Ann napisał(a):anty_teresa napisał(a):Nie mam jej w portfelu :)
@anty_teresa
Jako, że "nie widzę" tego naszego portfela bez Twojego typu oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie jesteś "zwykłym" użytkownikiem tego forum, STP wejdzie w skład portfela użytkowników SW. Myślę, że pozostali forumowicze się ze mną zgodzą i wybaczą drobne odstępstwo.
Etam...
Ale, skoro się upierasz to może choć uzasadnię wybór spółki. STP generuje rok rocznie naprawdę duże ilości gotówki => 100M PLN. Kapitalizacja to około 1,2MLD. No i można powiedzieć, że to wcale nie jest jakieś mocne niedowartościowanie, a właściwie jest go brak. Dlaczego spółka może rosnąć?
Ano tutaj mamy czynniki zewnętrzne i wewnętrzne.
Pierwsza połowa roku może być trudna spadają mocno wolumeny sprzedaży(raport za IIIq), głównie ze względu na niski popyt. Produkcja spada wolniej niż popyt, przez co mamy obniżenie cen jednostkowych. Jeśli jednak gospodarka ma ruszyć w drugim półroczu to przemysł stalowy powinien to mocno odczuć. Mam nadzieję na poprawę sytuacji rynkowej. Z tego względu moment zakupu może nie być jeszcze optymalny, ale skoro typy podajemy teraz... Jeśli trudna sytuacja się przedłuży to powinny na tym skorzystać podmioty silne, a STP niewątpliwie do takowych należy. Pewne trudności ma spółka zależna Cynkmal, ale zaplecze w postacie STP powinno sprzyjać rozwiązywaniu problemów.
Do wewnętrznych czynników należy zaliczyć:
1. W 2013 roku planowane jest zakończenie inwestycji w nową linię technologiczna do produkcji blach typu HiB, które powinny mieć większe marże jednostkowe niż dotychczasowa produkcja. Być może pierwsze efekty inwestycji uda się zobaczyć jeszcze w tym roku.
2. Istnieje szansa, że STP obniży w końcu swojego Wacka. Nie tylko ze względu na spadek stóp procentowych, ale jest nadzieja, że w końcu spółka się zadłuży! W grudniu podpisano umowę nabycia ZGH Bolesław za 220M. To producent cynku i ołowiu. Przejęcie w części ma być finansowane kredytem. Niestety nie wiadomo w jakim stopniu.
Jak wspomniałem dołek może być jeszcze przed spółką. Raz, ze względu na słabe, pogarszające się otoczenie, dwa zwiększone koszty, które prawdopodobnie się pojawią. Inwestycja w HiB będzie wymagała wstrzymania produkcji. W związku z tym koszty produkcji kapitalizowane do tej pory na zapasie przejdą być może przez wynik(wynagrodzenia, amortyzacja). W wynikach może nie być różowo w pierwszej połowie, druga jest niewiadomą. Więcej będzie wiadomo pewnie po raporcie rocznym, bo spółka nie należy do czynnych wulkanów informacyjnych jeśli chodzi o sprawozdania.

To raczej podmiot na rok 2014 niż 2013, ale giełda lubi wyprzedzić wyniki.