidendy? wtedy zysk będzie widoczny od razu , a nie po sprzedaży...?Think
Poza tym tę spółkę zgłosił Fexo, więc ja chyba raczej nie mam prawa głosu w sprawie: czy sprzedawać, czy trzymać, choć masz rację, że ja tej spółki nie zamierzam sprzedawać. Kupowałem ją po 0,90,potem po 1zł, potem spory pakiet po 1,09,-w tych cenach nabyłem większość akcji. Potem jeszcze dorzucałem po 1,50; 1,80; 2,20; a najdrożej płaciłem ostatnio po 3,40- i jakoś nie mam ochoty do realizacji zysku, bo technicznie zachowuje się po prostu dobrze, choć fundamentalnie nie ma już mowy o niedowartościowaniu, przy P/E 17 jest raczej dowartościowana, ale nadal widzę dalszy potencjał, więc ja trzymam, ale czy Fexo też będzie widział-to nie wiem, może się zdarzyć, że on zadecyduje SELL, to jego prawo, ja w tym temacie nie mogę mu przeszkodzić...
A tak w ogóle to z Waszego portfela mam 2 spółki (PGS Soft i MediaCap )na 3 posiadane (mam jeszcze i3D), więc mam nadzieję, że te typy podbiją Wam statystyki czego Wam i sobie życzę...wave
Edytowany: 12 kwietnia 2013 00:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,281 sek.

neiudwny
ypjjscxb
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 732,61 zł +388,66% 97 732,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xdlkpnvj
cyhcbobv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat