PARTNER SERWISU
hmffddnd
24 25 26

Portfel użytkowników SW

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 3 stycznia 2014 13:13:23
topfacet napisał(a):
High-Tech a jakiego wzrostu wartosci akcji sie tu spodziewasz, ze akurat i3D? Skoro mamy miec 0,17 gr na akcje zysku, to biorac pod uwage C/Z 10 to wychodzi 1,7 czyli jakies 20% wiecej niz jest teraz. Nie robilbym tu wyceny przy wiekszym C/Z bo zyski i3D sa absolutnie niepowtarzalne(2012- kolosalna strata, 2013r. maly zysk, do tego kontrakt z Wieliczka jest moim zdaniem nie do powtorzenia), a kadra zarzadzajaca marnej klasy (patrz spadek kursu od debiutu o ponad 50%).

Tak, jeśli będzie C/Z 10, to kurs może wzrosnąć tylko 20%, ale jak będzie C/Z 15, czy może 20 jak przy różnych spółkach technologicznych, to co wtedy...? Zadziwia mnie Twoja pewność siebie, że Wieliczka jest nie do powtórzenia, bo może masz jakiś dostęp do przetargów do których przystępują, a to przecież informacje poufne...? Ja nie mam pojęcia czy wielkość kontraktu z Wieliczką do powtórzenia czy nie, interesuje mnie wartość przychodów globalna, a nie z 1 kontraktu, a jeszcze bardziej jestem zainteresowany zyskiem netto. Nie wiem też czy uda im się osiągnąć zakładaną wielkość zysku, po prostu podejmuję to ryzyko i tyle, jakaś weryfikacja będzie w najbliższych raportach kwartalnych i zobaczymy, na razie wyniki za IIIQ były obiecujące, na IVQ też chyba źle się nie zapowiada, więc czas pokaże jak to dalej będzie, ja tego nie wiem, ale wierzę, że Ty takową wiedzę posiadasz...Think
p.s. A tak przy okazji-że tak nieśmiało zapytam-jakiej klasy jest kadra zarządzająca tak promowanych przez Ciebie spółek jak Binary Helix, czy Yellow Hat, bo jak patrzę na Twoje posty, to walczysz o ich dobre imię jak lew, a oni coś cieniutko przędą, przychodów praktycznie nie ma...
Edytowany: 3 stycznia 2014 13:16

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 stycznia 2014 14:13:13
patrząc racjonalnie to wieliczka jest zdarzeniem jednorazowym, nie wiemy co by było gdyby jej nie było: czy portfel zamówień zapełniłby lukę gdyby nie dostali wieliczki. Należy też zauważyć, iż jeśli posiłkujesz się programem motywacyjnym dla wyceny spółki to przecież z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że większość roboty związanej z wieliczką bedzie w 2013 r., ale zysk już niekoniecznie stąd takie rozłożenie zysków w PM. Dla ostrożności podejścia należąłoby wg mnie premiowany zysk w PM z 2013 i 2014 zsumować i podzielić na dwa z lekkim wskazaniem na roku 2014. Ile wtedy wyjdzie? 1,2-1,3 mln zł w miarę powtarzalnego zysku? Jaką to daje wycenę w odniesieniu do c/z? 1,4zł (c/z=10) - a jaki masz kurs teraz? Gdyby przyjąć, że rynek uwierzy w to, że zamówień na rok 2014 i 2015 będzie więcej to można dźwigać c/z do 15 i wtedy mamy cenę za akcję około 2zł... Pytanie tylko czy rynek uwierzy? Czy spółka zapracuje na wskaźnik c/z=15?
Być może te lustra coś dadzą - ale bądźmy szczerzy - nie są jedynymi oferującymi takie rozwiązania na polskim rynku...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 3 stycznia 2014 17:31:22
High-Tech napisał(a):
topfacet napisał(a):
High-Tech a jakiego wzrostu wartosci akcji sie tu spodziewasz, ze akurat i3D? Skoro mamy miec 0,17 gr na akcje zysku, to biorac pod uwage C/Z 10 to wychodzi 1,7 czyli jakies 20% wiecej niz jest teraz. Nie robilbym tu wyceny przy wiekszym C/Z bo zyski i3D sa absolutnie niepowtarzalne(2012- kolosalna strata, 2013r. maly zysk, do tego kontrakt z Wieliczka jest moim zdaniem nie do powtorzenia), a kadra zarzadzajaca marnej klasy (patrz spadek kursu od debiutu o ponad 50%).

Tak, jeśli będzie C/Z 10, to kurs może wzrosnąć tylko 20%, ale jak będzie C/Z 15, czy może 20 jak przy różnych spółkach technologicznych, to co wtedy...? Zadziwia mnie Twoja pewność siebie, że Wieliczka jest nie do powtórzenia, bo może masz jakiś dostęp do przetargów do których przystępują, a to przecież informacje poufne...? Ja nie mam pojęcia czy wielkość kontraktu z Wieliczką do powtórzenia czy nie, interesuje mnie wartość przychodów globalna, a nie z 1 kontraktu, a jeszcze bardziej jestem zainteresowany zyskiem netto. Nie wiem też czy uda im się osiągnąć zakładaną wielkość zysku, po prostu podejmuję to ryzyko i tyle, jakaś weryfikacja będzie w najbliższych raportach kwartalnych i zobaczymy, na razie wyniki za IIIQ były obiecujące, na IVQ też chyba źle się nie zapowiada, więc czas pokaże jak to dalej będzie, ja tego nie wiem, ale wierzę, że Ty takową wiedzę posiadasz...Think
p.s. A tak przy okazji-że tak nieśmiało zapytam-jakiej klasy jest kadra zarządzająca tak promowanych przez Ciebie spółek jak Binary Helix, czy Yellow Hat, bo jak patrzę na Twoje posty, to walczysz o ich dobre imię jak lew, a oni coś cieniutko przędą, przychodów praktycznie nie ma...

Nie mam dostepu do zadnych przetargow, chodzi mi tylko o to, ze wynik 13 roku jest budowany po stronie przychodu glownie kontraktem z Wieliczka, co nie jest dobrym wyjsciem.

Personalne uwagi olewam, dyskutujemy tu o i3D, natomiast zadna z tych spolek nie zrobila w 2012 roku takiej straty jak i3D- jesli juz chcesz porownywac.

damciu
0
Wpisów: 128
Wysłane: 3 stycznia 2014 20:31:22
@topfacet - to ja może w takim razie trochę przeformułuję pytanie High-Tech'a byś ciągle nie odpowiadał, że to są jakieś osobiste wycieczki, bo chyba tylko Ty je widzisz.

"Co takiego robi kadra zarządzająca binary helix czy też yellow hat, że o tamtych spółkach wypowiadasz się co najmniej neutralnie i nie widziałem nigdy byś coś pisał na kadrę zarządzającą, a na i3d nie przepuścisz okazji do ich skrytykowania i zawsze "jeździsz" po nich, jak tylko jest możliwość."

Ja spojrzałem sobie na Binary i powiem Ci, że to nawet nie jest ta liga co i3D. Nie mówię tylko o stracie, bo czasem się zdarza. Mówimy o spółce, która nie ma prawie przychodów, która nie ma kasy na księgowego i już bodajże 4 raz przenosi raport za 3 kwartał. Masz więc dramatyczną sytuację bieżącą, przesuwanie kolejnych terminów, niedotrzymanie prognoz rozwoju. Jak to nazwać jeśli nie dramatyczną sytuacją. Jak byś określił kadrę zarządzającą? W przypadku i3D masz regularny przychód, widać odbicie po trudnym 2012, gdy najprawdopodobniej przeinwestowali, może pewne współprace niewypaliły. Natomiast nadal są w grze, spływają kolejne zlecenia.

Mam wrażenie, że Twoje osądy są bardzo nieobiektywne.

EDIT: Jeśli oceniasz kadrę zarządzającą poprzez kurs (choć wg mnie to duże uproszczenie) i kadrę przy spadku o 50% nazywasz mierną, to jak określisz kadrę przy spadku o 90%! (powiedzmy z 3,20 na 30-50gr)
Edytowany: 3 stycznia 2014 20:42

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 3 stycznia 2014 23:01:52
Damciu, ty i H-T jestescie fanami i3D, jesli Wam z tym dobrze to ok. Moim zdaniem jest to prywatny folwark prezesow, na ktorym robia oni dobry interes, majac kompletnie gdzies akcjonariuszy mniejszosciowych.

Kazdy ma prawo do subiektywnej oceny- po to jest to forum. Nie porównuję tych spolek ze soba, kazda z nich ma swoje problemy.

O i3D pisze tylko dlatego, ze H-T ja wybral do typowania na ten rok, chcialem sie dowiedziec czemu, gdyz w mojej ocenie nie ma tu zadnych podstaw do wzrostu wartosci kursu, czego tez wyraz dalem ja i potem C-M w swoich postach.

Oczywiscie zycze Wam, aby i3D jednak zaskoczylo pozytywnie i zrobilo np ponad 2 MLN zysku netto w tym roku king

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,223 sek.

fdjfkuyn
ckrhutgh
nlbkhhpd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scyaequj
frvkwbwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat