PARTNER SERWISU
xrtxsqye
1 2 3 4

Portfel użytkowników SW

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:02:00
Małe podsumowanie. Mamy już 11 spółek. W kolejności alfabetycznej :

1. 11bit
2. Agroliga
3. Bumech
4. Integer
5. Lena
6. Mabion
7. MCI
8. Mediacap
9. Plasma
10.Stalprodukt
11.Wasko

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:11:14
Ann napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Nie mam jej w portfelu :)

@anty_teresa
Jako, że "nie widzę" tego naszego portfela bez Twojego typu oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie jesteś "zwykłym" użytkownikiem tego forum, STP wejdzie w skład portfela użytkowników SW. Myślę, że pozostali forumowicze się ze mną zgodzą i wybaczą drobne odstępstwo.

Po co tak komplikować? Jest multum racjonalnych powodów, dla których można spółkę uważać za najbardziej obiecującą i nie mieć jej w portfelu. Obecność w portfelu też niczego nie zmienia - co to na przykład za różnica, czy ktoś w dniu typowania ma, czy nie ma, jedną akcję spółki? Ja bym po prostu zrezygnował z tego wymagania.

althanowy
6
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 76
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:15:44
Jeżeli można, to ja zaproponuję Orphee binky

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:37:05
Ann napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

@anty_teresa
Jako, że "nie widzę" tego naszego portfela bez Twojego typu oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie jesteś "zwykłym" użytkownikiem tego forum, STP wejdzie w skład portfela użytkowników SW. Myślę, że pozostali forumowicze się ze mną zgodzą i wybaczą drobne odstępstwo.

Etam...

Ale, skoro się upierasz to może choć uzasadnię wybór spółki. STP generuje rok rocznie naprawdę duże ilości gotówki => 100M PLN. Kapitalizacja to około 1,2MLD. No i można powiedzieć, że to wcale nie jest jakieś mocne niedowartościowanie, a właściwie jest go brak. Dlaczego spółka może rosnąć?
Ano tutaj mamy czynniki zewnętrzne i wewnętrzne.

Pierwsza połowa roku może być trudna spadają mocno wolumeny sprzedaży(raport za IIIq), głównie ze względu na niski popyt. Produkcja spada wolniej niż popyt, przez co mamy obniżenie cen jednostkowych. Jeśli jednak gospodarka ma ruszyć w drugim półroczu to przemysł stalowy powinien to mocno odczuć. Mam nadzieję na poprawę sytuacji rynkowej. Z tego względu moment zakupu może nie być jeszcze optymalny, ale skoro typy podajemy teraz... Jeśli trudna sytuacja się przedłuży to powinny na tym skorzystać podmioty silne, a STP niewątpliwie do takowych należy. Pewne trudności ma spółka zależna Cynkmal, ale zaplecze w postacie STP powinno sprzyjać rozwiązywaniu problemów.

Do wewnętrznych czynników należy zaliczyć:
1. W 2013 roku planowane jest zakończenie inwestycji w nową linię technologiczna do produkcji blach typu HiB, które powinny mieć większe marże jednostkowe niż dotychczasowa produkcja. Być może pierwsze efekty inwestycji uda się zobaczyć jeszcze w tym roku.

2. Istnieje szansa, że STP obniży w końcu swojego Wacka. Nie tylko ze względu na spadek stóp procentowych, ale jest nadzieja, że w końcu spółka się zadłuży! W grudniu podpisano umowę nabycia ZGH Bolesław za 220M. To producent cynku i ołowiu. Przejęcie w części ma być finansowane kredytem. Niestety nie wiadomo w jakim stopniu.

Jak wspomniałem dołek może być jeszcze przed spółką. Raz, ze względu na słabe, pogarszające się otoczenie, dwa zwiększone koszty, które prawdopodobnie się pojawią. Inwestycja w HiB będzie wymagała wstrzymania produkcji. W związku z tym koszty produkcji kapitalizowane do tej pory na zapasie przejdą być może przez wynik(wynagrodzenia, amortyzacja). W wynikach może nie być różowo w pierwszej połowie, druga jest niewiadomą. Więcej będzie wiadomo pewnie po raporcie rocznym, bo spółka nie należy do czynnych wulkanów informacyjnych jeśli chodzi o sprawozdania. thumbright
To raczej podmiot na rok 2014 niż 2013, ale giełda lubi wyprzedzić wyniki.

Ann
Ann
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:59:58
wapkil napisał(a):
Ann napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

@anty_teresa

Po co tak komplikować? Jest multum racjonalnych powodów, dla których można spółkę uważać za najbardziej obiecującą i nie mieć jej w portfelu. Obecność w portfelu też niczego nie zmienia - co to na przykład za różnica, czy ktoś w dniu typowania ma, czy nie ma, jedną akcję spółki? Ja bym po prostu zrezygnował z tego wymagania.

@wapkil
Chciałabym, by każdy z Was był zadowolony z kształtu tego portfela i kryteriów doboru spółek, ale tak się nie da, bo np. cad_man pisze :
Cytat:
Ann napisał(a):
mam ją w portfelu ( lub chciałbym ją mieć w portfelu )

oj oj - trzeba z czegoś zrezygnować. Albo mam albo chciałbym mieć. Jak mamy odzwierciedlać prawdziwe preferencje i konkretne spółki to powinniśmy podawać spółki, które mamy w porfelu - które fizycznie nabyli forumowicze. Z prostej przyczyny: kiedyś chciałem mieć więc ją kupiłem i mam - a jak chciałem mieć a jednak nie kupiłem to były i są ku temu powody... Nabycie akcji to taka krpoka nad "i" - w stosunku do "chcianych" spółek mam wrażenie, że mogłoby się wkraść w takie zestawienie trochę "giełdowego hazardu".

I teraz co tu zrobić ? Jeden widzi to tak, inny zupełnie inaczej.
W przypadku anty_teresy, nie chciałam drążyć szczegółów. Często jest tak, że osoby o szerokiej wiedzy i doświadczeniu, analizują spółki, wydają rekomendację, potrafią określić perspektywy, a same nie mają portfela akcji. Przykładem może być Piotr Kuczyński, który nie kupuje akcji, zarabia na innych rzeczach. Nie wiem jak jest w przypadku anty_teresy i pytała nie będę.
Druga rzecz, jeśli uważam, że jakaś spółka jest świetna, wyjątkowa, da nieprzeciętne stopy zwrotu itp itp, to albo mam ją już w portfelu, albo zamierzam kupić.
Z tych powodów, pozostanę przy kryteriach określonych wcześniej, niemniej jednak rozumiem Twoje stanowisko.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 10 stycznia 2013 23:08:29
Ann napisał(a):
Małe podsumowanie. Mamy już 11 spółek. W kolejności alfabetycznej :

1. 11bit
2. Agroliga
3. Bumech
4. Integer
5. Lena
6. Mabion
7. MCI
8. Mediacap
9. Plasma
10.Stalprodukt
11.Wasko

a ja byl dodał Vivid Games, podoba mi sie tempo w jakim Spółka sie rozwija po debiucie, rzetelnie dotrzymuje terminów prezentacji gier (które zdobywałaja wyróżnienia), polityka informacyjna ok, plany na 2013 bardzo ambitne jeśli Spółka je zrealizuje może być ciekawie

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 10 stycznia 2013 23:18:18
Ciekawa kronika. Mój typ to DMWDM mam ją w portfelu i tutaj również ją typuję :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 stycznia 2013 23:29:36
Z uwag technicznych... mam propozycję aby przy nazwie spółki pojawiała się nazwa użytkownika bo w przyszłości jeżeli użytkownik będzie chciał sprzedać spółkę lub ją zamienić na inną nie będzie trzeba szukać czy ten użytkownik faktycznie ją "rekomendował". thumbright

PS co do kroniki to bardzo ciekawy pomysł... obawiam się tego, że uzyskamy taki wynik jak szympansy wybierający piłeczki z nazwami spółek :D
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 10 stycznia 2013 23:31

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 stycznia 2013 00:01:19
@Ann
To nie jest tak, że nie jestem aktywnym uczestnikiem obrotu, tylko moja osobista strategia inwestycyjna działa nie tylko fundamentalnie i nie ja a rynek decyduję co wchodzi do mojego portfela.

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 stycznia 2013 00:38:56
ucofb napisał(a):
Z uwag technicznych... mam propozycję aby przy nazwie spółki pojawiała się nazwa użytkownika bo w przyszłości jeżeli użytkownik będzie chciał sprzedać spółkę lub ją zamienić na inną nie będzie trzeba szukać czy ten użytkownik faktycznie ją "rekomendował". thumbright

PS co do kroniki to bardzo ciekawy pomysł... obawiam się tego, że uzyskamy taki wynik jak szympansy wybierający piłeczki z nazwami spółek :D

Tak, myślę, że można dodać użytkownika, który rekomendował. Czemu nie.
Co do wyników, to chwilę poczekajmy, ja osobiście uważam, że będziemy lepsi od szympansów. Oby :)
Myślę, że na tym forum wypowiadają się ludzie, którzy mają coś do powiedzenia, zobaczymy jak poradzi sobie nasz portfel vs rynek. Jak do tej pory, typy ciekawe ...Być może będziemy lepsi od niejednego funduszu. Czas pokaże. To jest eksperyment i zobaczymy co z tego wyniknie.

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 stycznia 2013 00:45:06
anty_teresa napisał(a):
@Ann
To nie jest tak, że nie jestem aktywnym uczestnikiem obrotu, tylko moja osobista strategia inwestycyjna działa nie tylko fundamentalnie i nie ja a rynek decyduję co wchodzi do mojego portfela.

Jak to rynek decyduje co wchodzi do Twojego portfela ?
Jestem blondynką, w związku z tym wytłumaczenie powinno być bardziej "łopatologiczne" :)

ucofb
1
Wysłane: 11 stycznia 2013 02:20:33
@Ann

anty_teresa z tego co się orientuję ma koszyk spółek, które spełniają jego kryteria fundamentalne.

Spośród tego koszyka spółek wybranych pod względem fundamentalnym do portfela "wchodzą" i "wychodzą" spółki na podstawie jakiegoś systemu opartego na analizie technicznej.

To jest jak z polowaniem... wybiera się najokazalsze jednostki (AF), a potem oddaje się celny strzał w odpowiednim momencie (AT). Następnie należy odpowiednio o zdobyty już okaz się troszczyć i doglądać, a w najlepszym momencie spożyć i wydalić z organizmu czyt. z portfela (zapewne w momencie gdy mówi o tym AT lub gdy ulegają pogorszeniu fundamenty.)

Wg. badań SII największymi portfelami pod względem wartości mogą pochwalić się inwestorzy indywidualni korzystający jednocześnie z analizy fundamentalnej i technicznej. I tak chyba robi anty_teresa.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 11 stycznia 2013 02:22:21
Ann napisał(a):

raczej nie można używać słowa rekomendacja chyba tylko Doradca Finansowy może rekomendować zakup Spółek inwestorom, żeby nie było potem nie porozumień jeśli osoba zajrzy do tego watku zakupi "rekomendowany" dany walor i poniesie stratę...

ucofb
1
Wysłane: 11 stycznia 2013 02:27:08
Swoją droga będę miał ciekawy benchmark dla swojego portfela wirtualnego :)
Edytowany: 11 stycznia 2013 02:27

mimo
0
Wpisów: 114
Wysłane: 11 stycznia 2013 05:24:57
Witam
Proponuje LUG .
Ambitne plany rozwoju i dobra komunikacja z rynkiem.
pozdr

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 stycznia 2013 07:00:59
GRAF78 napisał(a):
Ann napisał(a):

raczej nie można używać słowa rekomendacja chyba tylko Doradca Finansowy może rekomendować zakup Spółek inwestorom, żeby nie było potem nie porozumień jeśli osoba zajrzy do tego watku zakupi "rekomendowany" dany walor i poniesie stratę...

Raczej Doradca INWESTYCYJNY, albo MPW. Doradca finansowy nie może rekomendować, bo to stanowisko a nie tytuł.

inwestor z sukcesami
0
Wpisów: 28
Wysłane: 11 stycznia 2013 09:35:48
To jeszcze POLNA - rosnące przychody i zyski, niezłe wskaźniki finansowe (jak już KRS zarejestruje zmiany z ostatniego WZA)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 stycznia 2013 10:21:39
zaraz - drogie Panie i drodzy Panowie - jeśli o chodzi o moje typy (wspomniane w poście 11bit i Graal) o bardzo proszę o nie traktowanie tego jaka żadna forma polecenia.

Biorę udział w ankiecie, w której typujemy firmy, ale ja ich nikomu nie polecam. Z zasady na SW nikomu niczego nie polecam i bardzo tego chciałbym się trzymać. Jeśli zabawa w typowanie kandydatów do wzrostu ma oznaczać "polecanie firmy innym inwestorom" to proszę o skasowanie mojego postu z wpisem o 11bit. Nie jestem niczyim doradcą, niczego nikomu nie rekomenduję i nie chciałbym tego robić. Po prostu wziąłem udział w ankiecie i podałem swój typ.

może semantyczna, ale dla mnie poważna różnica.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 stycznia 2013 10:26

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 stycznia 2013 11:41:04
Myślę, że trochę za bardzo roztrząsamy się nad słowem "rekomendował". Słowo zostało użyte w kontekście "rekomendował" do portfela użytkuwników SW, a nie "rekomendował" do zakupu.
Z założenia, tworzenie portfela miało być rodzajem zabawy. W pierwszym poście napisałam :
[quote]Zabawa ma polegać na tym, że zgłaszamy do portfela spółki, które naszym zdaniem mają szansę na wzrost kursu w tym roku[/quote
Dlatego nie podchodźmy do sprawy, aż tak serio...
Nie było też nigdzie mowy o tym, że komuś te spółki polecamy !
Dla jasności więc, typujemy spółki wg. własnej, subiektywnej opinii, która nie jest rekomendacją.

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 11 stycznia 2013 12:24:57
jesli mozna dopisac swoj typ to prosze: FAM

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,373 sek.

rctbcbme
pzzneylk
tjkkkzxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jyweemel
ohqzkasi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat