17 Dołączył: 2010-09-19 Wpisów: 224
Wysłane:
26 kwietnia 2024 09:42:28
Sygnał sprzedaży na JWW. Sprzedane dzisiaj ze stratą -11,07%. Wynik całego portfela od 01-05-2023 (po dzisiejszej sesji będzie rok) wynosi na ten moment +50,24%, vs WIG +33,08% Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
5 Dołączył: 2015-10-02 Wpisów: 89
Wysłane:
26 kwietnia 2024 10:41:13
Naprawdę same sygnały sprzedaży..
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2024 11:04:38
Sygnał sprzedaży APLISENS (APN). Wynik na spółce równo +26,00% Wynik całego systemu od 01-05-2023 r: +55,72% vs. WIG +38,39%  kliknij, aby powiększyćAkcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
Edytowany: 4 czerwca 2024 11:07
|
|
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2024 12:12:35
Sygnał kupna Dekpol (DEK), spółka dołączyła do portfela. Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2024 10:33:15
Po piątkowej sesji system wygenerował sygnał sprzedaży na Artefixie (ART). Dzisiaj sprzedany z wynikiem +75,88% Wynik całego systemu od 01-05-2023: +52,38 % vs. WIG +36,36% Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2024 17:02:48
Sygnał sprzedaży Wikana (WIK), spółka sprzedana z zyskiem 26,75%. Portfel od 01-05-2023: 54,23% vs. WIG 29,43% Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
Wysłane:
8 lipca 2024 14:27:00
System wygenerował sygnał sprzedaży dla całego rynku. W związku z tym sprzedałem wszystkie akcje i obecnie w portfelu mam wyłącznie gotówkę. Czy była to słuszna decyzja, czy nie, będzie można ocenić za około pół roku, czyli powiedzmy 31 grudnia 2024 r. Już od pewnego czasu widoczne były symptomy kończącej się hossy, jednak czekałem cierpliwie na sygnał wyjścia z rynku, który właśnie się pojawił. Nie wykluczam, że rynek jeszcze trochę urośnie, jednak ja w tym rajdzie nie będę uczestniczył. Ostatecznie, wynik jaki osiągnąłem od 1 maja 2023 r. (nieco ponad 14 miesięcy), inwestując wyłącznie na podstawie mechanicznych sygnałów systemu, to 55,95%. Na tle WIG, który wyniósł 41,00%, wynik wygląda całkiem przyzwoicie - YTD wyszło 46,11% . Dodam jeszcze, że wynik jest realny i uwzględnia wszystkie koszty transakcyjne (prowizje i spread) i został osiągnięty w sposób całkowicie mechaniczny. Na giełdę poświęcałem ok 5 minut dziennie, co polegało na ściągnięciu i zaimportowaniu danych a następnie przeskanowaniu rynku. Nie przeczytałem w tym czasie ani jednego sprawozdania finansowego, nie zrobiłem ani jednej analizy technicznej (wszystko to robił system), nie śledziłem też praktycznie żadnych wiadomości z rynku (przy takiej filozofii inwestowania nie ma to żadnego sensu).  kliknij, aby powiększyćAkcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
Edytowany: 8 lipca 2024 14:39
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
8 lipca 2024 18:17:04
Cytat:Już od pewnego czasu widoczne były symptomy kończącej się hossy, jednak czekałem cierpliwie na sygnał wyjścia z rynku, który właśnie się pojawił. Nie wykluczam, że rynek jeszcze trochę urośnie, jednak ja w tym rajdzie nie będę uczestniczył. Proponuję, abyś podzielił się tymi symptomami w celach edukacyjnych.
|
|
PREMIUM
9 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
9 lipca 2024 18:47:58
Szkoda - śledziłam od początku efekty Twojego systemu (od momentu gdy go tu pokazałeś). Skąd inąd - jestem bardzo ciekawa założeń, może kiedys je opiszesz :)
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
10 lipca 2024 06:41:15
farnick napisał(a):System wygenerował sygnał sprzedaży dla całego rynku. W związku z tym sprzedałem wszystkie akcje i obecnie w portfelu mam wyłącznie gotówkę. Czy była to słuszna decyzja, czy nie, będzie można ocenić za około pół roku, czyli powiedzmy 31 grudnia 2024 r.
Myślę że dobrze robisz. Najważniejszą rzeczą jest trzymać się konsekwentnie swojej strategii. Skoro wierzysz w jej słuszność a na pewno tak jest skoro ją stosujesz to jeśli system podpowiedział Ci sprzedaż wszystkiego to tak należało zrobić. Najważniejsze jest aby chronić kapitał bo to dzięki niemu będziesz mógł w przyszłości na nowo zacząć inwestować a czym go więcej tym lepiej :) Ja uważam podobnie do Twojego systemu że mamy końcówkę hossy i też zmagałem się z myślą sprzedaży wszystkiego i zainwestowania w inną "alternatywną drogę" a jaśniej mówiąc obligacje ale suma sumarum zrezygnowałem z tej opcji i po głębszych przemyśleniach postanowiłem pozostać przy swojej strategii dywidendowej. Życzę powodzenia w dalszym inwestowaniu i oczywiście wątek pozostaje nadal w obserwowanych bo mam nadzieję że w przyszłości nadal będziesz się z nami dzielił efektami Twojego systemu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 lipca 2024 15:43:44
To dość ciekawa publikacja w kontekście zmian na rynku akcji. Cytat: Doczekamy się krachu giełdowego? Anomalia rynkowa pokazała nową możliwość
www.fxmag.pl/gielda/doczekamy-...Obecnie rynek jest w momencie gdy spodziewa się obniżek stóp procentowych. Obniżki stóp zwykle działają pro wzrostowo. Może w USA coś pyknie, ale polski rynek akcji jest tani, co nie znaczy, że emocje nie zagrają.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 lipca 2024 09:18:12
W USA we wrześniu 24 r. spodziewają się obniżek stóp procentowych. Gdyby ten scenariusz się nie zrealizował korekta stałaby się bardzo prawdopodobna. Cytat:W Rezerwie Federalnej dojrzewa powoli decyzja o rozpoczęciu cyklu łagodzenia polityki pieniężnej, aczkolwiek najbliższe posiedzenie pod koniec miesiąca nie przyniesie zmian stóp procentowych (30-31 lipca — red.). Spodziewamy się, że będzie ono okazją do ustawienia oczekiwań na pierwsze cięcie stóp w cyklu na posiedzeniu we wrześniu" — dodali eksperci Banku Millennium. businessinsider.com.pl/gospoda...
|
|
Wysłane:
16 lipca 2024 18:08:18
Myślę, że obniżki stóp już są w cenie. Giełda wyprzedza rynek o 6-9 miesięcy, a ostatnio mam wrażenie, że ten okres jest nawet dłuższy niż 9 miesięcy, więc teraz rynek dyskontuje I-II kw 2025. Czy zaczyna się bessa? Moja szklana kula podpowiada mi, że hossa dobiega powoli końca, ale czy to już początek bessy tego nikt nie wie, może być jeszcze kilka miesięcy wzrostów, a być może właśnie obserwowaliśmy szczyt hossy, a może przed nami lata całe wzrostów i przebicie wszelkich sufitów a sygnał okaże się "błędny" (i wyszedłem przedwcześnie z zyskiem "tylko" 55,97% a mogłoby być więcej). W każdym bądź razie ja mam zasadę, że trzymam się sygnałów choćby nie wiem co i choćby byłoby to na przekór wszystkim guru i ekspertom giełdowym. Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 lipca 2024 23:07:11
Nikt nie wie czy obniżki stóp procentowych są w cenie czy nie. Poza tym nikt dzisiaj nie wie jak obniżki stóp procentowych będą miały wpływ na koniunkturę gospodarczą na świecie i w następstwie na zyski firm.
Mnie interesują te sygnały jakimi się kierujesz, bo widzę, że masz wiedzę i doświadczenie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 sierpnia 2024 08:01:53
Zdaje się, że Twój system poprawnie ocenił sytuację. Gratuluję. Nikkei prawie minus 13%.
|
|
0 Dołączył: 2023-11-04 Wpisów: 5
Wysłane:
26 września 2024 18:51:56
farnick napisał(a):Myślę, że obniżki stóp już są w cenie. Giełda wyprzedza rynek o 6-9 miesięcy, a ostatnio mam wrażenie, że ten okres jest nawet dłuższy niż 9 miesięcy, więc teraz rynek dyskontuje I-II kw 2025.
Czy zaczyna się bessa? Moja szklana kula podpowiada mi, że hossa dobiega powoli końca, ale czy to już początek bessy tego nikt nie wie, może być jeszcze kilka miesięcy wzrostów, a być może właśnie obserwowaliśmy szczyt hossy, a może przed nami lata całe wzrostów i przebicie wszelkich sufitów a sygnał okaże się "błędny" (i wyszedłem przedwcześnie z zyskiem "tylko" 55,97% a mogłoby być więcej). W każdym bądź razie ja mam zasadę, że trzymam się sygnałów choćby nie wiem co i choćby byłoby to na przekór wszystkim guru i ekspertom giełdowym.
Cześć,, czy jak co roku inwestorzy idą na urlop, dodatkowo w październiku usa ma optymalizację podatkowa, i dopiero od listopada giełda do kwietnia i nas może grać na wzrost indeksów? Dobrze trochę rozumiem?
|
|
0 Dołączył: 2023-11-04 Wpisów: 5
Wysłane:
26 września 2024 18:52:04
farnick napisał(a):Myślę, że obniżki stóp już są w cenie. Giełda wyprzedza rynek o 6-9 miesięcy, a ostatnio mam wrażenie, że ten okres jest nawet dłuższy niż 9 miesięcy, więc teraz rynek dyskontuje I-II kw 2025.
Czy zaczyna się bessa? Moja szklana kula podpowiada mi, że hossa dobiega powoli końca, ale czy to już początek bessy tego nikt nie wie, może być jeszcze kilka miesięcy wzrostów, a być może właśnie obserwowaliśmy szczyt hossy, a może przed nami lata całe wzrostów i przebicie wszelkich sufitów a sygnał okaże się "błędny" (i wyszedłem przedwcześnie z zyskiem "tylko" 55,97% a mogłoby być więcej). W każdym bądź razie ja mam zasadę, że trzymam się sygnałów choćby nie wiem co i choćby byłoby to na przekór wszystkim guru i ekspertom giełdowym.
Cześć,, czy jak co roku inwestorzy idą na urlop, dodatkowo w październiku usa ma optymalizację podatkowa, i dopiero od listopada giełda do kwietnia i nas może grać na wzrost indeksów? Dobrze trochę rozumiem?
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
27 września 2024 06:31:43
farnick napisał(a):Czy zaczyna się bessa? Moja szklana kula podpowiada mi, że hossa dobiega powoli końca, ale czy to już początek bessy tego nikt nie wie, może być jeszcze kilka miesięcy wzrostów, a być może właśnie obserwowaliśmy szczyt hossy, a może przed nami lata całe wzrostów i przebicie wszelkich sufitów a sygnał okaże się "błędny" (i wyszedłem przedwcześnie z zyskiem "tylko" 55,97% a mogłoby być więcej). W każdym bądź razie ja mam zasadę, że trzymam się sygnałów choćby nie wiem co i choćby byłoby to na przekór wszystkim guru i ekspertom giełdowym.
Rozumiem że cały czas jesteś na razie poza Rynkiem i w momencie jak system wygeneruje Ci sygnał do wejścia dopiero powrócisz do inwestowania ? I drugie pytanko. Czy w związku z "abstynencją Rynkową" nie przewidziałeś w okresie kiedy nie inwestujesz w akcje aby kapitał chociaż częściowo lokować np. w obligacjach ? Czy po prostu to robisz tylko nie odnotowujesz tego w swojej kronice ?
|
|
Wysłane:
19 listopada 2024 17:34:13
Sorki, że tak późno odpisuję, ale rzadko ostatnio zaglądam na forum. Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Tak, jestem teraz poza rynkiem (kasa na lokacie) i cierpliwie czekam na sygnał wejścia na rynek. W zasadzie raz w tygodniu sprawdzam sygnał wejścia/wyjścia na rynek. W międzyczasie nie śledzę na bieżąco notowań, ani w zasadzie nie zajmuję się giełdą, bo zarobiony jestem i nie mam na to czasu. Do końca roku sygnał jest raczej mało prawdopodobny, ale ja mam dużo pokory do rynku i nigdy nie można niczego wykluczyć z całą pewnością, dlatego kasa jest na lokacie. 2. Cześć kapitału trzymam w funduszach obligacyjnych kupowanych jeszcze w 2022 roku i od momentu zakupu nie ruszam tego, i nie mam zamiaru ruszać dopóki stopy procentowe nie spadną (planuję sprzedać po serii obniżek stóp). Obligacji nie kupowałem bezpośrednio na rynku tylko fundusze (różne obligacyjne), bo po prostu nie mam na to czasu. Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2024 11:07:46
Zgodnie z moim wpisem z 7 lipca w dniu dzisiejszym, czyli 31-12-2024, miałem sprawdzić czy warto było wyjść z rynku, czy była to słuszna decyzja. Po pół roku pojedynek System vs. WIG wygląda tak jak na poniższym obrazku (56,97% vs 26,42%)  kliknij, aby powiększyćhttps://zapodaj.net/plik-NYJuj5CE5eAkcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte. Ewolucja gracza giełdowego: 1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem), 2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem), 3. Ciężka praca 4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem) 5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem) Portfel na MyFund: farnick_MDRCProfil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC
|
|