PARTNER SERWISU
ofrswpow

Wycena FCFF (pomoc dla laika)

bielickim
0
Wpisów: 3
Wysłane: 19 lutego 2013 21:21:14
Witam,
mam do rozwiązania zadanie na zajęcia z wyceny DCF. Teoretycznie już taka robiłem na ćwiczeniach, mam jednak kilka pytań/wątpliwości, które Wam na pewno nie dostarczą problemów a mnie bardzo ułatwia prace.

1. Do aktywów operacyjnych zaliczyć tylko zapasy i należności czy materiały również?
2. Jeżeli mam dekoniunkturę i przez 2 lata mocno ujemne FCFF to wyrównuję kredytem?
3. Jeżeli wg danych przedsiębiorstwo wykupuje swoje obligacje w okresie prognozowanym (a nie ma tyle środków), to też kredytem wyrównać?

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 lutego 2013 22:44:22
Jestem wzrokowcem, musiałbym to zobaczyć.
Na sucho do głowy przychodzi mi:

1. W realnym świecie wycen musiałbyś sprawdzić, czy materiały rotują, jeśli nie to je odpisać. Podobnie zapasy. Sprawdzić ponadto wiekowanie należności i zdecydować czy nie są potrzebne odpisy.

2. Dlaczego wychodzą ujemne? Przy spadku sprzedaży i odpowiednim planowaniu zakupów, będzie się kurczył kapitał obrotowy i działalność będzie z niego generować mocną gotówkę operacyjną. Czy sprzedaż będzie nierentowna?
Jeśli planujesz kredyt, potwierdź zdolność kredytową i wpisz w prognozę odsetki.

3. Decyzja o wykupieniu i nie rolowaniu, albo zaciągnięciu długu na spłatę obligacji powinna wynikać z analizy optymalnego kosztu kapitału. Płynnościowo oczywiście trzeba zadbać o spłatę, ale może Ci to zrujnować cały cash flow.

bielickim
0
Wpisów: 3
Wysłane: 19 lutego 2013 23:11:03
1. Rotacja materiałów 14 dni
2. W zadaniu jest, że w okresie dekoniunktury ze względów technologicznych produkcja utrzymuje się na niezmienionym poziomie (2 lata dekoniunktury), a w ciągu następnych 2 lat spodziewana poprawa sprzedaży i wtedy sprzedaż zapasów.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 lutego 2013 07:07:13
Dwa lata produkują na magazyn? Mam nadzieje, że nie są to jogurty... ;)
Jest to źródło bardzo dużego ryzyka. Nie wiadomo co będzie z cenami i popytem za dwa lata, a także z technologią i designem. Pod stary stock nie zaciągną kredytów, bo nierotujące zapasy trzeba będzie odpisać. Po dwóch latach też nie będą mogli zmniejszyć produkcji, więc jeśli nie nastąpi cud, firma się zadławi. W realnym świecie menedżer nie ma prawa dopuścić do takiej sytuacji.
Opieram się przed wstawianiem do modelu liczb "żeby coś wyszło".

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 29 kwietnia 2013 01:20:40
Firma w założeniu była bardzo rozwojowa to od razu wybudowali duuuuuży magazyn, a konsekwencją tego był brak pieniędzy na zakup maszyn produkcyjnych :D
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 29 kwietnia 2013 01:22

cornollio
0
Wpisów: 10
Wysłane: 3 lipca 2014 13:08:10
To ja żeby nie zakładać nowego tematu...

Jak w FCFF licząc uwzględnić ew. wypłaconą dywidendę??

Bo rozumiem że skoro wypłacę x kasy w okresie prognozy to ten wypływ kasy powinien obniżyć wartość przedsiębiorstwa??

Ale jak liczę FCFF to w zasadzie mam KON i wydatki inwestycyjne które mogą wpłynąć na wycenę ujemnie.

Jeśli ręcznie odejmę bilansie np. w 3 okresie prognozy dywidendę czyi "-" gotówka i w pasywach w kapitale własnym to odpowiednio również ujmę to nic to nie daje.

Chyba że źle rozumiem sam fakt wpływu wypłaconej dywidendy na wartość spółki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 lipca 2014 13:43:18
Ogólnie rzecz biorąc z punktu widzenia spółki dywidenda to koszt kapitału własnego, więc należałoby ją uwzględnić w stopie dyskontowej, właśnie jako koszt kapitału

cornollio
0
Wysłane: 3 lipca 2014 14:09:50
a w modelu wyceny w sensie sprawozdaniu nie majstruje się?

anty_teresa
PREMIUM
522

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 9 lipca 2014 10:35:44
Zaraz zaraz.

1. Wypłaty dywidendy nie uwzględnia się przy wyliczaniu kosztu kapitału własnego. Jeśli ten koszt wynosi, powiedzmy, 11%, to w tym jest i dywidenda, i wzrost wartości. Nieważne, jak to się rozkłada.

2. Przy szacowaniu i dyskontowaniu przepływów FCFF dywidendy nie uwzględniamy. W sumie to, czy będzie wypłacana, nie ma bezpośredniego wpływu na wycenę. Może mieć najwyżej pośredni - jeśli firma np. wypłaca cały zysk akcjonariuszom, to ma mniejsze środki na reinwestycje, co powinno się odbić na wynikach finansowych i przepływach operacyjnych. Patrz też punkt 3.

3. Wypłata dywidendy wpływa na model na tyle, na ile wpływa na sprawozdanie. Jeśli prognozujemy kształt bilansu w kolejnych latach, to te wypłaty dywidendy powinniśmy zaksięgować (wiadomo jak, ale na wszelki wypadek podpowiadam: w pasywach zdejmujemy z [dodatniego] wyniku lat ubiegłych i ewentualnie z kapitału zapasowego, w aktywach zdejmujemy z gotówki, o ile jest jej wystarczająco dużo).

Ma to istotne znaczenie praktyczne, bo jeśli np. w modelu biznes generuje 1000 PLN gotówki operacyjnej rocznie, ma 100 PLN gotówki na starcie, wypłaca 900 PLN dywidendy rocznie, no to trudno prognozować nakłady inwestycyjne rzędu 5000 PLN rocznie bez zaciągania kredytów lub emitowania udziałów (inaczej wyjdzie ujemna gotówka).
Edytowany: 9 lipca 2014 10:36

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 lipca 2014 11:24:05
1. CAPM to nie jest jedyny model szacowania koszty kapitału. Owszem, najczęściej dywidendy mieszczą się co do wartości w tym co wychodzi z CAPMowskiego modelu.

cornollio
0
Wysłane: 9 lipca 2014 14:00:51
Co mnie osobiście dziwi to, to że wypłata np. 1 mln dywidendy co roku (przy średnim stanie gotówki np. 2.5 mln) nie spowoduje w modelu wyceny obniżenia wartości spółki, choć kasa odpływa. A ten sam 1 mln przeznaczony na inwestycje np. w majątek trwały - już będzie widoczny przy wyliczaniu FCFF i wpłynie na wynik wyceny to samo się stanie gdy tą kasę przeznaczymy na zapasy, spłatę zobowiązań itp.
Edytowany: 9 lipca 2014 14:03

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 lipca 2014 21:28:51
Tak jak wspominaliśmy ta dywidenda jest kosztem kapitału akcjonariuszy. Tak samo jak trzeba obsługiwać odsetki od kredytów, tak samo trzeba obsługiwać tych co wyłożyli kasę na kapitał akcyjny. To się mieści w koszcie kapitału, czyli stopie dyskontowej do FCFF. Zauważ, ze przy liczeniu FCFF nie ma też wypływów na obsługę kredytów, czyli odsetek, ani nawet rat kapitałowych. To także wisi w koszcie kapitału. Obsługę długu masz dopiero w FCFE, ale tam masz już inną stopę dyskontową, bo tylko koszt kapitału własnego, a nie średnio-ważony koszt kapitału.

cornollio
0
Wysłane: 10 lipca 2014 07:57:24
To wracam do punktu wyjścia czyli jak i czy w ogóle uwzględnić dodatkowo w koszcie kapitału własnego wypłaconą dywidendę zwłaszcza gdy spółka nie jest publiczna.
Edytowany: 10 lipca 2014 07:58

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 lipca 2014 14:07:00
Tej dywidendy nie uwzględnia się dodatkowo tylko odzwierciedla. Co to jest koszt kapitału własnego? To jest nic innego jak oczekiwana stopa zwrotu. Jeśli ja oczekuję od spółki zwrotu z powierzonego jej kapitału na 15 proc. rocznie, to właśnie taki jest jej koszt kapitału. Ona oczywiście może mi te 15 proc wypłacić w dywidendzie, albo jej akcje mogą o tyle wzrosnąć, bo zatrzyma zysk. Są teorie jak CAPM które pozwalają wyznaczyć jakiś racjonalny koszt kapitału, ale jeśli wypłata dywidendy jest duża w stosunku do kapitału własnego to lepiej skorzystać z modelu Gordona:
dywidenda_w_okresie*(1+g)/Wartość księgowa + g;
gdzie g jest oczekiwanym tempem wzrostu dywidend. Można go wyznaczyć choćby tak:
ROE*(zysk_netto-dywidenda)/zysk_netto

Znaczące dywidendy wypłacał choćby KGH

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 15 września 2014 21:36:27
cornollio napisał(a):
Co mnie osobiście dziwi to, to że wypłata np. 1 mln dywidendy co roku (przy średnim stanie gotówki np. 2.5 mln) nie spowoduje w modelu wyceny obniżenia wartości spółki, choć kasa odpływa. A ten sam 1 mln przeznaczony na inwestycje np. w majątek trwały - już będzie widoczny przy wyliczaniu FCFF i wpłynie na wynik wyceny to samo się stanie gdy tą kasę przeznaczymy na zapasy, spłatę zobowiązań itp.

ale zobacz, że ta dywidenda wędruje do Twojej kieszeni, czyli jej wypłata nie zmniejsza (ani nie zwiększa) Twojego majątku, a jak spółka zainwestuje (CAPEX/ OPEX), to wydatek już do Twojej kieszeni nie idzie

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 21 września 2014 21:21:52
cornollio napisał(a):
Co mnie osobiście dziwi to, to że wypłata np. 1 mln dywidendy co roku (przy średnim stanie gotówki np. 2.5 mln) nie spowoduje w modelu wyceny obniżenia wartości spółki, choć kasa odpływa.

Matko przenajświętsza - przecież ona odpływa do akcjonariuszy. Zapłacisz mniej za przedsiębiorstwo, które jest w stanie Ci wypłacić bańkę rocznie? thumbright

Wycena FCFF uzależniona jest od zdolności do generowania gotówki operacyjnej i od inwestycji, jakie są niezbędne, żeby tę gotówkę wygenerować. Zakłada się, że ta gotówka jest dzielona między właścicieli i wierzycieli - nieważne, jak.

Cytat:
A ten sam 1 mln przeznaczony na inwestycje np. w majątek trwały - już będzie widoczny przy wyliczaniu FCFF i wpłynie na wynik wyceny to samo się stanie gdy tą kasę przeznaczymy na zapasy, spłatę zobowiązań itp.

Wpłynie, bo w wycenie masz sprawdzić, ile spółka musi zainwestować, żeby zrobić określony wynik finansowy. Jeśli żeby zarabiać bańkę rocznie musi włożyć więcej w Capex, to jest oczywiste, że jest mniej warta.

Btw, jeśli kasę przeznaczymy na spłatę zobowiązań, to NIE WPŁYNIE TO NA FCFF. Przyjrzyj się samodzielnie tematowi jeszcze raz.
Edytowany: 21 września 2014 21:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,792 sek.

ijvzwkex
iwywmnwj
nbonvrim
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xqhpvxmr
ymtxjrvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat