5 Dołączył: 2025-05-09 Wpisów: 36
Wysłane:
13 maja 2025 09:28:15
przy kursie: 18,42 zł
Zapomniałem dodać że 50 sesyjna zaczyna się wyplaszczac nad 200 co raczej przy większym odbiciu wiadomo jak się zarysuje. Wiem że nie jest to czynnik mocno decydujący o wysokości kursu akcji. Wygląda to jednak dość optymistycznie. Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na informacje. W okolicy 16.5 możliwe wycięcie jeszcze jeżeli ma się realizować scenariusz wybicia w górę. Patrząc też na wyjście z trójkąta uważam że zasieg w okolicy 21 jest bardzo realnym scenariuszem w okresie do września. Zastanawia mnie jeszcze scenariusz konsolidacyjny
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
13 maja 2025 16:17:36
Konsolidacja na PKP Cargo przypomina bardziej tę na CCC. Podobny scenariusz - restrukturyzacja. I jeszcze kilka kwartałów powinni notować duże zyski netto, z dwóch powodów: niższa amortyzacja i o wiele niższe wyngrodzenia pracowników (zwolniono 5 tys. ludzi) przy przychodach, których dynamika spadku nie jest aż taka wysoka.
Dołek na spadku przychodów powinien być już za nami.
|
|
Wysłane:
13 maja 2025 16:51:14
Zgadzam się z tym że dołek może być za nami. W mojej jednak ocenie nie do końca upatrywałbym się scenariusza takiego jak na ccc. Żadne dane nie pokazują jak w przypadku ccc zwrotu w rejony ath... dlaczego? Rentowność spółki co prawda płynnej i źle zarządzanej wcześniej nie spowoduje nagłych świetnych wyników. Do tego obecnie nie wiemy nic w kontekście nowych umów. Ludzie po stronie skarbu państwa twierdzą że spolka ma ogromne problemy i chcą jej przejęcia na rzecz sp. Spójrzmy w stronę może Orlenu. SSP ogromna kapitalizacja dobre wyniki i jaki jest poziom kursu. Oczywiście ilość akcji robi swoje... uważam obecnie że popadanie w duży optymizm kierując oczy w stronę ccc i upatrując tego samego scenariusza jest czysta spekulacja. Jeżeli plan restrukturyzacji będzie realizowany a przede wszystkim zostanie zatwierdzony, możemy pokusić się o poziomy dawno nie widziane. To jednak nie ccc. Życzę wszystkim zysków.
|
|
|
|
Wysłane:
13 maja 2025 19:38:13
Rząd za zmianami w przepisach dotyczących postępowań restrukturyzacyjnychhttps://stooq.pl/n/?f=1679536Cytat:Projekt przewiduje też zmianę mechanizmu zatwierdzania układu wbrew sprzeciwowi grupy wierzycieli. KPRM wyjaśniła, że dotyczy to umożliwienia sądowi zatwierdzenia układu, który nie uzyskał poparcia wszystkich grup wierzycieli. "Rozwiązanie to jest kluczowe dla zapewnienia efektywności procedur restrukturyzacyjnych, przy utrzymaniu odpowiedniej ochrony wierzycieli uprzywilejowanych" - oceniono. Rząd upraszcza procedurę restrukturyzacyjną - idealnie dla PKP Cargo. Będą mogli przepchnąć plan restrukturyzacyjny nawet pomimo sprzeciwu wierzycieli. Ciekawe...
|
|
Wysłane:
13 maja 2025 21:44:35
To w mojej opinii w ogóle jest kosmos. Tak naprawdę mogą grać bardzo pod siebie. Problem polega na tym że podmioty które zostaną "wydrylowane" przez pkpc nie będą zawierały nowych umów. Co ciekawe uważam że rzutuje to mocno w kontekście współpracy. Jednak dla samej spółki jest czymś dobrym. Dla nas akcjonariuszy, raczej względna informacja wpływająca na kurs akcji, póki nie znamy samego planu.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
13 maja 2025 23:01:01
Rząd nie uchwała ustaw. Zmiana ustawy wymaga prac w Sejmie, Senacie oraz podpisu Prezydenta. Druga tura to 1 czerwca. Nie znam harmonogramu prac Sejmu ale do końca czerwca małe szanse aby zmiany przeszły proces legislacyjny z 14 dniowym vacatio legis.
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 00:31:08
To jest implementacja prawa unijnego, co powinno być już wdrożone do 2022 r.
Natomiast jakoś tak wydawało mi się idealnie pod PKP Cargo. Oczywiście tutaj - wątpię w celowość, a bardziej przypuszczam, że to po prostu zbieżność. Zatwierdzenie planu przez wierzycieli w PKP Cargo to formalność, zwłaszcza przy potencjale rozwoju i zysków, które tutaj powinny się pojawić w następnych kwartałach po obniżce kosztów wynagrodzeń i amortyzacji.
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 07:23:18
Spokojnie... wg obecnego zarządu w pierwszej kolejności jest plan wyjścia na 0. Ja naprawdę podziwiam entuzjazm związany z zyskami których nieszcze nie ma. Rozumiem że dzisiaj wyceniamy przyszłość. W mojej opinii Jednak jest ona jeszcze na tyle odległa że ciężko jest spekulować. Tegoroczne wyniki to jeszcze umowy z lat poprzednich. Dzisiejsze umowy to wyniki dopiero w przyszlym roku. Tu chciałbym zaznaczyć że póki co to ze świeżych informacji dot. umów wiemy o grupie azoty. Gdzie reszta? Każdy z nas się cieszy z ostatnich wzrostów i życzę naprawdę każdemu jak najlepiej. Patrzmy jednak trzeźwo jakbyśmy nie byli udziałowcami. Miejmy też na uwadze że nie jesteśmy jedynymi czytelnikami, spekulacja też nam nie jest potrzebna.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 maja 2025 08:25:36
Dix22 napisał(a):To jest implementacja prawa unijnego, co powinno być już wdrożone do 2022 r.
Natomiast jakoś tak wydawało mi się idealnie pod PKP Cargo. Oczywiście tutaj - wątpię w celowość, a bardziej przypuszczam, że to po prostu zbieżność. Zatwierdzenie planu przez wierzycieli w PKP Cargo to formalność, zwłaszcza przy potencjale rozwoju i zysków, które tutaj powinny się pojawić w następnych kwartałach po obniżce kosztów wynagrodzeń i amortyzacji. Do momentu poznania planu restrukturyzacji kompletnie bez znaczenia..To plan restrukturyzacji jest decydujący. Poza tym Zarząd powinien pokazać główne punktu planu wraz z prognoza wyników, bo to pokazałoby jak realizują plan w wymiarze finansowym. Oczywiście zgodnie z komunikatem tego nie zrobią a to jest brak zapewnienia równego dostępu do informacji. Dziś cześć osób już zna te informację i z nich korzysta. Po złożeniu planu do sądu ten krąg osób jeszcze się zwiększy.
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
14 maja 2025 08:44:27
Bez znaczenia?
Nowelizacja mocno uprawdopodabnia zatwierdzenie układu, a także zwiększa prawdopodobieństwo zatwierdzenia korzystniejszych warunków układu. Dotychczasowe decyzje sędziego komisarza jasno pokazują, że sąd będzie mocno dążył do pozytywnego zakończenia sanacji.
Dla mnie to bez znaczenia, ponieważ mój bazowy scenariusz to zatwierdzenie układu korzystnego dla PKP Cargo, natomiast duża część rynku nadal nie do końca wierzy w powodzenie sanacji.
|
|
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 09:18:03
przy kursie: 18,13 zł
bginvest napisał(a):Bez znaczenia?
Nowelizacja mocno uprawdopodabnia zatwierdzenie układu, a także zwiększa prawdopodobieństwo zatwierdzenia korzystniejszych warunków układu. Dotychczasowe decyzje sędziego komisarza jasno pokazują, że sąd będzie mocno dążył do pozytywnego zakończenia sanacji.
Dla mnie to bez znaczenia, ponieważ mój bazowy scenariusz to zatwierdzenie układu korzystnego dla PKP Cargo, natomiast duża część rynku nadal nie do końca wierzy w powodzenie sanacji. Powodzenie sanacji uważam że jest w cenie. Jakby spojrzeć na chęć zabrania spółki pod skrzydełko państwowe, można powiedzieć że ona już się udała. Problemem jest to że za część spółki będzie odpowiedzialny aparat państwowy. Tu głównie pojawi się problem. Przypuszczam że przyjdzie znowu miotla i tyle z tego zobaczymy. Nie wspominam już o dywidendzie która kiedyś była ale...
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
14 maja 2025 09:36:09
Obciążenie aparatem państwowym jest takie same w przypadku innych spółek z udziałem SP. Oczywiście logiczne jest dla mnie, że takie spółki mają niższe wyceny. W przypadku PKP Cargo jakimś zabezpieczeniem przed ewentualną miotłą i kolejnym drenowaniem spółki będzie zatwierdzony układ sanacyjny. Do czasu całkowitego zrealizowania postanowień sanacyjnych czyli spłaty wszystkich rat układowych, pewnie 60-120 miesięcy, Zarząd będzie musiał restrykcyjnie wypełniać warunki zatwierdzone w wyniku układu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 maja 2025 09:48:15
bginvest napisał(a):Bez znaczenia?
Dla mnie to bez znaczenia, ponieważ mój bazowy scenariusz to zatwierdzenie układu korzystnego dla PKP Cargo, natomiast duża część rynku nadal nie do końca wierzy w powodzenie sanacji. Jest bez znaczenia ponieważ prawdopodobieństwo zawarcia układu oceniam bardzo wysoko czytając o znaczeniu spółki dla państwa. Poza tym istotne będą zawarte w nowelizacji ustawy przepisy przejściowe. Co do zasady toczące się postępowania przebiegają według obowiązujących, a nie znowelizowanych przepisów.
Edytowany: 14 maja 2025 09:48
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 11:58:23
RomanR napisał(a):Powodzenie sanacji uważam że jest w cenie. Na podstawie czego to argumentujesz? Spójrz na wycenę giełdową z roku 2019 r, a z roku 2025. Wtedy 50 zł, obecnie nawet kurs nie potrafi przebić 20 zł na stałe. Więc uważam, że nic nie jest w cenach - zwłaszcza sanacja, a do tego długa droga.
Edytowany: 14 maja 2025 12:02
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 15:06:49
Dix22 napisał(a):RomanR napisał(a):Powodzenie sanacji uważam że jest w cenie. Na podstawie czego to argumentujesz? Spójrz na wycenę giełdową z roku 2019 r, a z roku 2025. Wtedy 50 zł, obecnie nawet kurs nie potrafi przebić 20 zł na stałe. Więc uważam, że nic nie jest w cenach - zwłaszcza sanacja, a do tego długa droga. Wiem co masz na myśli. Jednak zwróć uwagę że okoliczności rynkowe w tym czasie były zupełnie inne. Już wtedy mocno mówiło się o perspektywie zakończenia wydobywania węgla. Był to czas też przed pandemia. Umówmy się że głównymi odbiorcami usług pkpc byly podmioty związane z przetwarzaniem energii. Dzisiaj ten rynek jest bardziej konkurencyjny, mniejszy i w perspektywie najbliższych lat patrząc przez pryzmat "zielonych" dość mało perspektywistyczny. Plusem jest to że obecny zarząd spółki robi w teorii wszystko co w jego mocy. Więc w sumie czekamy na plan restrukturyzacyjny. Ciekawym jest zakup akcji przez zarząd. Chyba tu głównie pokładam swoje nadzieję na spokojny systematyczny wzrost w zadowalające mnie poziomy aby zamknąć pozycje. Nie upatruje wzrostu powyżej 27 zł w średnim terminie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 maja 2025 15:32:35
Dix22 napisał(a):Więc uważam, że nic nie jest w cenach - zwłaszcza sanacja, a do tego długa droga. Zaraz teoria Dowa legnie w gruzach
|
|
16 Dołączył: 2017-05-17 Wpisów: 172
Wysłane:
14 maja 2025 20:48:12
Testujemy wlasnie wybicie z trojkata sredniokresowego. Dokladnie teraz. Czy wyjdzie czy jeszcze pociagnie przekonamy sie w ciagu paru tygodni. Moze byc interesujaco. Tu wykres https://imgur.com/fkuu5W3
|
|
Wysłane:
14 maja 2025 22:55:49
W mojej ocenie będziemy szli blisko ograniczenia tego trójkąta. Nie mamy trigera do tego żeby wybić. Rsi w okolicy 65 z tendencja do zawracania w okolicy 70-75. 50 tuż nad 200 sesyjna mocno wyplaszczone. Jeżeli w ciągu kilku sesji( 6 max) nie będzie żadnego espi, będzie okazja do złapania jeszcze w okolicy 16 zł może ciut niżej po wycince stop loss.
|
|
Wysłane:
15 maja 2025 22:22:33
przy kursie: 17,62 zł
RomanR napisał(a): będzie okazja do złapania jeszcze w okolicy 16 zł może ciut niżej po wycince stop loss. O czym ty piszesz? Ograniczenie kanału na 4H jest obecnie w okolicy 16,8 zł. RSI 4H obecnie 51,61 pkt. Generalnie jak sobie dokładnie przeanalizujesz to zobaczysz pewien schemat. Większość ataków (w tym przypadku - na opór 18,4 zł) odbywało się przy okolicy RSI 4H w zakresie 40-55 pkt. To powoduje, że kupujący czują się pewnie (kupują po zdołowaniu). Moim zdaniem bardzo dobrze się wydarzyło, że odbiło się od 18,4 zł ze względu na to, że próba pokonywania oporu mogła skończyć się fiaskiem. Teraz, obecnie odejście nie jest duże - wynosi ok. 5% od lokalnego szczytu, więc cały obraz nadal jest popytowy wg mnie. Dzisiejsza sesja osobiście kojarzy mi się z sesją z 14 lutego. Kurs spadł -2,5%, a w następną sesję zrobił 11%.
|
|
Wysłane:
15 maja 2025 23:19:26
przy kursie: 17,62 zł
Tak, zgadza się wg Ciebie. Dla mnie Twoja analiza jest jedną z wielu jakie biorę pod uwagę Patrzę na wykres d1 rsi pod 70 pkt i zawrotka (13 maj). Scenariusz o którym pisałem odnosi się do wycinania stop lossow. W moim przekonaniu buduje się okazja do dobrania jeszcze przed jakimikolwiek espi. Mam też przeczucie że ktoś duży jeszcze może skorzystać sytuacyjnie i przycisnąć kurs trochę poniżej 16 zł. Wyjście chwilowe poniżej 16,8 nie byłoby niczym nadzwyczajnym. Tu jeszcze chwilę się będzie kisiło. Cierpliwy może ugotować kamień. Nie przypomina mi to sesji 14 lutego. Chyba że to jakaś platoniczna miłość... oczywiście sam życzyłbym sobie i wszystkim inwestorom takiej sesji potwierdzonej wysokim wolumenem. Jednak schodząc na ziemię wydaje mi się to mało prawdopodobne.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.